"168 часа": 100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866734 "168 часа": 100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров "168 часа": 100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров www.24chasa.bg

l Най-достоверната версия твърди: алпинистът ни е паднал в покрита със сняг ледена пропаст

Катерачът тръгнал нагоре в лошото време, защото бързал да хване друга експедиция за Еверест

Боян Петров не успя да спечели и тази битка. Планината този път не го пусна по пътя обратно надолу. В България се развихри невиждана интернет истерия около великия български алпинист.

Зариха ни с излишно емоционални изповеди на хора, които дори не са го познавали.

Затънахме и в хейтърски коментари

- защо толкова се вълнуваме за един обикновен авантюрист, при положение, че има толкова гладни деца, възрастни хора и т.н.

Глупавите хора никога няма да свършат на тази земя, но безпристрастната истина е, че за Боян си заслужаваше да се вълнуваме и да не го забравяме. Историята му би трябвало да е

личен пример за тълпите от отчаяни и нещастни хора

Дори сега, когато вече почти няма надежда да бъде открит жив, той пак е пример.

Въпреки всички предупреждения той реши сам да атакува върха, съзнавайки прекрасно какво може да му се случи. Ако можеше по някакъв свръхестествен начин да се свърже с нас, със сигурност би забранил на близки, познати и фенове да съжаляват за него. Нищо чудно, че роднините му и сега остават на крака и не спират да повтарят, че техният любим човек е останал там, където винаги е искал да бъде.

Извън философските разсъждения остава въпросът какво точно се е случило с великия ни алпинист по пътя нагоре на хималайския осемхилядник Шиша Пангма. След публикуването на всевъзможни версии на този етап най-достоверна изглежда тази, според която Петров е пропаднал в пропаст, покрита със сняг.

Един от най-опитните шерпи, помагащи на алпинистите

от чужбина да покоряват Шиша Пангма, смята, че това се е случило някъде между лагер 3 и самия връх. Точно там планината предлага

смъртоносни капани за своите гости

и най-лекото отклонение от маршрута може да се окаже фатално.

Само че отклонението от маршрута не бива да бъде смятано за огромна грешка, тъй като изкачването на този осемхилядник прилича на туристически поход до Черни връх. Времето може да се влоши внезапно и да да намали видимостта почти до нула. Вятърът, снегът и мъглата силно ограничават възможността на алпиниста да се движи по уж безопасния маршрут нагоре.

Истината е, че Боян Петров тръгва към върха точно в такова лошо време и като нищо може да е попаднал в ледена цепнатина, от която няма излизане. След неговото изчезване започна обществена дискусия какво точно е накарало Петров да пренебрегне собствената си сигурност и да атакува върха при крайно рисковани метеорологични условия.

По този въпрос се изказаха предостатъчно слабо подготвени по темата хора, но имаше и специалисти, които се опитаха да обяснят прибързаните действия на опитния алпинист.

Пред журналиста Огнян Георгиев организаторът на фаталната експедиция Мохан Ламсал обясни, че Петров е поел риск с времето.

Според него идеята на Боян е била през цялото време

да действа соло, без да ползва шерпи, въжета

или допълнителен кислород. На практика това не е новост в мисиите на българина, тъй като той по принцип е предпочитал да се катери сам, за да следва собственото си темпо.

При подобно катерене обаче се увеличават многократно рисковете и когато не може да разчиташ на чужда помощ, би трябвало да си максимално сигурен в своите възможности и външните фактори. И все пак Боян Петров тръгва към върха, въпреки че времето е лошо и останалите членове на експедицията предпочитат да изчакат подобряване на атмосферните условия. Мохан Ламсал има обяснение за поетия от нашия алпинист риск.

"Бързаше, защото го чакаше експедиция към Еверест, организирана от нас. Боян беше включен в нея. Планираше на 3 май да атакува върха, на 4 май да се върне в лагер 2 и на 5 май да слезе, твърди организаторът на последната за Боян Петров експедиция. Това може би е единствената сериозна грешка на алпиниста ни, въпреки че от удобното кресло или масичка в парка е лесно да се обсъждат и разнищват грешките на човек, който е тръгнал да покорява

едно от най-негостоприемните места на планетата

В тази връзка Мохан Ламсал не обвинява, а единствено съобщава факти, за да бъде сглобена цялостната картинка. Той няма обяснение защо българинът предприема соловата си мисия, без да вземе сателитния си телефон. В България бяха изказани мнения, че алпинистът е решил да се лиши от устройството, за да бъде максимално лек по пътя нагоре. Опитните катерачи режат и етикетите на дрехите си, за са изхвърлят още някой и друг грам излишно тегло. Сателитният телефон и батериите със сигурност са щели да тежат на Петров, който тръгва нагоре без кислород и помагачи.

Един от най-известните алпинисти в света обяснява точно какво усилие изисква носенето на иначе много важната за живота на алпиниста техника. Италианецът Симоне Моро изчислява, че ако сателитният телефон тежи

300 грама, то те се умножават по

10 000 стъпки

Което от своя страна излиза 3 тона допълнително усилие. Моро признава, че и той самият е правил компромиси с екипировката си - слага си по-леки обувки, тръгва с по-малко гориво и дори изоставя допълнителния чифт чорапи. Но винаги взема със себе си сателитен телефон и резервни батерии.

50-годишният италианец категорично подчертава, че не смята за грешка решението на Боян Петров да не вземе със себе си устройството за комуникация. И признава, че шансовете за оцеляване на Боян Петров можеха да бъдат много по-големи, ако беше взел в багажа си друга техника, която набира все по-голяма популярност сред алпинистите. Става дума за устройството "Ин Рийч" на "Гармин", което тежи 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Благодарение на него спасителните екипи много по-бързо щяха да получат шанса да се ориентират къде е алпинистът и евентуално да се опитат да му помогнат.

Словосъчетанието "Ако беше взел модерната джаджа, щеше да е друго...", в случая изглежда крайно неуместно.

В планината

няма "ако"

Всичко се случва и никой не може да бъде максимално подготвен за опасностите. Още повече че по времето, когато Боян изчезва, се развихря силна буря, която можеше да заглуши и най-модерната техника за проследяване чрез джипиес сигнала.

Внимание заслужават и думите на вече споменатия организатор на експедицията с участието на Боян Петров, според който той въобще не е имал намерение да изоставя сателитния си телефон. Мохан Ламсал смята, че това е сериозно отклонение от първоначалния план на българския алпинист. Той е ценял своето средство за връзка по време на соловите си походи в планината. И все пак не го взема със себе си, когато тръгва да покорява Шиша Пангма.

Сериозно недоумение буди и фактът, че палатката му е намерена отворена и с натрупал се сняг вътре. Закон за опитните алпинисти е да вдигнат ципа, преди да тръгнат на поход. Боян Петров не го е направил, което извади на бял свят версията, че той може да е излязъл от своето платнено укритие и в този момент да е пометен от лавина. В деня на неговото изчезване обаче

не са регистрирани лавини

До редакционното приключване на броя спасителите в планината правеха последни усилия да разберат какво точно се е случило с Боян Петров. Планината засега крие как са преминали последните минути живот на великия български алпинист, който спечели толкова много други битки. И този път той не загуби. Остана завинаги там, където се чувстваше истински свободен и щастлив.

Четете още:

Прекратиха спасителната операция за Боян Петров. Кирил Петров от екипа под Шиша Пангма: Бог да го прости!

Боян най-вероятно е паднал в цепнатина. Имахме уговорка да се видим в подножието на Еверест

Той е там, където се чувства най-свободен. Ставаме с надежда, лягаме с плач

Други от България

Българи, участвали в потушаването на Пражката пролет: Не бяхме агресори

Петдесет години след като са участвали в смазването на Пражката пролет под командването на Москва бивши български военни си спомнят за събитията в репортаж на Франс прес. Те казват, че не съжаляват и смятат, че просто са изпълнявали задълженията си. "Това беше политическо решение, беше немислимо да оставим Чехословакия да си отиде.

Пожарът, обхванал горски масиви над Карлово, се разраства (Видео)

Над 50 декара горски масиви са обхванати от пожара, започнал снощи над Карлово. Гори борова гора. Служители на лесничейството се опитват да локализират огнището. Директорът на държавното лесничейство Златю Кличев съобщи за БНР, че противопожарните екипи излизат отново в опит да загасят пожара, но духа силен вятър от запад.

Колко често да се къпем

Ако не вземате по два пъти душ на ден, вие: а) страдате от розов лишей (pityriasis rosea) в) пак сте случили на сушава година в Чад с) нямате оправдание, просто сте си мърляч Температурите навън предразполагат към обилно потене. Лято е и все по-често се разминаваме с хора, които ни карат да размишляваме по въпросите на къпането.

Невиждано откритие на Балканите: Император или цар лежи под гигантската пирамида до Пловдив (Обзор)

“Световно чудо” нарече Борисов гробницата, от която по-голям е само мавзолеят на Октавиан Август в Рим Тази гробница ще се превърне в световна атракция, след като се разкрие напълно и експонира. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като разгледа разкопките на Малтепе - най-голямата могила на Балканите.

Пожар гори над Карлово, димът се усеща и в града

Пожар гори над Карлово. Огнеборци опитват да овладеят пламъците, но работата им е затруднена от силния вятър, съобщава Нова телевизия. Огънят е избухнал в 20 часа. Димът от него се усеща в самия център на

Радев поставил пред Ердоган въпроса за имотите на тракийските бежанци (Обновена, снимки)

Малко преди 20 часа президентът Румен Радев пристигна на Петровая нива край Малко Търново, където днес се отбелязва 115-ата годешнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът е традиционен и всяка година се провежда под патронажа на президента. Всеки момент ще започне заупокойна молитва за загиналите  във въстанието,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Жена почина в сливенската болница при раждане, близките искат разследване (Видео)

Млада жена почина при раждане в сливенската болница, съобщи Нова телевизия. Близките й твърдят, че става дума за лекарска грешка, и се опасяват, че случаят може да бъде прикрит. Ренета Томова постъпва в болницата на 15 август. Раждането започва късно вечерта, но заради възникнали проблеми се налага да бъде използван метод с натиск,

Цветанов във Филаретово: Работим в посока по-добър живот за хората

Заместник–председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов се срещна днес със жителите на котленското село Филаретово. По време на срещата разговор бяха обсъдени въпроси, свързани с инфраструктурата, образованието и социални проблеми, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"168 часа": Дарилият $2 млн. на Ломската гимназия натрупал богатство от фондовата борса

Починалият на 93 г. български емигрант в САЩ, дарил 2 млн. долара на Ломската гимназия, е израснал в бедност и е отдал живота си на лекарската професия, а след като навършил 80 г., започнал да играе на борсата и така спечелил огромно богатство. Това разказа пред "168 часа" племенницата му Ирене Георгиеф, която също живее в Щатите.

Вижте състоянието на пътищата в страната за неделя

Информация за състоянието на републиканските пътища за 19.08.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще преобладава ясно, на 19.08.2018 г. - слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има в следобедните часове, главно над Северна България и планинските райони. Само на отделни места там краткотрайно ще превали.

Любомир Методиев от правителствения пресцентър се извини на колежка

"Днес по време на мероприятие край село Маноле, Пловдивско, без грам умисъл нараних колегата от в. Монитор Елена Крумова, за което искам да се ИЗВИНЯ НАЙ-СЪРДЕЧНО. Още веднъж подчертавам, че в постъпката ми нямаше грам умисъл. Колега, приемете моето искрено извинение." Това написа в профила си във фейсбук Любомир Методиев от пресцентъра на

Желю Желев, Тина Търнър и Сталоун са сред популярните със самоубили се деца

Историята помни много велики хора, прекъснали сами живота си.Рядко обаче се сеща за онези, чиито животи продължават на забавен каданс след решението на детето им да си отиде завинаги. Сред тях има много успешни политици, музиканти, актьори. Родители, сбогували се без време с най-ценното си. Дъщерята на Желю Желев се обесва,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber