Капсулата мунди превръща гробищата в живи гори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6856531 Капсулата мунди превръща гробищата в живи гори Капсулата мунди превръща гробищата в живи гори www.24chasa.bg
Капсулата мунди в различните периоди до пълното й разграждане Снимка: сайт на капсулата мунди

Тя запазва физическото присъствие на покойника чрез дърво

Увеличаването на населението на планетата води до проблеми, свързани не само с липсата на пространство и ресурси за изхранване, но създава и негативен екологичен отпечатък върху природата. Пример за това са различните ритуали, с които хората овековечават един човек след неговата смърт.

Два от традиционните начини за това са кремацията и погребването. Те обаче водят до негативни последици за природата, пише в. “Гардиан”. При изработката на ковчези и изливането на бетон върху гроба например се използват тонове материали, които трудно се разграждат. Токсичните химикали от процеса на балсамиране пък вредят както на въздуха, така и на почвата, а

кремацията води

до отделяне на

вредни

материали в

атмосферата, съобщава “Бизнес инсайдър”.

Дървесината, синтетиката и материалите, които се използват в обработката на традиционните ковчези, също така и бетонът на самия гроб се разграждат с течение на много години, като това води до замърсяване на природата, твърди Би Би Си.

От друга страна, за изработката на ковчезите се отсичат различни дървесни видове, а за да бъдат те заменени от други, са необходими между 10 и 40 години, за да стигне едно дърво до зрялост.

Все по-често обаче интересът към нестандартната опция за погребение става все по-голям, защото традиционните стават все по-скъпи.

Част от хората

искат да

допринесат със

смъртта си за

опазването на

околната среда

и да се върнат обратно по естествен път в природата.

Това кара екип от двама италиански дизайнери да разработят проект, наречен “Капсулата мунди”. Той има за цел да създаде екологично чисти яйцевидни погребални шушулки, които да заменят традиционния ковчег при погребенията.

Дебатът за подходящия дизайн на гробищата датира от времето на викторианската епоха. Преди средата на XIX век хората са били масово погребвани в църковни дворове, а по-заможните са си позволявали да имат каменна надгробна плоча, гравирана от местния каменоделец.

След викторианската епоха обаче, по времето на двете световни войни, тенденцията се променя към използване на обикновени гранитни надгробни камъни.

В днешно време хората все по-често прибягват до кремация, гранитни или каменни погребални плочи, като някои предпочитат да направят и паметник.

За разлика от всички тях обаче капсулата мунди следва един абсолютно различен модел. Идеята е след смъртта на човек тялото му да се постави в биоразградимата шушулка, като се положи във фетална позиция (позицията на бебето в утробата на майката - б.а.).

За момента обаче на пазара има само по-малка версия на капсулата, като екипът продължава да работи по създаването на такава за цялото тяло. Малката капсула представлява биоразградима урна и е подходяща за прахта на умрелия. На вид прилича на 3-4-сантиметрова черупка. Тя е екосъобразна. Прави се от биоразградим полимер, който позволява на органичната материя да се трансформира в минерали, осигуряващи хранителни вещества в почвата.

През 2003 г. италианските дизайнери Анна Цители и Раул Брецел представят капсулата мунди в Милано. Уникалното в техния биоразградим яйцевиден ковчег е, че е

проектиран да бъде засаден с дърво отгоре, като целта е разлагащото се

тяло да

подпомогне

развитието му

Нишестето на пластмасата в капсулата, както и тялото на покойника се разграждат и осигуряват хранителни вещества, които подпомагат развитието на засаденото отгоре дърво.

Шушулката се заравя в земята, като върху нея се посажда едно дърво, което клиентът предварително е избрал.

В зависимост от местния климат и почвените условия разлагането на урната отнема от няколко месеца до няколко години. Целта на дизайнерите е да превърнат сегашния вид на гробищата в естествени зелени площи, които с времето ще се превърнат в гора.

Урната, която се предлага на пазара в момента, е висока 29 см, максималната ѝ широчина е 22 см, вътрешният обем е 3,5 л и тежи около 1,4 кг. Струва от 380 до 420 евро. Има я в два цвята - перленобяла или бежово-сива. За момента мунди се предлага за всички точки на света, като трябва да се направи предварителна заявка.

Дизайнерите използват за проекта универсални символи на живота като яйцето и дървото и твърдят, че

смъртта не бива

да е тема табу

Така се ражда тяхната идея да променят ролята на ковчега в съвременния свят, като го заменят с една универсална концепция на капсула с останките на починалия и дърво върху нея.

Идеята на този вид естествено зелено погребение е да се позволи на тялото да се рециклира по естествен път обратно в земята. Проектът има за цел да промени цялостното възприятие на хората за смъртта.

Смята се, че още от времето на неандерталците хората са имали нужда да определят ритуално място, на което да се чувстват по-близко до покойника – камък или пръчка, а капсулата мунди подхранва дървото над нея, като дава съвсем нов смисъл на израза “родословно дърво”, пише “Гардиан”.

Създателите обясняват, че

идеята на

капсулата е да

изрази

приемственост,

а формата на яйце е символ на прераждането. Чрез дърветата пък починалите оставят физическото си присъствие на земята.

С отглеждането на дърво, хранещо се от капсулите мунди, смъртта придобива ново значение - вместо да се счита за прекъсване на живота, може да се възприеме като начало на трансформация, като ни прави част от естествения цикъл на природата.

Близките на починалия ще полагат грижи за дръвчето, като си спомнят за любим човек. Дръвчето ще издържи през поколенията и потомството ще има възможност да види дърво, което е било в допир с техен роднина, отражение на кръга на живота.

Идеята за зелено погребение, при което се поставя дърво и растение над гроба на починалия, вече съществува и се практикува в различни държави. Уникалността на капсулата мунди обаче е, че основната ѝ цел е да бъде положена именно под някое дърво, прикрепена за кореновата му система, като ще го подхранва през цялото време, докато се разгради.

За да се използва обаче този естествен начин на погребение, както и капсулата мунди,

изобретението

трябва да се

пребори с някои

логистични и

научни предизви-

кателства.

В някои държави този вид погребение е забранено, като се смята, че то е против религията, ритуалите и обичаите. За съжаление, е трудно да се категоризират правните препятствия, които среща проектът, тъй като законът се различава в отделните държави, а понякога има различия и в рамките на една и съща държава.

Екипът се опитва да насърчава идеята, като смята, че преди да се направят евентуални реформи в закона, първо трябва да се повиши осведомеността на хората, за да се промени и начинът на мислене.

В повечето европейски държави кремирането е позволено от закона. Погребенията с мунди капсула вече се осъществяват в Англия, Швейцария, както и в няколко щата в САЩ. Във Великобритания например идеята за конвенциалното погребение се приема и одобрява от все повече хора. Там се намира и едно от първите зелени гробища, създадено през 1993 г. - The Woodland Burial. Около 8% от погребенията годишно са зелени, като съществуват около 300 зелени гробища.

Други от Свят

Българчето, пострадало при инцидента в Калабрия, е в стабилно състояние (Видео)

Десетгодишно българче, простреляно при инцидент в италианския град Семинара, област Калабрия, е в стабилно състояние. Това съобщи посолството на Република България в Рим, цитирано от пресцентъра на МВнР. Пред г-жа Рада Николова, първи секретар в посолство ни в Италия, местните власти са потвърдили самоличността на детето,

Разногласията по търговските въпроси остават след срещата на финансовите министри от Г-20

Различията в позициите по търговските въпроси остават след преговорите между финансовите министри от Г-20 в Аржентина. Това съобщи европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Той обаче добави, че срещата не е била напрегната, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Българите - наемници в армията на Германия

Заради недостиг на персонал Бундесверът дава право на европейци да служат в него Право да служат в германската армия може да получат българите и всички останали граждани на ЕС. Бундесверът обмисля необичайната мярка поради недостиг на персонал, съобщи германският ежедневник “Франкфуртер Алгемайне цайтунг”. “Бундесверът ще бъде разширен.

Нетаняху: Тръмп и Трюдо помолиха Израел да евакуира "Белите каски" от Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и канадският премиер Джъстин Трюдо поискаха от Израел да евакуира стотици членове на сирийската неправителствена организация "Белите каски" и семействата им от Сирия, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ДПА. Преди няколко дни "президентът Тръмп се свърза с мен,

Горещината в Гърция затвори Акропола

Температурите в Гърция скочиха днес над 40 градуса, което накара властите в Атина да затворят емблематичния Акропол, предаде ДПА. В Атина температурите достигнаха 39 градуса на сянка и се покачваха доста над 40 градуса на слънце. Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщи, че Акрополът е бил затворен в 14,00 ч.

20-тонна скала полетя към сгради в Австрия (Видео)

20-тонна скала се откъсна и полетя към сгради в селцето Зьолден, Австрия, предаде „Руптли”. Според полицията скалата се е търкаляла поне 200 метра по наклона. Разбила е оградата и входа на една от сградите. Няма ранени хора, съобщава Нова

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Мъж във Великобритания заля с киселина 3-годишно дете

Дете на 3 години е получило сериозни изгаряния, след като умишлено е залято с киселина, предаде АФП, позовавайки се на британската полиция. Нападението станало в универсален магазин в град Уорчестър, Западна Англия, съобщава "Дарик". Атаката срещу детето е целенасочена, съобщава АФП, позовавайки се на разследващите.

645 самоубийства от мостовете над Босфора са били предотвратени за 3 години

645 самоубийства от мостовете над Босфора са били предотвратени за период от три години от специализиран екип на турската полиция, съобщава Анадолската агенция. През 2015 г. Истанбулската дирекция по сигурността сформира "екип за преговори" към полицейското управление, който отговаря за предотвратяване на опитите за самоубийства на мостовете над

Започна разследване за побоя, нанесен от сътрудник на президента Макрон

Френските власти започнаха съдебно разследване на побоя над протестиращ, нанесен на 1 май от сътрудника на президента Еманюел Макрон Александър Бенала, съобщи Асошиейтед прес. Шокиращото нападение бе заснето на видеокамера и предизвика голяма политическа криза за френския лидер. Опозиционни лидери като десния политик Лоран Вокие и водача на

Експлозия близо до Кабулското летище, най-малко 11 убити (Обновена)

Най-малко 11 души бяха убити в самоубийствен атентат край летището на Кабул, който бе извършен броени минути след завръщането от изгнание на афганистанския вицепрезидент Абдул Рашид Достум, съобщи полицията, цитирана от ДПА. Най-малко 14 души са ранени. Повечето пострадали са полицаи, информира БТА.

В Гърция разследват информация за сблъсък между гръцка лодка и турска яхта

Властите на югоизточния егейски остров Сими разследват информация за сблъсък между малка гръцка рибарска лодка и луксозна турска яхта в събота следобед, в резултат на който малкият плавателен съд потънал, съобщава в. "Катимерини". Според появила се днес информация бреговата охрана на о. Сими била повикана, за да изтегли гръцката рибарска лодка,

Рохани: Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката (Обновена)

Иранският президент Хасан Рохани днес предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп да не продължава враждебната си политика срещу Техеран, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. "Америка трябва да знае /.../ че една война с Иран е майка на всички войни", заявил Рохани на среща с ирански дипломати, цитиран от иранската агенция ИСНА.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber