Сребърният медалист по информатика Добрин Башев поправя авторите на задачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6507619 Сребърният медалист по информатика Добрин Башев поправя авторите на задачи Сребърният медалист по информатика Добрин Башев поправя авторите на задачи www.24chasa.bg

Деветокласникът чете с удоволствие книги на английски, любими са му за Хари Потър, заради липса на време е поизоставил пианото

Усмихнат, много подреден, отговорен, мотивиран, с бърз ум и реакция. Така описват преподавателите в Математическата гимназия “Акад. Иван Гюзелев” в Габрово Добрин Башев. Деветокласникът вече има куп медали от състезания по математика и информатика, но двете му най-значими постижения до момента са сребро от Балканската олимпиада по информатика м.г. и от Европейската младежка олимпиада, която се проведе през септември т.г. в София. На последното състезание националният отбор на България завоюва 1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

“Не успях да реша някои по-трудни задачи и

допуснах малки

грешчици на няколко

от лесните

Можеше доста по-добре да се представя, но като цяло и задачите бяха трудни”, казва Добрин.

Обяснява, че има 5 часа за работа и трябва усилена концентрация и малко почивка предварително. Постига максимална кондиция, като няколко часа преди състезанието “се изключва”, гледа да се разсее, да не мисли за алгоритмите, а за нещо друго.

С математика се занимава от първи клас, усъвършенства се в школи, но вероятно има и нещо генетично заложено - майка му също е завършила математическата гимназия в Габрово. Интересът му към информатиката пък е от 5 клас.

“В началото се запалих, а като видях, че мога да постигна нещо в тази област, ми стана страшно интересно. Първоначално, като измислиш нещо, получаваш огромно удоволствие, че това си го направил ти”, разкрива тръпката Добрин. В началото бил в “Телерик академи”, после се прехвърлил при проф. Капралов и гл. ас. Манев, които провели школи в ПМГ в Габрово.

“Като цяло писането на програмите е една от лесните части, по-скоро самият алгоритъм, самото логическо решение на задачата - това е по-сложното за измисляне. Не всеки ден успявам да програмирам, но чета задачи, мисля върху тях и най-вече в събота и неделя се занимавам с практическото програмиране, за да мога да развивам и тази част”, разказва младата IT надежда.

Преподавателите му обаче казват, че той непрекъснато мисли за алгоритмите и програмите.

“Миналата година пътувахме на екскурзия в чужбина. Всички се забавляваха с най-различни неща, само Добрин през цялото време беше с лаптопа и участваше в състезание по информатика. По пътя трябваше да извади решенията на задачите и

стана втори, защото

забавихме времето

за изпращане

на задачите

Иначе щеше да стане първи”, хвали го директорката на ПМГ Цветана Кюмюрджиева.

“Това беше Национален конкурс по информатика CodeIT, който се провежда в 6 задочни кръга. Това беше последният. Тогава бях в младшата възраст, сега вече съм в старшата и в момента тече един друг рунд на това състезание, който е с продължителност 3 седмици. Има една задача, която е доста трудна, защото няма абсолютно решение. Целта е всеки състезател да си напише негово хубаво решение, което да изкарва доста оптимален резултат на задачата, и всъщност класирането се извършва на база кое решение е по-оригинално”, обяснява Добрин.

В момента работи върху проект, който изследва структура от данни.

“Теоретично е, но има едно много интересно приложение - ако имаме редица от обекти, може да вземем произволна част от тях и да ги преместим много бързо в друга част от редицата. Също може да ги обръщаме, такава структура от данни се нарича декартово дърво”, разпалено реди Добрин.

Имал и предишен проект, който се занимавал с търсене на множество низове от думи в някакъв текст.

“Целта беше да постигна доста голяма оптимизация във времето за решаване на тази задача. Ако имаме някакъв огромен текст и множество от думи, вместо да търсим всяка от тях поотделно в текста, което отнема много време, може да започнем да мислим по самите думи и да намерим някакви прилики между тях, които да ни помогнат да ги търсим по-бързо”, казва деветокласникът. Всъщност с тази разработка миналата година печели

изключителна

стипендия в област

“Информатика и ИТ”

от националния конкурс на фондация “Комунитас” - “1000 стипендии” за ученици от 6-и до 11-и клас.

Казва, че се случва по време на състезание да открие грешки на авторите на задачите.“Никой не гарантира, че авторите са си направили авторовото решение правилно. В тестовете, с които се оценяват нашите програми дали са коректни, се е случвало аз да намирам грешка. Писал съм на автора и той я е поправял. Ние трябва да сме отговорни и да проверим дали всичко е вярно и това е процесът на контестация след състезанието. Рядко се случва, но трябва да бъдем бдителни”, разказва момчето.

Добрин е пълен отличник и се справя без затруднения с останалите предмети в училище, но казва, че не обича “изобразителното изкуство”. Налагало се да учат много теория.

В свободното си време обича да се разхожда сред неповторимата природа на Габровския Балкан и да чете. Напоследък се концентрира върху чуждоезиковата литература, чете на английски в оригинал, за да подобри познанията си по езика. Харесват му книгите за Хари Потър. С историите за момчето магьосник запълвал времето си, докато лежал в болницата в Габрово заради усложнения след тежка настинка в Букурещ. Там бил на авторитетния международен турнир по информатика Romanian Master of Informatics 2017. Състезанието се проведе в Букурещ от 4 до 7 октомври.

“Там останах на точно 25 точки от бронзовия медал, като втория ден се справих значително по-добре от първия”, разказва Добрин. Пази вълнуващи спомени от румънската столица. “Беше интересно, ходихме пред парламента, той наистина е огромен, имаше и шадравани, но не успяхме да ги видим, дори закъсняхме за награждаването”, смее се Добрин.

Деветокласникът

обича да свири

на пиано

Заради майка си, която е учителка по музика, седнал пред клавишите в четвърти клас. Тогава става първи на състезание “Ключът на музиката” в Пловдив. На следващата година е четвърти.

“И след това малко замря моят интерес, не ми достигаше и време, така че малко оставих назад тази моя страст. Помага ми да се разтоварвам, защото ежедневието ми е доста напрегнато”, допълва момчето.

Следващата му цел е съвсем близо - в края на ноември Международния турнир по информатика “Джон Атанасов” в Шумен. Вече мисли и в кой университет да продължи образованието си, но казва, че не е измислил нищо. Засега оглежда вариантите и с присъщата си зрялост със сигурност ще вземе най-доброто решение за своето бъдеще в информатиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Първо в "24 часа": Среднощно заседание във ВКС за Роженския манастир

Току-що приключи среднощно заседание на състав на ВКС за мярката за неотклонение на четиримата обвинени за погрома в Роженския манастир, научи първо "24 часа". Магистратите са определили делото за мярката да бъде гледано в Районен съд Пловдив. Експресните действия на съдиите започнаха днес около 17:00 ч.

Китайци ще правят екоферма в Момчиловци

Китайци ще правят екоферма съвместно с българи в родопското село Момчиловци. Фермата с българо-китайска инвестиция ще бъде в землището на Момчиловци и ще произвежда млечни продукти с марка "Момчиловци". Така, освен в Шанхай, тази марка ще се произвежда и у нас. Това стана ясно на фестивала на киселото мляко в родопското село,

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"-3 тази вечер. Сигналът е бил подаден от хора, живеещи в жилищния блок с него. В момента полиция извършва оглед, предаде БНР.  Работи се по всички версии за причините за смъртта, като в това число и убийство. За да се потвърди обаче тази версия, трябва да мине оглед в съдебна медицина,

Само Валентин Радев се върна от бившите министри в парламента

Довчерашният вътрешен министър Валентин Радев е единственият измежду тримата освободени вчера от Народното събрание министри, който още днес се върна да работи в Народното събрание. Той е бил посрещнат повече от радушно в парламентарната си група, научи "24 часа". Нямал търпение да продължи да работи по същите теми, които гонил и като министър,

Почина журналистът Георги Василски

Почина нашият дългогодишен, обичан и уважаван колега Георги Василски, пишат от БНР. Дълги години той беше директор и главен редактор на програма "Христо Ботев". Като кореспондент на БНР, той познаваше дълбоко бита и проблемите на българското малцинство в северната ни съседка, Бесарабия и Молдова. През 2017 година беше номиниран за Голямата награда

Българска болнична асоциация с декларация за предложените модели за реформа на здравното осигуряване

Във връзка с предложените за обществено обсъждане модели за реформа на здравното осигуряване от "Българска болнична асоциация" изпращат декларация до медиите: През месец септември Министерство на здравеопазването започна обсъждане на отдавна чаканата реформа на здравното осигуряване. Първият от предложените два модела се състои във въвеждане на

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Автобус на градския транспорт се запали в движение в столицата

Автобус на градския транспорт се е запалил в движение в района на метростанция „Ал. Малинов“ в столичния квартал „Младост“. Сигналът е подаден около 19 часа. Возещите се пътници в автобуса са слезли, няма пострадали. Екипи на пожарната служба са погасили огъня. По първоначални данни се касае за техническа неизправност.

Митинг край запечатания винзавод на Стайков, работници аха да блокират път

На импровизиран митинг се събраха около 17 ч. работници край двора на запечатания винзавод на Миню Стайков в карнобатското село Церковски. Първоначално те смятаха да блокират пътя Сливен-Бургас в знак на протест, но след разговори с кмета на Карнобат Георги Димитров били разубедени. "Заповед не съм издавал, но  обясних на техен представител,

Учителката, превела деца през жп прелез: На някои от тях им се ходеше до тоалетна и бързахме

"Наистина съм изненадан, защото учителите, които са били на мястото, са с дългогодишен опит. Имайки предвид това и тяхното поведение през целия този опит смятам, че е редно да се наложи първата санкция, която е според Кодекса на труда – забележка". Това каза за bTV Юлия Трионджиева, директор на ОУ "Неофит Рилски" във Велинград по повод видеото с

Павлова опроверга фалшиви новини по свой адрес

„Поредна абсурдна и пълна лъжа публикува за мен днес сайтът „Bul Today 9“, който ми приписва абсолютно неверни твърдения, които нямат нищо общо с реалността и никога не съм мислила и изрекла!". Това се посочва в позиция на Лиляна Павлова, разпространена от пресцентъра на Министерството българското председателство на Съвета на ЕС.

Министерство на културата: Вандалите не са пробили дебелата стена на Роженския манастир

Във връзка с извършеното във вторник вечерта посегателство в храм "Св. Успение Богородично" в Роженския манастир - недвижима културна ценност от национално значение, Министерството на културата назначи проверка на място. Екип от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" направи оглед на място.

Километрични задръствания преди трите почивни дни

В навечерието на празника на Независимостта и поредицата от почивни дни, има километрични задръствания по основни пътища в страната. Огромни колони от автомобили блокираха изходите от София в следобедните часове, предаде Би Ти Ви. Допълнителни полицейски екипи са разположени по пътищата в цялата страна.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber