Белгийски гофрети по желание на клиента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6433587 Белгийски гофрети по желание на клиента Белгийски гофрети по желание на клиента www.24chasa.bg
"Шоколадова мечта"

Лидия Бациева започва бизнеса си с кредит от ББР, след като другите банки отказват да подкрепят стартираща компания

"Живях в Лондон 7 години. Там гофрети се правят на много места, аз ги открих на Оксфорд стрийт. Винаги като вървях по нея, ми миришеше адски вкусно. Видях, че на едно място непрекъснато има опашки и реших и да се наредя. Опитах ги и беше уникално вкусно. Оттогава винаги, когато минавах оттам, си купувах гофрети. Когато се върнах в България и започнах да се чудя с какво искам да се занимавам, реших, че след като толкова много са ми харесали, мога да ги правя и аз. И започнах да проучвам в интернет."

Така започва бизнес историята на Лидия Бациева - собственик на "Бионд Ди Ти Ем" - фирмата произвежда и продава белгийски гофрети. Лидия заминава на бригада в Англия уж само за 6 месеца, за да помогне на двамата си сина - студенти в София. Впоследствие отива при брат си в Лондон и остава там 7 години.
Но с течение на времето, колкото и да се възхищава на града, решава, че е време да се прибере в България. Успява да спести пари от работата си в английската столица, като смятала, че те ще са достатъчни, за да осъществи идеята си с гофретите. Но парите не стигнали, а нямало как да се откаже, след като вече била започнала да развива проекта.

Тръгва да обикаля банките, за да търси помощ, но навсякъде я връщат с препоръка да дойде отново най-рано след 6 месеца, защото ставало въпрос за стартираща фирма. Тогава научава за Българска банка за развитие и Микрофинансиращата институция ДЖОБС. Останала учудена, след като веднага получава отговор "добре" и кредит от 12 000 лева. "Бях много приятна изненада, не можех да повярвам, че ще ми дадат заем. Благодарение на тях станаха нещата, беше много лесно, нямаше никаква бюрокрация", разказва Лидия. И така през октомври 2016 година тя започва бизнеса си.
Белгийските гофрети не са обикновени, а имат специален начин на приготвяне. Историята на гофретите всъщност започва преди повече от 300 години в Китай. Претърпяват много вариации преди да се появят в сегашния си вид някъде към 50-те години на миналия век. Във всички страни те се приготвят по различен начин, има много видове рецепти.

Дори в Белгия се предлагат разновидности - в Брюксел например има специален вид. Но Лидия се спира на така наречените Лиеж Вафли, кръстени на белгийския град Лиеж, където е измислена рецептата им. За разлика от всички останали, те задължително са сладки и се приготвят със специална перлена захар. Тя е във вид на топчета и не се разтваря в тестото, а след като то се изпече, се карамелизира.

Миризмата на карамелизирана захар допълва тази на ванилията, която се слага, и така се получава божествен аромат и вкус. Това тесто не може да се направи от всеки. Лидия признава, че е пробвала, и макар, че гофретите й стават много вкусни - не са Лиеж Вафли. Затова тя внася специалното тесто от Белгия, както правят и всички останали, които ги продават по света. В Белгия има няколко големи производители, специализирани точно в износа на тесто за целия свят, дори в Саудитска Арабия.

Лидия отива два пъти до Белгия, при второто си посещение попада на доставчика, с когото работи в момента. Той я води и в базата, където се произвежда тестото, показва й как се прави и замразява. Налага се да купи и специален гофретник от Белгия, за да се постигне точният вкус. Много е скъп, но Лидия решава да инвестира, ако иска да предлага качествени продукти. "Не исках да правя мои рецепти, след като съм написала, че се предлагат белгийски гофрети, те трябва да са автентични", казва Лидия.

След като осигурява продукта, започва да пише имейли до моловете в София, за да намери място за щанда си. Първи харесали идеята й от мол "Сердика", където и в момента има щанд.

Лидия вече мисли за разширение и иска да отвори заведения и в останалите търговски центрове в София. Една година след началото - през октомври тази година, се очаква появата на втория й ресторант. Но това не е всичко - има намерение да превърне "Бионд Ти Ди Ем" във франчайз, като в момента разработва модела на веригата. Според нея печелившо ще е разрастването по морето и в зимните курорти, където има много туристи. Един от най-големите клиенти на белгийския й доставчик се развива именно в зимни курорти.

"При белгийските гофрети най-важното е, че се пекат на място и се дават веднага на клиента. И разбира се ароматът, който ги привлича", обяснява Лидия. В началото наема по-голяма площ, но това означава и по-голям наем. Затова с времето решава, че ако иска да се разрасне и да създаде франчайз, е по-добре да се ограничи на по-малко място.

И без това всичко, което правя, се събира на 6 до 9 квадратни метра, обяснява Лидия. Това изисква по-малка инвестиция и е по-печеливш модел. А и за момента е необходим само един служител на обект, което също намалява разходите. "Освен гофрети, предлагаме и напитки, които се връзват с вкуса им. Фрешовете са много търсени, искам да започна да правя и домашна лимонада. Но тя ще е индивидуална за всеки, по желание на клиента, и ще бъде с мед вместо със захар. По принцип в модела на белгийските заведения не се предлагат напитки, набляга се единствено на гофретите, така че това, което искам да направя, ще е по-различно", казва бизнесдамата.

Не само напитките са индивидуализирани, а и самите гофрети. Хрумва й, че на клиентите би им харесало десертите да са аранжирани по тяхно желание. Има няколко модела, но с възможност всеки да избере точно какво иска. Стандартно се предлагат гофрети със сметана, с ягоди, сладолед, сладолед и банан, оригинална само с шоколад и шоколадовата мечта. Сега проучва възможността да въведе и гофрета с домашен мед, както и с кленов сироп, който е изключително популярен в Америка, но не толкова разпространен у нас, но се съчетава много добре като вкус с гофретата. В бъдеще може да започне да прави и солени гофрети, които нямат специална рецепта, и ще има възможност да експериментира сама в кулинарството.

Синът й помага не само с аранжировката на гофретите, той внася творческата мисъл в проекта. Измисля логото целия облик на щанда. Занимава се с маркетинг, обмисля и да започне свой бизнес. Лидия е много благодарна и на двамата си сина за огромната помощ и подкрепа, които са оказали още от началото. Макар понякога да се изразява в похапването на гофрети. Но самата тя признава, че също не е загубила апетита си към тях и не спира да ги преоткрива.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите, които предлага китайския пазар за развитието на туризма в Източна Европа и на Балканите, бе във фокуса на годишния Форум за развитие Милочер, който започна вчера в черногорската столица Подгорица, предава bulgarian.cri.cn. Събитието, чиято основна тема е „Икономическо развитие чрез туризъм – предизвикателства и заплахи“,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Държавата дължи на бизнеса 330 млн. лв.

330,4 млн. лв. са просрочените задължения на държавата към бизнеса и гражданите в края на първото полугодие на 2018 г., показват данни на финансовото министерство. Спрямо първите три месеца на годината задълженията са се увеличили с 2,4 млн. лв. На годишна база обаче ръстът възлиза на над 118 млн. лв.

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Лавров: Москва и Сараево ще развиват сътрудничеството си в газовата сфера

Русия и Босна и Херцеговина в продължение на много години си сътрудничат тясно в газовата сфера и се обявяват за запазване на непрекъснатите доставки на руски природен газ, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговорите си с босненския външен министър Игор Църнадак в Сараево, предаде ТАСС.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Над 300 души на уъркшопа „Умни пари” със Стойне Василев

Независимият финансов консултант и създател на сайта SmartMoney.bg потопи в света на личните финанси ентусиасти и бъдещи предприемачи. Кои са основните принципи на личните финанси си припомниха на 19 септември 2018 г. от 19:00 ч. над 300 души, които посетиха представянето на първия джобен финансов наръчник „Умни пари” Стойне Василев.

"Инерком" пак иска ЧЕЗ, излязла е от бизнеса с фотоволтаици

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Ангелкова: Ще има версия на китайски в туристическия портал на България

Китай е изключително важен за туризма в европейски мащаб, работим целенасочено за популяризиране на България като туристическа дестинация на пазар Китай. Подготвяме маркетингова кампания за привличане на гости от Китай, която планираме да бъде реализирана през следващата година. Това е казала министърът на туризма Николина Ангелкова на работна

Енергийната борса затвори при средна цена 68,51 лева за мегаватчас

При средна цена 68.51 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /22 септември/. Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 67.03 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия /1.

Реформата на международната търговска система трябва да бъде базирана на три консенсуса

Към момента предотвратяването на парализата на механизма за разрешаване на споровете е спешна задача на реформата на СТО, съобщи bulgarian.cri.cn. Как да се придвижи тази реформа, как да се съживи международната търговска система и реализира устойчив икономически растеж и просперитет, са въпроси за които е необходимо консенсус между водещите

Едрият бизнес иска студентите да връщат пари за обучението си, ако не работят в България

Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината си, а ако не желаят - да връщат сумата, инвестирана в обучението им или поне част от нея, каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber