Златният медалист по математика Кирил още има проблеми с алгебрата

Харвард е първият избор на 12-класника от СМГ

Усмихнат и упорит. Така може да се опише Кирил Бангачев. Той е ученик от Софийската математическа гимназия и тази година му предстои да бъде 12-и клас. За крехката си възраст Кирил вече е натрупал два сребърни и един бронзов медал от балканиади, а на олимпиада в Казахстан той се е преборил и за златния. Има и участие в състезание, организирано от два от най-престижните университети в света - Харвард и Масачузетския технологичен институт.

“Подготовката за състезанията е един доста сложен процес, понеже има много елементи. Започва от момента, в който сме приети в училище. Аз съм в СМГ за 7-а година и най-много мога да благодаря на моите учители, защото те през цялото време са с мен и ме напътстват”, обяснява Кирил. Освен в училище той редовно ходи на уроци в математическия институт към БАН. Според него на първо място човек трябва да разчита на себе си и да не пропуска работата вкъщи, защото по този начин се затвърждава наученото.

Младият математик печели сребърен медал на 34-ата балканиада по математика в Охрид, провела се в началото на годината. Отборът, в който той участва,

печели първото

място с много

голяма преднина

пред сръбския

отбор

Освен състезанието участниците имали възможност да разгледат града.

“Охрид е наистина град с история. Има интересни църкви, останки от Самуиловата крепост. Освен това се срещнахме и с ученици от други държави. Беше доста забавно, тъй като с тях играхме баскетбол и футбол. Състезанието е много забавно, както и задачите”, обяснява Кирил.

Миналата година той и още няколко деца от СМГ отишли на състезание в Бостън, САЩ. То се организира между университетите Харвард и Масачузетския технологичен институт. Провежда се за бързина, като важен е верният отговор. На него по геометрия Кирил става 16-и, а по алгебра и теория на числата 10-и. Общо в класацията той успява да се нареди на 30-о място. На кръг от състезанието, проведен в България, става 19-и. Златния си медал печели на Жаутиковската олимпиада в Казахстан.

От състезанията, на които е ходил Кирил, най-голямо впечатление му направило това преди 4-и години в Пекин, Китай.

“Беше изцяло нов свят за мен. Видяхме много забележителности, които са невероятни и дотогава ги бях виждал само на снимка - Китайската стена, Забранения град”, въодушевено разказва Кирил.

Той признава, че все още има проблеми с алгебрата. Спокоен е, че ще реши проблема, защото

в началото имал

трудности и с

геометрията

Започнал да решава много задачи и вече дори намира геометрията за лесна и приятна.

Занимавал се е с физика в 9-и клас. Отишъл на едно национално състезание, но не го привлякло толкова, колкото математиката. Впоследствие спира да се занимава с физика, защото в по-горните класове математиката става все по-трудна и изисква повече внимание, както и изпитите, които ще му трябват за кандидатстване.

“В началото започнах да се занимавам с математика благодарение на родителите ми, тъй като те ме караха да решавам задачи,, за да вляза в СМГ. Нашите ме записаха на курсове още в 3-и клас. В началото го приемах малко като тормоз, но после ми хареса”, обяснява Кирил. Той е категоричен, че в един момент човек започва да се увлича и решаването на задачи се превръща в хоби.

“След като ми стана интересно, започнах и вкъщи повече да чета разни неща, да решавам по-разнообразни задачи, да се готвя за състезания”, обяснява методиката си Кирил.

Надява се да продължи образованието си в Харвард. Според него това е едно от най-добрите места, където да учиш, заради специалистите, които работят там. Старинните сгради внасят едно особено чувство, което поражда у тях идеята, че е място, което е свързано с много интелектуален труд, смята Кирил.

Ако не се запише в Харвард, Кирил е категоричен, че ще учи в чужбина. Предпочита това да стане във Великобритания или САЩ. Вече е избрал няколко места. Където и да бъде приет обаче, той смята да продължи да се занимава с математика и нейните приложения, свързани с компютърни науки или инжинерство. “Това, че ще уча там,

не значи, че

няма да помагам

и тук

В момента има няколко бивши състезатели по математика и ученици от СМГ, които се занимават с подготовка на ученици. Привлича ме най-вече средата. Културния обмен, тъй като на тези места учат хора от цял свят”, обяснява още Кирил.

Мисли да кандидатства и в Германия, защото знае немски, а като малък живял с родителите си там за 1,5 г.

Той е категоричен, че в началото ще му липсва всичко от България. Най-вече ще му липсват тримата му по-малки братя.

В професионална насока Кирил няма да последва пътя на родителите си. Баща му е адвокат, а майката финансов контрольор. Той споделя, че въпреки натоварената си работа родителите му слагат на първо място грижата за семейството и четирите си деца. Най-малкото братче на Кирил е едва на 5 години, а останалите са на по 7 и 9. Покрай решаването на задачи остава и свободно време, в което момчето се занимава с интересни за него неща.

“Играя футбол, наскоро започнах и баскетбол за удоволствие, с момчетата от квартала. Зимата карам ски, а през лятото понякога карам сърф. Ако не е хубаво времето, обичам много да чета книги”, разказва той.

Любимият му автор често се сменя, но на първо място остава Айзък Азимов с неговия цикъл от романи “Фондацията”. От книгите, които е прочел, също много харесва“Цар плъх” на Джеймс Клавел.

“Гледам да не се ограничавам до един жанр или период от време. Чета по-разнообразни неща. Като цяло българска литература много не чета”, обяснява Кирил, но споделя, че от задължителната литература, която чете за училище, много харесва творбите на Пенчо Славейков и Никола Вапцаров.

Автор на статията

Румина Димитрова Румина Димитрова


Споделете статията

Четете още