Капсулата мунди превръща гробищата в живи гори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6856531 Капсулата мунди превръща гробищата в живи гори Капсулата мунди превръща гробищата в живи гори www.24chasa.bg
Капсулата мунди в различните периоди до пълното й разграждане Снимка: сайт на капсулата мунди

Тя запазва физическото присъствие на покойника чрез дърво

Увеличаването на населението на планетата води до проблеми, свързани не само с липсата на пространство и ресурси за изхранване, но създава и негативен екологичен отпечатък върху природата. Пример за това са различните ритуали, с които хората овековечават един човек след неговата смърт.

Два от традиционните начини за това са кремацията и погребването. Те обаче водят до негативни последици за природата, пише в. “Гардиан”. При изработката на ковчези и изливането на бетон върху гроба например се използват тонове материали, които трудно се разграждат. Токсичните химикали от процеса на балсамиране пък вредят както на въздуха, така и на почвата, а

кремацията води

до отделяне на

вредни

материали в

атмосферата, съобщава “Бизнес инсайдър”.

Дървесината, синтетиката и материалите, които се използват в обработката на традиционните ковчези, също така и бетонът на самия гроб се разграждат с течение на много години, като това води до замърсяване на природата, твърди Би Би Си.

От друга страна, за изработката на ковчезите се отсичат различни дървесни видове, а за да бъдат те заменени от други, са необходими между 10 и 40 години, за да стигне едно дърво до зрялост.

Все по-често обаче интересът към нестандартната опция за погребение става все по-голям, защото традиционните стават все по-скъпи.

Част от хората

искат да

допринесат със

смъртта си за

опазването на

околната среда

и да се върнат обратно по естествен път в природата.

Това кара екип от двама италиански дизайнери да разработят проект, наречен “Капсулата мунди”. Той има за цел да създаде екологично чисти яйцевидни погребални шушулки, които да заменят традиционния ковчег при погребенията.

Дебатът за подходящия дизайн на гробищата датира от времето на викторианската епоха. Преди средата на XIX век хората са били масово погребвани в църковни дворове, а по-заможните са си позволявали да имат каменна надгробна плоча, гравирана от местния каменоделец.

След викторианската епоха обаче, по времето на двете световни войни, тенденцията се променя към използване на обикновени гранитни надгробни камъни.

В днешно време хората все по-често прибягват до кремация, гранитни или каменни погребални плочи, като някои предпочитат да направят и паметник.

За разлика от всички тях обаче капсулата мунди следва един абсолютно различен модел. Идеята е след смъртта на човек тялото му да се постави в биоразградимата шушулка, като се положи във фетална позиция (позицията на бебето в утробата на майката - б.а.).

За момента обаче на пазара има само по-малка версия на капсулата, като екипът продължава да работи по създаването на такава за цялото тяло. Малката капсула представлява биоразградима урна и е подходяща за прахта на умрелия. На вид прилича на 3-4-сантиметрова черупка. Тя е екосъобразна. Прави се от биоразградим полимер, който позволява на органичната материя да се трансформира в минерали, осигуряващи хранителни вещества в почвата.

През 2003 г. италианските дизайнери Анна Цители и Раул Брецел представят капсулата мунди в Милано. Уникалното в техния биоразградим яйцевиден ковчег е, че е

проектиран да бъде засаден с дърво отгоре, като целта е разлагащото се

тяло да

подпомогне

развитието му

Нишестето на пластмасата в капсулата, както и тялото на покойника се разграждат и осигуряват хранителни вещества, които подпомагат развитието на засаденото отгоре дърво.

Шушулката се заравя в земята, като върху нея се посажда едно дърво, което клиентът предварително е избрал.

В зависимост от местния климат и почвените условия разлагането на урната отнема от няколко месеца до няколко години. Целта на дизайнерите е да превърнат сегашния вид на гробищата в естествени зелени площи, които с времето ще се превърнат в гора.

Урната, която се предлага на пазара в момента, е висока 29 см, максималната ѝ широчина е 22 см, вътрешният обем е 3,5 л и тежи около 1,4 кг. Струва от 380 до 420 евро. Има я в два цвята - перленобяла или бежово-сива. За момента мунди се предлага за всички точки на света, като трябва да се направи предварителна заявка.

Дизайнерите използват за проекта универсални символи на живота като яйцето и дървото и твърдят, че

смъртта не бива

да е тема табу

Така се ражда тяхната идея да променят ролята на ковчега в съвременния свят, като го заменят с една универсална концепция на капсула с останките на починалия и дърво върху нея.

Идеята на този вид естествено зелено погребение е да се позволи на тялото да се рециклира по естествен път обратно в земята. Проектът има за цел да промени цялостното възприятие на хората за смъртта.

Смята се, че още от времето на неандерталците хората са имали нужда да определят ритуално място, на което да се чувстват по-близко до покойника – камък или пръчка, а капсулата мунди подхранва дървото над нея, като дава съвсем нов смисъл на израза “родословно дърво”, пише “Гардиан”.

Създателите обясняват, че

идеята на

капсулата е да

изрази

приемственост,

а формата на яйце е символ на прераждането. Чрез дърветата пък починалите оставят физическото си присъствие на земята.

С отглеждането на дърво, хранещо се от капсулите мунди, смъртта придобива ново значение - вместо да се счита за прекъсване на живота, може да се възприеме като начало на трансформация, като ни прави част от естествения цикъл на природата.

Близките на починалия ще полагат грижи за дръвчето, като си спомнят за любим човек. Дръвчето ще издържи през поколенията и потомството ще има възможност да види дърво, което е било в допир с техен роднина, отражение на кръга на живота.

Идеята за зелено погребение, при което се поставя дърво и растение над гроба на починалия, вече съществува и се практикува в различни държави. Уникалността на капсулата мунди обаче е, че основната ѝ цел е да бъде положена именно под някое дърво, прикрепена за кореновата му система, като ще го подхранва през цялото време, докато се разгради.

За да се използва обаче този естествен начин на погребение, както и капсулата мунди,

изобретението

трябва да се

пребори с някои

логистични и

научни предизви-

кателства.

В някои държави този вид погребение е забранено, като се смята, че то е против религията, ритуалите и обичаите. За съжаление, е трудно да се категоризират правните препятствия, които среща проектът, тъй като законът се различава в отделните държави, а понякога има различия и в рамките на една и съща държава.

Екипът се опитва да насърчава идеята, като смята, че преди да се направят евентуални реформи в закона, първо трябва да се повиши осведомеността на хората, за да се промени и начинът на мислене.

В повечето европейски държави кремирането е позволено от закона. Погребенията с мунди капсула вече се осъществяват в Англия, Швейцария, както и в няколко щата в САЩ. Във Великобритания например идеята за конвенциалното погребение се приема и одобрява от все повече хора. Там се намира и едно от първите зелени гробища, създадено през 1993 г. - The Woodland Burial. Около 8% от погребенията годишно са зелени, като съществуват около 300 зелени гробища.

Други от Свят

Облекчение в Дамаск, който вече е под пълния контрол на режима на Асад

Пред прочутата Джамия на Омаядите Ибрахим Мехрез си прави селфи с приятели и качва снимката в Инстаграм с публикация към нея: Дамаск е в безопасност. Сирия върви добре. След като в понеделник сирийската армия обяви, че е превзела последните позиции на бойците на групировката "Ислямска държава" в Дамаск,

Продадоха на търг страница от ръкопис на Карл Маркс в Пекин за половин млн. долара

Страница от ръкопис на Карл Маркс бе продадена този понеделник на търг в Пекин за 3,34 милиона юана (523 хиляди долара), съобщиха от bulgarian.cri.cn. Първоначалната цена бе 300 хиляди юана. Самият документ представлява извадки и анализ на Маркс върху книга на британския банкер Джеймс Уйлям Гилбарт, и е част от 1250-те страници с бележки,

"Франс прес": Макрон отива в Русия, за да намери допирни точки по деликатни теми с Путин

Еманюел Макрон ще направи утре и в петък първото си официално посещение в Русия, където се надява да намери "точки на съгласие" с руския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия въпреки разногласията между двете страни, пишат Жером Риве и Олга Ротенберг от "Франс прес".

Оперираха гръцкия президент, сложили му стент на сърцето

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос претърпя успешна сърдечна операция, предаде ТАСС, като се позовава на новинарския портал "Грийк обзървър". Лекарите днес са поставили стенд на сърцето на 67-годишния държавен глава, предава БТА. Операцията е била направена в кардиологичния център в Атина. Очаква се Прокопис Павлопулос утре да се върне на

Иран: Няма да искаме разрешение от никого, за да развиваме оръжията си

Началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили отхвърли днес призивите на Вашингтон към Техеран да намали влиянието си в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Генерал-майор Мохамад Багери каза, че Иран няма да иска позволение от която и да било страна, за да развива отбранителните си способности.

Гръцка медия: Италия може да подпали и гръцката икономика - опасения и очаквания

Кошмар от Италия плаши правителството в Атина и гръцката икономика, след като политическите и икономически събития в тази съседна страна крият опасност да подпалят цялата европейска икономика. Страховете от хаос заради безсилието да бъде съставено правителство в Рим, а и най-вече заради позициите и програмата на двете политически сили Северната

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Китай организира 3700 мероприятия, посветени на Деня на културното и природно наследство

9 юни е Ден на културното и природно наследство. По този повод Китай ще се организира близо 3700 мероприятия за популяризиране на фолклорните изкуства, открити лекции и фото и видео изложби, с цел демонстриране на резултатите от защитата на нематериалното културно наследство в страната и тесните връзки между него и ежедневието на китайците,

Макрон: В края на юни в Париж се организира хуманитарна конференция за Йемен

Френският президент Еманюел Макрон и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман проведоха вчера телефонен разговор, по време на който потвърдиха, че в края на юни в Париж ще бъде организирана хуманитарната конференция за Йемен, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на френското президентство.

Франция: Съвкупността от санкции срещу Иран няма да насърчи диалога

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че американската позиция за Иран ще облагодетелства консерваторите в ущърб на умерените сили в Техеран и ще влоши нестабилността в Близкия изток, предаде Франс прес. "Тази съвкупност от санкции, която ще бъде организирана срещу Иран няма да насърчи диалога,

Сръбският патриарх Ириней е на официално посещение в Москва

Сръбският патриарх Ириней е на официално посещение в Москва по покана на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, предаде Танюг, цитирана от БТА. Сръбският патриарх ще получи престижна награда "за специален принос за укрепване на единството на православните народи". Наградата се дава от Международния фонд за единство на православните народи с

Осъдиха журналист на 10 г. затвор за тероризъм в Египет

Египетски военен съд осъди на десет години затвор за тероризъм журналист на свободна практика, правил репортажи за екстремизма в Синай, предаде Асошиейтед прес. Каирският военен съд постанови, че осъжда Исмаил Александрани за разпространение на фалшиви новини и присъединяване към забранена организация, която не беше назована.

Рекорден брой жени са се кандидатирали за турския парламент

Общо 904 жени от седем политически партии ще се борят за мандат в парламента на предстоящите избори на 24 юни, което е рекорд в историята на страната, съобщава в. "Дейли Сабах", цитиран от БТА. Броят им представлява 21,5 процента от общо 4200-те регистрирани кандидати, тоест малко над една пета. Срокът за подаване на списъците във Висшата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber