България е най-евтина в ЕС, а Дания - най-скъпа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6928777 България е най-евтина в ЕС, а Дания - най-скъпа България е най-евтина в ЕС, а Дания - най-скъпа www.24chasa.bg

Ако българин реши да си направи екскурзия из европейски държави това лято, страната, която трябва старателно да избягва, е Дания. Защото потребителските цени в тази скандинавска държава са със 142% над средното за ЕС равнище, а в родината са 48% под това ниво. С други думи, на него

ще му се наложи

да плаща около

3 пъти повече

за същите стоки

и услуги

Според последния годишен доклад на Евростат Дания изпреварва по скъпотия дори Люксембург - малкото княжество, което традиционно бие всички страни членки по доходи на глава от населението, по инвестиции и по ред други показатели за благосъстояние и богатство.

Швеция и Финландия са горе-долу на същото равнище на цените, но те, както и Норвегия, която не е член на ЕС, поне са традиционно държави с висок стандарт на живот, в които туристът не е добре дошъл особено ако е с нисък бюджет.

България продължава по традиция да е страната с най-ниските цени, каквато е почти от годината на влизането си в ЕС. Според доклада обаче

това не се отнася

за всички видове

стоки

При храните и безалкохолните напитки, потребителската електроника и транспортните услуги страната ни отстъпва първото място по евтиния.

Специално при транспорта България дори не е сред трите най-евтини държави в общността. На тези места са подредени Словакия, Чехия и Румъния.

За съжаление на българина, един от най-големите му разходи продължава да е храната. Въпреки че нейният дял от общите му разходи е паднал вече на 37% (преди 10 години беше 45%), той продължава да плаща за храна значително. Най-евтина в ЕС е

храната в

Румъния и

Полша,

което е естествено, след като и двете са традиционно големи селскостопански производители, а Полша се превърна и в един от най-големите европейски износители на храна.

Дания, Швеция и Австрия са трите страни членки с най-скъпа храна, като в Дания стойността ѝ достига до 150% над средната за ЕС.

При алкохола разликите в цените са драстични - в Ирландия тези стоки са със 174% по-скъпи от средното в ЕС. Тук разликите идват най-вече по линия на различното данъчно третиране. По европейски регламент има само минимални задължителни ставки на акциза върху алкохола и цигарите, към които се придържа например България. Горната граница е по избор на всяка държава. Но втора и трета позиция по скъп алкохол са Великобритания и Финландия. България

твърдо държи

първо място по

евтин алкохол

и тютюневи изделия, следвана от Румъния и Унгария.

Благоприятното данъчно третиране - само 7% ДДС върху туристическите пакети при 20% за всичко останало, което се прилага у нас, води до първото ни място по евтини ресторанти и хотели. Другата причина за евтиния туризъм вероятно е и твърде голямата конкуренция при хотелите, които почти се утроиха за последните 15 години. Но второ място в ЕС по евтино настаняване и изхранване е Румъния, а на трето - Чехия.

Дания, Швеция и

Финландия

заемат първите

три места по

скъпи хотели и

ресторанти

в ЕС. В Дания тези услуги струват 151% над средните за ЕС цени, а в Швеция - 146%. И трите скандинавски държави не поощряват много туризма, въпреки че народите им обичат да пътуват по света.

В областта на потребителската електроника разликите в цените между най-скъпата и най-евтината държава са най-малки. Причината трябва да се търси във факта, че огромната част от тези изделия се произвеждат извън ЕС - най-вече в Азия. Най-евтино

компютрите,

телевизорите,

смартфоните

и други такива изделия се продават в Ирландия, на второ място е Полша, а на трето - Чехия. Най-скъпи са те в Дания, следвана от Франция и Кипър. Само че в Ирландия електрониката струва 86% от средното за ЕС ценово равнище, а в Дания - 110%.

Облеклата - друга стока, която все по-често европейските потребители купуват от азиатски държави, също показват сравнително малки ценови различия. Дрехите струват най-скъпо в Швеция, Дания и Финландия. Най-евтини са те в България, Унгария и Великобритания. Разликата в цените между Швеция и България обаче е около 1,5 пъти. Отделен е въпросът, че това са средни цени най-вече на масовите дрехи. Луксозните и модни облекла в България традиционно струват по-скъпо, отколкото в редица западноевропейски държави, защото у нас вносът им е нищожен като количество.

България отстъпва първото място по евтин транспорт поради една основна причина - в тази група Евростат включва не само колко плащаме, за да пътуваме с обществен транспорт, а и личните транспортни средства, т.е. леките коли.

Поради това най-евтината държава се оказва Словакия, следвана от Чехия и Румъния. Това е логично -

и в трите

държави има по

няколко завода

на родни и чужди

производители на

автомобили,

докато в България се произвеждат само автомобилни части. Всъщност по цени на коли България е чак на осмо място отзад напред, т.е. колите са по-евтини освен в посочените три държави още в Литва, Полша, Естония и Латвия.

Данните в доклада на Евростат се основават на наблюдението на над 2400 потребителски стоки и услуги в Европа, по които се изчислява и паритетът на покупателната способност. В тях не се включват стоки и услуги, които се плащат частично или напълно от държавата, като например лекарствата.

Други от Бизнес

21 списания са спрели да излизат през 2017 г.

“Аспекто” с последен брой този месец, три версии за края му Двадесет и едно списания са спрели да излизат през 2017 г. Това показват данните на Националния статистически институт, преброил през същата година 171 списания за широката публика, издадени в годишен тираж 14 372 000. Година по-рано - през 2016 г., тези списания са били 192.

Гърция е дала 5000 "златни визи" от 2012 г.

Гърция е дала досега 5000 визи по програмата "Златна виза", предназначена за чужденци, които инвестират в недвижими имоти повече от 250 000 евро, предаде агенция АНА-МПА. През първите години от програмата, стартирала през 2012 г., търсенето на такива визи е нараснало от 400 годишно до 50 дневно, а приходите са надхвърлили 1,5 милиарда евро,

Нанков: В следващите 2 месеца ще обявим обществени поръчки за още 137 км от АМ "Хемус"

Ще обявим в рамките на следващите два месеца обществени поръчки за още 137 км от автомагистрала "Хемус", обяви в Габрово министърът на регионалното развитие Николай Нанков. На 30% е реалното изпълнение на участъка от 9.3 км от Ябланица до Боаза. "Знаете договорът е за проектиране и строителство и еза две години.

С над 31% са израелските туристи в България през петте месеца на годината

Отчитаме над 31 на сто ръст на израелските туристи за петте месеца на 2018 г. България може да предложи много повече от слънце, море и забавления. Благодаря на министъра на туризма Николина Ангелкова, че развива културния туризъм и прави такива забележителности по-достъпни както за израелски туристи, така и за всички посетители на страната.

"Топлофикация София" дължала на "Булгаргаз" между 50 и 100 млн. лева през годините

Дългът на "Топлофикация София" ЕАД през годините се е движил в границите между 50 000 000 - 100 000 000 лв. и размерът му в момента не е прецедент. Дружеството е предоставило на "Булгаргаз" още през април ясен график за погасяване на задълженията, който стриктно спазва. Това е заявила Десислава Билева, председател на СД на "Топлофикация София" ЕАД,

Журналистите няма да искат съгласие при обработване на лични данни

Без изискване за назначаване на длъжностно лице по защита на данните (DPO) при обработване на личните данни на 10 000 души, без изрично разписване на размери на санкциите за нарушения на Общия регламент за защита на данните (GDPR), въвеждане на възможност за отказ за достъп до информация, ако с нея се погазва професионална тайна.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Куба реформира конституцията си и ще признае пазарната икономика

Куба се готви да признае пазара и частната собственост като елементи на социалистическата си икономика: Националното събрание на народната власт започна в края на миналата седмица да обсъжда реформа на конституцията без обаче да се отказва от идеологическите основни. Тази промяна цели, според властите,

1198 проверки са извършили данъчни по Северното черноморие

От 1 юли инспекторите от „Фискален контрол“ към териториалната дирекция на НАП във Варна, подкрепени от колеги от вътрешността на страната извършват масирани проверки по Северното Черноморие – съобщиха от офиса в Добрич. За две седмици са извършени 1198 проверки в търговски обекти, като са установили само 86 административни нарушения.

Пътят Смолян-Мадан ще бъде частично отворен от 15 септември

От ръководството на АПИ се ангажират до 15 септември да приключат аварийно-възстановителните дейности на срутището при Тикале и да се отвори едното платно за движението по пътя Смолян-Мадан. Това заяви на пресконференция областният управител на Смолян Недялко Славов. За този ангажимент Славов съобщи по-рано днес и на протестиращите местни жители,

КЗК не дава Нова телевизия и "Нетинфо" на Келнер

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху дейността на „Нова Броудкастинг Груп” АД, и индиректно върху нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД. При анализа на нотифицираната сделка Комисията отчита водещите позиции на придобиваното предприятие в

КЗК забрани на "Инерком" да купи "ЧЕЗ България"

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД. Това съобщиха от КЗК. В процеса на проучване, Комисията установи,

Регулират плащанията между "Топлофикация" и "Булгаргаз" заради задължения

Във връзка с натрупани задължения на "Топлофикация София" АД към "Булгаргаз" ЕАД в Министерството на енергетиката бе проведена среща с представители на двете дружества, Столична община и Столичен общински съвет, съобщиха от Министерството. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова както "Булгаргаз" като доставчик на природен газ,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber