Тина превежда от непознати езици, като решава уравнения

Тази година матурата беше по-трудна от предишните, казва отличничката от държавните изпити

Шампионка по лингвистика и една от учениците с най-висок резултат на матурата. Това е Тина Владимирова от Софийската математическа гимназия. Наскоро завършила училище тя вече е приета в мечтаната специалност в Германия. Също толкова разпалено, колкото за лингвистиката Тина разказва и за страстта си към музиката и танците.

Лингвистиката в своята същност е наука за езика. Тина обаче се занимава с математическа лингвистика. Чрез нея се представят езиковите явления, но чрез математически и логически модели.

“Звучи доста

сложно, но

всъщност не е

чак толкова”,

разказва Тина.

Задачите най-често представляват дадени изрази или данни на непознат език. Учениците трябва да ги разгледат и да изведат граматически правила, като след това преведат още изрази.

Сами по себе си задачите са самодостатъчни и не изискват допълнителни знания за решаване. Всичко нужно, за да се реши задача се съдържа в условието. Българските състезания по лингвистика най-често са във формата три задачи за четири часа, а международната олимпиада пък е пет задачи за шест часа.

“Когато чух за математическа лингвистика, нямах представа какво е, но ми звучеше интересно, защото разбрах, че има нещо общо и с езиците, и с математиката, но това, което ми хареса най-много, беше, че няма нужда да седя и да уча допълнително, а само да решавам задачи”, обяснява Тина.

Състезателите се събират веднъж седмично, за да се подготвят заедно, а през годината се подготвят в школи и решават вкъщи.

В началото на годината Тина печели първа награда на олимпиадата в Петербург по лингвистика. На първото си международно състезание в Пекин в IX клас не успява да вземе медал. Тогава обаче още била неопитна. В следващите години на състезанията в Петербург момичето печели един златен и един сребърен медал. На състезание в Индия Тина печели сребро, а на международната олимпиада в Благоевград отново печели сребърен медал.

“Олимпиадата в Благоевград ме впечатли най-много от всички, на които съм била досега. Организацията беше много добра, а и имахме възможност да се запознаем с много деца. Изненадващо на тях им беше много интересно да научат повече за България”, споделя отличничката.
В бъдеще Тина ще продължи да се занимава с лингвистика, но по малко по-различен начин.

“Смятам да следвам информатика, но тя е тясно свързана с компютърната лингвистика, така че смятам, от една страна, по този начин да продължа. От друга страна, бих искала да помагам с организацията както на българските състезания, така и на международната олимпиада, а може би някой ден и като жури”, мечтае младото момиче.

Приета е да

следва

информатика в

университет в

Мюнхен,

Германия. Избира страната заради доброто ниво на образование в техническите специалности. Тъй като досега е учила в немска паралелка споделя, че няма да има проблеми с езика. Преди да замине да учи обаче, момичето вече е сравнително подготвено за това какво ще изучава. От миналото лято Тина стажува в софтуерна фирма. Разказва, че всичко там е много интересно, а за времето там е научила много неща.

От четиригодишна Тина свири на пиано. Преди да влезе в СМГ, до осми клас тя учи в музикалното училище.

“Исках да стана

пианистка

В последствие реших, че искам да се занимавам и с други неща, така че засега това остана като хоби”, разказва тя. Страстта по математиката пък се появява още в V клас, когато Тина тръгва на уроци, защото изостава. С времето напреднала много и нещата станали по-лесни, затова решила да продължи с по-точните науки.

“През свободното си време гледам да продължа с музиката и освен това напоследък се занимавам със салса, защото физическата активност също е важна. Танците като цяло са приятно съчетание между физическа активност и музика. Понеже винаги съм харесвала латино музика, затова се спрях на салса”, разпалено разказва момичето.

Любимо занимание на Тина през свободното време е и четенето. Напоследък книгите, които чете, са на Чарлз Буковски, но тъй като много харесва творчеството му, не може да прецени коя книга е най-любима.

Всяка година учениците от СМГ имат задача по предмета “Свят и личност”, която трябва да свършат през лятото. Затова Тина и още 20 от нейните съученици
ще преправят

заслона

“Кобилино

бранище” в Рила

На матурите Тина се представя отлично. Изкарва 95 точки по български и 100 по математика.

“С доста усилия и силна подготовка постигнах тези точки на матурата. Това се дължи на учителите в СМГ. Ходих на уроци по български, но по математика - само в училище. По български най-трудна беше подготовката за есетата, а по математика задачите със свободен отговор. Успях да си ги изясня с много упражнения вкъщи и в час”, казва Тина. За тазгодишната матура разказва, че е била по-трудна и от тези, които е решавала за предишните години.

Автор на статията

Румина Димитрова Румина Димитрова


Споделете статията

Четете още