Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723851 Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни www.24chasa.bg
Тодор Ташев

В края на миналата седмица “Мтел” показа първата у нас демонстрация на 5G. Потърсихме главния технически директор на телекома Тодор Ташев, който ни обясни какви са предимствата на новата технология и как тя ще промени живота на потребителите.

- “Мтел” вече обяви, че предлага 4,5G услуги. Сега казвате, че 5 е по-бързо от 4, какво се крие зад това?

- 5G ще предложи много повече от това, което ни предлага настоящето. Това ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето - свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики. Накратко: 5G ще промени живота ни.

- Защо сега точно решихте да демонстрирате 5G?

- Може би си спомняте, че “Мтел” първа у нас демонстрира скорости в 4G мрежа още през 2011 г. Вярваме, че изпреварваме настоящето и продължаваме да стоим зад всяка по-значима иновация в сектора. Постоянно разширяваме и портфолиото си от услуги - през 2017-а стартирахме собствени спортни канали Mtel Sport 1 и Мtel Sport 2, както и дигитална платформа с над 20 облачни услуги.

Тази година това важи с особена сила, защото предстои да сменим името си. Принадлежността ни към А1 Group ни дава възможност да бъдем част от единна и силна корпоративна идентичност. Нашият мажоритарен собственик А1 Group е водещ доставчик на дигитални и комуникационни решения в Централна и Източна Европа с над 24 милиона клиенти, 19 000 служители и присъствие в седем държави. А1 Group е европейското звено на “Америка Мовил”, третия по големина доставчик на мобилни услуги в света и собственост на Карлос Слим. За да разберете мащаба, нека споделя някои числа за “Америка Мовил”: 280 милиона абонати на мобилни услуги, 33,1 милиона на фиксирани услуги и 49,6 милиона клиенти на други услуги като широколентов интернет достъп и платена телевизия.

- Каква ще е ползата за потребителите от 5G?

- Както вече споменах, ползата от 5G на чисто потребителско ниво в телекомуникациите ще доведе до много по-високи скорости - говорим за стойности от порядъка на 10 Gbps, които надвишават в пъти сегашните. Важна цел на 5G мрежите например ще е да намалят закъснението на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например ще стане от порядъка на милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни. Навлизането на автономните автомобили ще стане масово явление, а хирургически интервенции в медицината ще могат да се извършват от разстояние в реално време.

- Кога се очаква “Мтел” да въведе 5G?

- Процесът по стандартизация на 5G технологията включва няколко фази и все още не е финализиран, като се очаква първи официален документ да има в края на 2018 г. А ние ще имаме готовност да внедрим технологията веднага щом са налични устройства, които го поддържат и разполагаме с необходимите честоти. Намерението ни е да бъдем първият телеком у нас, който ще внедри 5G.

- Споменахте стандартизация - как се определя тя?

- Дефинирането на 5G стандарт е процес, който отнема време. Разбира се, ние следим отблизо всеки детайл - А1 Group, част от която сме ние, е член на алианса NGMN (NextGeneration Mobile Networks), в който участват най-големите мобилни оператори в света. NGMN определя стандартите за мобилните мрежи от следващо поколение и A1 Group ще играе водеща роля при стандартизацията на бъдещата 5G технология.

- Ще има ли разлика в цената, след като започнете да предлагате 5G?

- Много е рано да говорим за разлики в цените. Убеден съм обаче, че както винаги ще предложим услуга, която ще отговаря на желанието на клиентите и техните възможности. Вярвам, че цените няма да са актуална тема, защото всички ще говорят за новите възможности, които се разкриват с помощта на 5G мрежите.

- Какви инвестиции направихте за модернизация на мрежата от старта на 4G мрежата ви досега?

- От търговския старт на 4G през 2016 г. до днес сме инвестирали над 130 млн. лева, като непрекъснато модернизираме и разширяваме мрежата си съвместно с нашите партньори от Nokia. За този период “Мтел” регистрира над 140% ръст на смартфоните в своята мрежа и ръст от 240% на трафика на данни, като над 60% от него се осъществява в 4G.

През ноември 2017 г. специално за началото на зимния сезон в България “Мтел” внедри 4.5G в зимните курорти, която осигурява скорост на връзката от над 150 Mbps - увеличение с 30% спрямо досега. Технологията, която позволява това, се нарича “обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. “Мтел” планира да внедри “обединяване на честоти” и в цялата страна до края на лятото тази година. Текущите инвестиции и подготовка на мрежата ще позволят бърз ъпгрейд към 5G, когато това е възможно.

- Могат ли да се използват услугите ви навсякъде и по всяко време?

- Услугите ни са достъпни в цялата страна. Що се отнася до 4G, мрежата на “Мтел” покрива всички населени места с над 1000 жители у нас при максимална скорост до 150 Mpbs с технологията “обединение на честоти”. Фиксираната ни мрежа пък покрива 47 града и още 120 населени места. Предлагаме и приложението MtelNOW, което дава достъп до богато тв съдържание за мобилни устройства, а също и NetBox, което предлага домашен интернет в цяла България. Двете услуги са добро решение за всички, дори да няма фиксирана мрежа.

- Ще продължите ли с развитието на фиксираните услуги, интернет и телевизията?

- “Мтел” никога не е спирала да развива своите услуги. Непрекъснато обогатяваме телевизионното си съдържание, предлагаме по-високи скорости на интернет и предлагаме фиксирани услуги, които могат да се ползват индивидуално и в пакет. Стараем се и смятам, че успяваме да отговорим на всички предизвикателства на пазара у нас.

- “Мтел” обяви и своите годишни финансови резултати - какво показват те?

- Приходите ни от мобилни услуги и продукти нарастват с 3,9% до 337,4 млн. евро и отбелязваме стабилен ръст на дела на клиентите на договор до 88,0% при 85,4% година по-рано. Продажбите на мобилни устройства също нарастват с 22,7% до 57,5 млн. евро поради засиления интерес към смартфоните и таблетите. Всичко това показва, че 4G се приема изключително добре от потребителите, което се вижда и от нашите данни за потреблението на мрежата. Трафикът на данни в нашата мрежа се е увеличил с 240%, а от него над 60% са през 4G. Ръстът във всички основни финансови показатели през изминалата година показва, че пазарната ни стратегия работи добре и се движим в правилната посока.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Новаков с потенциални инвеститори на оглед на летище Русе

Посредници на потенциален европейски инвеститор от авиационния сектор пристигнаха в България за оглед на летище Русе. Делегацията, която е на посещение в Русе по покана и инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и в сътрудничество с народния представител Пламен Нунев, бе посрещната от кмета на общината Пламен Стоилов.

Караянчева: България иска увеличаване на газовите доставки от Азербайджан (Снимки)

България има интерес от увеличаване на газовите доставки от Азербайджан, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в разговор с министър-председателя на Азербайджан Новруз Мамедов. Делегация, водена от председателя на българския парламент, е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на

Валери Симеонов отчете 34 млн. лв. ръст на приходите от туризъм по Северното Черноморие

34 млн.лв. е ръстът на приходите от обороти по Северното Черноморие през трите месеца на активния туристически сезон. Това съобщи във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. По неговите думи сезонът е бил успешен и той похвали институциите в морската столица да отличната им работа. Симеонов цитира отчетите на МВР, НАП, РЗИ и другите институции,

Сръбски министър: Сърбия ще се превърне в регионален хъб за китайски инвестиции

Сърбия се позиционира като важна регионална точка, като регионален хъб за китайски инвестиции в тази част на Европа, заяви министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич, цитиран от Танюг. Той подчерта, че посещението на водената от президента сръбска делегация в Китай е от огромно значение за страната,

9 начина да сте готови за Black Friday 2018

Дори Black Friday 2018 да изглежда, че е далеч никога не е твърде късно да започнете планирането! Дори търговците от всички държави по света да са заети и да гарантират, че разполагат с достатъчно стоки, те подобряват офертите си за Black Friday. Вие също трябва да направите своята стратегия за пазаруване по време на Black Friday.

Петков: Ако има промяна в цената на тока, енергийните помощи може да се променят до 1 октомври

Ако има промяна в цената на електроенергията, размерът на енергийните помощи може да бъде променен до 1 октомври, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков. Той беше помолен да коментира ще се отрази ли увеличението на цената на природния газ върху енергийните помощи, предаде БТА.  Бисер Петков припомни,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Шефът на белгийско-китайската търговска камара призова за засилване на връзките между Китай и ЕС

Бернар де Вит, председател на белгийско-китайската търговска камара, заяви в интервю за нашето радио в Брюксел, че Китай и ЕС трябва да засилят сътрудничеството и да работят заедно срещу търговския протекционизъм, тъй като общите интереси на двете страни са по-големи от различията, а сътрудничеството между тях се основава на взаимната изгода и

Джак Ма предупреди китайските компании да се подготвят за дългосрочни търговски търкания със САЩ

Докато икономисти и бизнесмени се опитват да се справят с ескалиращите търговски търкания между Китай и САЩ, Джак Ма, един от милиардерите в Китай, предупреди, че има възможност споровете да се проточат, предава bulgarian.cri.cn. Напрежението между двете най-големи икономики в света е гореща тема, която влияе както на големите международни

Ердоган: Отношенията ни с Вашингтон ще укрепнат чрез инвестиции и търговия

Отношенията между Вашингтон и Анкара ще укрепнат чрез инвестиции и търговия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред американски инвеститори в Анкара, предаде Ройтерс. Двете страни имат търкания по редица въпроси, сред които политиката на Вашингтон в Сирия, настояването на Анкара за ектрадиция на мюсюлмански духовник,

Турция представи хибриден локомотив на изложение в Берлин

Турция представи хибриден локомотив собствено производство на изложение в Берлин, съобщи Анадолската агенция. Турската компания за производство на локомотиви и двигатели ТЮЛОМСАШ (TULOMSAS) съобщи, че новият хибриден локомотив е бил представен на Международния търговски панаир за транспортна технология (InnoTrans) в германската столица.

Експерт: Търговските вериги имат право до повишат цената на продукта

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви за "Здравей, България", че търговските вериги имат право до повишат цената на продукта, без да питат доставчиците. По нейни думи цената е започнала да се покачва още през юли, като увеличението е с 0,80 лв. "Хлябът е натоварен с едно социално очакване.

Цигари Compliment от нелегалните фабрики са номер 1 на черния пазар

Цигарите Compliment - марка, която не се произвежда легално от нито една от тютюневите компании в България, са достигнали забележителен дял на контрабандния пазар у нас - 17,5%. Иначе като цяло нелегалните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber