Оператор и историк отглеждат шафран, круши, череши и пчелни кошери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6516152 Оператор и историк отглеждат шафран, круши, череши и пчелни кошери Оператор и историк отглеждат шафран, круши, череши и пчелни кошери www.24chasa.bg
В България шафранът започва да цъфти в средата на септември. СНИМКА: Pixabay

Да се занимаваш с бизнес не е нужна смелост, нито лудост, но се изисква последователност, твърдят Жоро и Павел Панови

Жоро Панов е учил операторско майсторство в Дания, но решава да започне малък бизнес – отглеждане на шафран, круши, череши има и пчелни кошери. Брат му Павел в момента е в Англия и учи история. Помага дистанционно, а основната работа е в ръцете на Жоро и майка им Аксения Панова.

"Това беше основната ми идея. Вероятно ще опитам да се занимавам и с дейности по специалността си, но засега отглеждането на шафран ми е по-интересно", казва Жоро Панов. Преди две години с брат му решават да купят грудки за шафран и да ги засадят. Междувременно си казват, че е добре да регистрират фирма и така стават собственици на "Меларуж" ЕООД.

Двамата братя се захващат с отглеждането на шафран, тъй като намират културата за интересна и достатъчно доходоносна. "Не бих казал, че е традиционна за страната ни. Решихме да опитаме и така стъпка по стъпка започнаха нещата", казва Жоро.
Преди да предприемат каквото и да е, двамата проучват всичко около шафрана – как се отглежда, откъде да се сдобият с грудки, лесно ли се реализира продукцията. "В

Най-скъпата подправка в света се използва в кулинарията, медицината и козметиката СНИМКА: Pixabay

България има толкова много плодородни земи. Голяма част от тях или не се обработват или се дават на чужденци. Затова решихме, че искаме да опитаме да се занимаваме със земеделие", казват Панови.

Вече отглеждат 10 дка шафран в Руенския Балкан, до Бургас и в Копривщица, имат и 20 дка череши, 9 с круши, а пчелите им живеят в 50 кошера. "Решихме да разделим площите, за да сме сигурни, в случай, че в едната локация не се получи", казват братята.

Всяко начало е невъзможно без да си подкрепен финансово, казват фермерите. Трябват им средства за купуване на трактори, сеялки, земи и да се сдобият с шафрановите грудки. За това и се обръщат към Микрофинансираща институция ДЖОБС, част от Групата на Българската банка за развитие, където срещат разбиране и получават подкрепа.

"Препоръчително за една фирма е да има добра кредитна история. Смятам, че с нас ще се получи така и за в бъдеще, когато решим да се разраснем, няма да имаме финансови пречки", казват те.

С шафран започват да се занимават активно през миналата година, когато купуват първите грудки. Но липсата на опит си казва думата – засаждат ги твърде късно не успяват да цъфнат. "Грудките се размножават и дори и да не е цъфнал минзухарът, може да ги засадиш пак", обясняват Панови.
Оказва се, че в България има добри условия за отглеждане на растението. Но процесът е трудоемък, а технологията за извличане на ценната подправка не е никак лесна.

Всъщност шафранът се получава от плодника на шафрановия минзухар. Вземат се трите близалца на цвета и част от стъблото. После се изсушават и се използват в готварството, фармацията, козметиката и парфюмерията.
"Шафранът иска да живее на определена надморска височина. Освен това е добре полетата да са наклонени на юг", казват младите земеделци. Растението има интересна и наистина древна история, а записки се пазят от преди четири хиляди години за това как се е отглеждало.

Панови смятат, че в момента шафранът е много скъп, понеже има недостиг на пазара, а приложението му е много голямо. За това са на мнение, че и в България има смисъл да се отглежда. Италианската фирма, с която работят, например е много стара и съветва партньорите си относно отглеждането на шафран.
"Има начини човек да получи информация и да отглежда културата и по българските полета. Земята ни е плодородна и има потенциал. Знае се, че от библейско време има карта на регионите, в които може да се отглежда шафран и територията на България влиза в нея", казват братята.

Те наистина искат да популяризират културата у нас. Дори съветват хората, които решат да я отглеждат - добре е да се започне с един декар, за да прецени земеделецът ще успее ли да се справи.

Шафранът започва да цъфти след средата на септември. През миналата седмица в землището в Копривщица братята се преброили 500 цвята. "Много е красиво. Вътре в цветето има червени тичинки, береш ги от цвета, изсушаваш ги и готово", обясняват технологията Панови.

Всичко това обаче се прави на ръка, освен това трябва да е много деликатно, тъй като тичинките са с по-тънки и от конец и се събират една по една. Засега те сушат растението по-стария начин – с печка и дърва. За целта е необходимо и помещение с добра вентилация, с около 37 градуса температура на въздуха. Такава имат близо до нивите им в бургаското село Ръжица.

Фермерите казват, че работата се върши на две части – засаждане, прибиране и изсушаване. После се чака – бурканчетата, пълни с шафран, трябва да престоят 40 дни преди да бъдат продадени. Казват, че добивите зависят от нормата, но очакват около 1-2 кг за един декар. Това ще е през първата година, тъй като тогава добивите били най-свити.

Цената му варира според качеството – един грам може да е около 25 лв., ресторантьори купуват и за 40 евро. За да се докаже качеството, пробите се изпращат в лаборатория. За съжаление акредитирана в България засега няма, затова Панови смятат да изследват растението в Италия.

Шафранът може да се използва в медицината, полезен е за очите. В момента университет в Италия прави опити да патентова лекарства за това. Братята се надяват, че в един момент ще могат да предлагат достатъчни количества и да работят съвместно с учебното заведение.

Фермерите ще се стремят да използват всяка част от растенията – накрая на жилото например, жълтата част позволява да се прави мастило, което също се влага в хранително-вкусовата промишленост.

От овощните градини все още не са получили плод, тъй като фиданките са в земята от тази година. "Трябват им няколко години, за да започнат да дават плод. Тъкмо ще влезем в ритъм с шафрана".

За кошерите им се грижи един пчелар. Те внимателно са обмислили всяка възможност, така че да съчетаят всички дейности – искат да правят шафранов мед, цената му била около 8 евро за 100 грама. Обмислят и производството на плодови сладка и конфитюри.

Двамата са оптимисти – казват, че има известни трудности да правиш бизнес у нас, но те са преодолими. "Бяхме и големи късметлии. Събрахме екип от местни хора, които работят много. Такива са в Руенския Балкан и не е трудно да намериш работна ръка.", твърдят фермерите.

Успяват да се сработят толкова добре, че трактористът след като разбира, че търсят земи, сам подема инициативата и им намира ниви, които да купят. Местните в началото били много любопитни как се гледа шафран. Сега дори искали и грудки, за да опитат и те.

Имаме амбицията да утвърдим българския шафран като първокласен и да се знае, че е с топ качество, казват братята. Идеите им са разнообразни – "Може да направя документален филм за развитието на шафрана в България. Искаме да се знае, че страната ни може да предложи качествен продукт", казва Жоро Панов.

Братята виждат, че все повече хора у нас се занимават с малък и среден бизнес. Това според тях движи икономиката на една държава и се надяват, че повече българи ще поемат риска за това. Според тях за целта не трябват нито смелост, нито лудост.

Убедили са се, че предприемачът трябва да е последователен и информиран, така е много по-прецизен и успешен. "Опитваме се да не се хвърляме в някакви грандиозни цели. Стремим се да градим стъпка по стъпка, сигурни сме, че успехът ще дойде", обясняват Панови.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

България е изнесла продукти, свързани с отбраната, за 1,219 млрд. евро през 2017 г.

"Реализираният износ на продукти, свързани с отбраната, през 2017 г. е на стойност 1,219 млрд. евро, което означава, че има ръст от над 200 млн., спрямо предходната година. Тези данни показват, че въпреки трудностите тази индустрия може да се справя и да отбелязва високи резултати. Оценяваме изключително високо значението на вашата дейност за

С 8,1% повече приходи от международен туризъм в България за първите 6 месеца на годината

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите седем месеца от настоящата година. Ръстът е с 8,1 процента в сравнение със същия период на 2017 г., сочат последните данни на БНБ, съобщиха от Министерството на туризма. През двата летни месеца юни и юли постъпленията от чуждестранни туристи възлизат на 1,2 млрд.

Малина Крумова: По-качествените услуги във ВиК и пътищата изискват повече финанси

Възможностите и перспективите за развитие на публично-частното партньорство в България бяха обсъдени на форум, организиран от МРРБ Осигуряването и поддръжката на адекватна инфраструктура и съпътстващите я услуги, било то в областта на водоснабдяването и канализацията или по отношение на пътищата, са енергоемки и изискващи висока степен на

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/, предава БНР.  Увеличението се налага заради предстоящия скок на природния газ с близо 14 процента, който топлофикациите използват за гориво.

Фонд на фондовете финансира градско развитие с 353,3 млн. лв.

Фонд на фондовете финансира градско развитие с 353,3 млн. лв. в 39 общини. Това се случи след подписването на оперативни споразумения с избраните два финансови посредника. Фондът за градско развитие ще кредитира проекти, подобряващи градската среда. Заемите са насочени към общини и общински предприятия.

Караянчева: България иска увеличаване на газовите доставки от Азербайджан (Снимки)

България има интерес от увеличаване на газовите доставки от Азербайджан, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в разговор с министър-председателя на Азербайджан Новруз Мамедов. Делегация, водена от председателя на българския парламент, е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Валери Симеонов отчете 34 млн. лв. ръст на приходите от туризъм по Северното Черноморие

34 млн.лв. е ръстът на приходите от обороти по Северното Черноморие през трите месеца на активния туристически сезон. Това съобщи във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. По неговите думи сезонът е бил успешен и той похвали институциите в морската столица да отличната им работа. Симеонов цитира отчетите на МВР, НАП, РЗИ и другите институции,

Сръбски министър: Сърбия ще се превърне в регионален хъб за китайски инвестиции

Сърбия се позиционира като важна регионална точка, като регионален хъб за китайски инвестиции в тази част на Европа, заяви министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич, цитиран от Танюг. Той подчерта, че посещението на водената от президента сръбска делегация в Китай е от огромно значение за страната,

9 начина да сте готови за Black Friday 2018

Дори Black Friday 2018 да изглежда, че е далеч никога не е твърде късно да започнете планирането! Дори търговците от всички държави по света да са заети и да гарантират, че разполагат с достатъчно стоки, те подобряват офертите си за Black Friday. Вие също трябва да направите своята стратегия за пазаруване по време на Black Friday.

Alibaba обяви създаването на компания за чипове и квантови процесори

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba обяви, че създава компания за производство на чипове и квантови процесори. Новината беше съобщена в сряда от техническия директор на компанията Джан Дзиенфън, който оглавява и академията на Алибаба „Damo", предава bulgarian.cri.cn. Новата компания се състои от C-Sky Microsystems,

Петков: Ако има промяна в цената на тока, енергийните помощи може да се променят до 1 октомври

Ако има промяна в цената на електроенергията, размерът на енергийните помощи може да бъде променен до 1 октомври, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков. Той беше помолен да коментира ще се отрази ли увеличението на цената на природния газ върху енергийните помощи, предаде БТА.  Бисер Петков припомни,

Шефът на белгийско-китайската търговска камара призова за засилване на връзките между Китай и ЕС

Бернар де Вит, председател на белгийско-китайската търговска камара, заяви в интервю за нашето радио в Брюксел, че Китай и ЕС трябва да засилят сътрудничеството и да работят заедно срещу търговския протекционизъм, тъй като общите интереси на двете страни са по-големи от различията, а сътрудничеството между тях се основава на взаимната изгода и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber