В Пет могили първи разбраха, че джипито вече е лукс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6438909 В Пет могили първи разбраха, че джипито вече е лукс В Пет могили първи разбраха, че джипито вече е лукс www.24chasa.bg
Здравната служба, в която ще има апартамент за лекаря.

Няма нито един кандидат, въпреки че кметът предоставя апартамент с 3 стаи и двор за бъдещия доктор

Българското джипи е на изчезване. Това е явният знак, който дават с плача си по забегналия индийски лекар хората от шуменското село Пет могили.

Докато пред централния магазин на площада в селото група мъже са свели глави, натежали от празнуването на Съединението, весело препуска с колело Реджеп Мехмед. Той любезно набива спирачките и казва откровено: “Не знам и не ме интересува положението с лекаря. Аз не съм здравноосигурен. Безработен съм, откакто се закри текезесето през 1994-а.”

Чул-недочул това тежко признание обаче, се появява друг мъж, който контрира Реджеп.

“Искаме лекар. Аз съм пенсионер по болест, работих в Шумен, но се върнах на село и имам нужда от доктор. Имаше един индиец - Канджа ли се казваше, беше добре с него.

Но тук, като дойдат лекари, нагушват се с пари и после бягат. Кметът им дава апартамент в здравната служба, но те пак бягат.

Сега се налага

да ходим

на лекар

на 10 км в

общинския

център

Никола Козлево

или на 34 км чак в Нови пазар”, заявява Митко Радев.

После добавя под сурдинка, че в младежките си години много добре е познавал местната звезда Анита Мейзер, известна тогава като комсомолската секретарка Айше Кадир.

Точно в този ден кметът Мехмед Чауш е на лечебни процедури в Балчик. Синът му Аптула обаче е седнал с приятели пред фамилния гастроном и споделя позицията на баща си.

“Баща ми осигурява апартамент с 3 стаи в здравната служба на лекаря, който ще дойде. Хубав апартамент с двор. Няма обаче кандидати. В селото имаме 1800 жители”, казва синът.

Бърз поглед към здравната служба, на която се мъдри невалидният надпис “Аптека”, показва, че мястото е наистина апетитно - то е на самия централен площад, с изглед към читалището.

Уви, това не съблазнява млади специалисти по обща медицина да прекарат няколко години в Пет могили.

Опитваме се да потърсим още мнения - на улицата срещаме майка и дъщеря, които разстилат тиквени семки по асфалта да ги сушат. Те обаче извръщат глави настрани и не коментират нищо.

Затова пък на съседната улица жена е опънала килим на асфалта и го пере с маркуч. Мъжът ѝ веднага се отзовава на въпроса за личния лекар.

“Този индиец ни прибра всичките документи и избяга. В Русе ли бил, къде бил - не знам, искаме да ни ги върне. Сега няма къде да отидем на лекар.

В Никола Козлево докторът ни иска по 25-30 лв. на частно. Не знаем какво да правим. Аз цял живот съм бил шофьор. Едно време лекарите, като закъсаха зимата с колите си, съм ги вадил с автобуса от преспите. Сега карат джипове, направиха малко пари и заминаха.

Добре, че има поне аптекарка, която идва всяка сряда. Иначе докторът в Козлево продава много скъпо”, казва възмутен Лютви Сюлейман.

“Преди 2 седмици буля ми хваща една кашлица и

докато я закарат

с Бърза помощ

до Нови пазар,

умря”,

добавя жена му Юзар.

Потърсихме мнението на няколко джипита за ситуацията в Пет могили. Те коментираха подробно темата, но с изричното условие имената им да не бъдат цитирани.

“Това обвинение към лекаря, че е взел документацията, е напълно неоснователно. Всеки пациент е съветван от джипито си да си направи копие от медицинските документи. Джипито е длъжен да съхранява цялата документация”, заяви лекар от Варна.

“Никой не може да задължи колега, който има специалност обща медицина, да отиде в Пет могили и да разкрие практика там. Здравната каса изобщо не може да нарежда такова нещо”, заяви друга лична лекарка.

“90% от личните лекари сега са около 50-годишни.

След 10 г. няма

да има

достатъчно

джипита и в

големите

градове

Никой не иска да специализира обща медицина, която е трудна специалност. До миналата година имаше гратисен период колеги, които нямат такава специалност, да я завършат”, коментира друго джипи от Варна.

“Историята в Пет могили е резултат от политиката на държавата за ниски доходи на лекарите. Естествено е младите да заминават да работят в чужбина, защото там общата медицина е високо оценявана и платена като специалност.

Кой ще отиде в

Пет могили -

1800 души са

голяма практика,

ще трябва да бъде назначена и сестра. Друг е въпросът, че неосигурените здравно в един момент могат да се осигурят и да натоварят допълнително лекаря”, добави друг специалист по обща медицина.

При тази ситуация предложението за безплатно жилище на бъдещото джипи на Пет могили изглежда наивно и трогателно. Спасението е само в едно. Ако съответните общини искат да имат джипита, те трябва да им осигурят поне по 1000 дка общинска земя да обработват под аренда. Това според местните хора може да накара някой доктор да се жертва в името на личния си бизнес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Внукът на композитора Бръзицов простреля полицай (Обзор)

Психично болният Христо се целел в майка си, но улучил служителя Психично болният внук на известния композитор Александър Бръзицов простреля в главата полицай в София вчера, докато се целеше в майка си. Няма опасност за живота на ранения. 34-годишният Георги Йовчев и колегите му от столичното 3-о РУ се отзовали на сигнал за буйстващ младеж в бл.

Догодина средната пенсия най-накрая стига 200 евро (Обзор)

От 1 юли увеличението ще е с 5,7 на сто вместо с предвижданите до момента 4,6% Пада и таванът за новите, вдига се за отпуснатите до 1 януари След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на

74 пъти по-високите такси за обжалване вече са в КС (Обзор)

Нарушават се конституцията и конвенцията за човешките права, са мотивите на президента. И БСП ги даде на съда Многократно увеличените такси при касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) влязоха в Конституционния съд. Да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори текстове от АПК,

Колело притисна шията на 10-годишно момче в асансьор в Кюстендил и го задуши (Обзор)

Мартин, който е бил на частен урок по математика в блока, вероятно е крещял за помощ в тясната кабина. Жена твърди, че е чула виковете Шефът на метрологията ген. Кирил Войнов на място да провери изправността Десетгодишно дете почина при нелеп инцидент в Кюстендил. Момченцето е намерено в асансьора в блок 3 “а” на кв.

Андон е №1 в Европа по информатика, но предпочита хевиметъла пред компютърните игри

Деветокласникът печели и медали по математика Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI. Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа.

Електрически кабел падна на път в Костинброд, движението е блокирано (Снимки)

Електрически кабел се стовари на централния път в Костинброд, видя репортер на "24 часа". Движението в района е

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Очаква се парламентът да гласува промените в кабинета в четвъртък

Очаква се Народното събрание да гласува Проекти на решения за персонални промени в Министерския съвет на Република България в четвъртък. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица. В проектопрограмата са още Доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 г. и 2017 г.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 септември, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ПРОДУКТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА И НА СПИСЪК НА ИЗДЕЛИЯТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА КОНТРОЛ ПРИ ВНОС.

БАБХ за Болярово: Вандализъм, упражнен срещу ветеринарните власти

Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на

Цачева: Може и без указ да се освободи Маринов, но беше жест към президентството

Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерски съвет да гласува с предложение до президента

Проф. Пламен Нинов е предложен за временен директор на НИМХ

Управителният съвет на БАН е предложил на председателя на БАН да назначи за временно изпълняващ длъжността "директор" на Националния инситут по метеорология и хидрология /НИМХ/ проф. Пламен Нинов. Това съобщи пресцентърът на Академията. Проф. Нинов е предложен от Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и ще встъпи в длъжност от утре, 19 септември.

Каракачанов: Някой е заблудил президента по случая с указа за Младен Маринов

Не бих искал да наричам диалога между Борисов и Радев война, по-скоро е излишна конфронтация. Президентът твърди, че указа за освобождаване на Младен Маринов не е съгласуван с него. Тук не става въпрос за назначаване, а за освобождаване. Съгласува се указ за назначение. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по Би

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber