Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6537504 Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката www.24chasa.bg
Златният медалист от национални състезания по химия Кръстьо Драгинов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

От средното образование в България има полза, защото човек може да разбере в какво е добър

Висшето образование на медалистите да се поема напълно от държавата

Младежите да могат да специализират още от училище, казва студентът по медицина Кръстьо Драгинов

- На 31 октомври в. “24 часа” отличи 54 ученици със значителни постижения в науката и на международни олимпиади. Вие сте един от наградените, Кръстьо. Като наскоро завършил природо-математическата гимназия в Гоце Делчев, как оценявате предимствата и недостатъците на българското средно образование?

- От образованието в България има полза, защото човек може да разбере в какво е добър. Учим много предмети и наистина се набляга върху тях, поне в нашата гимназия. Така ученикът вижда кое му е интересно и с какво иска да се занимава в бъдеще. Най-малкото получава обща култура. Тя ще му бъде полезна във всяка сфера на живота. Недостатъците са от същото естество - наистина се набляга върху всичко. Говоря от моя гледна точка, но съм чувал и други олимпийци да говорят така за своите предмети. Аз бих искал да се наблегне върху химията, но един математик иска върху математиката, историкът иска върху историята. Може би там е проблемът. Когато си избрал това, което те влече и с което искаш да се занимаваш, другите предмети някак леко те спъват. Не може да се получи, ако учиш само в училище, тъй като класът е от много деца и всеки харесва нещо различно. Има множество школи и проекти. Министерството на образованието също организира такива школи, след като човек е достигнал до национален кръг. То отпуска средства и се правят в съответното училище за избрани ученици, с които учителите да се занимават.

Ако някой иска

наистина да

постигне нещо,

не става само

с училище,

тъй като трябва да се задълбочи. Това, което на мен ми беше много полезно, е подготовката ми в София в Химическия университет. Но тази подготовка е, след като ученикът се класира и за олимпийския кръг.

- Какви са вашите съвети за подобряването на системата?

- Може би трябва да се засилят подготовките по някои предмети, но ако това се направи, част от учениците няма да бъдат доволни. Трябва да се създадат повече школи, чрез които учениците да бъдат разпределени според своите знания и интереси, а не да се събират в един клас по 10 души. Тъй като от тях един е много по-напреднал, друг е много по-назад. Трябва да се съчетават нещата в групите.

- Ако бяхте министър, какво щяхте да направите?

- Бих създал например клас от ученици от цялата страна, не само от Гоце Делчев или София. С ученици, които са наистина добри в дадена област и искат да се развиват в нея. Това би могло да бъде държавно училище, в което да се събират такива деца. Да се занимават с дълбините на науката, а не с това, което е по регламент. То трябва да се плаща от държавата. Все пак ние, получавайки такова образование и явявайки се на олимпиада, представяме държавата. Добре ще бъде тя да ни спонсорира.

- Олимпийците получават ли достатъчно грижи от държавата?

- Да. Отпускат се пари за школи за нас. Предлагат ни се обучения и държавни стипендии. Не мога да се оплача по никакъв начин.

- Защо избрахте да учите медицина?

- Това е детската ми мечта. Идеята да помагам на другите и да имам знанието да го правя, ми вдъхва надежда за по-добро бъдеще. Това ще бъде най-голямото удоволствие за мен.

Искам да бъда

кардиохирург

Поне според мен сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло и има още какво да се разгадае за него. Например как да се намали честотата на инфарктите или атеросклерозата, изобщо всичко в сърдечносъдовата система. Ако не е кадриохирургията, то това би било само хирургия. Аз съм още в началото на моето следване и ще откривам още интересни факти за човешкото тяло. В бъдеще, ако нещо ме грабне, не знам дали ще устоя.

- Много от вашите връстници заминават в чужбина. Вие защо останахте?

- Ако човек иска да се развива, може да го направи навсякъде. Аз

искам да остана

в България,

защото е моя родина. Тук се чувствам най-добре и съм сигурен, че не сме по-назад от другите държави. И в образованието, и в икономиката, във всичко. Мотивите на всеки са различни. Чувал съм, че някои искат да пътуват, защото България била малка според представите им. Друг иска да получи по-добро образование. Не го разбирам. Това, което ние получаваме тук, поне за мен, е предостатъчно. Може някой ден да изляза навън, да получа някаква специализация в определена област, но винаги ще искам да се върна в моята родина.

- Какво трябва да се промени, за да остават повече млади хора у нас?

- Някои бягат от финансова гледна точка. Според тях, когато излязат навън и някой им даде стипендия, покривайки разходите за образованието, е по-добре. Може би държавата трябва да спонсорира някаква бройка студенти, които да бъдат, както е навън, с изцяло платено обучение. При нас част от сумата се поема от държавата. Трябва

да се създаде

фонд, който

да покрива

образованието

на част от изявените ученици, които са показали, че могат.

- А какво може да задържи лекарите у нас?

- И тук проблемът е свързан с финанси. В чужбина има развитие на новите технологии - нова апаратура. Но мои колеги, които завършват, вече говорят за технологии, които са единични в света, но които дори и български болници притежават. Разбира се - една за цяла България, но наистина я има и тук. Добре е, че някои излизат навън, за да се възползват от технологиите, но винаги е по-добре човек да връща тези знания в родината. На бъдещото поколение трябва да се обясни, че светът е широк и за всички, но България си е за българите. Преди си мислех, че болниците са много стари, че вътре мирише и не е приятно за стоене. Нищо подобно. Там, където съм влизал до момента, не е така. Болниците са ремонтирани. Последната, в която ходих, беше “Света Екатерина” и казаха, че е ремонтирана още през 2001 г., а вътре е много запазено. Може би в някои има нужда от пари за ремонт на сградите, но не мога да кажа, че това нещо не се прави.

Визитка:

- Роден в Гоце Делчев на 24 април 1998 г.

- Завършил природо-математическата гимназия “Яне Сандански”

- Студент по медицина в МУ - София

- Член на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ)

- Златен медалист на националните състезания по химия

- Владее руски и английски

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

“Гл. инспектор Николов” и “д-р Петров от “Пирогов” налазиха и “24 часа”. Искат 70 000 лв., за да заловят ало измамници

40 минути трима мошеници разиграват познатите схеми “помощ на полицията”, “пострадал близък” и “давай парите, защото съм пред дома ти и ще те убия” Безскрупулни ало измамници налазиха и криминалния отдел на в. “24 часа”. Близо 40 минути наглеците разиграваха по телефона три до болка познати сценария,

Обсъждат пълно премахване на тавана на пенсиите

Това ще вдигне доходите на около 30 000 души Таванът на пенсиите да отпадне напълно от началото на следващата година, а не само за новоотпуснатите пенсии. Това ще обсъжда социалната комисия на парламента с организации на пенсионери, социалния министър Бисер Петков и Националния осигурителен институт,

Последно броене! Българите пият по 12,7 л алкохол за 1 г., изпреварват руснаците

43% от пиещите у нас предпочитат твърдия алкохол, 39% бира, а 17% вино, показват данни на СЗО Българите пият средно по 12,7 л чист алкохол на година според данни, публикувани в последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за влиянието на спиртните напитки върху здравето. Българите се нареждат на едно от челните места сред всички

Радев опростил 55 хил. лв. на майки, пенсионери и за данъци

Одобрени са 22 от 93 искания Дългове към държавата на стойност 55 227,16 лв. е опростил президентът Румен Радев за първите 6 месеца на годината. Това става ясно от отчет на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания към държавния глава. Новите постъпили молби от физически и юридически лица за периода са общо 130.

Симеон Сакскобургготски: Би било много грозно да ме принудят да напусна пак

Книга със статии на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, писани между 2010 и 2016 г., озаглавена "Една цел - България", беше представена тази вечер в двореца "Врана", предава БТА. Пред присъстващите Сакскобургготски първо говори за актуалността на написаното в книгата, а след това изрази огорчението си от отношението към него.

Армията няма войници дори за учения

За половин година са успели да изхарчат едва под 1/3 от парите за подготовка Армията вече няма достатъчно войници дори за провеждане на нормална подготовка. Този извод е записан в доклад на Министерството на отбраната за подготовката на военните за първите шест месеца на тази година. Към края на юни в армията имаше 8000 незаети места за войници,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пазете се, ако ви карат да звъните на тел. 9112 - измама е

Въпросът “Това домашен телефон ли е” също издава мошениците Ако ви звънне непознат и започне разговора с думите “Това домашен телефон ли е?”, веднага затворете - със сигурност са измамници. Репортерите на в. “24 часа” бяха налазени от мошеници, които позвъниха на редакционните телефони, но опитните колеги не се поддадоха и изслушаха и разпитаха

Областният управител на Благоевград: Разширяваме зоната на безопасност около мола

"Предприети са всички мерки за безопасност на хората и сега ще разширим зоната, защото вятърът продължава", каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който пристигна на мястото в центъра, където се срути цялата фасада на огромния мол.  Той увери, че е обходен целият магазин, всички хора са изведени и няма никой пострадал.

Стотици на косъм от смъртта в центъра на Благоевград (Снимки)

Стотици благоевградчани бяха на косъм от смъртта при срутването на цялата фасада на мола на площада. Заради силния вятър се откърти цялата облицовка и падна на площада пред входа на големия магазин.  По това време много деца си играели отпред, други пък са седяли в кафето до централния вход, но за щастие никой не е пострадал.

Паника в центъра на Благоевград! Падна фасадата на мола (Снимки)

Цялата фасада на мола в Благоевград падна от силния вятър преди минути. Сградата е бившият градски универсален магазин, който преди няколко години бе основно ремонтиран и превърнат в мол. Към мястото пътуват линейки. Наблизо е имало много хора, но не се знае дали има пострадали.  Очаквайте подробности!

Проф. Пламен Митев: Новата снимка на Левски e фалшификат!

- Младежи твърдят, че открили неизвестно фото на Апостола от учителските му години във Войнягово - Най-добрият познавач на образа на Апостола казва, че тя е на по-малкия му брат Петър и е известна Една черно-бяла фотография на младеж с гъст светъл перчем, мустаци, сако и папийонка хвърли в екстаз мнозина привърженици на Васил Левски.

4 сигнала за паднали клони заради силния вятър в София

Към момента са отработени четири сигнала за паднали клони на дървета от силния вятър, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" реагират на сигнали. Във връзка с обявения жълт код и прогноза за усилване на вятъра през втората половина на денонощието,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber