Вижте сравнение на потребителските заеми, които отпускат банките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735744 Вижте сравнение на потребителските заеми, които отпускат банките Вижте сравнение на потребителските заеми, които отпускат банките www.24chasa.bg
Увеличава се общият размер на изтеглените потребителски кредити през миналата година, отчитат от БНБ.

Условията от рекламите са стандартни, променят ги при договаряне на кредита

Лихви с разлика от по 3%, годишен процент на разходите от едноцифрен до двуцифрен, много допълнителни условия при договарянето на всеки конкретен заем. Това показва преглед на офертите на 10 произволно избрани банки за потребителските кредити. (Какво показва сравнението - виж инфографиката, която представя оферти за 5-годишен заем от 10 000 лв.)

Най-много са тези, които определят срок за изплащането им от 2 до 10 години, а най-предпочитаният от повечето клиенти срок е 7-годишен. Продължителността на времето за връщане на заетите пари е един от факторите, от който зависи месечната вноска.

Пет от съпоставените банки поставят условие за размера на сумата - те не отпускат под 150 лева, или 75 евро. Ограничение има и при максималния размер, над който се смята, че те вече не са потребителски кредити - таванът най-често е 75 000 лева или 37 500 евро.

Различията при лихвите са не само в размера им. Има банки, които оферират два типа условия по заемите - при фиксиран лихвен процент за целия период на кредита или променлив. На сайтовете им има кредитни калкулатори, с които всеки кандидат може да разиграе двата варианта и да избере такъв, който отговаря на неговите възможности.

Най-често повечето банки дават гратисен период от 1 до 3 месеца, през който няма лихви. Други пък предлагат опрощаване на лихвите по няколко вноски при определени условия, най-често при последната.

Големи разлики има и при годишния процент на разходите, т.нар. ГПР. В него освен лихвата се включват и всички допълнителни такси и плащания, които се дължат за обслужване на заема. Повечето финансови експерти съветват размерът на тази сума, а не само лихвата, да е водещ при избора на банка и вид кредит.

Почти при всички банки има задължително условие - превод на работната заплата или депозитна сметка при тях. Всички се застраховат с това, че при по-големи суми могат да искат гаранти или някакво обезпечение по заема. Застраховката “Живот” е задължителна при 9 от 10-те трезора. Няколко банки предлагат програми за защита на плащанията.

Те предпазват кредитополучателя от неочаквани и непредвидими събития в бъдещето като безработица, продължителна болест, инвалидност или дори смърт. При тази програма де факто се продава застрахователен пакет, който оскъпява минимално кредита, а парите от него се теглят след изплащане на заема.

Нито един кредитополучател няма да получи заем при общите условия, предлагани от банката, споделят банкери и кредитни консултанти. Преди да бъде одобрен, особено ако сумата е по-голяма, всяко от условията ще бъде преценено в зависимост от неговата възраст, семейно положение, имотно състояние , т.е. от т.нар. рисков профил. Тогава ще му бъде предложена конкретна оферта с индивидуализирани условия.

Оскъпяването им намаля почти три пъти за 8 години

Почти три пъти са паднали лихвите по потребителските кредити за последните 7 години, показва статистиката на БНБ.

Оскъпяването .достигна върха си по време на кризата през 2009 г. Тогава годишната лихва по потребителските заеми бе почти 14%. Последните актуални данни на БНБ са за декември миналата година и според тях средното оскъпяване е паднало на 8,85% за кредити в левове и и до 4,94 на сто за тези в евро.

От статистиката на централната банка се вижда още, че в последните месеци на миналата година започва леко поскъпване на потребителските заеми. През декември спрямо ноември средната годишна лихва се е вдигнала с 0,71 процентни пункта за тези в левове и с 0,04 за тези в евро.

Това, което прави впечатление, е, че въпреки понижението на лихвите крайната цена на потребителските кредити през последната година не се е понижила чувствително. През 2017 г. например оскъпяването на заемите е намаляло с почти 20%, но годишният процент на разходите се е свил чувствително по-малко.

Причината за това е, че редица банки при свалянето на лихвите повишават някои от таксите за обслужване на кредита. Така крайната му цена с включени всички разходи не се променя значително. Въпреки това банките продължават и през тази година с активната реклама на потребителски кредити, като се удължават срокове на промоции с преференциани лихви и условия.

Потребителските кредити имат ръст през последната година, става ясно още данните на БНБ. Общият им размер в края на януари е достигнал 7,774 млрд. лв., като се увеличават с 6,5% на годишна база.

Най-голям е обемът на жилищните кредити - 9,506 млрд. лв., като при тях годишното нарастване също е най-високо - 8,2%.

На годишна база другите кредити се увеличават с 3,3% до 1,204 млрд. лева. Домакинства общо имат задължение от 19,741 млрд. лв. (18,8% от БВП) в края на януари 2018 година. Спрямо същия месец на 2017 г. те се увеличават с 6,1%.

Експертите напомнят, че при тегленето на кредит е важно да се отчете очакващото се повишение на лихвите, което най-вероятно ще започне от следващата година. Поради това е добре да се прецени дали да се сключва дговор с фиксирана лихва, или плаваща, която зависи от няколко европейски индекса.

Друго важно условие при заемите с фиксирана лихва е възможността банката да начисли такса при предсрочно погасяване. Тя може да е до 1% от сумата, ако не е минала една година от изтеглянето на заема.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Мобилна вана се бори за златото на “Есен 2018” Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания. Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени. Колекторът произвежда топла вода,

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор, видео)

“Да, открихме го” - казват митниците. Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа.  И вчера работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен. Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село

2000 преминаха през Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение за година

144 обучения се проведоха в модерната база 144 обучения бяха проведени в Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение България за една година. 2000 преминаха през модерната учебна база, откакто центърът отвори врати през септември 2017 г. Курсовете водиха 53 лектори, професионалисти в сферата на енергетиката в България.

Йонко Георгиев и Далибор Маринкович: Важно е да имаш партньор като Fibank, да разчиташ на съдействие

Сръбският ресторант "Котилото" в София организира собствени празници с музика на живо Може ли бизнес да се прави, без да се взема кредит - повечето предприемачи ще отговорят, че това е почти невъзможно. Но има и случаи, при които става и то успешно. Такъв пример е сръбският ресторант “Котилото”. Собственици са Йонко Георгиев и Далибор

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

Китайската банка за развитие е финансирала проекти за над $50 млрд. в Африка

Китайската банка за развитие (КБР) е финансирала до момента близо 500 проекта в 43 африкански страни на обща стойност над 50 милиарда долара, съобщи нейният главен икономист и говорител Лиу Юн. Основните сфери, в които са правени инвестициите са развитие на местната инфраструктура, енергетика, минно дело, телекомуникации,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Индексът на тържищните цени за цените на хранителните стоки на едро се покачи с 0,43%

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0,43 процента до 1,380 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Доматите поскъпнаха тази седмица със 11,1 на сто и се продават по 1,60 лева за килограм.

Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието

 Публикации в печатните медии през последната седмица информират, че дини се внасят по 0,70 лв., а до нас достигат на цена от 2,50 лв.  Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието. Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция, а завишените стойности на вноса имат своето обяснение,

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Американци спечелиха търга за телевизия "Скай" с оферта за 29,6 млрд. британски лири

Британските регулаторни власти обявиха, че американската компания "Комкаст" (Comcast) е отстранила конкурента си "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок в рядко организиран търг, който позволи на две групи да наддават за телевизия "Скай" (Sky), предаде Асошиейтед прес.

Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите,

Българинът спи 9 часа, а работи 7

Жените у нас домакинстват почти два пъти повече от мъжете При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber