Марин от математическата в Шумен чете книги, за да решава по-лесно задачи по информатика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6510695 Марин от математическата в Шумен чете книги, за да решава по-лесно задачи по информатика Марин от математическата в Шумен чете книги, за да решава по-лесно задачи по информатика www.24chasa.bg

Той е като гениите - може да се справи и с най-сложната задача, но не може да си върже обувките, казват учителките му. Но най-важното било да разбере условието - после всичко решавал за 2 минути

Марин Йорданов е в VIII клас, учи в шуменската ПМГ “Нанчо Попович”. Момчето е сребърен медалист от Първата европейска младежка олимпиада по информатика. Той е един от тези, които защитават достойно българската школа и се връщат с награди от международни състезания. Марин

печели първия

си медал още

когато е в V клас

Талантът при него идва по наследство. Майка му е учителка по информатика, а баща му е програмист.

Няколко години по-късно той е вицеевропейски шампион от Първата европейска младежка олимпиада по информатика. Така накратко може да бъде представен Марин Йорданов от Шумен, който показа, че информатиката и програмирането могат да са и любими, и интересни.

“Дойдох в “Школа А&В”, когато бях в IV клас. Родителите ми ме доведоха, за да се занимавам с информатика. Не знаех абсолютно нищо, но след първите уроци ми стана интересно”, разказва момчето. Още на първото състезание - есенния турнир на школата, ясно проличали състезателният му дух и желанието да побеждава по-големите.

“Исках да победя 5-класниците, за да вървя по-бързо напред”, спомни си Марин.

Учителите му в школата разказват, че още тогава правел впечатление на различно дете. Бил по-тих от останалите, повече наблюдавал. С това си поведение малко ги обърквал.

“На пръв поглед

човек може да

си помисли, че е

дете, което

трудно разбира

Оказа се, че си е негов начин да мисли, да преценява, да намира различни решения”, описа красивия ум първата му учителка по информатика Валентина Дянкова.  

Той имал чудатости в характера, които, докато го опознаят, притеснявали учителите му. “След една подготовка за състезание му казах: “Марине, отиваш вкъщи и си почиваш. Ще си почиваш, няма да решаваш задачи по информатика.” Тръгна си, но след малко се връща и пита: “Г-жо, какво означава да си почивам?” Казах му: “Няма да решаваш задачи.” Отвърна ми: “Добре, но решаването на задачи по математика почивка ли е от решаването на задачи по информатика?”

Така с усмивка описа странностите на таланта му Валентина Дянкова. Различността му учителите открили и в още една негова особеност. Умеел да решави задачи, но било нужно да преодолее само една трудност – разбирането на условието.

И как мислите, че бил решен този проблем? Ами с четене на книги. Това си спомни другата му учителка Бисерка Йовчева, създателят на шампиони по информатика.

“Чете много книги, защото в задачите има много белетристика. Тя е важна част от информатиката, защото условието на задачата трябва да е интересно”, обяснява Йовчева. Тя разказа и какво е било препъникамъчето в едно от състезанията. Задачата била да се изчисли колко далече може да стигне самолет с едно зареждане на резервоара. Само че в условието било казано далечина на полета.

“Марин не успя да разбере какво е далечина на полет, започна да си го тълкува по свой си начин и не успя да реши тази задача. Когато излезе от състезанието и му обясних какво е далечина на полета, в следващите две минути той беше готов с решението”, обясни Бисерка Йовчева.

“Условията на

задачите са

дълги и има

двусмислици,

които понякога объркват. Четенето на книги ми помага да осмислям по-бързо информацията, кодирана в задачите, и да ги решавам в определеното време. В първия час и половина от състезанието можеш да задаваш въпроси. Четенето на книги ми помага да осмисля по-бързо условието на задачата и да задам въпросите, които ще ми помогнат да я реша”, призна си Марин Йорданов.

“Някой може да каже, че няма връзка между литературата и информатиката, обаче аз съм я намерил”, сигурен е Марин.

“Той е като гениите - може да реши най-сложната задача, но не може да си върже обувките. Учим го да прави ключ, защото беше по-сложно за него от решаването на задачи”, допълни разказа Валентина Дянкова.

Марин Йорданов казва, че му е много приятно да решава задачи с условия за динамично оптимизиране и за пътища. Тези задачи обаче невинаги се падат на състезание.

“След провал в едно състезание се амбицирам да се справя със следващото. Щом се представя добре, искам да продължа.” Така описа възходите и спадовете си младият информатик, който е участвал в 20 национални и 4 международни състезания, от които печели медали.

Всяка победа е трудна. Доста трябвало да се поизпоти, за да заслужи мястото в националния ни отбор в Първата европейска младежка олимпиада по информатика. Преди последните кръгове в квалификациите за олимпиадата бил 11-и.

Необходимо било

да се стегне и

да измести поне

трима от

състезателите,

за да влезе в елитната българска осмица. С усилия, много хъс и съсредоточеност в последните два кръга на квалификациите успял да изпревари всички по точки и да заслужи мястото си.

“На предпоследната контрола имах 272 точки от 300 възможни, на последната имах 262 точки”, обясни победния си ход младият информатик. Така станало, че и в олимпиадата последният състезателен ден му бил най-силен. “Той има равен резултат с един от руските състезатели, който има медал от голяма международна олимпиада”, сравни победния му ход Бисерка Йовчева.

Но как се преодолява напрежението в едно състезание. Първото според Марин е подготовката. Второто - ако една задача го затрудни, минава на следващата и така, без да се отказва. Освен това преди всяко състезание подготовката му е в суровите условия на състезанието. Става рано, решава задачите в часовете, в които предстои да се проведе състезанието.

Това е стратегията му за настройване на ума да работи активно в часовете, когато е най-нужно. Така ден след ден, до пълна синхронизация на ума и времето.

“Марин е състезател по дух. Той

иска да печели,

освен хъс за

програмиране

има и за

състезаване

Бори се, за да спечели, а не просто да се яви на състезание. Това го амбицира да се готви все по-добре”, описа го Йовчева.

Другата му учителка Валентина Дянкова го характеризира като много упорит, но и болезнено чувствителен към неуспехите.

“Бяхме на състезание във Велико Търново, виждам го - той плаче, чак не може да каже дума. Казва ми: “Не излиза отговорът, правя го вярно, но не излиза.” Оказа се, че той наистина върви правилно при решаване на задачата, но малка грешка накрая го препъва”.

Марин има още едно качество, което не се среща често при състезателите, а именно да налюдава работата си и обективно да я оценява. Тази различност е забелязана от учителите му, затова го “пазят” от стандартното писане на кодове. Въпреки че в информатиката има алгоритми, място за творчески решения не липсват и Марин винаги ги открива. Той постоянно пита може ли това да стане още по-добре, още по-оптимално.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Преброяването онлайн сваля цената наполовина

Разходите са колкото за едни парламентарни избори, но без данните държавата ще губи по 7 млн. лв. на година Разходите за провеждане на едно преброяване на населението по принцип са колкото за едни парламентарни избори и малко отгоре. Минималната му цена според предварителните разчети е към 45 млн. лв., а максималната може да достигне до 52 млн.

Петиция в социалните мрежи събира подкрепа за царя за "Врана"

Петиция-протест срещу "одържавяването на царските домове в България" се разпространява в социалните мрежи. Тя е организирана от национален клуб "Българска корона" и вече е подписана от 140 души. Целта й е да събере подкрепа за цар Симеон срещу решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" не е негов, а на държавата.

Предложение: Младите шофьори – само с придружител на пътя

Младите шофьори – само с придружител на пътя и без право да возят пътници през нощта. Това са само част от предложенията за поправки в изцяло новото законодателство за пътното движение. До края на септември вътрешното, транспортното и регионалното министерство трябва да са готови с новите текстове, предаде Би Ти Ви.

25-годишен моторист загина на пътя Карлово - Сопот, бус го прегази

Двадесет и пет годишен моторист загина на пътя между Карлово и Сопот, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. По първоначални данни той пътувал с мотоциклет "Сузуки" към Сопот и срещу него лек автомобил "Тойота" с 35-годишна шофьорка предприел ляв завой и му отнел предимството. При удара мотористът паднал на пътното платно и бил прегазен от движещ

С тържествена заря за Независимостта завърши празникът във Велико Търново (Снимки)

С тържествена заря-проверка по случай 110 години от провъзгласяването на Независимостта на България завърши празникът във Велико Търново. Сред присъстващите са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и редица депутати. "Държавният глава, правителството и народът действат в съзвучие.

Шефът на Митница-Бургас: За запечатването на винзавода има писмени заповеди

Писмени заповеди за запечатването на трите фабрики и данъчните складове на "Винпром Карнобат" са предоставени на членове на Управителния съвет на фирмата. Това каза пред журналисти в Карнобат директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов, цитиран от БТА. Той информира, че с писмена заповед са извършени оперативни действия по митнически контрол на

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Цветанов във Велико Търново: Радостен съм, че градът отново е препълнен с хора

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства днес на откриването на реставрирания Багрилов надпис във Велико Търново. На откриването присъстваха още кметът на Велико Търново Даниел Панов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, депутатът от ГЕРБ-Велико Търново Станислава Стоянова и председателят на Общински

БСП номинира Янаки Стоилов за конституционен съдия

Янаки Стоилов ще е предложението на БСП за конституционен съдия от квотата на парламента, е решила червената група, научи "24 часа". Предложението за него дошло лично от соцлидерката Корнелия Нинова, а групата я подкрепила без възражения и без други предложения. Предстои парламентът да избере от своята квота един конституционен съдия.

Четирима ранени при катастрофата с три коли край Дебелец

Четирима са пострадали при катастрофата на пътя Велико Търново - Габрово, в района на гр. Дебелец, съобщи полицията. Произшествието е станало тази сутрин около 09,00 ч. По първоначална информация са се ударили три леки автомобила. Двамата водачи са изпробвани за употреба на алкохол, пробите са отрицателни,

Хиляди аплодираха музиканти под пагон, които танцуват с духовите инструменти

Шоуспектакълът е част от програмата за Независимостта Хиляда аплодираха 180 военни музиканти от различни държави, които изпълниха заедно латино парчето "Ваканция в Рио", танцуваха с духовите инструменти в синхрон, без да сгрешат нито един тон или стъпка. Точно в 12,30 ч. пред сградата на Централната поща майор Николай Косев от НВУ вдигна

Катастрофа на АМ "Тракия" край Бургас, движението е само в една лента

Движението при км 5 в посока София на АМ "Тракия" се осъществява само в активната лента поради пътнотранспортно произшествие, информират от пресцентъра на АПИ. Шофьорите са се движат с повишено внимание и съобразена скорост, стритно спазвайки указанията на "Пътна

Катастрофа на пътя Велико Търново - Дряново, движението е в една лента

Временно движението е в една лента по път I-5 Велико Търново - Дряново при разклона за Дебелец поради пътнотранспортно произшествие, предават от пресцентъра на АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на "Пътна полиция", апелират от АПИ. Очаквайте подробности!

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber