21-годишен учител подготвя деца за робоолимпиадата в Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845396 21-годишен учител подготвя деца за робоолимпиадата в Мексико 21-годишен учител подготвя деца за робоолимпиадата в Мексико www.24chasa.bg
ГеоргиСтаменов преподава роботика от 3 г. и в едно от занятията с най-малките деца сглобяват роботизиран пингвин. СНИМКА: Митьо Маринов

Седемгодишни деца сглобяват малки роботи, след това сядат пред компютъра и програмират. След няколко часа прилагане на физични, математически и компютърни знания творенията на малките инженери оживяват. Това се случва в класа на младия учител по роботика Георги Стаменов.

“Роботиката е бъдещето”, казва Стаменов, който е на 21 г. и преподава в първото училище по роботика в България “Робопартанс”. “Главната идея на учениците е да се развиват в техническите науки. Докато децата строят робота, разбират основни научни принципи, като например какво е инерция или как работи зъбното колело. Научаваме ги също на основна математика”, разказва Георги, като добавя, че се е случвало да им обяснява и много по-сложни неща от тези, които е нормално да се учат в училище. Негов колега е обяснявал на малките инженери дори какво е двоен интеграл и те са го разбрали.

“Като се сложи сглобяването на робота като залъгалка, много по-лес- но се учи, защото им се налага да го програмират, да намерят центъра му на тежестта, за да може той да стои изправен и така магията се случва”, казва Стаменов. Идеята за първото робоучилище идва на младите предприемачи Кирил Митов и Екатерина Аначкова през 2009 г. В него се учат деца от 7-годишна възраст до такива, на които им предстои дипломиране в гимназията.

Първоначално се започва със семпли сглобки от специален пластмасов конструктор “Лего”, а по-големите ученици имат часове и с метални части, като им се налага да запояват кабели, да боравят с инструменти и дори сами да направят 3D модел на свой робот. В днешни дни освен в София училищетосе е разраснало във Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Карлово, Пловдив и Русе, като в цялата страна на роботика се учат над 250 деца.

За втора поредна година училището иска да изпрати най-добрите деца на олимпийските игри по роботика First Global Challenge. “Там участват отбори от цял свят. Миналата година беше във Вашингтон, а тази година ще е в Мексико от 15 до 18 август. За да замине отборът, са нужни 18 хил. долара, а ние сме успели да съберем едва 4 хил.”, казва Георги Стаменов, който се надява, че ще се намерят спонсори, с помощта на които децата да могат да заминат. В състезанията има различни категории, включително и сумо, в което целта е да избуташ противниковия робот от тепиха. Има и състезание по ориентиране в град с умалени мащаби. Там машината трябва да измине възможно най-бързо разстояние от точка А до точка Б. Дизайнът се измисля от участниците и се оценява допълнително в интервю с журито. Идеята е да се създаде изцяло автономен робот, който не се управлява с дистанционно, а взема решения сам и се ориентира в средата, за която е програмиран.

Германия е сред най-силните страни в състезанията по роботика. Те са икономическа и технологична сила, но и във всяко училище има подобни технически кръжоци. Още от първи клас Георги е запален по конструкторите, но роботиката за него се появява в 9-и клас, когато учи в Националната природо-математическа гимназия. Тогава участва в едно от робосъстезанията в България, а впоследствие и в няколко други турнира, на които заедно с отбора си става втори в Източна Европа и 15-и в Европа. Тогава се запознава с Кирил Митов, който го кани да започне да преподава в първото училище по роботика. Откакто завършва гимназия, започва да преподава и вече трета година е учител по роботика.

“За мен да преподавам, е нещо много готино. Да обясниш на едно малко човече нещо и да видиш как то започва да го прилага в животаси, е изключително ценно” казва Стаменов. В преподаването си той гледа на децата като на малки роботи, чиито платки имат нужда от конструиране и програмиране. Освен да ги научи на сложните математически и физични принципи, той се опитва и да им преподаде основни ценности. И явно ус пява, защото миналата година негов малък ученик печели конкурс с рисунка, на която го представя като свой герой. Нарисуван е с пелерина и островърха шапка на магьосник, защото преподава знанията лесно като на магия. “Това 7-годишно дете беше враждебно към другите ученици и аз му отделих повече внимание. Започнах да му показвам колко е лошо да не се държи добре с другите. Не съм сигурен колко научи роботиката, но като малка личност мисля, че успях да му помогна много. Трябва да се помага на слабите, защото силните винаги ще са топът”, казва учителят.

Налага му се да проявява много търпение, за да предразположи деца- та към на пръв поглед сложния материал. “Имах две братчета, от които едното беше много притеснително. На първото занятие плака 18 пъти, на второто - 3 пъти, на четвъртото намерихме момиче, което харесва, аз го сложих до нея и да видиш как си направи робота първи и даже є обясняваше и помагаше на нея”, казва Георги.

Освен учител той е и студент по статистика във Факултета по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е сред отличниците в курса. Въпреки че много от неговите съученици от НПМГ са заминали в чужбина, той не намира смисъл в емигрирането. “Ако заминаваме в чужбина, вдигаме реномето на чуждите университети, защото реномето на един университет се определя от студентите”, казва Стаменов, който смята, че единственото предимство на чуждестранните висши училища е материалната база.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Русия разглежда проект за създаване на станция на Луната

Русия разглежда проект за създаване на  научна станция на лунната повърхност, като не изключва сътрудничество с други държави, съобщи ТАСС. Възможно е програмата да бъде изпълнена и само от Русия. В нея могат да участват също САЩ или държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, РЮА). Тази тема е в дневния ред на срещата между директора на

Онлайн платформа ще помага на жени - жертви на насилие

Онлайн платформата EMPROVE ще помага на жени - жертви на насилие. Тя беше представена на кръгла маса в Дома на Европа с участието на еврокомисаря за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел, която подкрепи инициативата. Новите технологии могат да позволят на жертвите да не мълчат, но в началото, докато се осмелят,

Япония прати товарен кораб към Международната космическа станция

Роботизиран японски космически кораб за доставки до Международната космическа станция бе изстрелян в 2,52 ч. японско стандартно време днес, съобщава сайтът Спейс ком. Ако всичко върви по план, корабът би трябвало да достигне МКС в четвъртък сутринта, на 27 септември. Корабът, наречен Ейч Ти Ви-7, е натоварен с над 5 тона храна, гориво,

Китай на 34-то място в света по въвеждане на електронно управление

Китай се нарежда на 34-то място от 193 страни в тазгодишната класация на ООН за достъпността на онлайн услуги за гражданите и електронно правителство, предаде bulgarian.cri.cn. Проучването следи за напредъка в сферата чрез Индекс за развитие на електронното управление (EGDI). Той оценява развитието на електронното правителство на базата на три

Русия: Няма да играем второстепенна роля в изграждане на космическа станция в лунната орбита

Русия няма да се съгласи да играе второстепенна роля в проекта за изграждане на космическа станция в лунната орбита в партньорство с американската космическа агенция НАСА. Това заяви началникът на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, цитиран от РИА Новости, предаде Асошиейтед прес.

Хонконг пусна високоскоростен влак до континентален Китай (Снимки)

Хонконг откри днес високоскоростна железопътна връзка с континентален Китай, която съществено ще съкрати времето на пътуването, но наред с това буди опасения от растящото влияние на Пекин в полуавтономния китайски район, предаде Асошиейтед прес. Съоръжението струва над 10 милиарда долара и е изградено за повече от осем години.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Наука и технологии

Китай продължава да инвестира активно в зелена енергия

Активните усилия на Китай да насърчи съобразеното с екологичните стандарти и зачитане на околната среда икономическо развитие, бяха високо оценени на лятното издание на Давоския икономически форум, чийто домакин е град Тиендзин, предава bulgarian.cri.cn. Според прогнози пикът на въглеродните емисии в Китай може да бъде достигнат през 2022 г.

Създадена от компютърен алгоритъм картина отива на търг

Роботи могат да свършат много неща, извършвани по-рано от хора, но могат ли да заменят художници? Екип от френски предприемачи решил, че това е възможно. За целта създал компютърен алгоритъм, който може "да нарисува" оригинални картини, притежаващи известна прилика с шедьоври на стари майстори на четката като Рембранд, съобщи Ройтерс,

Гигантските панди се разпознават по гласа от 20 м

Ревът на гигантската панда разкрива самоличността на животното на съседите му, които са на разстояние до 20 м, съобщи в. "Дейли мейл" По него те могат да различат пола от разстояние 10 м, предава БТА. Тези сигнали са много важни за пандите, които живеят сред гъсти бамбукови растения. Така те не само намират потенциални партньори,

Телескопът "Тес" откри две планети пет месеца след като беше изстрелян

Телескопът "Тес" на НАСА откри две екзопланети тази седмица, пет месеца след като беше изстрелян, съобщи Ройтерс. Едната планета е "суперземя", а другата "гореща земя". По-близката е на 49 светлинни години от нас, а по-далечната - на 60 светлинни години. И двете са прекалено горещи, за да е възможно на тях да има живот, предаде БТА.

Учени: Най-древното животно е било плоско и овално

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Домашните любимци страдат от пристрастяването на хората към смартфоните

От пристрастяването към смартфоните страдат не само човешките отношения, но и отношенията на хората с техните домашни любимци, в частност отношенията с кучетата, пише британския в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Кучетата може да се натъжат, когато техните собственици фокусират по-голямата част от вниманието си върху екрана на смартфона си.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber