133-а гимназия отгледа пълни отличници и на двете матури

Петър ще учи медицина във Франция, Анна-Мария ще следва информационни технологии в НБУ

Учителите ни са страхотни! Раздават се. Просто искаха да ни научат. Г-жа Цветелина Личева по български език и литература пък е уникална жена. С нея правехме анализ на всяка творба. Имахме много упражнения”. Така допълвайки се един друг обясняват невероятния си успех на матурите Анна-Мария Янева и Петър Стоянов (не се познава с бившия президент, но той е любец на баба му) от столичното 133-о средно училище “Александър Пушкин”.

И двамата са с отличен 6,00 на двата задължителни зрелостни изпита. Петър има 95,5 точки на матурата по френски език, а по литература - 96 точки. Дипломата му е с шестици от горе до долу.

Анна-Мария е с 95,5 точки по български език, а по английски език е с 98. Според скалата за превръщане на точките в оценки на зрелостните изпити

над 95 точки е

отличен 6,00

Анна-Мария и Петър са от различни паралелки. Той е с френски и руски език, а тя - с английски и руски.

И двамата не си давали сметка в какво невероятно училище са попаднали след изпитите след 7-и клас. Петър дори бил разочарован. Предпочитал Немската или Френската гимназия. Сега обаче е убеден, че от 8-и клас досега е прекарал прекрасни мигове - както в много учене, така и в смешки за разтоварване между ученици и учители.

90% от

преподавателите

станали истински

приятели с

учениците

На абитуринтския бал всички паралелки от 133-а гимназия били заедно. Най-вълнуващи били моментите, когато танцували с учителите. Срещнали се до катедралата “Александър Невски”. Празненството пък било в хотел “Хилтън”.

Изглеждало приказно,

качили се

до залата

по червен

килим

и светещи

стълби

Петър мечтае да се пусне в дълбокото и да успява сам, затова заминава за Франция. Приет е да учи медицина в университета в Монпелие. “Първата година трябва много да уча, защото още след първия семестър отпадат 25%, а през втория от останалите 75% отпадат 80%”, разказва младежът. Пожелал си медицината още в 10-и клас. Иска да стане анестезиолог. Професия, която според него, изисква голямо спокойствие и прецизност.

Анна-Мария иска да следва информационни технологии в Нов български университет, а после да се занимава с геймдизайн. Временно е решила да остане в България. За магистратурата обаче мисли за чужбина. Геймдизайнът избрала заради рисуването - занимание, което обожава от години.

Абитуриентката обича да пътува. Надява се, че това лято ще отиде и на море, и на планина. Морето май ще бъде гръцко.

Петър

си почива с

волейбол

Тренира от 6-и клас, а от 8-и е в спортен клуб. И след часовете бързал към залата, за да се разтовари психически. Надява се да продължи с волейбола в Монпелие. Няма търпение да замине в “града на младежта”. Градът е университетски с приятна атмосфера. Петър отсега брои дните до 20 август, когато е полетът му до Монпелие. Академичната година пък започва на 1 септември.

Отличниците на 133-а гимназия не се определят като зубъри, просто ученето им се удава. Положили труд преди зрелостните изпити по свое собствено желание. Родителите им никога не са ги гонели за високи оценки. Няма никакъв смисъл да учиш насила, никога няма да успееш във сфера, в която не искаш да работиш, мъдро заключават и двамата.

Автор на статията

Ярослава Прохазкова Ярослава Прохазкова


Споделете статията

Четете още