eu2018bg

Екатерина Захариева: Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София дава възможност да се чуе и гласът на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866762 Екатерина Захариева: Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София дава възможност да се чуе и гласът на хората Екатерина Захариева: Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София дава възможност да се чуе и гласът на хората www.24chasa.bg
Външният министър Екатерина Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани.

Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, но трябва да им покажем, че национализмът и изолацията не водят до нищо добро за страните им, каза външният министър

“Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха “Европейски съюз – Западни Балкани” в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса, социалните партньори, хората и гражданското общество”.

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в международната конференция “Демокрация, която дава резултати: Десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани”, провела се в София.

Министър Захариева посочи, че за България е напълно естествено да избере европейската перспектива на Западните Балкани като приоритет не само на Председателството на Съвета на ЕС, но и като дългосрочен ангажимент на външната ни политика.

“Не беше лесно да

убедим партньорите

си в ЕС, че това е

печеливш приоритет

и за двете страни. От една страна, Западните Балкани са 20-милионен пазар с младо население. От друга – страните в региона още не са устойчиви към влияния на трети страни”, каза министърът.

Тази устойчивост се крепи на три стълба: работеща пазарна икономика, върховенството на закона и независима съдебна система, посочи още Захариева. Министърът допълни, че ЕС не може да направи необходимите реформи вместо правителствата на шестте страни от региона, но може да подкрепи политическите им лидери. Това ще стане с декларацията от Срещата на върха в София.

“С нея ще се създаде дългосрочно сътрудничество със Западните Балкани”, уточни първият дипломат на България и подчерта, че заключенията и ангажиментите в нея са подкрепени от всички държави-членки на ЕС.

“Сега обаче ще е важно

не просто да

обещаем, а да

изпълняваме,

защото в противен случай разочарованието на хората от Западните Балкани ще е голямо”, продължи тя.

Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, за да имат те възможност за добро образование и работа в страните си.

Освен това трябва да покажем на младите в тези страни, че национализмът и изолацията не водят до нищо добро за страните им”, изтъкна министърът и допълни, че изграждането на добросъседски отношения не е клише, а доказателство, че две страни могат да работят заедно.

Като част от пътя на Западните Балкани за евро-атлантическата им перспектива министър Захариева подчерта, че България намира за особено важно по време на Срещата на върха на НАТО през юли лидерите да сложат начало на процеса по приобщаване в алианса на Босна и Херцеговина и Република Македония.

Други от EU2018bg

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културното наследство утре

Да се търси по-значима роля за културата в бъдещите програми на ЕС - около това мнение се обединиха участниците в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в частта „Култура и аудиовизия”. Това съобщи министърът на културата Боил Банов след края на заседанието в Брюксел, което той председателстваше.

Павлова: Продължаваме работа с Австрийското председателство по българските приоритети

Австрийското председателство продължава работа по българските приоритети. Разчитаме на почетните консули за това постигнатото от нас да бъде разказано на хората и бизнеса, както и чрез тях да започнем да промотираме хибридното финансиране, което търсим за развитието на региона. Това съобщиха от Министерството за Българското председателство на

Павлова: До 10-15 години Западните Балкани ще са свързани помежду си

Беше много приятен и зареждащ ден. Почти 2000 души дойдоха в деня на отворените врати. Идваха много деца, много ученици, вчера беше неучебен ден. Всички идваха с голямо любопитство, а голяма част от тях не познават НДК извън зала 1. Имаше игри и закачки за децата, но имаше и много сериозни въпроси как протичат дебатите, как се вземат решенията.

Близо 2000 гости посетиха Деня на отворените врати в Дома на европредседателството

Близо 2000 столичани, гости на столицата и много чужденци посетиха Деня на отворените врати в НДК, дома на Българското председателство, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Те разгледаха залите, в които за близо пет месеца заседаваха над 20 000 делегати.

Павлова откри Деня на отворените врати в Дома на Българското председателство (Снимки)

Министър Лиляна Павлова откри днес заедно с деца от столичното 120 училище Деня на отворените врати в НДК – Домът на Българското председателство, съобщиха от пресцентъра на министерството на българското председателство.  „Най-строго охраняваната сграда за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани днес ще е отворена за всеки един, който желае да я посети.

Приеха документ за усъвършенстване на уменията на полицейските служители

На 14-15 май България за първи път бе домакин на среща на Управителния съвет на Агенцията на ЕС за обучение в областта на правоприлагането (CEPOL), в рамките на календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от МВР. Делегатите от държавите членки на ЕС, Европейската комисия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от EU2018bg

Екатерина Захариева: Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София дава възможност да се чуе и гласът на хората

Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, но трябва да им покажем, че национализмът и изолацията не водят до нищо добро за страните им, каза външният министър “Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха “Европейски съюз – Западни Балкани” в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса,

Захариева: Европейската перспектива на Западните Балкани не е само приоритет на Българското председателство, а наш дългосрочен ангажимент

Българският външен министър откри конференция за икономическата и социална кохезия на региона “Европейската перспектива на Западните Балкани не е само приоритет на Българското председателство, а наш дългосрочен външнополитически ангажимент. Вярвам, че ще имаме успех, ако направим този процес необратим.

Български ястия с био продукти чакат европейските лидери в София (Снимки)

Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители, ще бъдат поднесени на ръководителите на 28-те държави членки у нас, съобщиха от пресцентъра на министерството за българското европредседателство. Лидерите на държавите членки от Европейския съюз пристигат в София ден преди Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и ще

Министър Павлова: Домът на Българското председателство отваря врати за всички граждани на 21 май

Всеки ще може да види залите в НДК, в които се вземат решенията за бъдещето на Европа “НДК, домът на Българското председателство, отваря врати за всички граждани на 21 май. Тогава най-специалните гости на председателството ще са гражданите. Всеки гост ще може да участва в организирани обиколки на сградата,

Ангел Папалезов: България е сред страните, които демонстрират постоянство в защитата на културното наследство

На година имаме по около 50-60 присъди, които се дават на иманяри и дилъри, това играе ролята и на сериозна превенция на този тип посегателства, казва главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ - Господин Папалезов, София бе домакин на тематична конференция от

Министър Павлова откри изложба за председателството в Деня на Европа

Министър Лиляна Павлова откри днес, в Деня на Европа, информационна изложба с пана за това какво представлява ротационното председателство на Съвета на ЕС, какво може да направи то, с което да промени живота на всеки европеец и защо е важен гласът на гражданите. Това съобщиха от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber