С мирен протест днес превозвачите ще покажат несъгласие с предлагания пакет за мобилност на ЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867004 С мирен протест днес превозвачите ще покажат несъгласие с предлагания пакет за мобилност на ЕК С мирен протест днес превозвачите ще покажат несъгласие с предлагания пакет за мобилност на ЕК www.24chasa.bg
Министърът на транспорта Ивайло Московски СНИМКА: Архив

Колони от близо 200 автобуси и камиони ще посрещнат днес европейските лидери и делегации по пътя им от летището до местата за срещи в София. Мирно шествие пък ще тръгне от пл. "Македония" до НДК, където ще се проведе срещата на върха, и където се предвижда лидерите в транспортния бранш да държат речи. Блокади ще има още в 10 града на страната. Причина за всички тях е несъгласието на транспортните фирми с предлагания законодателен пакет за мобилност на Европейската комисия, известен като закона "Макрон", предаде БТА. 

Поредицата от разговори и срещи на най-високо ниво в държавата, включително и с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц, пристигнала специално за целта у нас, не успокоиха българските автомобилни превозвачи и днес, в деня на срещата на върха за Западните Балкани в София, те ще протестират мирно.

Хората от бранша са категорични, че в основата на закона "Макрон" има дискриминация, а промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес, който представлява 17 на сто или над една пета от Брутния вътрешен продукт на страната. "Като се добавят и съпътстващите ресори от икономиката, които се обслужват от него, и над 100 000 пряко заети в сектора, взимането на решения за транспорта е изключително голяма отговорност", коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той каза още, че противопоставянето е между държавите от Централна и Източна Европа от една страна и три-четири държави от Западна Европа.

"Убедени сме, че когато такива правила се предлагат, трябва да бъде намерен консенсус и балансирано решение и за нас като убедени европейци не е приемливо на база на решението на тези три или четири държави силово да се прилагат мерки в законодателството, които най-меко казано изглеждат рестриктивни за нас и останалите държави от Централна и Източна Европа", коментира Московски.

Какво предвиждат новите европейски правила? На практика това са редица ограничения за тежкотоварните камиони, засягащи както българските превозвачи, така и тези от други държави от Централна и Източна Европа, свързани с т.нар. Мобилен пакет 1. Този пакет в момента се обсъжда на европейско ниво и предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици; след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава; също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за целта, без да е предвидена охрана за паркираните камиони. Другият проблемен момент в предложения пакет за мобилност е свързан с превозвачите от трети страни, засяга каботажните превози и превозите в трети страни.

Според бранша Франция, Германия, Австрия и Италия, които настояват за промените, искат силово да изкарат от пазара източноевропейските превозвачи, като ако се спазват изискванията, това би означавало всекидневно около 3 хил. български камиона да бъдат изкарани от транспортния пазар. В резултат българските фирми няма да бъдат конкурентоспособни, като малките и средните е твърде вероятно и да фалират, обобщиха от бранша на форум за бъдещето на транспорта в Централна и Източна Европа, състоял се във вторник. Във форума участваха браншовите организации от Полша и Унгария и за първи път трите страни излязоха с обща декларация, в която се обединиха под тезата "за вътрешен пазар с област без вътрешни бариери, в която свободното движение на хора, стоки, услуги и капитал да бъде гарантирано в съответствие с разпоредбите на Договорите за Европейския съюз и за функционирането му".

"ЕС не е компетентен да въвежда хармонизация в нивата на разходи на доставчиците на транспортни услуги", заяви Мадлен Кавръкова, доктор по международно частно право. Според нея с Мобилен пакет 1 ЕК косвено се намесва в ценообразуването на транспортните операции. Поставят се допълнителни условия, които дискриминират икономически едни държави, за сметка на други в ЕС, което противоречи на чл. 95, ал. 1 от Договора за функциониране на ЕС. В сектора автомобилен транспорт няма "социален дъмпинг", за какъвто "се противопоставят" Франция и Германия, например, защото равнищата на заплащане в отделните държави членки са съпоставими, посочи Кавръкова.

Автомобилните превози на товари са основно в около 600 000 транспортни предприятия, предимно малки със средно по четирима служители в дружество, сочи анализ на бранша в Европейския съюз. Почти четвърт /23,2 на сто/ от общия брой автомобил/километри са без товар. Техният дял трябва да намалява заради нежеланите ефекти - ненужен разход на гориво, вредни емисии на въглероден диоксит. Структурите на разходите в целия сектор стават все по-сходни и са със съпоставими нива в целия Европейски съюз, показва анализът.

Средното ниво на данъци и такси не се различава значително между отделните държави членки. Секторът обаче е много засегнат от траен недостиг на водачи. Само в Германия през следващите 10 години се очаква да се пенсионират над 250 хиляди водачи на превозни средства. Навлизат нови технологии, които организират логистиката, нивото на безопасност на ЕС се подобрява. Всичко това означава, че транспортният сектор се развива в силно конкурентна среда, а товарните превози са бизнес, който не получава субсидии от фондовете на ЕС под никаква форма, отбелязаха превозвачите.

В същото време бизнесът спазва изключително строги регулации - над 36 регламента, директиви, правила, спогодби. На фона на тези характеристики още повече предлаганите правила в Мобилен пакет 1 са напълно необосновани, смята Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Не може да има рестриктивни мерки срещу българските тежкотоварни превозвачи в Европа, а в същото време да се вдигнат ограниченията за европейските автобусни компании за обществения превоз на пътници в България, заяви председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Васил Пиронков. Предложението на ЕК по т.нар. Втори пакет мобилност, е пазарът на автобусните превози да се либерализира над 100 километра разстояние. Ако това стане, компания, която извършва курс от Виена до Истанбул, например, ще може да превозва пътници по печеливши линии в България, обясни Васил Пиронков.

Родните оператори обаче, които изпълняват обществени поръчки, обслужват една рентабилна линия в комплект с нерентабилни. Ако българските превозвачи бъдат изтласкани от пазара, няма да има кой да превозва пътниците по непечелившите линии, тревожат се от бранша. Васил Пиронков каза, че в момента близо 90 населени места у нас са обявили, че нямат автобусен транспорт, а при либерализация на пазара броят им драстично ще се увеличи.

Основният рискът при либерализация на автобусния транспорт е чуждестранни компании да започнат да обслужват печелившите линии у нас, а губещите да останат за малките български оператори. Затова превозвачите взеха решение на 15 май да се присъединят към протеста на превозвачите. "Солидарни сме. Искаме да бъдем чути, видени и да разберат, че България също е част от Европа. Ще излезем с машините да защитаваме национални интереси", казаха от автобусния бранш.

Българското правителството категорично застана зад исканията на бранша във връзка с "Пакет мобилност", както и зад намерението им да протестират, което е прецедент. Това заяви лично министърът на транспорта Ивайло Московски. Той потвърди, че ако като председател на Съвета на транспортните министри трябва да внесе текстове в разрез с интересите на българските фирми, ще напусне председателското място.

Темата за пакета мобилност ще бъде тема и на разговорите между премиера Борисов с президента Макрон и канцлера Ангела Меркел тези дни. В същото време работна група от експерти на българските превозвачи и от екипа на комисар Булц изготвят пакет с предложения, който да бъде внесен в КОРЕПЕР, Комитетът на постоянните представители, помощен комитет към Съвета на Европейския съюз /Съвет на министрите/.

Браншът обаче може да си отдъхне едва когато тези предложения бъдат гласувани от Европейския парламент.

Други от България

Министър Захариева ще участва в Съвета "Външни работи" на 28 май в Брюксел

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в Съвета "Външни работи", който ще се състои на 28 май в Брюксел, съобщава МВнР. Съветът ще обсъди ситуацията в Иран и споразумението за ядрената програма на страната в контекста на последните развития след решението на САЩ да се оттеглят от него.

Ученици събират пари за протеза за класната си, останала без крак след катастрофа

Ученици събират пари, с които да бъде купена протеза за класната им, след като тя загубила единия си крак при пътен инцидент. 37-годишната учителка Златка Анастасова била пометена от 19-годишен шофьор, докато чакала да пресече на пешеходна пътека в София. За протезата са нужни 50 000 лв., а до момента са събрани половината пари, съобщи Нова тв.

"168 часа": Съученичка на талантливата цигуларка Катя Попов си отишла от рак по-малко от месец преди нея

Дъщеря работела в “Дрийм уъркс” на Спилбърг Талантливата цигуларка мечтаела да стане астронавт Участвала в изяви с Пласидо Доминго, свирела на “Гуарнери” от 1691 г. По-малко от месец преди световноизвестната цигуларка Катя Попов да си отиде от рак на яйчниците, нейна съученичка виолончелистка починала от същата коварна болест.

Над 1 млн. евро събра кампанията за скрининг на рак на простатата на Слави Несторов

Над 1 милион евро е събрала световната кампания за скрининг на рак на простатата на Слави Несторов още преди да изкачи Еверест. Това съобщи бизнесменът и алпинист пред Нова тв. "Нямаше да съм удовлетворен, ако просто кача Еверест, затова реших да го обвържа с тази кауза. Дори една капка да съм помогнал за световната кауза за повече изследвания на

Над половината българчета учат с видеоклипчета

Картинната информация се усвоява 60 хил. пъти по-бързо и остава в съзнанието по-дълго Над 60% от учениците ни гледат видеоуроци и търсят материали в интернет, за да се подготвят за училище. В същото време 20% от родителите се доверяват на тези материали, а 44% дори са платили за онлайн помагала. Една четвърт от родителите смятат,

"168 часа": Как жената на наш дипломат пренася половин килограм злато, без да подозира

Жената на служител от посолството ни в Кайро се оказала с половин кило злато, без да подозира какво пренася. Случката се развива през 70-те години. Когато си тръгнала към България, човек от търговското ни представителство я помолил да занесе на семейството му пакет. Както обяснил той, вътре имало лекарства. Жената му се доверила.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Истински тайни агенти ще има ДАНС - и в частни, и в държавни фирми

ДАНС да има истински тайни агенти, за които не знае никой извън службата. Това предложение е направил до Министерския съвет шефът на агенцията Димитър Георгиев. Агентите под прикритие в държавни ведомства и частни фирми вече да се внедряват, без да се уведомява шефът на съответната институция или компания,

24-ма припаднаха на гробищата на Задушница

Хората в по-тежко състояние са били приети в болница 24-ма са колабирали или им е прилошало по гробищните паркове в София на Черешова задушница. Това съобщиха от Бърза помощ. Някои от хората с по-тежки оплаквания са били приети за болнично лечение. Столичани масово посетиха гробищата, за да почетат починалите си близки и роднини.

19-годишният Феди още в реанимация след катастрофата, лекарите с лоши прогнози

Критично остава състоянието на 19-годишния Феди Башур, който катастрофира в четвъртък следобед на магистрала “Тракия”, коментираха вчера от болница “Света Анна”. Младежът е с много тежка черепно-мозъчна травма, на апаратно дишане и в реанимация. Още в петък от “Св. Анна”, където е настанен тийнейджърът, не дадоха добри прогнози за състоянието му.

Всяко училище с безплатен Wi-Fi до края на годината

Еврофондовете ще финансират дигитално съдържание за уроци Всяко училище в България трябва да има безжичен интернет до края на 2018 г. Тази сряда министърът на образованието Красимир Вълчев трябва да представи финансов разчет колко пари са му нужни, за да бъдат поставени рутери във всяко едно от 2400-те училища в страната,

26-годишен полетя от 7-я етаж в Бургас след скандал с гаджето

26-годишен мъж полетя от 7-я етаж в Бургас след скандал с приятелката си. Трагедията се разиграла тази вечер малко след 18,30 ч. в к-с "Меден рудник". Атанас С. е скочил от терасата на апартамент в бл.100, в който живеел с приятелката си. Минути преди фаталния полет двамата се карали, разказаха съседи от блока, които са потресени от случилото се.

Какво е да си затворник

Около 7000 са лишените от свобода у нас. 70 на сто са наркомани, побоите и алъш-веришът са всекидневие Едно бягство като на кино на двама рецидивисти през парадния вход на софийския затвор фокусира вниманието върху живота зад решетките. Владимир Пелов и Радослав Колев духнаха за 6 минути от килиите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber