23-те най-добри университета в България за 2017 г. получиха своите отличия (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660229 23-те най-добри университета в България за 2017 г. получиха своите отличия (Снимки, видео) 23-те най-добри университета в България за 2017 г. получиха своите отличия (Снимки, видео) www.24chasa.bg
Стотици се събраха във Военния клуб в София за церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети. Снимки: Румяна Тонева, Николай Литов, Пиер Петров

„Рейтинговата система, макар и мислена да ориентира младите, даде много повече. Даде ни основа за преструктуриране на приема във висшето образование. Това е крайъгълен камък в развитието на системата на висшето образование. С нея се промениха стратегиите и моделът за развитие на университетите и те обвързаха развитието си с пазара на труда. Виждаме, че се подобряват показателите и за научна дейност, и за професионална реализация. От рейтинговата система зависи финансирането на университетите и благодарение на тази система беше приета стратегията за развитията на висшето образование. Награждаваме първите, най-добрите, но има много повече, които заслужават награда, защото подобряват себе си, полагат усилия. Искаме да насърчим всички висши училища, които добавят стойност. Първите трябва да знаят, че няма дългосрочно рентиерство. Ако не полагат усилия, ще бъдат задминати. Останалите трябва да знаят, че ние ще оценим техните усилия.“

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на откриването на церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети в България, която „24 часа“ организира с помощта на „Дънди прешъс металс“, „Уникредит Булбанк“ и „Каолин“. Отличията за университетите са на база рейтинга на висшите училища, който е направен от Министерството на образованието.

„Искам от все сърце да благодаря, че с това събитие показваме, че за нас в България образованието е традиция и ценност. За нас е ценност да работим за запазването на традициите. Стремежът към знанието е нещо, в което сме възпитани от най-ранна възраст. Рейтинговата система пък е пътеводител в новите хоризонти за преподавателите, студентите и младото поколение. В България се отделя все по-голямо внимание на цифровите технологии. Бъдещето е цифрово и тези умения позволяват да се дава полза на обществото. Трябва всички заедно да продължим усилията. Радвам се, че на европейско ниво има истинско признание на постиженията на българските учени и млади хора. Цифровата революция ще има най-силното въздействие върху живота ни в сравнение с всички останали индустриални промени. Трябва да направим така, че тази революция трябва да донесе по-голям позитив за България и Европа. България е регионален лидер, когато говорим за нови технологии. Преди ден в ЕК анонсирахме създаването на европейски суперкомпютър и България е част от тази инициатива“, обърна се към ректорите пък еврокомисарят по цифровите технологии и цифровото общество Мария Габриел.

Министър Вълчев връчи отличието на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. Университетът е на първо място според рейтинговата система в 23 професионални направления - Администрация и управление, Биологически науки, Биотехнологии, Здравни грижи, Информатика и компютърни науки, Икономика, История и археология, Математика, Науки за земята, Обществени комуникации и информационни науки, Педагогика, Педагогика на обучението по..., Политически науки, Право, Психология, Религия и теология, Социални дейности, Социология, антропология и науки за културата, Туризъм, Физически науки, Филология, Философия и Химически науки.

„За мен е чест да съм ректор на университета, който традиционно е първи в най-голям брой професионални направления. През годините бяха положени много усилия за национално признаване на рейтинговата система. Сега тя става все по-съвършена. „24 часа“ има заслуга, защото самата идея за рейтинговата система бе съвместна с вестника и СУ“, каза проф. Герджиков, след като получи наградата си.

Еврокомисарят по цифровото общество и цифровата икономика Мария Габриел пък връчи отличието на ректора на Тухническия университет в София проф. Георги Михов. Техническият университет е класиран в рейтингите на висшето образование като първи в 6 направления - Електротехника, електроника и автоматика, Енергетика, Комуникационна и компютърна техника, Машинно инженерство, Общо инженерство, Транспорт, корабоплаване и авиация.

Красимир Вълчев връчва наградата на ректора на СУ Анастас Герджиков

„Когато се каже техническо образование, се разбира Техническият университет“, каза проф. Михов, след като получи наградата си.

Земеделският министър Румен Порожанов и ректорът на Лесотехническия университет проф. Иван Илиев

Ректорът на Военната академия „Г.С. Раковски“ ген. Груди Ангелов пък бе отличен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Академията е класирана на първо място в професионалното направление Военно дело.

Еврокомисарят на България Мария Габриел и ректорът на Техническия университет Георги Михов

„За втора поредна година Военна академия е отличена. Това е първото висше военно училище в България. Усилията на целия академичен състав са неимоверни, защото трябваше да се нагодим съм системата на висшето образование, извън която бяхме до 2002 г.“, каза ген. Ангелов.

Румен Порожанов и проф. Николай Ненков от университета по хранителни технологии

Три възлови университета пък отличи земеделският министър Румен Порожанов – Лесотехническият в София, първи в направленията Ветеринарна медицина и Горско стопанство, Аграрният университет в Пловдив (първи в Животновъдство, Растениевъдство, Растителна защита) и университета по хранителни технологии.

Академик Юлиан Ревалски награди зам.-ректорката на Медицинския университет проф. Тихомира Златанова

Проф. Иван Илиев, ректор на лесотехническия университет, благодари на всички министерства, които ползват кадрите на висшето училище.

Волф Халфрингер и Радомир Чолаков от "Каолин" връчиха отличието на ректора на ХТМУ проф. Митко Георгиев

Тази награда ни задължава да постигнем още по-високи резултати, каза пък Христина Янчева, ректор на Аграрния университет.

Проф. Огнян Герджиков и Стивън Съливан

За нас това отличие е много важно. За един не много голям ВУЗ като нашия това е изключителен успех, благодари Николай Ненков, първи зам.-ректор на Университета за хранителни технологии.

Студенти от музикалната академия откриха церемонията с джаз изпълнение

Председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски пък връчи наградата на зам.-ректорката на Медицинския университет в София проф. Тихомира Златанова за първите места в направленията Медицина, Обществено здраве, Стоматология и Фармация .

Георги Ангелов от "Отворено общество"

Хмикотехнологичният и металургичен университет пък бе отличен за първите си места в професионалните направления Материали и материалознание, Металургия , Химични технологии . Ректорът проф. Митко Георгиев получи отличието от представителя на „Кварцверке“ за България г-н Волф Харлфингер и изпълнителния директор на „Каолин“ г-н Радомир Чолаков.

Вежди Рашидов дава отличието на ректора на НХА проф. Николай Драчев

„Това не ни е за първи път. Надяваме се, че ще продължим. Специално искам да благодаря на екипа на министерството, които цяла година работят, за да направят обективно този рейтинг. Рейтингът не е за национална консумация, благодарение на него получихме френска акредитация за шест години“, каза проф. Митко Георгиев.

Рашидов целува ръка на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Бившият служебен премиер и председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков пък връчи отличието на президента на Американския университет в България за първите места в професионалните направления Администрация и управление, Политически науки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ректора на академията ген. Груди Ангелов

Стивън Съливан благодари, че млад университет като АУБ е отличен. Опитваме се да развием в нашите студенти умения, за да се справят с истинските предизвикателства в света, каза още Съливан.

Вежди Рашидов и ректорът на музикалната академия проф. Димитър Цанев

Йорданка Фандъкова, кмет на София пък награди ректора на УАСГ проф. Иван Марков. Университетът е първи в професионалното направление Архитектура, строителство и геодезия.

Йорданка Фандъкова и ректора на УАСГ проф.Иван Марков

„Удоволствие да получа за 15 наградата за професионалното направление. 90% от заобикалящата ни действителност е проектирана, организирана, ръководена от възпитаниците на УАСГ“, каза в словото си проф. Иван Марков.

Георги Стойчев и проф. Славчо Томов от медицинския университет в Плевен

Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество“ пък представи данни за икономическите ефекти от висшето образование. Около 3 пъти е разликата в заетостта на хората с начално образование към тези с висше. И на Европейско ниво българското висше образование е доста конкурентно и ние сме сред водещите в ЕС, каза Ангелов.

Еврокомисарят Мария Габриел поздравява ректора на СУ Анастас Герджиков

Само 5% от българите с висше образование са заплашени от живот в бедност, а при ромите с висше този процент е 0. Това е най-добрият интеграционен модел, допълни икономистът.

Господин Йовчев от Би Ти Ви връчи отличието на проф. Христо Крушков от Пловдивския университет

Георги Стойчев от „Отворено общество“ връчи отличието на медицинския университет в Плевен за направлението „Здравни грижи“.

Румен Порожанов и Христина Янчева от Аграрния университет

Господин Йовчев, директор „Правни и бизнес отношения“ в Би Ти Ви Медиа груп пък връчи отличието на зам.-ректора на Пловдивския университет проф. Христо Крушков.

Красимир Вълчев и доц. Иван Костов

Председателят на комисията по култура на Народното събрание Вежди Рашидов пък връчи отличието на трите художествени университета – Националната художествена академия, музикалната академия и НАТФИЗ. За да ги получат на сцената в тържествената зала на Военния клуб излязоха ректорите проф. Николай Драчев, проф. Димитър Цанев и проф. Станислав Семерджиев.

Константин Каменаров и ректорът на Великотърновския университет проф. Бонджолов

Проф. Семерджиев обяви при връчването на наградата, че подготвя реформи в НАТФИЗ. И помоли да се направи изследване какви са вредите от висшето образование в сивата икономика.

„Честито на всички. Животът е кратък, изкуството е вечно, да сте живи и здрави“, обърна се към ректорите Вежди Рашидов.

Главният редактор на „168 часа“ Слави Ангелов връчи отличието на ректора на Академията на вътрешното министерство доц. Неделчо Стойчев за първото място в направление национална сигурност.

Академията на МВР не е обикновено висше училище и тази награда ни дава основание да смятаме, че и догодина ще постигнем тази награда, каза доц. Стойчев.

Шефът на съюза на ректорите и ректор на Минногеоложкият университет проф. Любен Тотев пък получи отличието на своето учебно заведение от ръцете на д-р Илия Гърков, изпълнителен директор на „Дънди прешъс металс“.

Най-титулуваната българска спортистка, 2-кратна олимпийска шампионка и 5-кратна медалстка от Олимпиади Мария Гроздева пък награди ректора на спортната академия проф. Пенчо Гешев.

„Ако в условията на конкуренция се подържа качество, още по-турдно е това при липсата на конкуренция“, каза проф. Гешев.

Отличието на Нов Български университет получи ректорът проф. Пламен Бочков от главния редактор на „168 часа“ Слави Ангелов.

„Тази система става достояние на цялото общество благодарение на „24 часа“, тя претегля мястото на всеки университет“, каза проф. Бочков при получаването на наградата.

УНСС е университетът с най-висока оценка за учебния процес в професионално направление икономика и бе отличен от директора в „Уникредит Булбанк“ Федерико Бедини.

В края на церемонията образователният министър Красимир Вълчев даде и наградите на ректора на Тракийския университет проф. Иван Въшин и на преподавателя в Медицинския университет и директор на Майчин дом в София доц. Иван Костов.

„Надявам се следващата година да сменя на първото място колегата от Лесотехническия университет“, каза проф. Въшин.

„За съжаление над 60% от студентите по медицина намират своето бъдеще извън България. Нашето медицинско образование е на много високо ниво и политиците трябва да помислят как да задържат българските лекари в България“, обърна се към залата доц. Костов.

Проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет пък взе отличието за най-добро класиране на извъстоличен ВУЗ в направление „Филология“. Тя му бе връчена от генералния директор на БНТ Константин Каменаров.

„Огромни комплименти за рейтинговата система, тя е фантастична. Тук става въпрос не само за информирания избор на младите хора, а въобще за смисъла. Образованието може да реши много от проблемите, с които ние, малко или много не се справяме. Имаше една тенденция, че да се учи в България не е престижно и не е добре. Тази тенденция се преобърна“, обърна се към залата Константин Каменаров.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Красимир Вълчев: Моделът за развитие на образователната система следва нуждите на пазара на труда

Мария Габриел: Рейтинговата система е пътеводител пред новите хоризонти

Еврокомисарят Габриел, вицепремиер и министри аплодираха университети отличници във Военния клуб (Обзор)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кой става съдия в КС - червеният Стоилов или Влахов, напуснал заради Панов (Обзор)

БСП играят сами, ГЕРБ и “Обединени патриоти” се обединиха в кандидатурата Върховният съдия Красимир Влахов и дългогодишният депутат Янаки Стоилов, който е един от авторите на конституцията, ще се борят за едно място на конституционен съдия от парламентарната квота. Красимир Влахов е общият кандидат на управляващата коалиция,

Почина сестрата на Стефан Данаилов, актрисата Росица Данаилова

На 84-годишна възраст почина актрисата Росица Данаилова, сестра на Стефан Данаилов, съобщи БНТ. Родена е на 26 ноември 1933 г. в София. Тя има повече от 200 роли в спектакли на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър, Театъра на армията и „Сълза и смях“. Участвала е в игрални филми и телевизионни постановки.

Голям пожар гори край Баня, Карловско

Голям пожар избухна край Баня, Карловско днес следобед. Пламнали са над 550 декара гора и лозя, според "Трафик Нюз". Над 4 часа вече лесничеи и огнеборци се опитват да се спраявт със стихията. Появилият се силен вятър обаче усложняват ситуацията. Има и участъци,  в които техниката на пожарната не може да стигне, затова там се гаси на ръка.

Калоян Паргов: Фашизъм в България е имало и наш дълг да се противопоставим на това да не се повтори

Куражът да се противопоставиш на фашизма е геройство, което заслужажава преклонение. На този ден преди 95 години избухва първото антифашистко въстание в Европа – Септемврийското въстание от 1923 година. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП - София Калоян Паргов. Жестокостта при потушаването му е пример за бруталност,

Съдът отваря "Винпром Карнобат" на части

"Винпром Карнобат", който бе запечатан от Агенция "Митници", ще отвори до утре нацяло. Карнобатския районен съд постанови да бъде удължен с още 24 часа срока само за две производства, но отвори останалите и складовите бази. Още тази вечер в 23 ч. работниците в единия завод в Церковски ще могат да отидат на работа.

Митрополит Серафим: Настанаха кърджалийски времена

Настанаха кърджалийски времена, това заяви Неврокопският митрополит Серафим в предаването „120 минути” по Би Ти Ви по повод обира в Роженския манастир. „За 25 години преход, не остана храм, манастир или свято място, което да не беше поругано, нападнато, ограбено и опустошено. Хиляди икони, църковна утвар и пари бяха безвъзвратно загубени.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Вижте ограниченията по пътищата за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища за 24.09.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Минималните температури ще бъдат високи – между 14° и 19°. Преди обяд ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа югозападен вятър и повишението на температурите ще продължи, повече в Източна България и в Предбалкана.

Падна големият джакпот! Някой в Бургас спечели 7 111 714 лв.

Падна поредният голям джакпот в Българския спортен тотализатор. В 76-ия тираж на играта "6 от 49" някой спечели 7 111 714 лв. Това е четвъртият най-голям джакпот в историята на тотото, а новият милионер е под №96.  Комбинацията, която донесе огромната печалба, е следната: 5, 8, 21, 39, 41, 42.  Фишът на стойност 2,40 лв. е пуснат в Бургас.

Съдът: Винзаводът в село Церковски да се отвори още тази вечер

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Това реши Районният съд в Карнобат, съобщи bTV. По-рано днес работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати!

Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединение

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек. “Никой не е забравен, нищо не е забравено”- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм,

Патриарх Неофит почете 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. Честванията на годишнината от рождението на Екзарх

Митрополит Серафим: Погромът в Роженския манастир е злодение на сребролюбци

Неврокопският митрополит Серафим днес излезе с обръщение  към клира и народа в епархията във връзка с нападението в Роженския манастир "Рождество Богородично" и спрямо архимандрит Теофил. Ето текстът на обръщението: "На 18.09.2018 г. в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber