Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852720 Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси www.24chasa.bg
Няколко месеца, след като приматите започнали да получават пари за свършена от тях работа, не само научили, че могат да си купят плодове, но поставени в ситуация на избор, сами отивали при този, който им дава повече за по-малко жетони.

Концепцията за парите може да се усвои дори от същества с “мозък колкото грахово зърно” и потребности, ограничени до храна и секс, показва проучване

Могат ли парите да променят навиците дори на маймуните? – Да!

Отговора дават икономистът Кийт Чен и професорът по когнитивна наука и психология Лори Сантос - учени в университета в Йейл. През 2005 г. те провели експеримент със седем маймуни от вида капуцини, смятани от някои зоолози за едни от най-глупавите примати, а други ги определят пък като едни от най-умните маймуни на новото време.

Учените въвели трудови отношения сред общността на маймуните и започнали да им плащат за извършената от тях работа. След няколко месеца капуцините били научени не само как практично да разполагат с парите, които получавали, но започнали да проявяват и черти от характера, типични за хората – алчност, жестокост, ярост в отстояване на парите си и подозрителност към останалите.

“Никой никога не е виждал едно куче съзнателно, справдливо и с някаква цел да обмени кокали с друго куче, например”, казва Чен, който с изследването доказва тезата си, че уменията на хората да обменят парична валута принадлежи само на човекоподобната раса.

Проучването се провело на остров край бреговете на Пуерто Рико. Първоначално то било без конкретна цел – Чен и Сантос решили просто да дават пари на маймуните и да видят какво ще се случи. Вместо истински банкноти обаче те им давали метални жетони, а след няколко месеца капуцините разбрали, че срещу тях могат да получават плодове. Идеята за парите, както показали резултатите, може да бъде усвоявана от същества с “мозък, колкото грахово зърно” и потребности, ограничени единствено до храна и секс.

Последвала втората фаза на проучването, в която на всяка маймуна били раздадени 12 жетона, които трябвало сами да решат как ще похарчат. Идеята била капуцините да схваната концепцията за бюджетиране.

Изследователите създали и малък импровизиран пазар, на който се предлагали храни с различна цена. Искали да проверят дали маймуните обръщат внимание колко пари дават и дали ще се опитат да ги увеличат, обяснява психологът Лори Сантос.

“Това, което ни изненада, е, че с малко обучение маймуните започнаха да купуват храна на по-ниска цена. Освен това

отиваха да пазаруват много

повече от онези, които им

даваха повече храна

за по-малко жетони”,

казва тя.

Поредното доказателство за това, че капуцините осъзнават концепцията на парите, идва след като един от тях се опитва да си купи нещо по-вкусно за ядене с парче краставица, изрязана под формата на жетоните, които получавали.

По време на проучването учените забелязват още няколко неща. Първо маймуните започват да проявяват опортюнистични наклонности, като използват всеки удобен момент и заграбват останали без надзор жетони. С това показвали, че разбират стойността им. В друга ситуация пък един от капуцините успял да се добере до кутията, в която се съхранявали жетоните, и да вземе всички, които били вътре, което създало лек хаос по време на проучването.

Насред хаоса обаче излседователят Чен успял да улови как

една от маймуните дала

част от жетоните си на

друга в замяна на секс

Първоначално той решил, че това може да е израз на обич, но останал изненадана, когато видял, че щом актът приключил, капуцинът, който получил жетоните, отишъл да си купи грозде. Това според учените била първата проява на проституция сред маймунското общество.

На друг етап от изследването изследователите въвели възможност за избор. Маймуните можели да търгуват с един от двама души. Разликата била, че единият давал две зърна грозде за един жетон – сигурна сделка без загуби, другият давал или едно, или три зърна грозде за един жетон. Втората опция крие по-голям риск, защото в половината от опитите могат да получат едно зърно грозде, а в другата половина – три.

Този пример, съотнесен към реалния живот на хората, изглежда така: имате опция да вземете гарантирана сума от 2000 долара или шанс да получите 1000 или 3000 долара.

Повечето хора ще заложат

на сигурните 2000 долара.

Е, така постъпват

и маймуните,

което донякъде не е изненада, все пак имаме общи гени.

Ситуацията става по-интересна, когато изследователите променят експеримента така, че маймуните да имат същата възможност за избор, но с различна отправна точка. Така единият продавач, въпреки че те виждат, че има три зърна, продължава да дава на маймуните две срещу един жетон. За тях “това е неизбежна, но малка загуба”, обяснява проф. Сантос. Другият е рисков - понякога дава на маймуните три зърна грозде, понякога отнема две и дава само едно.

Съотнесена към хората, ситуацията ще изглежда така: разполагате с 3000 долара. Знаете, че със сигурност ще загубите 1000 долара и ще ви останат 2000, но може и да рискувате. Ако заложите половината от времето, ще загубите 2000 и ще ви останат 1000 долара, но през другата половина няма да губите нищо. Какво ще направите?

Оказва се, че повечето хора ще изберат най-рисковия вариант. Резултатите от проучването изненадващо показали, че и маймуните правят същото. Мисълта, че ще загубят, е толкова болезнена, че рискуват да претърпят по-голяма загуба заради възможността да не загубят нищо.

Резултатите от двете тестови ситуации показали, че приматите са статистически неразличими от повечето инвеститори на фондовите борси, казва икономистът Чен.

Решенията, които хората

вземат относно парите,

често изглеждат неразумни

и могат да доведат до

ценови балони и сривове на

финансовите пазари

Това, което иска да каже проф. Сантос чрез своя експеримент с капуцините, е, че вероятно все още съществуват някои еволюционни поведенчески особености, които трудно се заличават.

И все пак фактите от проучването с капуцините показват следното: когато бъдат научени да използват пари, маймуните реагират много рационално в първични ситуации, като залагането на сигурна по-голяма печалба например, реагират ирационално в рискови ситуации като хазарта, не се справят със спестяване на пари, крадат, когато имат тази възможност, използват парите за храна, а в някои случаи дори и за секс. С други думи държанието им почти не се различава от това на видовете, които много от колегите на Чен изучават, а именно Homo sapiens, т.е. човеците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кой става съдия в КС - червеният Стоилов или Влахов, напуснал заради Панов (Обзор)

БСП играят сами, ГЕРБ и “Обединени патриоти” се обединиха в кандидатурата Върховният съдия Красимир Влахов и дългогодишният депутат Янаки Стоилов, който е един от авторите на конституцията, ще се борят за едно място на конституционен съдия от парламентарната квота. Красимир Влахов е общият кандидат на управляващата коалиция,

Почина сестрата на Стефан Данаилов, актрисата Росица Данаилова

На 84-годишна възраст почина актрисата Росица Данаилова, сестра на Стефан Данаилов, съобщи БНТ. Родена е на 26 ноември 1933 г. в София. Тя има повече от 200 роли в спектакли на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър, Театъра на армията и „Сълза и смях“. Участвала е в игрални филми и телевизионни постановки.

Голям пожар гори край Баня, Карловско

Голям пожар избухна край Баня, Карловско днес следобед. Пламнали са над 550 декара гора и лозя, според "Трафик Нюз". Над 4 часа вече лесничеи и огнеборци се опитват да се спраявт със стихията. Появилият се силен вятър обаче усложняват ситуацията. Има и участъци,  в които техниката на пожарната не може да стигне, затова там се гаси на ръка.

Калоян Паргов: Фашизъм в България е имало и наш дълг да се противопоставим на това да не се повтори

Куражът да се противопоставиш на фашизма е геройство, което заслужажава преклонение. На този ден преди 95 години избухва първото антифашистко въстание в Европа – Септемврийското въстание от 1923 година. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП - София Калоян Паргов. Жестокостта при потушаването му е пример за бруталност,

Съдът отваря "Винпром Карнобат" на части

"Винпром Карнобат", който бе запечатан от Агенция "Митници", ще отвори до утре нацяло. Карнобатския районен съд постанови да бъде удължен с още 24 часа срока само за две производства, но отвори останалите и складовите бази. Още тази вечер в 23 ч. работниците в единия завод в Церковски ще могат да отидат на работа.

Митрополит Серафим: Настанаха кърджалийски времена

Настанаха кърджалийски времена, това заяви Неврокопският митрополит Серафим в предаването „120 минути” по Би Ти Ви по повод обира в Роженския манастир. „За 25 години преход, не остана храм, манастир или свято място, което да не беше поругано, нападнато, ограбено и опустошено. Хиляди икони, църковна утвар и пари бяха безвъзвратно загубени.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Вижте ограниченията по пътищата за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища за 24.09.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Минималните температури ще бъдат високи – между 14° и 19°. Преди обяд ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа югозападен вятър и повишението на температурите ще продължи, повече в Източна България и в Предбалкана.

Падна големият джакпот! Някой в Бургас спечели 7 111 714 лв.

Падна поредният голям джакпот в Българския спортен тотализатор. В 76-ия тираж на играта "6 от 49" някой спечели 7 111 714 лв. Това е четвъртият най-голям джакпот в историята на тотото, а новият милионер е под №96.  Комбинацията, която донесе огромната печалба, е следната: 5, 8, 21, 39, 41, 42.  Фишът на стойност 2,40 лв. е пуснат в Бургас.

Съдът: Винзаводът в село Церковски да се отвори още тази вечер

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Това реши Районният съд в Карнобат, съобщи bTV. По-рано днес работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати!

Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединение

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек. “Никой не е забравен, нищо не е забравено”- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм,

Патриарх Неофит почете 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. Честванията на годишнината от рождението на Екзарх

Митрополит Серафим: Погромът в Роженския манастир е злодение на сребролюбци

Неврокопският митрополит Серафим днес излезе с обръщение  към клира и народа в епархията във връзка с нападението в Роженския манастир "Рождество Богородично" и спрямо архимандрит Теофил. Ето текстът на обръщението: "На 18.09.2018 г. в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber