Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6909369 Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде www.24chasa.bg
Росен Йорданов

При атака на баретите можеше да пострадат и невинни, казва психологът

- Г-н Йорданов, вие участвахте в предишното издирване на Владимир Пелов през 2011 г., лесно ли бе заловен тогава?

- Когато всичко завърши добре, изглежда лесно. Когато се обърне колата, пътища много. За съжаление, сегашният случай е поредният, при който на това ръководство на министерството му се обърна колата.

Ако се върна назад, ситуацията тогава бе доста напрегната - след като бе извършил въоръжен грабеж, Пелов беше стрелял по полицаи, преди да избяга и да се укрие. Сформира се щаб в РПУ - Ботевград, с директор на Областната дирекция на МВР Николай Николов, софийския окръжен прокурор, служители от СОБТ, аз и един колега бяхме от Института по психология. Заградителните мероприятия не дадоха резултат, защото се забавиха заради организационни затруднения и недомислици от страна на прокуратурата.

Колегите от сектор “Издирване” и областната дирекция работеха доста активно - имам предвид проучване и наблюдение на всички възможни адреси, където Пелов би могъл да се укрива. Той не бе открит на тези места и ние решихме, че най-вероятно близките му имат някаква информация за местонахождението му.

Проведох доста продължителен разговор с майка му, от порядъка на 3-4 часа, и я убедих, че е много по-добре той да се предаде, отколкото да загуби живота си, както и вероятно щеше да стане.

Бяхме поизучили

неговия нрав и

стил на

поведение,

от друга страна, обстоятелството, че беше стрелял по полицаи, можеше да внесе допълнителна острота в реакциите и действията на баретите. Така че при една атака най-вероятно щеше да се стреля, можеше да пострадат дори и невинни хора - Пелов се укриваше във вилната зона на Ботевград при един свой родственик, който също можеше да пострада.

В крайна сметка майка му ни каза къде се укрива и благодарение на нейното съдействие и на постоянните напътствия, които ѝ давахме, тя успя да го убеди, че всичко е блокирано от баретите и няма как да избяга и той се предаде.

- Защо според вас сега Пелов е избрал да се укрива в родния си град, а не е направил опит да избяга в чужбина?

- Той не се е укривал през цялото време в родния си град, отишъл е там 10-15 дни след като е избягал от затвора. Очевидно е търсил някаква логистична подкрепа - храна, пари, подслон. Аз съм сигурен, че те не са имали намерение да стоят постоянно в Ботевград.

- Как смятате, защо двамата не са се разделили веднага след бягството от затвора?

- Не мисля, че трябва да превръщаме интервюто в учебно помагало за бегълци. Причините може да са най-различни и със сигурност прозаични – липса на сигурно място, липса на “ятаци”, средства, характерът на отношенията им и т.н. Разбирам логиката на “разделянето”, но не съм сигурен, че логиката е синоним на истината или реалността.

- Какво отличава Пелов от други престъпници, които познавате?

- Вижте сега, няма да правя апологетика на Пелов, но съм го казвал и друг път -

той бе един доста

опасен човек

Като казвам опасен, имам предвид, че нямаше хуманни, етични и психологични граници, които не е готов да премине. За да постигне конкретни свои цели, той може да направи абсолютно всичко. Освен това неговата агресивност бе доста перфидна, защото при него липсваше тази “сигнална” фаза в агресивното поведение, в която човек лесно може да разпознае враждебното намерение , когато някой е разгневен.

При него по-скоро имахме добър самоконтрол и агресията му по-често е ненадейна и доста решителна. Агресивното му поведение можеше да дойде, когато не се предполага такава реакция. Ако някой е пречка пред Пелов, нищо не би го възпряло независимо какъв статус, позиция или връзка има с него. Затова в известна степен съществуваше риск и за близките, защото при него всичко можеше да се очаква.

- Нещо изненада ли ви, когато изследвахте психологията на Пелов през 2011 г.?

- Чак да ме изненада - не, но ме впечатли способността му да влияе на околните, да ги убеждава и да печели доверието им. Също така една особена вътрешна “колизия” между стратегия и целенасоченост, от една страна, и същевременно крайна импулсивност, от друга. Но това все пак са типични за психопатната личност черти.

- МВР понесе много критики в публичното пространство за действията си по издирването на Пелов след бягството му от затвора.

- Критиките са заслужени. Най-тъжното е, че по този случай са работили много достойни полицаи. Аз поне знам за един със сигурност. Но начинът, по който се реагира на нормалния публичен интерес, нелепият начин, по който се представи и обясни и организира всичко - това са отговорности на министъра и на главния секретар,

а те за пореден

път се издъниха

Просто демонстрират въпиеща некомпетентност и аз още в началото на мандата им, не защото имам нещо персонално срещу тях, попитах какво дава основание тези хора да поемат такава отговорна задача. Не беше лансирана нито една идея, камо ли концепция за политиките по сигурност, за реформи и т.н. Оказа се, че съм бил прав. Не може да се внушава на обществото, че с жандармерия и военни се търсят избягали престъпници. Те се издирват с тиха, аналитична и упорита оперативна работа, а заградителните мероприятия са накрая. Този случай, за съжаление, не е единственият.

Спомняте се за двамата пернишки престъпници, които взривиха банкомат и успяха да избягат въпреки шумно афишираните заградителни мероприятия.

Обещаваха, че са на крачка от разкрития за отвличането на момчето в Герман. Те обаче направиха нещо, което не познавам в цялата си практика - да внесат обвинение срещу помагачи, без да е ясно на кого са помагали или поне да има обосновано предположение.

Време е и журналистите, и обществото да поискат одит на ефективността в МВР. Проблемът не е персонален, а системен, защото е резултат на едни вредни, лоши, демодирани соцпрактики, бих ги нарекъл. Такова министерство се управлява с идеи, със стратегия, а не с неумели реакции след извършването на някое по-шумно престъпление.

CV

l Роден на 3 октомври 1969 г. в София

l Завършил психология в СУ “Св. Климент Охридски”

l Магистър по организационна и трудова психология. Магистър по социална психология

l Дипломиран психодрама-терапевт и водещ на груповодинамични тренинг обучения

l Работил в Института по психология на МВР от 1996 до 2007 като специалист по криминална психология, 2010-2013 г. е негов зам.-директор

l Сега е собственик на консултантска компания

Други от България

"168 часа": Пелов оживява в Непал, Колев с брада и дълга коса чака полицията в Ябланица

Профил на беглеца от правосъдието Владимир Пелов, който на 5 юни беше убит при престрелка с Марио Панчев-Дебелия в центъра на Ботевград, се появи в социалната мрежа. Фейсбукът с неговото име и снимка е създаден преди около месец. Точно във времето, когато опасният престъпник бе обявен за международно издирване с червена бюлетина.

Гери Малкоданска в болница след като питбул уби кучето й (Обзор)

Синоптичката също не се чувства добре физически   “Сбогом, Оскарчето ми. Липсваш... безумно, ужасно, разкъсващо, раздиращо”, написа Гери Малкоданска в профила си във фейсбук. Красивата синоптичка от Нова телевизия е била нападната от питбул наскоро, а йоркширският ѝ териер е загинал от нахапванията на агресивното куче.

Майките искат главата на втори зам.-министър (Виж кой къде има право да лети)

Сидеров им обеща помощ Майките на деца с увреждания поискаха и оставката и на зам. социалния министър Зорница Русинова. Това стана часове след като по тяхно желание премиерът Бойко Борисов уволни зам. социалната министърка Росица Димитрова. “В качеството ѝ на дългогодишен служител в Министерството на труда и социалната политика,

Такси мина на червено и се удари в кола в София, петима са ранени (Видео, обновена)

Петима души пострадаха при катастрофа, която блокира кръстовището на булевардите "България" и "Тодор Каблешков" в столицата, съобщава Нова тв. Участници са такси и още една кола. Таксито е карало направо, другата кола е правила ляв завой. Очевидци твърдят, че таксиметровият шофьор е минал на червено,

15 бяха изпепелени при взрива в Горни Лом преди 4 г., не откриха виновни (Обзор)

- За предишната авария с 4-ма ранени през 2010 г. също няма осъдени, собственикът се отърва с 10 хил. лв. глоба - Шест проверки на складовете са правени от началото на 2018 г. “Загубата на близък е трагедия, а тук 15 души са загубили живота си. Това е подигравка с паметта на хората. Виновни няма, всичко е окей.

Инж. Атанасов: Ахелой ще има 2 входа и 2 изхода към републиканските пътища, каквито няма и Бургас

700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до спирката им на ул. „Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас 700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се преминава за около 3-4 минути. Това стана ясно на среща на председателя на Управителния

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Столичната полиция издирва 33-годишен, в неизвестност е от петък

Столичната полиция издирва 33-годишния Виктор Данаилов Зерков, който е в неизвестност от вечерта на 15 юни тази година. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Виктор Зерков живее в софийския ж.к. „Овча Купел“. Висок е 175-180 см, с нормално телосложение, кестенява коса, сини очи. Облечен е с къси панталони, черно яке „Адидас”,

Агенцията по геодезия, картография и кадастър с нов директор

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков от 20 юни т.г. за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е назначена Виолета Коритарова. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Досегашният изпълнителен директор инж.

ГЕРБ пуска за нов мандат кметовете на София, Бургас, Варна, Търново, Ст. Загора, Пловдив и Благоевград

ГЕРБ не издава кои чужди градски управници клонят към тях Заподозрените, че са се завъртели от БСП към Борисов и Цветанов, отричат с тях да е говорено за подкрепа, но не пестят похвали и благодарности към правителството ГЕРБ ще номинира за нов мандат кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Бургас Димитър Николов, на Варна Иван Портних,

Министър Петков: До 2025 г. се предвижда да се разкрият 149 нови социални услуги

Гарантирането на благосъстоянието на децата и техния най-добър интерес заема водещо място в програмата на правителството на България и е приоритет на българското председателство. Това каза председателят на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалната политика и министър на труда и социалната политика на България Бисер Петков на форум на

Изнесеното заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се състоя в Академията на МВР

Учебно-тактическият полигон на Академията на МВР бе мястото на изнесеното заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Това съобщиха от МВР. Инициативата е провокирана от желанието на членовете на вътрешната комисия да добият преки впечатления с изнесени заседания в различни структури от сектора „Сигурност“,

Употребата на пластмаса е нараснала 70 пъти за последните 50 години

Найлонови пликове, прибори и бутилки са само част от вещите, които ползваме всекидневно, а употребата на вещите от пластмаса е нараснала със 70 пъти за последните 50 г. Животът на повечето от тези вещи е еднократен и продължава средно по 15 минути. 40% от производството на пластмасови изделия е от Азия, а държавата,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber