Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6909369 Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде www.24chasa.bg
Росен Йорданов

При атака на баретите можеше да пострадат и невинни, казва психологът

- Г-н Йорданов, вие участвахте в предишното издирване на Владимир Пелов през 2011 г., лесно ли бе заловен тогава?

- Когато всичко завърши добре, изглежда лесно. Когато се обърне колата, пътища много. За съжаление, сегашният случай е поредният, при който на това ръководство на министерството му се обърна колата.

Ако се върна назад, ситуацията тогава бе доста напрегната - след като бе извършил въоръжен грабеж, Пелов беше стрелял по полицаи, преди да избяга и да се укрие. Сформира се щаб в РПУ - Ботевград, с директор на Областната дирекция на МВР Николай Николов, софийския окръжен прокурор, служители от СОБТ, аз и един колега бяхме от Института по психология. Заградителните мероприятия не дадоха резултат, защото се забавиха заради организационни затруднения и недомислици от страна на прокуратурата.

Колегите от сектор “Издирване” и областната дирекция работеха доста активно - имам предвид проучване и наблюдение на всички възможни адреси, където Пелов би могъл да се укрива. Той не бе открит на тези места и ние решихме, че най-вероятно близките му имат някаква информация за местонахождението му.

Проведох доста продължителен разговор с майка му, от порядъка на 3-4 часа, и я убедих, че е много по-добре той да се предаде, отколкото да загуби живота си, както и вероятно щеше да стане.

Бяхме поизучили

неговия нрав и

стил на

поведение,

от друга страна, обстоятелството, че беше стрелял по полицаи, можеше да внесе допълнителна острота в реакциите и действията на баретите. Така че при една атака най-вероятно щеше да се стреля, можеше да пострадат дори и невинни хора - Пелов се укриваше във вилната зона на Ботевград при един свой родственик, който също можеше да пострада.

В крайна сметка майка му ни каза къде се укрива и благодарение на нейното съдействие и на постоянните напътствия, които ѝ давахме, тя успя да го убеди, че всичко е блокирано от баретите и няма как да избяга и той се предаде.

- Защо според вас сега Пелов е избрал да се укрива в родния си град, а не е направил опит да избяга в чужбина?

- Той не се е укривал през цялото време в родния си град, отишъл е там 10-15 дни след като е избягал от затвора. Очевидно е търсил някаква логистична подкрепа - храна, пари, подслон. Аз съм сигурен, че те не са имали намерение да стоят постоянно в Ботевград.

- Как смятате, защо двамата не са се разделили веднага след бягството от затвора?

- Не мисля, че трябва да превръщаме интервюто в учебно помагало за бегълци. Причините може да са най-различни и със сигурност прозаични – липса на сигурно място, липса на “ятаци”, средства, характерът на отношенията им и т.н. Разбирам логиката на “разделянето”, но не съм сигурен, че логиката е синоним на истината или реалността.

- Какво отличава Пелов от други престъпници, които познавате?

- Вижте сега, няма да правя апологетика на Пелов, но съм го казвал и друг път -

той бе един доста

опасен човек

Като казвам опасен, имам предвид, че нямаше хуманни, етични и психологични граници, които не е готов да премине. За да постигне конкретни свои цели, той може да направи абсолютно всичко. Освен това неговата агресивност бе доста перфидна, защото при него липсваше тази “сигнална” фаза в агресивното поведение, в която човек лесно може да разпознае враждебното намерение , когато някой е разгневен.

При него по-скоро имахме добър самоконтрол и агресията му по-често е ненадейна и доста решителна. Агресивното му поведение можеше да дойде, когато не се предполага такава реакция. Ако някой е пречка пред Пелов, нищо не би го възпряло независимо какъв статус, позиция или връзка има с него. Затова в известна степен съществуваше риск и за близките, защото при него всичко можеше да се очаква.

- Нещо изненада ли ви, когато изследвахте психологията на Пелов през 2011 г.?

- Чак да ме изненада - не, но ме впечатли способността му да влияе на околните, да ги убеждава и да печели доверието им. Също така една особена вътрешна “колизия” между стратегия и целенасоченост, от една страна, и същевременно крайна импулсивност, от друга. Но това все пак са типични за психопатната личност черти.

- МВР понесе много критики в публичното пространство за действията си по издирването на Пелов след бягството му от затвора.

- Критиките са заслужени. Най-тъжното е, че по този случай са работили много достойни полицаи. Аз поне знам за един със сигурност. Но начинът, по който се реагира на нормалния публичен интерес, нелепият начин, по който се представи и обясни и организира всичко - това са отговорности на министъра и на главния секретар,

а те за пореден

път се издъниха

Просто демонстрират въпиеща некомпетентност и аз още в началото на мандата им, не защото имам нещо персонално срещу тях, попитах какво дава основание тези хора да поемат такава отговорна задача. Не беше лансирана нито една идея, камо ли концепция за политиките по сигурност, за реформи и т.н. Оказа се, че съм бил прав. Не може да се внушава на обществото, че с жандармерия и военни се търсят избягали престъпници. Те се издирват с тиха, аналитична и упорита оперативна работа, а заградителните мероприятия са накрая. Този случай, за съжаление, не е единственият.

Спомняте се за двамата пернишки престъпници, които взривиха банкомат и успяха да избягат въпреки шумно афишираните заградителни мероприятия.

Обещаваха, че са на крачка от разкрития за отвличането на момчето в Герман. Те обаче направиха нещо, което не познавам в цялата си практика - да внесат обвинение срещу помагачи, без да е ясно на кого са помагали или поне да има обосновано предположение.

Време е и журналистите, и обществото да поискат одит на ефективността в МВР. Проблемът не е персонален, а системен, защото е резултат на едни вредни, лоши, демодирани соцпрактики, бих ги нарекъл. Такова министерство се управлява с идеи, със стратегия, а не с неумели реакции след извършването на някое по-шумно престъпление.

CV

l Роден на 3 октомври 1969 г. в София

l Завършил психология в СУ “Св. Климент Охридски”

l Магистър по организационна и трудова психология. Магистър по социална психология

l Дипломиран психодрама-терапевт и водещ на груповодинамични тренинг обучения

l Работил в Института по психология на МВР от 1996 до 2007 като специалист по криминална психология, 2010-2013 г. е негов зам.-директор

l Сега е собственик на консултантска компания

Други от България

Министър Вълчев: В близо 900 училища в страната има ремонти

В близо 900 училища в страната има ремонтни дейности, като това са както цялостни ремонти, така и основни ремонти на отделни компоненти на образователната инфраструктура. Извършват се също текущи или "козметични ремонти", съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава БТА. Той каза, че близо 100 са училищата,

Чиновниците без евтина почивка, но с компенсации

Така станциите нямало да трупат загуби от ниските цени за държавни служители Единствено един обект на Външно за пример - работи с “Холидей инн” Чиновниците да получават допълнително пари, за да могат да си платят за почивка в страната или чужбина, вместо да ползват ведомствени станции. Това е едно от предложенията,

Ремонтът на бул. “България” приключва на 9 септември (Снимки)

В събота отварят ремонтираното платно към “Бояна”, но затварят другото Ремонтът на участъка от бул. “България” в София между булевардите “Гешов” и “Гоце Делчев” ще приключи на 9 септември. Движението ще бъде пуснато изцяло на 10 септември. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя провери ремонта със зам.

Влизат в сила ограничения по столичния булевард "Арсеналски"

Забранява се влизането на пътни превозни средства до полунощ на 23 август по южната половина от пътното платно на бул. "Арсеналски" в участъка от ул. "Никола Козлев" до ул. "Зорница", както и през кръстовище бул. "Арсеналски" - ул. "Зорница". Това съобщиха от Столичната община, цитирани от БТА. Забранено ще е движението от 24 август за 4 дни по

Църква от ХІV век проучиха археолози в Червен

Приключи археологическото проучване на новооткритата Църква № 16 на територията на Средновековния Червен. Християнският храм, разположен в западния хълм на Червенския рид, е с размери 6,70 на 12,80 м. Състои се от притвор и основна част – наос, а олтарното пространство завършва като тристенна апсида.

Директорът на сливенската болница: Не са скачали върху родилката

Не е имало лекарска грешка при смъртта на родилка в сливенската болница. Това твърдят в първия си коментар по случая от лечебното заведение. От там отрекоха и твърдението на близките на починалата жена, че при раждането са използвани удари в корема, информира NOVA.  Не е имало време за секцио при раждането на малката Мария и форцепсът е бил

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Полицейски синдикат иска проверка на 4-те инцидента с пожарни коли

Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ настоява компетентните служби в МВР и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" да направят проверка и анализ на причините довели до четири инцидента за последните 18 месеца с пожарни автомобили от един и същ модел. Това става ясно от отворено писмо изпратено до медиите.

Делегация на Министерството на отбраната ще посети САЩ

Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов ще бъде на посещение в САЩ от 27 до 31 август информира ресорното ведомство. Визитата е по покана на началника на Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в София. Тя е продиктувана от заявеното желание за партньорство в

Назначиха тройна експертиза за починала родилка в Сливенската болница

Тройна съдебномедицинска експертиза е назначена по случая на починала родилка в Сливенската областна болница. Представители на следствието са изискали цялата документация от раждането и последвалото лечение на Ренета Томова, съобщи пред БТА директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров.

71-годишен от Пловдив се удави в Приморско (Обновена)

Мъж се е удавил в морето в Приморско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. Около 20.00 часа снощи туристи са съобщили за даващ се мъж в района на южния плаж срещу спасителен пост 2. Въпреки предприетите действия по спасяването на мъжа, същият е завлечен от мъртвото течение навътре в морето.

Авария спря осветлението в тунел "Кривия"

Авария спря осветлението в тунел "Кривия" по пътя Благоевград - Кулата в района на Кресненското дефиле, информира АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание, съветват от пътната

Цацаров прати прокурори и ДАНС на проверка в КФН заради "Олимпик"

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка по повод прекратяването на дейността на клона на „Олимпик“ у нас, съобщиха от прокуратурата. Предмет на проверката са начина на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на комисията, на ресорния й заместник-председател,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber