Невидимият милиардер №1 на Чехия е избраният да купи “Теленор”, bТV и “Нова” четат, че и тях бил искал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6706927 Невидимият милиардер №1 на Чехия е избраният да купи “Теленор”, bТV и “Нова” четат, че и тях бил искал Невидимият милиардер №1 на Чехия е избраният да купи “Теленор”, bТV и “Нова” четат, че и тях бил искал www.24chasa.bg

Петер Келнер е известен с това, че не съсипва, а развива всеки бизнес

Купува медии, но не обича телевизионния бизнес

Почитател е на черно-бялата фотография

53-годишният Петер Келнер, който е кандидат за бизнеса на “Теленор” в Централна и Източна Европа, включително и в България, е богаташ №1 в Чехия и в целия регион.

Според “Форбс” е 105-и по богатство в света за 2017 г. със състояние от 12,2 милиарда долара. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти.

Сайтът “Капитал” лансира версията, че най-богатият източноевропеец е подал през януари добра оферта за Нова тв. Същият сайт цитира чешки медии, които преди два месеца твърдяли, че Келнер участва в консорциум, който иска да придобие дейността на американската компания майка СМЕ в целия регион, част от която е bТV.

На въпрос на “24 часа” към Нова тв лаконичният отговор бе: “Слухове не коментираме.”

Източник от Прага, който познава добре бизнеса на Петер Келнер, обясни, че той не обича телевизионния бизнес и ако прави сделки с медии, после ги препродава.

Роден е на 20 май 1964 г. в Ческа Липа в обикновено семейство. Детството си прекарва в петия по големина град в Чехия Либерец. Там учи и завършва икономическо училище. След това и икономика на промишлеността във Висшето училище по икономика в Прага.

Работил е във външнотърговско предприятие “Стройимпорт” и във филмовото студио “Барандов” като асистент на продукция.

Първите си стъпки в бизнеса прави в предприятие, което внася копирна техника. Там стартира като счетоводител, но бързо се издига до старши икономист.

В далечната 1991 г. Келнер успява да убеди един от мощните стопански ръководители - директора на стъкларските заводи Стефан Попович,

да му отпусне

заем в размер

на 20 млн. крони Попович по-късно признава, че видял в него огромен потенциал, познания и чар.

С парите от заема Келнер, който тогава е на 27 години, основава холдинговата компания “Първи приватизационен фонд” (Пи Пи Еф), чието наименование всъщност загатва откъде идва богатството му по-късно. Прави мощна рекламна кампания, а между 1992 и 1994 г. изкупува приватизационните бонове на повече от 200 хиляди чехи, като с тях купува акции от 202 държавни предприятия, подлежащи на приватизация, на номинална стойност 4,9 млрд. крони.

През 1996 г. купува 20% от Чешката застрахователна компания, постепенно вдига капитала ѝ и я прави една от 10-те най-големи в Европа. Навлиза в банковия бизнес, създава “Хоум кредит” и още няколко финансови компании. В периода 1998 -2007 г. е председател на управителния съвет на Пи Пи Еф и притежава 94,25% от акциите ѝ.

През 2007 г. прави джойнтвенчър с мощната италианска застрахователна компания “Дженерали”.

Различни източници пишат, че Келнер е и

сред първите

приватизатори

в Русия

Още през 1993 г. основава там инвестиционен фонд “Петър Велики”, който инвестира пари в съкровищни бонове и в различни акции, включително в енергетика. През 1998 г. приключва дейността си в Русия заради кризата и според различни източници изнася от страната всички активи на фонда на стойност между 30 и 50 млн. долара. По думите на самия Келнер обаче е загубил около половин милиард долара. Неофициално се говори, че се изнесъл от Русия, защото настъпил опашката на руската мафия.

През 2007 г. става съсобственик на застрахователната компания “Ингосстрах”, купувайки чрез Пи Пи Еф 40% от акциите ѝ. Това обаче е против интересите на мажоритарния собственик Олег Дерипаска, който не иска чужденци. Алуминиевият магнат прави акционерно събрание без знанието на Келнер и вдига капитала 4 пъти, като делът на чеха пада от 38,5 на 9,6%. Чешкият магнат повежда

дръзка съдебна

битка с олигарха,

която печели

Твърди се, че партньорството с “Дженерали” е направило от Келнер един от големите играчи на финансовия пазар в Европа, разширявайки дейността си на изток към Китай, Индия, Виетнам, Индонезия и Филипините. В застрахователната компания “Дженерали Пи Пи Еф холдинг” италианците имат 51%, а чехът - 49%. Освен във финансови услуги фондът на Келнер инвестира в енергетика, търговия, туризъм, медии, имоти. Джойнтвенчърът с “Дженерали” обаче е прекратен през 2013 г., когато Келнер продава неговия дял и задържа някои части от активите на “Дженерали” в Русия.

Размахът на Келнер, за когото се говори, че не съсипва, а развива всеки бизнес, с който се е захванал, не подминава медиите.

Той купува

чешката “Нова

телевизия”,

развива я и я продава през 2004 г. на СМЕ. Печалбата от тази трансакция е 10 млрд. долара, според чешки медии.

Милиардерът има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от О2 - най-големия оператор в Чехия, и №3 в Словакия с общо над 7 млн. абонати в двете страни.

Малцината, които го познават лично, твърдят, че Келнер прекрасно знае какво прави, познава добре бизнеса си и носи харизма.

Пословична обаче е неговата сдържаност с медиите. Твърди се, че до 2007 г. чешката преса е разполагала с една-единствена негова снимка. Запознати обаче откриват малко повече в интернет и няколко негови интервюта, в които той говори единствено за бизнес.

Известен е случай, когато отказвайки интервю на всекидневника “Млада фронта днес”, Келнер пише на репортерите, че на въпроси

за личния си

живот са длъжни

да отговарят

актьори и

политици, но не

и бизнесмени

Публичността очевидно е отчайващо чужда на милиардера, защото нито политици, нито бизнесмени могат да се похвалят, че го познават. Рядко участва в публични срещи и бизнес преговори. Ревниво пази не само подробности и за професионалния, и за личния си живот. Заради това са му лепнали прякор - Невидимко.

Келнер има два брака и четири деца - син и три дъщери. С втората си съпруга Рената Келнер са основали фондация, чрез която строят училища и подпомагат бедни студенти.

Впрочем никой не знае къде точно живеят семейство Келнер. За едни официалният му адрес е резиденцията в градчето Вране над Вълтава, която впрочем е обсипана с архитектурни награди. Но клюката носи, че рядко се задържат там. Говори се, че има къщи в Барбадос, Нова Зеландия, Алпите, но Келнер не се чувства длъжен да обръща внимание на слухове.

Провинциалното селце Подкози обаче се спряга най-често за негов дом. Медиите твърдят, че често пътува с някой от двата си самолета (“Гълфстрийм G500” и “Боинг 737”) и че обича да почива на о-в Мавриций.

Говори се, че всичките му снимки, известни в медиите, са черно-бели в чест на известния чешки фотограф Йозеф Судек (1896-1976), чиито фотографии сам колекционира.

“Милиардите не са животът”, заявява в едно от редките си интервюта Петер Келнер. В него признава, че би искал да прекарва повече време с децата и семейството си.

В друго споделя: “Повече ме интересува качеството на въздуха в Прага, отколкото политиката и клюките, които тя произвежда!”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Компании от топ 100 са ставали жертва на киберпрестъпления

Компании от топ 100 на България са ставали жертва на киберпрестъпления. Това съобщи на тематична дискусия в Хасково началникът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. Това означава, че те не са обърнали сериозно внимание на киберсигурността. Физически са имали може би непробиваема охрана, но незащитени компютърни мрежи,

Енергийната борса затвори при средна цена 103.16 лева за мегаватчас

При средна цена 103.16 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /26 септември/. Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 103.95 лв. за мегаватчас.

Расте интересът за инвестиции в китайския сектор на високите технологии

Планираните или обмисляни инвестиции в китайския сектор на високите технологии показват стабилен ръст за осми пореден месец, сочат данни от онлайн платформата за одобрение и мониторинг на капиталови проекти, поддържана от Държавната комисия за развитие и реформи (ДКРР), предаде bulgarian.cri.cn. Те показват, че за месеците от януари до август т.г.

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. По този начин е било записано и в доклада, който ще бъде разгледан от КЕВР. Той уточни, че е намерен излишък от средства,

Проучване сочи: икономическата свобода в България остава ниска

България се нарежда на 46-то място от 162 държави и територии, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика, съобщиха от ИПИ, цитирани от БТА. Докладът представя картината през 2016 г.

Китайската народна банка изтегли 90 млрд. юана от пазара

Китайската народна банка (КНБ) изтегли от пазара 90 млрд. юана (около 13 млрд. долара), за да поддържа ликвидността „на разумно и достатъчно ниво", предава bulgarian.cri.cn. В съобщение на институцията се посочва, че нивото на ликвидност в банковата система е в състояние да компенсира влиянието от ценните книжа с наближаващ падеж.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Цената на природния газ се очаква да се увеличи с почти 14 на сто от 1 октомври. На днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше разгледан доклад за утвърждаване на цени на "Булгаргаз" ЕАД, по които общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти,

Сградите висок клас в Бургас и областта: функционалност и удобства

Независимо дали за инвестиция, за основно жилище или избор за почивка, във високия сегмент недвижимости тенденциите сочат уеднаквяване на търсенията. Изискванията, които хората търсещи стойностен имот имат, все повече излизат от традиционните характеристики на самото жилище и се отнасят до външните фактори - достъпност, сигурност,

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост. Бисер Петков коментира предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се разглежда утре в социалната комисия, предаде БТА.

Пламен Димитров: Плоският данък вече носи негативи

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира наскоро дискусия „за” и „против” този налог. Предложението на КНСБ е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв.

Български стоки и услуги с марката КООП ще присъстват в китайската кооперативна платформа за електронна търговия

Дългосрочното партньорство между Централния кооперативен съюз и КООП Китай доведе до реален бизнес Стоки и услуги с марката КООП, които се произвеждат и доставят от предприятията на Централния кооперативен съюз, ще присъстват реално на китайския пазар чрез кооперативната платформа за електронна търговия от средата на октомври.

В края на годината ще се направи оценка къде и с колко може да поскъпне водата

При смяна на водомера ще трябва да го подменим с такъв с дистанционно отчитане, каза заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя добави, че в новата наредба за отчитане на водата не е записан краен срок за тази подмяна. Тя обясни и че в края на годината ще се направи оценка, за да се прецени къде и с колко може да поскъпне

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber