Къде си струва да се прави бизнес - в обща дигитална карта (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907581 Къде си струва да се прави бизнес - в обща дигитална карта (Обзор) Къде си струва да се прави бизнес - в обща дигитална карта (Обзор) www.24chasa.bg
Вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министрите Красимир Вълчев и Николина Ангелкова, столичната кметица Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на икономиката Александър Манолев дебатираха с бизнеса. СНИМКА: Николай Литов

Томислав Дончев: Трябва да направим невъзможно 20-годишен да не работи и да има пари

Къде в България си струва да се прави успешен бизнес, ще се вижда лесно в дигитална карта на българските общини. Тя ще събере на едно място цялата необходима информация за развиване на един инвестиционен проект - къде какви работници има, какви са бизнес приоритетите на съответния регион, какъв е наличният потенциал за разрастване, какви професионални училища има, колко души ще излязат в пенсия в следващите 10 г. и колко и с какви специалности ще навлязат на пазара на труда.

Това е

същността на

Националната

мрежа

“Ресурси”,

която ще изградят Конфедерацията на работодателите в България, “24 часа”, списание “Икономика” и “Кмета.бг”.

Пилотен проект за община Ботевград бе представен в понеделник на конференция “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”, от издателя на “24 часа” Венелина Гочева.

Половината българско правителство участва в конференцията в хотел “Маринела” - двамата вицепремиери Томислав Дончев и Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на образованието Красимир Вълчев, социалният министър Бисер Петков, туристическата министърка Николина Ангелкова, заместник- министърът на икономиката Александър Манолев.

Социалният министър преживя своите последни 30 минути на този пост и малко след 10,30 часа беше извикан от министър-председателя.

Защо Бисер Петков подаде оставка: https://www.24chasa.bg/novini/article/6907562

Срещу министрите и кмета на София като дебатиращи се изправиха представителите на едрия бизнес: Николай Вълканов, шеф на “Минстрой” и зам.-председател на КРИБ, Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, Радомир Чолаков, изпълнителен директор на “Каолин”, Любомир Минчев, съсобственик в “Телелинк”.

В залата бяха ректори на висши учебни заведения, предвождани от този на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, директори на професионални училища, които имат успешен опит в работата с бизнеса, шефовете на парламентарните комисии по икономика Петър Кънев, по образование Милена Дамянова и на социалната Хасан Адемов, шефът на НОИ Ивайло Иванов.

Партньорство в

проекта дават

българските

кметове чрез

сдружението

на общините,

чийто изпълнителен директор Силвия Георгиева потвърди поетия от председателя Даниел Панов ангажимент.

Един от най-големите дефицити на системата е, че никой не знае в следващите 10 г. колко души и с какви професии ще излязат в пенсия, колко души и с какви професии навлизат на пазара на труда, отбеляза Венелина Гочева. А това силно затруднява инвестиционния процес и прави набирането на кадри почти невъзможно, бе отбелязано на конференцията.

“Идеята за Национална мрежа “Ресурси” е изключително добра”, коментира изпълнителният директор на “Каолин” Радомир Чолаков.

Мрежата ще събере всички дигитални карти и ще е достъпна онлайн. От 2015 г. Министерството на образованието и науката поддържа интерактивна карта, но тя дава информация само за професионалните училища. До 2020 г. от техникумите трябва да излязат 120 хил. души, преминали дуално обучение.

София също подготвя своя карта, която да събира информация за работната ръка, каза кметицата Йорданка Фандъкова. 

И Министерството на икономиката разработва интерактивна карта на отраслите в България, в която ще се нанесат училищата в отделните населени места, съобщи зам.-министърът Александър Манолев. Това ще е базата за електронна платформа, за да е ясно във всеки регион какъв бизнес има и какви кадри са нужни.

“Ние разговаряме с много предприемачи, които казват, че в техния регион няма нито едно училище, което да подготвя кадри за тяхната специалност, и трябва да търсят кадри от други области”, обоснова Манолев. Разработваме образец на трудов договор за дуалното обучение. Досега не бяха ясно регламентирани и защитени страните, трябва да се дава достъп на работодателя до кадри, а на ученика - сигурност, че ще се реализира в специалността, съобщи още Манолев.

Един от големите проблеми на пазара на труда е резервът от

тези 22% млади

хора, които нито

учат, нито

работят,

подчерта вицепремиерът Томислав Дончев.

Ако в средата на 70-те един млад човек не работеше, за година-две щеше да умре от глад. Сега е възможно един човек на 20 години да не работи, да има нов телефон, пари и да се показва в някое кафене. Това е недобре скроена държавна политика. Трябва да направим невъзможни тези алтернативи на работата”, убеден е Томислав Дончев.

Хората с техническо образование вземат повече от висшистите

През следващите 10 г. на пазара на труда ще са нужни кадри с техническо, математическо и природонаучно образование, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по врема на дискусията.

Пазарът на труда ни казва, че кадрите с техническо образование имат по-високо заплащане от тези с висше, тази разлика ще се увеличава, допълни той. Заради това министерството стартира програма за IT кариера за гимназисти. Още от 3-и клас ще се въведе програмиране. Обмисляме с работодателите да започнем програма за посещения на предприятия, за да се ориентират кариерно учениците, каза образователният министър.

Ще се стимулира развитието на науката, технологиите, инженерството и математиката в гимназиите. И след 20 г. нямало да има излишък на технически кадри и компютърни специалисти.

След 40-50 г. учителите няма да бъдат заменени от роботи, а ще имаме и учители на роботите, ако имаме мотивирани учители, ще развиваме по-качествено образование, обясни министърът.

Актуализирали се 2000 учебни програми. въведено е дуално образование, за да се отговори на нуждите на пазара. Според Вълчев няма как да имаме пълноценни граждани без математически и природни компетентности, но те трябва да са свързани с предриемачески, креативни и дигитални умения.

Бъдещето неравенство ще е между дигитални ползватели и дигитални създатели, каза още Вълчев. А образованието трябва да подготви такива кадри. Хуманитарните професии ще останат, защото роботите не могат да заменят човека в грижите за други хора.

До 40 дни чака за виза сезонен работник, Външно ускорява процедурите

“В Европа една от основните битки е за кадри, докато в Африка е за ресурси”. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”.

“Преди година-две бизнесът търсеше квалифицирана работна ръка, сега търси всякаква и е готов да обучи хора”, каза още вицепремиерката. Според нея в борбата за привличане на таланти трябва да се включат и консулските ни служби, които имат неизползван потенциал.

Това, което направихме през последната година, е да съкратим сроковете за визите, каза Захариева. Сега за сезонна работа те важат от 90 дни до 9 месеца в рамките на година. “По данни на бизнеса и мои проучвания издаването им отнема от 20 до 40 дни, това са изключително дълги срокове”, каза още Захариева.

Тя добави, че срокът за издаване на туристическа виза е намален на 15 дни. И припомни, че през последните години около 1,5-2 млн. българи са напуснали страната ни. Без да обединим усилия с бизнеса, няма как да върнем част от тях у нас, каза още Захариева.

През миналата година 27 хил. българи са се завърнали, а 30 хил. са напуснали. “Трендът е положителен и със сигурност потенциалът е огромен. Трябва да направим план как да сме най-ефективни и да покажем примерите на успех в България. Ние сме готови да отворим нашите задгранични представителства и да окажем съдействие на бизнеса”, допълни Захариева.

Николай Вълканов: Високи заплати ще задържат младите

Нередовното плащане на заплати и осигуровки е една от основните причини млади хора да напускат България. Това заяви Николай Вълканов, изпълнителен директор на “Минстрой” и председател на Българската минно-геоложка камара на конференцията.

У нас има добри условия за работа, условията за бизнес са добри, но е нужно да се предложи адекватно заплащане. Ако тук се дават 1000 лева, то няма как да се задържи специалист, който ще взема 1000 евро в чужбина, каза Вълканов.

Според зам.-председателят на КРИБ задълженията на бизнеса е да обучава децата заедно с местната власт и училищата.

“Бизнесът трябва да намери своето място в образованието. Не е лесно обаче да убедиш работодателя, че трябва да отдели средства”, допълни Вълканов.

Той допълни, че безработицата в България е много ниска, неработещите са необразовани или неквалифицирани.

В София вече ще се учат каменоделци, за да се грижат за паметниците

“С Общинската агенция за инвестиции подготвяме дигитална карта за бизнеса и образованието в София. Очаквам най-късно до края на годината да бъде готова”, заяви на форума кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според нея общините са тези, които трябва да осъществят връзката бизнес - образование чрез заявка за специалности в професионалните гимназии и университетите. Тя даде пример със столичния авто- и електротранспорт, който има подписан договор с Професионална гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”.

“От тази година в Професионална гимназия по селско стопанство “Бузема” ще има специалност “Каменоделство” във връзка с поддържането на паметниците в София”, обяви кметът на София.

Фандъкова допълни, че за София вече отдавна не е въпрос просто да има работа, а да има висококачествени работни места. Столицата привличала все повече инвестиции, наличието на образовани хора било сериозен потенциал - те са над 50% от работещите.

Центрове за обучение и след завършено образование

Ученици и учители дават идеи как децата да завършат

Вероятно ще създадем конкурс за ученици и учители, които да направят програма. Тя трябва да върне децата, да им помогне да минат средното си образование. Това заяви Любомир Минчев - главен изпълнителен директор на “Телелинк”, на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”.

Конкурсът ще е за идеи, а най-дорбата ще бъде наградена. “Ще дадем възможност институциите да преценят дали тези идеи могат да бъдат приложени на практика”, заяви Минчев.

“Може да бъдат търсени решения, като например центрове за обучение, които дават възможността на хората да продължат образованието си дори след като са завършили”, каза Минчев. И добави, че важна е и ценностната система. За нея било необходимо да работят всички.

Шефът на “Телелинк” разказа, че за последните 17 години, откакто компанията е на пазара, в нея са се обучили 3000 човека. “Не са 40 000, както е в “Академията на Телерик”, но даваме нещо на обществото", заяви Минчев. Според него има начини подобни практики да бъдат търсени и институционализирани.

Той говори и за предприемачеството като председател на фонда “Ендевър”. За последните 10 години помощ от него са получили 10 компании, които имат 120 млн. лв. оборот.

“Цитирайки Библията, за мен е важно не да дадеш риба, а да научиш да хващат риба. Дай Боже да сме научили повече хора”, допълни Минчев.

Туристическият бранш ще се развива в нов център за квалификация

Министерството на туризма ще създаде център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, за да се гарантира на първо място връзката на бизнеса с образованието и доброто качество на работната ръка. Това обяви министърката на туризма Николина Ангелкова на конференцията.

Туризмът бил сектор, при който услугата се дължи основно на квалифицирания персонал. Над 90% от нея зависи от това колко качествено се предлага, обясни Ангелкова.

Над 336 хил. са наетите в туризма през миналата година. Това е 11% от броя на заетите в страната, допълни министърката.

След облекчения внос на работници от трети страни тази година в туризма ще бъдат наети 5000 сезонни работници от чужбина, обясни тя. Ангелкова обаче поиска и право на по-дълъг престой за сезонните работници чрез така наречените визи тип “Д”.

Парадоксално е - веднъж преминали процедурата, на работниците да не може да им се предложи удължаване на договора, а трябва да се върнат в родината си и да кандидатстват отново за виза, заяви Ангелкова.

Тя критикува бизнеса, че невинаги има желаещи фирми, които да сключват договори с гимназиите за дуално образование.

Герджиков: Стажовете са полезни за бизнеса и студентите

Софийският университет Св. Климент Охридски” има поредица от учебни планове, изготвени съвместно с бизнеса, каза ректорът на учебното заведение проф. Анастас Герджиков.

Той припомни, че министерството на образованието чрез главна дирекция “Структурни фондове” вече втори програмен период предлага изключително полезната програма за студентски стажове.

“През миналия период 6000 наши студенти отидоха на стаж и резултатите са изключителни”, отчете проф. Герджиков.

Според него това е изключително добра възможност, защото студентите виждат какво ги очаква в реалната работа, а роботодателите виждат какви познания не достигат на студентите.

Освен това много от стажантите продължават да работят в тези фирми.

“Учителите ще останат професия на бъдещето. Ние вече имаме недостиг и той ще се увеличи”, прогнозира ректорът.

Той припомни, че в предишния програмен период бе заложена преквалификация на учителите.

В този също е предвидена подобна схема, която още не е стартирала.

“Държавата трябва да осигури средства независимо дали по европейските фондове или чрез бюджета, за постоянна квалификация и преквалификация на учителите.

Университетите имат достатъчно капацитет да направят това”, каза още проф. Герджиков.

Той подкрепи създаването на една обща карта, която да срещне нуждите на пазара на труда и предложенията на образователната система.

Така според него няма да се стига до ситуацията в един регион да се предлага един тип образование, а да има друг тип развитие на икономиката.

“Бизнесът няма да има недостиг на кадри и завършилите ще си намират бързо работа”, добави проф. Герджиков.

Радомир Чолаков: Държавата трябва да инвестира в екзотични специалности

“Дуалното образование може да се случи в големите икономически центрове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Но не може да е панацея в малки населени места. Причината е, че дуалното образование може да се случи само с бизнеса”, каза изпълнителният директор на “Каолин” Радомир Чолаков.

“Държавата трябва да продължи да инвестира в специалности, които са екзотични. На мен ми трябват преводачи от византийски гръцки, но няма нито един човек у нас, който да може да превежда”, каза още той. Припомни, че през 1991 г. страната ни се хвалела, че има много образовани хора, но сега “сме в ситуация с лоша работна ръка”. Според Чолаков трябва да се черпи опит от старите български модели. “Преди 2 месеца написах писмо до образователния министър Красимир Вълчев за дуалното образование, зададох му 2 въпроса и посочих конкретни проблеми. Той ми отговори с промени в наредбите. Благодаря за бързата реакция”, каза още Чолаков. 

Хасан Адемов: Нужни са трудови закони за малкия бизнес

“Темата за образованието и качеството на работната ръка беше актуална и преди 10, и преди 20 години. Дълго време говорим за качеството на образованието и възможности за реализация.

От качеството и придобитите знания и умения зависи в какви професии ще бъдат реализирани сегашните ученици”.

Депутатите Милена Дамянова, Петър Кънев и Хасан Адемов участваха в конференцията.

Това заяви по време на конференцията председателят на социалната комисия на парламента Хасан Адемов.

Той цитира софийски ученик, който заявил на преподавателя си: “В сферата на дигиталните технологии отказвам да ми преподавате по аналогов начин.”

Заради дигитализацията, новите директиви, индустриалната революция, семейния и трудовия живот, се очаква нов начин за решаване на отношенията, каза още депутатът.

“Трябва да има промени в законите, но такива, които да направят възможно малки и средни предприятия да са различни относно трудовото законодателство.

Тук е големият конфликт - 95% от българските предприятия са малки и средни, а законът е валиден за всички”, коментира Адемов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Мобилна вана се бори за златото на “Есен 2018” Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания. Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени. Колекторът произвежда топла вода,

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор, видео)

“Да, открихме го” - казват митниците. Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа.  И вчера работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен. Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село

2000 преминаха през Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение за година

144 обучения се проведоха в модерната база 144 обучения бяха проведени в Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение България за една година. 2000 преминаха през модерната учебна база, откакто центърът отвори врати през септември 2017 г. Курсовете водиха 53 лектори, професионалисти в сферата на енергетиката в България.

Йонко Георгиев и Далибор Маринкович: Важно е да имаш партньор като Fibank, да разчиташ на съдействие

Сръбският ресторант "Котилото" в София организира собствени празници с музика на живо Може ли бизнес да се прави, без да се взема кредит - повечето предприемачи ще отговорят, че това е почти невъзможно. Но има и случаи, при които става и то успешно. Такъв пример е сръбският ресторант “Котилото”. Собственици са Йонко Георгиев и Далибор

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

Китайската банка за развитие е финансирала проекти за над $50 млрд. в Африка

Китайската банка за развитие (КБР) е финансирала до момента близо 500 проекта в 43 африкански страни на обща стойност над 50 милиарда долара, съобщи нейният главен икономист и говорител Лиу Юн. Основните сфери, в които са правени инвестициите са развитие на местната инфраструктура, енергетика, минно дело, телекомуникации,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Индексът на тържищните цени за цените на хранителните стоки на едро се покачи с 0,43%

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0,43 процента до 1,380 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Доматите поскъпнаха тази седмица със 11,1 на сто и се продават по 1,60 лева за килограм.

Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието

 Публикации в печатните медии през последната седмица информират, че дини се внасят по 0,70 лв., а до нас достигат на цена от 2,50 лв.  Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието. Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция, а завишените стойности на вноса имат своето обяснение,

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Американци спечелиха търга за телевизия "Скай" с оферта за 29,6 млрд. британски лири

Британските регулаторни власти обявиха, че американската компания "Комкаст" (Comcast) е отстранила конкурента си "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок в рядко организиран търг, който позволи на две групи да наддават за телевизия "Скай" (Sky), предаде Асошиейтед прес.

Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите,

Българинът спи 9 часа, а работи 7

Жените у нас домакинстват почти два пъти повече от мъжете При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber