Чавдар Лалов взе две награди на Европейския конкурс за млади учени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6485443 Чавдар Лалов взе две награди на Европейския конкурс за млади учени Чавдар Лалов взе две награди на Европейския конкурс за млади учени www.24chasa.bg

Ученикът от Плевен ходи на олимпиади от 7-годишен

“Змията става все по-дълга, а когато удари главата си в тялото, компютърната игра свършва. Нека направим лека промяна - да завържем опашката на змията на едно място и ѝ дадем да изяде колкото иска ябълки. Тогава въпреки завързаната опашка, тя ще може да продължи да се движи.

Ако заместим змията с траектория, ще получим несамопресичащ се маршрут. Това е път върху квадратна решетка, който не минава повторно през една точка. Все едно се разхождаме из квартал от жилищни блокове, без да повтаряме пътя си - не стъпваме повече от един път на едно и също място. ”

Така чрез компютърната игра “Змия” Чавдар Лалов, ученик от математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен, въвежда по-достъпно проекта си, с който завоюва две престижни награди от Европейския конкурс (EUCYS) за млади учени в Талин. Единадесетокласникът получи трета награда от журито на известния реномиран форум, проведен от 22 до 27 септември под егидата на Европейската комисия.

В конкурса са

участвали 89 проекта

от 33 държави

В Талин Чавдар взе и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF).

Проектът на Чавдар Лалов е озаглавен “Върху структурата на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа”. Според експерти с разработката той предлага нови резултати в научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от тях датират от зората на комбинаторната геометрия.

“На практика тези маршрути са важни заради приложението си в моделирането на полимери, в биологията, както и за оптимизиране на компютърни алгоритми. Успях да разширя постигнатите резултати в тази тематика. Тъй като задачата е чисто математическа, засега проектът е в интерес на математиците и информатиците. Доколко “маршрутите” ще намерят актуално приложение в истинския живот, не мога да кажа, защото не съм достатъчно компетентен в органичната химия. Надявам се в бъдеще с продължителна работа да решим големите проблеми, свързани с несамопресичащите се маршрути", казва Чавдар.

През 2016 г. той участвал в лятната изследователска школа на Ученическия институт по математика и информатика в Американския университет в Благоевград. Обичайно там всяка година канят 50-60 математици или информатици, през 2017 г. имало участници от 5 континента. Преди година от изследователската школа предложили на Чавдар да стигне до новост по темата за несамопресичащите се маршрути.

Ментор му станал

Румен Данговски,

синът на правосъдната министърка Цецка Цачева, който е възпитаник на Ученическия институт.

“Година и 3 месеца работих по темата за нови резултати. При поява на спънка като ментор Румен винаги ми е помагал с идеи, за да я преодолея и отново да атакувам проблема. Дълбаехме заедно чрез дискусии през целия процес - без него не бих могъл да се справя. И като човек той винаги стоеше до мене, подкрепяше ме и със съвети, полезни за развитието ми. У Румен ми харесва постоянството винаги да върви напред с красивия си ум и невероятно добрите си идеи по математика”, оценява Чавдар.

Въпреки че сега Данговски учи в САЩ, двамата поддържат връзка с електронна кореспонденция. Не пропускат месец - говорят си не само по проекта, а и човешки, за нещата от живота. Заедно

подготвят

публикация в научно

списание за

резултатите

от проекта

Статията е написана, но одобрението ѝ може да отнеме година. Редакторите са математици и преглеждат всички изчисления и твърдения. Едва след щателната проверка ще има публикация.

Към европейския конкурс в Талин Чавдар тръгва след конкурс за млади таланти, в който се състезават проекти от цяла България. В отбора той е единствен от Плевен, другите участници са Радослав Димитров и Василена Цветанова от Пловдив, Теодор Алексиев от София и Симона Христова от Русе. Тимът е с лидери Константин Делчев и Весела Василева, които през цялото време дават ценни напътствия и подкрепят българските състезатели.

В Талин за 3 дни през 5-те рунда на журиране с плевенския ученик разискват 5-има специалисти, капацитети в математиката, физиката, астрономията, криптографията - наука за защита на данните. Дискусията върху проекта продължава общо 2 часа и половина. “Някои от журиращите бяха прочели проекта в дълбочина и направо започнаха с въпросите. При други първо трябваше цялостно да го представя за около половин час, после следваха дебатите с идеи как да продължи проектът и какво бъдеще се очертава. Затова дискусията беше много полезна за мене като опит”, смята Чавдар.

В математическите състезания той е натрупал солидна школовка - почнал е с участията едва 7-годишен в първи клас. Насърчавали го родителите му. По онова време и брат му Емил, по-голям 9 г., не пропускал математическа олимпиада.

Чавдар Лалов разработил първия си проект в 9-и клас. Представил го на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, проведена в Плевен. Толкова се запалил да търси и открива новости в необятната наука, че още през лятото се втурнал към “маршрутите”.

“В математиката ми допада това, че знаем дали нещо е вярно, или грешно. В нея няма лъжа, няма измама.

Всичко е истина,

ако успеем

да го докажем

Точна ли е дефиницията, значи съм сигурен, че е вярно”, твърди Чавдар. За него математиката е забавление - обича да решава задачи и жадно да търси новостите. Вече работи проект по неасоциативна алгебра, темата му е предложил академик Веселин Дренски.

Чавдар се развлича с математиката, но за да може повече да решава, играе футбол и тенис на маса. Категоричен е, че редуването на мисленето със спорта помага да се отпуши главата и да се зареди наново. Намира време за всичко.

Знанията му по всички предмети са оценени с отличен, но най-силно го привличат точните науки - чистата математика, физиката и информатиката. “Още не съм решил какъв ще стана, най-вероятно ще се посветя на изследванията като математик. Територията и хоризонтите са огромни и интересни”, каза Чавдар и влезе в час. Има още 2 г. да учи в Математическата и да направи избора си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Първо в "24 часа": Среднощно заседание във ВКС за Роженския манастир

Току-що приключи среднощно заседание на състав на ВКС за мярката за неотклонение на четиримата обвинени за погрома в Роженския манастир, научи първо "24 часа". Магистратите са определили делото за мярката да бъде гледано в Районен съд Пловдив. Експресните действия на съдиите започнаха днес около 17:00 ч.

Китайци ще правят екоферма в Момчиловци

Китайци ще правят екоферма съвместно с българи в родопското село Момчиловци. Фермата с българо-китайска инвестиция ще бъде в землището на Момчиловци и ще произвежда млечни продукти с марка "Момчиловци". Така, освен в Шанхай, тази марка ще се произвежда и у нас. Това стана ясно на фестивала на киселото мляко в родопското село,

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"-3 тази вечер. Сигналът е бил подаден от хора, живеещи в жилищния блок с него. В момента полиция извършва оглед, предаде БНР.  Работи се по всички версии за причините за смъртта, като в това число и убийство. За да се потвърди обаче тази версия, трябва да мине оглед в съдебна медицина,

Само Валентин Радев се върна от бившите министри в парламента

Довчерашният вътрешен министър Валентин Радев е единственият измежду тримата освободени вчера от Народното събрание министри, който още днес се върна да работи в Народното събрание. Той е бил посрещнат повече от радушно в парламентарната си група, научи "24 часа". Нямал търпение да продължи да работи по същите теми, които гонил и като министър,

Почина журналистът Георги Василски

Почина нашият дългогодишен, обичан и уважаван колега Георги Василски, пишат от БНР. Дълги години той беше директор и главен редактор на програма "Христо Ботев". Като кореспондент на БНР, той познаваше дълбоко бита и проблемите на българското малцинство в северната ни съседка, Бесарабия и Молдова. През 2017 година беше номиниран за Голямата награда

Българска болнична асоциация с декларация за предложените модели за реформа на здравното осигуряване

Във връзка с предложените за обществено обсъждане модели за реформа на здравното осигуряване от "Българска болнична асоциация" изпращат декларация до медиите: През месец септември Министерство на здравеопазването започна обсъждане на отдавна чаканата реформа на здравното осигуряване. Първият от предложените два модела се състои във въвеждане на

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Автобус на градския транспорт се запали в движение в столицата

Автобус на градския транспорт се е запалил в движение в района на метростанция „Ал. Малинов“ в столичния квартал „Младост“. Сигналът е подаден около 19 часа. Возещите се пътници в автобуса са слезли, няма пострадали. Екипи на пожарната служба са погасили огъня. По първоначални данни се касае за техническа неизправност.

Митинг край запечатания винзавод на Стайков, работници аха да блокират път

На импровизиран митинг се събраха около 17 ч. работници край двора на запечатания винзавод на Миню Стайков в карнобатското село Церковски. Първоначално те смятаха да блокират пътя Сливен-Бургас в знак на протест, но след разговори с кмета на Карнобат Георги Димитров били разубедени. "Заповед не съм издавал, но  обясних на техен представител,

Учителката, превела деца през жп прелез: На някои от тях им се ходеше до тоалетна и бързахме

"Наистина съм изненадан, защото учителите, които са били на мястото, са с дългогодишен опит. Имайки предвид това и тяхното поведение през целия този опит смятам, че е редно да се наложи първата санкция, която е според Кодекса на труда – забележка". Това каза за bTV Юлия Трионджиева, директор на ОУ "Неофит Рилски" във Велинград по повод видеото с

Павлова опроверга фалшиви новини по свой адрес

„Поредна абсурдна и пълна лъжа публикува за мен днес сайтът „Bul Today 9“, който ми приписва абсолютно неверни твърдения, които нямат нищо общо с реалността и никога не съм мислила и изрекла!". Това се посочва в позиция на Лиляна Павлова, разпространена от пресцентъра на Министерството българското председателство на Съвета на ЕС.

Министерство на културата: Вандалите не са пробили дебелата стена на Роженския манастир

Във връзка с извършеното във вторник вечерта посегателство в храм "Св. Успение Богородично" в Роженския манастир - недвижима културна ценност от национално значение, Министерството на културата назначи проверка на място. Екип от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" направи оглед на място.

Километрични задръствания преди трите почивни дни

В навечерието на празника на Независимостта и поредицата от почивни дни, има километрични задръствания по основни пътища в страната. Огромни колони от автомобили блокираха изходите от София в следобедните часове, предаде Би Ти Ви. Допълнителни полицейски екипи са разположени по пътищата в цялата страна.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber