На риба с Цанко: На Резово ловят уклей вместо паламуди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6571160 На риба с Цанко: На Резово ловят уклей вместо паламуди На риба с Цанко: На Резово ловят уклей вместо паламуди www.24chasa.bg

Времето на заргана дойде, но само единични бройки се хващат по цялото Черноморие

Каре местни рибари от Резово демонстрираха риболовни успехи във вторник с улов на уклейки.

“Пускаме на половин метър дълбочина между лодките и рибките кълват постоянно. На бял червей сме. Какво друго да ловим, като зарганът още не е дошъл при нас”, казва Митко, който работи в единствения ресторант в селото.

Ден преди това имаше слух, че на Резово са хванали циганки, дребни паламуди, се оказа блъф. Мълвата тръгна от Китен, където местните рибари продължават да гонят дребни чернокопи.

“Появи се и сафрид. Има в пасажите и от едрите риби майки”, казва бай Петър. Проверката в кофите обаче показва, че сафридите са нормални и малко на брой. За сравнение миналата есен на пристана се ловяха екземпляри над педя, сафриди, които никога не са се срещали по нашия бряг.

Аз не съм професионален рибар, но само за едно излизане с лодката успях да хвана 17 кг лефер, хвали се местният пекар в Китен.

Той обяснява как на буната към морето в градчето цяла привечер на блесна са били хващани лефери по 500 грама, но отново става дума за миналата есен. Последните дни през настоящата се появиха множество чернокопчета по 3-4 пръста - ламаринки, както им казват в Китен, заради това, че плоските дребосъци нямат месо.

Морето обаче ври от тях и принуждава зарганите да се разбягват насам-натам и да не идват край брега.

В Китен, където

на ден са ловени по

100-150 заргана,

сега за успех се

смятат десетина

бройки. При това рибите са още дребни и само от време на време удря по някой голям приличен екземпляр.

Едър зарган няма дори на легендарното пристанище в Черноморец. Край скалите зад него други години нямаше случай да не даде зарган.  

Затова варненци, които преследват тези риби от Шабла до Резово винаги се отбиват на връщане от Синеморец, за да компенсират неуспешните улови.

Бригада от 4 човека от Ямбол отана без нито една риба, след като въртя бомбардите 4 часа.

“Сутринта отидохме до Царево и в стария град, под църквата, хванахме по 3-4 дребни заргана. Върнахме се тук, но няма нищо. Такова чудо не е било. Сега отиваме обратно в Царево", обясни башът на бригадата.

Преди по-миналия петък морето е давало зарган и платерини на дъно на буната на резиденция “Перла”. Следващите 5 дни обаче вдигна голяма вълна и риболовът замря. Дори в тихите води на пристанищата рибите бяха изнервени и отказваха да кълват.

В пристанището на Китен се ловяха само дребни граци, които обаче бяха с размери на тиквени семки. Там се обадиха на бомбардите, хвърляни за зарган, дребни иларии, които местните упорито продължават да наричат платеринки.

Известно е, че този кефалов вид трябва да е от 300 грама нагоре.

В края на октомври единични паламуди се появиха във Варненския залив. Сред тях имаше и дребни чернокопи. Собственикът на яхта Пеньо Ванков обеща да направим снимки на паламуди и циганки и екипът ни специално отиде да лови на тролинг. Обиколката започна от нос Галата, мина през “Евксиноград” и стигна водите пред Дружба. Нито една циганка обаче не се закач на тролинг. В същото време десетки лодки преследваха на чепаре дребни чернокопи, които ту се появяваха, ту изчезваха.

Десетината лодки и няколкото яхти постоянно се пререждахаа при вида на някой да изкара чернокоп на чепаре.

“Няма никакво възпитание. Видят ли да вадиш риба, хукват, секат ти курса, без да им мигне окото. Луда работа”, оплака се яхстменът Пеньо.

В околностите на

Несебър зарганът

също изчезна.

И надеждите на

местните да хванат

калкан се оказапа

илюзорни

Във Варна продължават да клечат за илария на новия канал за езерото и да взимат по някоя риба. В четвъртък на Четвърта буна бяха изкарали няколко риби. В същото време на спирка “Панорама” на Златни пясъци след двучасово въртене на прозрачна бомбарда във вълните рибар изкара едва един зарган.  

Обещанията за циганско лято в края на ноември са последната надежда по Черноморието. Прогнозите морската вода да почне да пада стремглаво от 15 градуса на 10 също дават надежда за активност на рибата. Със сигурност на север ще се появят кълба от заргани, а на юг може паламудът от Босфора отново да тръгне на север за последно преяждане с дребосъци.

С каква бомбарда се лови зарган

Изобретяването на бомбардата като инструмент за морски риболов се приписва на варненец. Поначало този уред се използва в Италия като заместител на булдото за речен риболов. Преди 15 години се ловеше на прозрачно булдо, което примамваше успешно зарганите. После се появиха по-здравите френски булда, които имаха сивкав цвят, но летяха по-надалеч заради здравата си пластмаса. После дойде модата на бомбардите, които в началото бяха само плаващи и в различни цветове. Най-популярни бяха червените, които се виждаха добре в морската вода. Постепенно плаващите бомбарди бяха напълно изхвърлени във Варна, сега се ползват упорито все още в Бургаско.

Оказа се, че прозрачните бомбарди, които се движат на метър под повърхността на водата, са по-ефективни. Лошото е, че при тях трябва да заметнеш, да започнеш да въртиш бавно и да гледаш върха на пръчката. Докато при плаващите уреди от този тип се вижда как зарганът изскача на водата и започва да преследва морския червей, закачен на кукички 12-и номер зад повод от тънък флурокарбон, който е 1,20-1,50 метра дълъг.

Появиха се и черни бързо потъващи бомбарди, които откровено ходят по дъното. Те също са ефективни, особно когато има вълни и зарганът слиза надолу. Често обаче на дъното кълват досадните и лигави лапини вместо заргани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Първо в "24 часа": Среднощно заседание във ВКС за Роженския манастир

Току-що приключи среднощно заседание на състав на ВКС за мярката за неотклонение на четиримата обвинени за погрома в Роженския манастир, научи първо "24 часа". Магистратите са определили делото за мярката да бъде гледано в Районен съд Пловдив. Експресните действия на съдиите започнаха днес около 17:00 ч.

Китайци ще правят екоферма в Момчиловци

Китайци ще правят екоферма съвместно с българи в родопското село Момчиловци. Фермата с българо-китайска инвестиция ще бъде в землището на Момчиловци и ще произвежда млечни продукти с марка "Момчиловци". Така, освен в Шанхай, тази марка ще се произвежда и у нас. Това стана ясно на фестивала на киселото мляко в родопското село,

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"-3 тази вечер. Сигналът е бил подаден от хора, живеещи в жилищния блок с него. В момента полиция извършва оглед, предаде БНР.  Работи се по всички версии за причините за смъртта, като в това число и убийство. За да се потвърди обаче тази версия, трябва да мине оглед в съдебна медицина,

Само Валентин Радев се върна от бившите министри в парламента

Довчерашният вътрешен министър Валентин Радев е единственият измежду тримата освободени вчера от Народното събрание министри, който още днес се върна да работи в Народното събрание. Той е бил посрещнат повече от радушно в парламентарната си група, научи "24 часа". Нямал търпение да продължи да работи по същите теми, които гонил и като министър,

Почина журналистът Георги Василски

Почина нашият дългогодишен, обичан и уважаван колега Георги Василски, пишат от БНР. Дълги години той беше директор и главен редактор на програма "Христо Ботев". Като кореспондент на БНР, той познаваше дълбоко бита и проблемите на българското малцинство в северната ни съседка, Бесарабия и Молдова. През 2017 година беше номиниран за Голямата награда

Българска болнична асоциация с декларация за предложените модели за реформа на здравното осигуряване

Във връзка с предложените за обществено обсъждане модели за реформа на здравното осигуряване от "Българска болнична асоциация" изпращат декларация до медиите: През месец септември Министерство на здравеопазването започна обсъждане на отдавна чаканата реформа на здравното осигуряване. Първият от предложените два модела се състои във въвеждане на

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Автобус на градския транспорт се запали в движение в столицата

Автобус на градския транспорт се е запалил в движение в района на метростанция „Ал. Малинов“ в столичния квартал „Младост“. Сигналът е подаден около 19 часа. Возещите се пътници в автобуса са слезли, няма пострадали. Екипи на пожарната служба са погасили огъня. По първоначални данни се касае за техническа неизправност.

Митинг край запечатания винзавод на Стайков, работници аха да блокират път

На импровизиран митинг се събраха около 17 ч. работници край двора на запечатания винзавод на Миню Стайков в карнобатското село Церковски. Първоначално те смятаха да блокират пътя Сливен-Бургас в знак на протест, но след разговори с кмета на Карнобат Георги Димитров били разубедени. "Заповед не съм издавал, но  обясних на техен представител,

Учителката, превела деца през жп прелез: На някои от тях им се ходеше до тоалетна и бързахме

"Наистина съм изненадан, защото учителите, които са били на мястото, са с дългогодишен опит. Имайки предвид това и тяхното поведение през целия този опит смятам, че е редно да се наложи първата санкция, която е според Кодекса на труда – забележка". Това каза за bTV Юлия Трионджиева, директор на ОУ "Неофит Рилски" във Велинград по повод видеото с

Павлова опроверга фалшиви новини по свой адрес

„Поредна абсурдна и пълна лъжа публикува за мен днес сайтът „Bul Today 9“, който ми приписва абсолютно неверни твърдения, които нямат нищо общо с реалността и никога не съм мислила и изрекла!". Това се посочва в позиция на Лиляна Павлова, разпространена от пресцентъра на Министерството българското председателство на Съвета на ЕС.

Министерство на културата: Вандалите не са пробили дебелата стена на Роженския манастир

Във връзка с извършеното във вторник вечерта посегателство в храм "Св. Успение Богородично" в Роженския манастир - недвижима културна ценност от национално значение, Министерството на културата назначи проверка на място. Екип от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" направи оглед на място.

Километрични задръствания преди трите почивни дни

В навечерието на празника на Независимостта и поредицата от почивни дни, има километрични задръствания по основни пътища в страната. Огромни колони от автомобили блокираха изходите от София в следобедните часове, предаде Би Ти Ви. Допълнителни полицейски екипи са разположени по пътищата в цялата страна.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber