80% от дохода похарчен по банков път - 1% отстъпка от данъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817637 80% от дохода похарчен по банков път - 1% отстъпка от данъка 80% от дохода похарчен по банков път - 1% отстъпка от данъка www.24chasa.bg
Подаването на данъчната декларация за доходите не е задължително да става с отиване на крака до НАП - тя може да се прати онлайн или по пощата.

Намаленията се дават, ако няма стари дългове

Остават две седмици до края на срока, в който всеки може да плати данъка за доходите си без наказателна лихва.

Налозите за имота и за колата, както и такса смет могат да се платят на части през годината, но без отстъпка.

Тези, които тепърва ще го правят, вече нямат право на 5% отстъпка, ако са подали данъчната декларация онлайн, защото срокът за това изтече в края на януари.

За първи път обаче от тази година може да се ползва 1% бонус от данъка за доплащане, но не повече от 500 лв. Условието е поне 80% от доходите от заплата да са похарчени по банков път.

За целта е необходима единствено декларация,

без да се прилагат

банкови извлечения

към нея.

За първи път приходната агенция пусна данъчна декларация и за починали близки. Тя може да бъде попълнена от техните наследници, които не са задължени да го направят. Ако обаче липсва такъв документ, а те наследяват негови фирмени активи, задължително ще минат през данъчна проверка.

В образеца на декларацията трябва да се попълнят доходите на починалия до датата на неговата смърт, както и авансово платените налози, ако има такива.

Хората, които често грешат при изчисляването на дължимите данъци, могат да ползват образец на данъчния

формуляр с

баркод, който

автоматично

пресмята сумите,

след като се попълни информацията за получените доходи и ползваните облекчения. Този документ обаче може да се попълва и изпраща единствено офлайн, а не трябва да се разпечатва.

Който притежава персонален идентификационен код (ПИК), може да изпрати декларацията си и онлайн, без да е нужно да я разпечатва, за да я подава по пощата или на гише в офис на НАП.

Няма промяна в облекченията за деца. Единият от родителите може да намали данъка си с 20 лева за едно дете и с 40 лева за две деца. Младите семейства могат да намалят данъка на единия от двамата съпрузи с размера на платените лихви по ипотеката. Условията за този бонус са три - да са в официален брак, единият от двамата да е под 35 години, а жилището им да е единствено.

Родители, които искат да ползват данъчни облекчения обаче, е важно да знаят, че ако имат дори

един лев стари

задължения,

например неплатени

глоби от КАТ,

данъчните няма да признаят намалението на налога.

От НАП напомнят още, че от тази година всеки може да плати дължимите налози и през ПОС терминали в офисите на НАП, и през интернет, където преводите са без такси.

Целта е да няма такси за превеждането на парите, както и да се избегне трупането на стотинки заради забавяне в банковия превод.

За първи път от тази година, в новите данъчни декларации всеки може, ако пожелае,

да впише и

необлагаеми доходи,

които е получил през 2017 г. - например от социални помощи, от продажба на един имот, от награди или друго, както и полученото имущество по наследство, завещание или дарение, или възстановено право на собственост. Предимството на доброволното вписване е, че то предпазва от назначаването на ревизия, която иначе трябваше да установи откъде и колко са тези доходи.

Запазени са данъчните облекчения за хора с намалена работоспособност. Те могат да намалят общата сума на получените

облагаеми доходи

със 7920 лв.,

включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.

Който е установил, че е сбъркал при обявяването на данните или изчисляването на данъка, може да поправи грешката си с подаване на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация.

Как да попълним документа без грешки? Експерти дават няколко съвета. Първият е да се впишат в декларацията всички облагаеми доходи. Те могат да бъдат както парични, така и непарични. Когато са в пари, но във валута, задължително се преизчисляват в левове по курса на БНБ към датата на изплащането им. Непаричните пък се остойностяват по пазарна цена, също към датата на придобиване.

Не са задължени да подават годишна данъчна декларация хората, които са получили само доходи от заплата при един работодател, който е удържал авансово налога, и които няма да ползват данъчни облекчения.

Не е задължително да се попълват всички приложения към данъчната декларация. Трябва да се попълнят

само тези, които

са за получения

от него вид доход

Най-честите формални грешки, които могат да доведат до недоразумения и санкции, са непопълването на вярно ЕГН и три имена. Тогава човек, който иначе е редовен, може да се води неподал данъчна декларация.

Важно е също да се попълни актуален адрес за кореспонденция. Това е така, защото много често инспекторите изпращат съобщения за отстраняване на грешки или за налагане на наказания,

които няма да

бъдат получени,

ако адресът е

неточен или непълен

Документът може да бъде подаден лично или чрез упълномощено лице, изпратен по пощата или онлайн. Ако го изпращате по пощата, пазете непременно обратната разписка, защото с нея може да докажете, че наистина сте изпратили декларацията, както и спазен ли е срокът за това.

Сумите в декларацията се попълват в

левове и стотинки

до втория

десетичен знак,

а закръгляването става към по-ниската от тях. При липса на достатъчно редове за попълване на информацията в приложенията може да се приложи списък с допълнителни редове.

Към данъчната декларация се прилагат копия от вносни бележки за платени данъци, за направени дарения, за данъци, внесени в чужбина, и други документи, които доказват вписаните в документа суми.

Данъците за имота може

да се плащат и на части,

но тогава няма отстъпка

Кампанията за плащане на местните данъци и такси също тече. Задълженията за имот може да се плащат наведнъж или на равни вноски.

При избор на разсрочено плащане вноските за данък недвижими имоти и данъка за колите са две - първата се дължи до 30 юни, а втората – до 31 октомври 2018 г. За такса битови отпадъци има четири вноски – до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

При плащането на данък сгради или данък МПС наведнъж до 30 април има 5% отстъпка. За такса битови отпадъци отстъпка не се предвижда.

Столична община вече обяви, че всички каси са снабдени с ПОС терминали, а освен това може да се плати по банков път.

За единствено жилище законът е предвидил 50% отстъпка от налога. Собствениците на имоти е важно да знаят, че данък се дължи и за такива, които не се обитават целогодишно.

Който е придобил нов имот, има два месеца, за да го обяви в общината. Ако не го направи, го заплашва глоба до 500 лв. Три месеца е отпуснал законът за да се регистрира в данъчното автомобил.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Държавата дължи на бизнеса 330 млн. лв.

330,4 млн. лв. са просрочените задължения на държавата към бизнеса и гражданите в края на първото полугодие на 2018 г., показват данни на финансовото министерство. Спрямо първите три месеца на годината задълженията са се увеличили с 2,4 млн. лв. На годишна база обаче ръстът възлиза на над 118 млн. лв.

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

l По 230 г на ден яде средно българинът l Най-скъпите видове стигат до 6-7 лева за килограм С 20-30 ст. може да е по-евтин хлябът, ако търговските вериги го продават без печалба. Това сочат разчети на икономисти и браншовици. Преди ден земеделският министър Румен Порожанов обяви, че е постигната такава договорка с част от петте най-големи

Лавров: Москва и Сараево ще развиват сътрудничеството си в газовата сфера

Русия и Босна и Херцеговина в продължение на много години си сътрудничат тясно в газовата сфера и се обявяват за запазване на непрекъснатите доставки на руски природен газ, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговорите си с босненския външен министър Игор Църнадак в Сараево, предаде ТАСС.

"Инерком" пак иска ЧЕЗ, излязла е от бизнеса с фотоволтаици

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ангелкова: Ще има версия на китайски в туристическия портал на България

Китай е изключително важен за туризма в европейски мащаб, работим целенасочено за популяризиране на България като туристическа дестинация на пазар Китай. Подготвяме маркетингова кампания за привличане на гости от Китай, която планираме да бъде реализирана през следващата година. Това е казала министърът на туризма Николина Ангелкова на работна

Енергийната борса затвори при средна цена 68,51 лева за мегаватчас

При средна цена 68.51 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /22 септември/. Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 67.03 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия /1.

Реформата на международната търговска система трябва да бъде базирана на три консенсуса

Към момента предотвратяването на парализата на механизма за разрешаване на споровете е спешна задача на реформата на СТО, съобщи bulgarian.cri.cn. Как да се придвижи тази реформа, как да се съживи международната търговска система и реализира устойчив икономически растеж и просперитет, са въпроси за които е необходимо консенсус между водещите

Едрият бизнес иска студентите да връщат пари за обучението си, ако не работят в България

Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината си, а ако не желаят - да връщат сумата, инвестирана в обучението им или поне част от нея, каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Майдел: Община Ловеч е привлякла 36 млн лева допълнителни инвестиции (Снимки)

„За настоящата година община Ловеч има привлечени инвестиции на стойност 36 млн. лева, което е почти колкото общинския бюджет, което е резултат от работата на кмета Корнелия Маринова и екипа ѝ. Този ресурс позволява да се подобри инфраструктурата, да се създадат нови социални услуги в помощ на децата и възрастните, да се създадат работни места.

Министър Петкова: От 2007 г. в енергийния сектор са нотифицирани 31 директиви

За периода от 1 януари 2007 г. до 21 септември 2018 г. в сектор "Енергетика" от страна на Министерството на енергетиката, респективно неговите предшественици, са предприети действия за приемане на актове за транспониране в националното законодателство на изискванията на 31 директиви и за тяхното нотифициране (уведомление)пред Европейската комисия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber