Да инвестираш в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6512570 Да инвестираш в Европа Да инвестираш в Европа www.24chasa.bg
Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Или как може да има ползи от 4 млрд. евро на ден от телекомуникации

Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Въпросът за европейските регулации в сферата на комуникациите силно напомня на парадокса на Зенон за вечното надбягване между Ахил и костенурката.

Развиващи се с огромна скорост, при непрекъснати иновации и разширяващо се портрфолио от услуги, комуникациите са определящи за бъдещето на европейското общество. Но не успяват да надбягат костенурката на законодателния дебат, който често остава далеч от пазара и възможностите на дигитализация.

Върху тази тема бяха фокусирани дебатите на годишната среща на Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO), която се проведе неотдавна в Брюксел.

В нея членуват основните инвеститори в иновативни и висококачествени платформи и услуги, представляващи 70% от общите инвестиции в сектора. Членове на организацията са 39 телеком компании, опериращи в Европа, а единственият български представител е “Виваком”, който участва и в борда на организацията.

Новото европейско телеком законодателство е от особен интерес за България.

Страната ни не само участва в дебата, а и формулира неговите параметри и приоритети чрез Мария Габриел - комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, и позицията на главния изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев.

Кодексът за електронните комуникации в Европа не е просто поредното законодателно предложение, уреждащо взаимоотношенията в сектора. Той е възможност, която се случва веднъж на 10 г. - такава е динамиката на обсъждане и приемане на европейското телеком законодателство. Неговите норми могат да дадат силен тласък за развитието на модерна инфраструктура, върху която да се развиват всички комуникации в Европа.

“Нуждаем се от балансирана, прозрачна и предсказуема регулация, която да стимулира предлагането на нови услуги на потребителите и създаване на нови работни места в ЕС, изтъкна по време на годишната среща на ETNO Добрев.

Тъкмо затова очакванията към проекта за кодекс е да подобри телекомуникационното законодателство по един ясен и конкретен начин. За съжаление, засега е обратното - стимулирането на инвестициите, регулацията на олигополите, срокът на разрешенията и регулирането на цените на дребно са по-ясни и по-прозрачни в действащите норми, отколкото в новите предложения.

“Европа си е поставила за цел отново да е лидер в телекомуникационния бизнес”, заяви Мария Габриел. Според нея е нужно да се инвестира в мрежи с голям капацитет - както фиксирани, така и мобилни. А за да е възможно това, трябва да се гарантира стабилност и предсказуемост за инвеститорите и основният механизъм за регулиране на пазара да остане в сила.

Компаниите, които са представени в Европейската асоциация на телекомуникационните оператори, влагат €26,6 млрд. евро годишно. Това са инвестициите, развиващи инфраструктурната конкуренция и именно чрез тях би могло да стане възможно превръщането на Европа в “гигабитово общество”.

Но докато възможностите и желанието са налице, то за постигането на тази цел е от съществено значение каква е регулаторната рамка, тъй като необоснованият административен натиск и остарелите правила нанасят значителни вреди на европейските телекоми в последните десет години.

На годишната среща на ETNO стана ясно, че загубите на стойност в бизнеса за този период се равняват на 100 млн. евро на ден, а същевременно от компаниите се очаква да вложат 500 млрд. евро за развитието на 5G и оптика.

Ето как изграждането на европейско гигабитово общество се оказва под въпрос - настоящите законодателни предложения на ЕП и Съвета на ЕС се приемат негативно от инвеститорите и те отбелязват влошаване на инвестиционния климат.

Водещите европейски телекоми са убедени, че адекватна реформа в законодателството е необходима, но тя трябва да подобрява съществуващата рамка, а не да я влошава. Все още не е късно да бъдат спасени идеята и духът на оригиналното законодателно предложение, което подкрепяше плановете за развитие на гигабитовото общество и стимулирането на инфраструктурната конкуренция.

Според тях е наложително Кодексът за електронните комуникации да съдържа сериозни стимули за инвестиции във високоскоростни фиксирани съобщителни мрежи и да предвижда дългосрочни разрешения за предоставяне на честотен ресурс. Трябва да бъдат отхвърлени всички предложения, които създават несигурност, и трудните за прилагане регулации, които не стимулират инвестициите

От особена важност е законодателните правила спрямо телеком операторите и интернет компаниите да са еднакви, за да осигурят честна конкуренция. Приоритет трябва да бъдат иновациите и възможността потребителите да избират между различни тарифи и пакетни услуги.

Единственият начин дигиталният Ахил най-накрая да надбяга мудната костенурка на законодателните усилия в сектора е бързото и ефективно провеждане правилна реформа в сектора на телекомуникациите, като се вземат под внимание предпочитанията на потребителите и реалностите на пазара.

Ако Европа приеме необходимите регулаторни промени, за да си върне дигиталното лидерство, това може да донесе 4 млрд. евро стойност на ден до 2025 г. Допълнителна са прогнозите, че 11% от населението на ЕС може да завърши висококачествени онлайн курсове за обучение, а чрез дигитални решения е възможно да се намалят емисиите на въглероден двуокис в ЕС с 34% до 2030 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Американци купиха телевизия "Скай" за 29,6 млрд. британски лири

Британските регулаторни власти обявиха, че американската компания "Комкаст" (Comcast) е отстранила конкурента си "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок в рядко организиран търг, който позволи на две групи да наддават за телевизия "Скай" (Sky), предаде Асошиейтед прес.

Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите,

Българинът спи 9 часа, а работи 7

Жените у нас домакинстват почти два пъти повече от мъжете При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с

САЩ удължиха срока за приключване на сделки с няколко руски компании

Съединените щати удължават срока, до който инвеститорите трябва да приключат сделките си с Русал, руската група Ен+ (En+) и компанията Евросибенерго. Новата крайна дата е 12 ноември тази година. Това съобщи Управлението по контрола над чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ, цитирано от ТАСС.

Започна наддаването за купуването на британската телевизионна компания "Скай"

Започна наддаването между американските медийни гиганти "Комкаст" (Comcast) и "Фокс" (Fox) за купуването на телевизионната компания "Скай" (Sky), съобщи Франс прес. Със своите 23 милиона абонати, "Скай" е един от най-големите телевизионни оператори в Европа, предаде БТА. За момента офертата на "Комкаст" е 14,75 британски лири за акция,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Политиците говорят за 15 милиона, но няма достоверни данни, които да ги опровергаят Според правилата на Евростат в една и съща година – 2021 г., преброяване на населението и жилищния фонд се провежда във всяка страна членка. Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен,

Преброй се!

През 2021 г. ще е последното класическо броене на хора и сгради в България През 2021 г. в продължение на 25 дни през януари и февруари в България ще се проведе поредното преброяване на населението и жилищния фонд. През същата година такова ще има и във всички страни-членки на ЕС, тъй като европейският регламент изисква тази акция да се провежда

Кметът на Велико Търново: Очаквам 100 млн. лева за ремонти на пътища

С новия бюджет за 2019 година се надявам да бъдат отпуснати над 100 милиона лева за пътища, съобщи кметът на Велико Търново – Даниел Панов в предаването „Тази сутрин” по Би Ти Ви, който е и председател на Сдружението на общините. По думите му най-лошо е състоянието на четвъртокласната пътна мрежа в общините – това е междуселищната пътна мрежа,

Ли Къцян: Китай ще продължи да подкрепя и работи за развитието на частния сектор

Китайското правителство и държава ще продължат да оказват подкрепа, включително чрез изготвянето и прилагането на различни политики, на частния сектор, тъй като той вече е значителна част от националната икономика и важен източник на пазарна жизненост. Това заяви премиерът Ли Къцян по време на лятното издание на Световния икономически форум,

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите, които предлага китайския пазар за развитието на туризма в Източна Европа и на Балканите, бе във фокуса на годишния Форум за развитие Милочер, който започна вчера в черногорската столица Подгорица, предава bulgarian.cri.cn. Събитието, чиято основна тема е „Икономическо развитие чрез туризъм – предизвикателства и заплахи“,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber