Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852720 Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси www.24chasa.bg
Няколко месеца, след като приматите започнали да получават пари за свършена от тях работа, не само научили, че могат да си купят плодове, но поставени в ситуация на избор, сами отивали при този, който им дава повече за по-малко жетони.

Концепцията за парите може да се усвои дори от същества с “мозък колкото грахово зърно” и потребности, ограничени до храна и секс, показва проучване

Могат ли парите да променят навиците дори на маймуните? – Да!

Отговора дават икономистът Кийт Чен и професорът по когнитивна наука и психология Лори Сантос - учени в университета в Йейл. През 2005 г. те провели експеримент със седем маймуни от вида капуцини, смятани от някои зоолози за едни от най-глупавите примати, а други ги определят пък като едни от най-умните маймуни на новото време.

Учените въвели трудови отношения сред общността на маймуните и започнали да им плащат за извършената от тях работа. След няколко месеца капуцините били научени не само как практично да разполагат с парите, които получавали, но започнали да проявяват и черти от характера, типични за хората – алчност, жестокост, ярост в отстояване на парите си и подозрителност към останалите.

“Никой никога не е виждал едно куче съзнателно, справдливо и с някаква цел да обмени кокали с друго куче, например”, казва Чен, който с изследването доказва тезата си, че уменията на хората да обменят парична валута принадлежи само на човекоподобната раса.

Проучването се провело на остров край бреговете на Пуерто Рико. Първоначално то било без конкретна цел – Чен и Сантос решили просто да дават пари на маймуните и да видят какво ще се случи. Вместо истински банкноти обаче те им давали метални жетони, а след няколко месеца капуцините разбрали, че срещу тях могат да получават плодове. Идеята за парите, както показали резултатите, може да бъде усвоявана от същества с “мозък, колкото грахово зърно” и потребности, ограничени единствено до храна и секс.

Последвала втората фаза на проучването, в която на всяка маймуна били раздадени 12 жетона, които трябвало сами да решат как ще похарчат. Идеята била капуцините да схваната концепцията за бюджетиране.

Изследователите създали и малък импровизиран пазар, на който се предлагали храни с различна цена. Искали да проверят дали маймуните обръщат внимание колко пари дават и дали ще се опитат да ги увеличат, обяснява психологът Лори Сантос.

“Това, което ни изненада, е, че с малко обучение маймуните започнаха да купуват храна на по-ниска цена. Освен това

отиваха да пазаруват много

повече от онези, които им

даваха повече храна

за по-малко жетони”,

казва тя.

Поредното доказателство за това, че капуцините осъзнават концепцията на парите, идва след като един от тях се опитва да си купи нещо по-вкусно за ядене с парче краставица, изрязана под формата на жетоните, които получавали.

По време на проучването учените забелязват още няколко неща. Първо маймуните започват да проявяват опортюнистични наклонности, като използват всеки удобен момент и заграбват останали без надзор жетони. С това показвали, че разбират стойността им. В друга ситуация пък един от капуцините успял да се добере до кутията, в която се съхранявали жетоните, и да вземе всички, които били вътре, което създало лек хаос по време на проучването.

Насред хаоса обаче излседователят Чен успял да улови как

една от маймуните дала

част от жетоните си на

друга в замяна на секс

Първоначално той решил, че това може да е израз на обич, но останал изненадана, когато видял, че щом актът приключил, капуцинът, който получил жетоните, отишъл да си купи грозде. Това според учените била първата проява на проституция сред маймунското общество.

На друг етап от изследването изследователите въвели възможност за избор. Маймуните можели да търгуват с един от двама души. Разликата била, че единият давал две зърна грозде за един жетон – сигурна сделка без загуби, другият давал или едно, или три зърна грозде за един жетон. Втората опция крие по-голям риск, защото в половината от опитите могат да получат едно зърно грозде, а в другата половина – три.

Този пример, съотнесен към реалния живот на хората, изглежда така: имате опция да вземете гарантирана сума от 2000 долара или шанс да получите 1000 или 3000 долара.

Повечето хора ще заложат

на сигурните 2000 долара.

Е, така постъпват

и маймуните,

което донякъде не е изненада, все пак имаме общи гени.

Ситуацията става по-интересна, когато изследователите променят експеримента така, че маймуните да имат същата възможност за избор, но с различна отправна точка. Така единият продавач, въпреки че те виждат, че има три зърна, продължава да дава на маймуните две срещу един жетон. За тях “това е неизбежна, но малка загуба”, обяснява проф. Сантос. Другият е рисков - понякога дава на маймуните три зърна грозде, понякога отнема две и дава само едно.

Съотнесена към хората, ситуацията ще изглежда така: разполагате с 3000 долара. Знаете, че със сигурност ще загубите 1000 долара и ще ви останат 2000, но може и да рискувате. Ако заложите половината от времето, ще загубите 2000 и ще ви останат 1000 долара, но през другата половина няма да губите нищо. Какво ще направите?

Оказва се, че повечето хора ще изберат най-рисковия вариант. Резултатите от проучването изненадващо показали, че и маймуните правят същото. Мисълта, че ще загубят, е толкова болезнена, че рискуват да претърпят по-голяма загуба заради възможността да не загубят нищо.

Резултатите от двете тестови ситуации показали, че приматите са статистически неразличими от повечето инвеститори на фондовите борси, казва икономистът Чен.

Решенията, които хората

вземат относно парите,

често изглеждат неразумни

и могат да доведат до

ценови балони и сривове на

финансовите пазари

Това, което иска да каже проф. Сантос чрез своя експеримент с капуцините, е, че вероятно все още съществуват някои еволюционни поведенчески особености, които трудно се заличават.

И все пак фактите от проучването с капуцините показват следното: когато бъдат научени да използват пари, маймуните реагират много рационално в първични ситуации, като залагането на сигурна по-голяма печалба например, реагират ирационално в рискови ситуации като хазарта, не се справят със спестяване на пари, крадат, когато имат тази възможност, използват парите за храна, а в някои случаи дори и за секс. С други думи държанието им почти не се различава от това на видовете, които много от колегите на Чен изучават, а именно Homo sapiens, т.е. човеците.

Други от България

Градушки във вторник, крийте колите

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET. Дъждовете започнаха още в неделя следобед, но ще се усилят в понеделник следобед. В нощта срещу вторник над цялата страна ще се развиват дъждовни облаци,

Търсят се кръводарители за млада лекарка от Враца, паднала от 7-я етаж в Люлин

Спешно се търсят дарители на рядката кръвна група 0 Rh (-), която е необходима да се спаси живота на млада лекарка от Враца, съобщава BulNews.bg. В петък вечерта при неясни обстоятелства Ирена Евгениева Иванова е паднала от 7-я етаж на блок 302 в жилищен квартал „Люлин“ 3 в София. Пострадалата незабавно е транспортирана в „Пирогов“ в изключително

Българинът шофира бързо и небрежно, най-рисково в петък между 17 и 18 ч

Невеж е в превозването на деца, сече завои, катастрофира на прави участъци, твърдят в доклад от Пътна полиция Българският шофьор е небрежен към превозването на деца и близки, не пази околните като участници в движението по пътищата. Това е една от характерните черти на профила му в сравнение с останалите държави-членки на ЕС.

Мъж е загинал при тежката катастрофа край Дъбово

Мъж загина при тежка катастрофа на подбалканския път София – Бургас днес следобед. Двама души са пострадали тежко и са откарани в болница. Между Дъбово и Мъглиж челно са се ударили два автомобила. На място остава шофьорът на едната от колите – 38-годишен мъж. Той е пътувал сам в автомобила. Пътниците от другата кола – мъж и жена,

Късметлия от Царево спечели от тотото джакпот от над 1 милион лева

Джакпотът в 58-и тираж на играта „Тото 2 - 6 от 42“ в размер на 1 056 810 лева беше спечелен тази вечер. Късметлията е от град Царево и е играл с фиш на стойност 1, 70 лева. Така той става 95-ия тото милионер на България, благодарение на участието си в игрите на Български спортен тотализатор. Джакпотът в играта стартира от нови 300 000 лева.

Порой затруднява движението по АМ "Тракия" (Видео)

Порой около Пловдив. На магистрала „Тракия” има много отбили автомобили в аварийното платно, съобщи NOVA. Всички чакат бурята да отслабне, тъй като няма видимост. Силна градушка удари по-рано Мездра, Севлиево,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Порожанов: Умъртвени са всички животни в Шарково

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила. Той увери, че умъртвяването е извършено по хуманен начин и по същия начин животните са загробени. Баба Дора и всички собственици на умъртвени животни ще

Градушка удари Мездра и нанесе щети

Градушка с големина на орех се изсипа над Мездра. Малко след 17 часа започна да вали силен дъжд, смесен с градушка, след което само огромни ледени късове за около десет минути бомбардираха градчето. Нанесени са поражения по десетки автомобили. Много от колите са със спукани и счупени стъкла. За кратко стихията спря движението и по международния

Челен сблъсък между две коли край Дъбово

Временно е ограничено движението по път I-6 Гурково - Мъглиж в района на Дъбово поради пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция" по обходен маршрут: в посока Гурково - по път I-5 Казанлък - Стара Загора до

Близо 5000 искат да се явят на матура по български език и литература на втора сесия

4591 младежи са подали заявление, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесия август-септември 2018 г., съобщиха от Министерство на образованието и науката /МОН/. Изпитът по български език и литература ще се проведе на 28 август и ще се състои от три модула.

Катастрофа край Смядово, движението ще се пренасочва през града

Ограничено е движението по път II-73 Шумен - Карнобат /проход "Ришки"/, в района на разклона за Смядово поради пътнотранспортно произшествие. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходне маршрут: в посока от Карнобат към Шумен е през Смядово до път I-7 Велики Преслав - Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Започна евтаназията на стадото на баба Дора в Шарково

Започна евтаназията на стадото на Тодорка Сакалиева – баба Дора, в село Шарково, съобщи Би Ти Ви. Тази сутрин селото беше отцепено. Полицаи изведоха от Шарково гражданите, които бяха блокирали пътя до последното оцеляло стадо на баба Дора. Умъртвянето на животните е започнало към 15 ч. Очаква се официално потвърждение от земеделския министър Румен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber