Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304787 Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки) Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки) www.24chasa.bg

 Не стигат специалисти, ще променят реда за специализациите

В спонтанен блицконтрол за министъра на здравеопазването проф. Николай Петров се превърнаха проблемите, които читателите на вестник “24 часа” поставиха на финала на инициативата ни “Лекарите, на които вярваме”. В нея с доверието на своите пациенти са отличени 409 лекари. Сред тях са представителие на всички специалности от малки и големи болници и индивидуални практики.

Издателят на “24 часа” Венелина Гочева представи резултатите от анкета сред 1800 българи, 1500 от които дадоха мнението си в нашата онлайн анкета, а 300 пред репортери на вестника. Здравният министър пое инициатива да отговаря на поставените проблеми веднага в парламентарната форма на блицконтрола.

Според хората в страната номер едно сред най-сериозните проблеми в здравната система е

липсата на

Зоя Паунова, директор на “АстраЗенека”- България, също се обърна към пълната с медици зала.

специалисти

дори в големи населени места.

Проф. Петров потвърди, че в някои градове вече липсват тесни специалисти. Той увери аудиторията, че екипът на министерството готви мерки за преодоляване на този проблем. Те се предвиждат чрез промени в наредбата за специализациите.

Вторият проблем, поставен от анкетираните, е отношението на медицинските кадри към пациентите.

“Този проблем съществува отдавна. Често това отношение се дължи на лошия психоклимат в лечебните заведения - каза проф. Петров. - Това трябва да се промени и трябва да се работи постоянно в тази посока.”

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев по традиция поздрави лекарите, отличени от техните пациенти.

Третият проблем в здравната система според участниците в анкетата са ниските заплати.

По възнагражденията има известен напредък, отговори здравният министър. Той цитира данни, че в здравеопазването

Пълната с лекари, политици и гости пленарна зала се изправи на крака за химна на България, с който започна церемонията по връчване на плакетите “Лекарите, на които вярваме”.

през 2014 г.

средната заплата

е била 907 лв.,

а през 2016 г. е

станала 2107 лв. Проф. Петров допълни, че има обещанието на парламента към подготвяната в момента стратегия за държавните болници да бъде включена и стратегия за доходите. “Всички ще се съгласите, че ножицата е отворена твърде широко”, отбеляза проф. Петров. Надявам се до края на годината стратегията да бъде представена в здравната комисия в парламента, каза той в отговор на въпроса в какъв срок ще стане това.

Спешната помощ е следващият проблем, посочен от анкетираните, каза Венелина Гочева. Тя постави въпроса към здравния министър докъде е стигнало изпълнението на проекта за модернизация на системата за Бърза помощ у нас, по който има над 83 млн. евро финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж”.

“Проектът вече се движи от нашия екип, вчера е минал контрол пред програмата JASPERS. Има закъснения, но трябва да го придвижваме напред, път назад няма. Надявам се, че всичко ще се изглади и проектът ще бъде осъществен”, каза проф. Николай Петров. Попитан какви промени се очакват в резултат на проекта, той отговори, че

спешната помощ

трябва да

започне да

функционира

по-добре

и да има

обновено

оборудване

Достъпът до здравни грижи е следващият проблем, формулиран от участниците в анкетата на в. “24 часа”.

“В България той е добър, защото всеки пожелал консултация с големи специалисти, може да я получи в рамките на 1-2 дни. Ще се опитаме да регламентираме достъпа, предвиждат се и интернет платформи, чрез които да се улесняват пациентите”, каза здравният министър.

Глас от залата вметна, че във Великобритания например чакането за достъп до специалист може да продължи до 8 месеца.

Поставеният проблем за разходите за лекарства ще бъде част от стратегията за развитие на болниците с държавна собственост, каза още проф. Петров.

За лчението с иновативни терапии, поставено като проблем от анкетираните, здравният министър проф. Петров каза, че ще се създаде механизъм за достъпа.

Не може едно

иновативно

лекарство да

влиза за

реимбурсиране

от здравната

каса в средата

на годината

- трябва да се знае откъде ще се финансира това лечение, каза проф. Петров.

Как да задържим младите лекари, попита Венелина Гочева.

“Като изпълняваме желанията им. Те са доволни от наредбата за специализациите, но имат и допълнителни искания - искат например по-прозрачни условия при провеждането на конкурсите и други неща, по които се работи”, каза проф. Петров.

“Нито един проблем няма еднакво решение на различните места. В софийската “Света Анна” направихме спешно отделение и покрихме всички изисквания на новия стандарт. Не е толкова трудно. Всеки нов специализант започва първо в спешното отделение и 3-6 месеца изкарва там, преди да отиде в клиника”, разказа шефът на “Света Анна” д-р Славчо Близнаков.

“Трябва да сме честни с пациентите, че, докато нямаме неограничен финансов ресурс няма да имаме много по-различно качество на здравеопазването, каза обаче проф. д-р Румен Панев от болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”.

На министъра бе зададен въпрос и за отменената наредба за ТЕЛК, заради която хиляди инвалиди са останали без пенсии. В най-бързи срокове опитахме да решим този заварен проблем, обясни министър Петров. След реформата, която подготвяме със социалното министерство, към ТЕЛК ще остане само медицинската експертиза. Социалното министерство ще определя инвалидността, обясни още здравният министър.

Най-възрастният лекар в България,

95-годишният

микробиолог

д-р Йордан

Танев, получи

отличие

за един от лекарите, на които българските пациенти се доверяват. Плакетът му бе връчен от председателя на парламента Димитър Главчев. Признанието към д-р Танев бе съпроводено с много аплодисменти, залата стана на крака.

На трибуната бяха наградени и част от най- младите и най-опитните лекари, сред тях полк. проф. Венцислав Мутафчийски, и.д. началник на ВМА, д-р Весел Кантарджиев, началник на отделението по дерматология във ВМА, доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина, и проф. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология, двамата от Александровска болница. Отличие на трибуната получиха и доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия, и д-р Златин Пенев, детски ортопед-травматолог от “Пирогов”.

За първи път в инициативата на в. “24 часа” бяха включени номинации и на зъболекари. На официалната церемония отличие получи д-р Деница Пенева, млад и обещаващ стоматолог от Велико Търново, специализирала с най-висок успех в чужбина.

 

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Доверието е най-дефицитната стока у нас

Нещата в здравеопазването не са толкова зле, предлагам да бъдем оптимисти, защото иначе нямаме шанс, обърна се той към “Лекарите, на които вярваме”

“Да се намираме в тази зала, е изключително вълнуващо. Винаги е свързано с положителни или не толкова емоции, но винаги - с вълнение. За мен е изключителна чест да бъда с вас - цвета на медицинското съсловие в България, и да говорим по изключително интересна тема - доверието.” Това каза здравният министър проф. Николай Петров в приветствието си към участниците в инициативата “Лекарите, на които вярваме” на в. “24 часа”.

“В последните години стигнах до извода, че доверието е най-дефицитната стока в България и за разлика от някои други професии в здравеопазването то не се купува. Когато ми се е искало да подразня някой богат човек или високопоставен в йерархията на държавата или бизнеса, съм употребявал точно тези думи: Вие нямате моето доверие и доверието на пациентите. Затова и всички събрани в залата имат най-дефицитната стока - доверие. Гордейте се, колеги! Поздравявам ви, да сте живи и здрави!”, каза още проф. Петров.

“Нещата в здравеопазването не са толкова зле. Предлагам да бъдем оптимисти, защото иначе нямаме шанс. Предлагам това, което ще направим с подкрепата на Народното събрание, да бъде наше общо дело. Няма по-лесен начин за вземане на решение от това проблемите да бъдат сложени на масата. На настоящия екип в МЗ ни беше вменена задачата да въведем електронното здравеопазване със срок 2 години”, заяви още здравният министър. Проф. Петров напомни, че “здравеопазването функционира с обществен ресурс и парите на данъкоплатците, но общественият ресурс е на всички нас”.

“На всички ни е ясно, че постоянно ще излизат нови лекарства и нова апаратура, но трябва да знаем с какъв ресурс разполагаме и можем ли да си го позволим. Винаги, когато се взема решение, трябва да търсим максималния консенсус, а винаги ще има недоволни от взетото решение. Ние сме скачени съдове, нашата гилдия не съществува отделно”, завърши министърът. 

Димитър Главчев: И политиците, и лекарите се борим за доверието на хората

Председателят на парламента пое ангажимент да превърне в закони идеите за по-добро здравеопазване, които имат медиците

Общото между политиците и лекарите е, че и ние, и вие се борим за доверието на хората. Това послание отправи председателят на Народното събрание Димитър Главчев към лекарите.

Шефът на парламента, както е по традиция от 2011 г., бе патрон на награждаването на най-добрите лекари в България.

“За мен е изключително предизвикателство да съм сред толкова много лекари, които са спечелили доверието на пациентите. С приятел, ваш колега, си говорихме и той ме попита какво е общото между политиците и лекарите. Затрудних се. Отговорът му беше, че и лекарите, и политиците се мъчим да спечелим доверието на хората”, обърна се председателят на Народното събрание към медиците, препълнили пленарната зала.

“От 2011 г. парламентът е най-естественото място за тези дискусии и обсъждания. Тук са лекарите, които са спечелили най-ценното - доверието на пациентите. Сигурен съм, че тук ще стане качествена дискусия за здравната система, ще се дадат идеи и отговори какво да се промени. Ангажирам себе си и колегите си, че ще направим каквото е нужно и това, което възникне като тема да се разработи в законодателната ни дейност”, каза още Димитър Главчев.

“Награждаването точно в парламента е сигнал, че най-важният приоритет за всяка власт трябва да е здравеопазването. Започнахме през 2011 г., когато доверието между лекари и пациенти бе стигнало най-долната си точка. Класацията ни всяка година се разраства и сега вече са 409 лекари. За първи път в лигата на лекарите, на които вярваме, попаднаха и стоматолози. Мога уверено да кажа, че вие наистина сте спечелили доверието на своите пациенти”, обърна се към медиците и Венелина Гочева, издател на “24 часа”.

Зоя Паунова, директор на “АстраЗенека” за България: Вниманието към младите лекари обръща тенденцията, остават тук

За мен е чест от трибуната на парламента да поздравя лекарите, които получават най-скъпото отличие - доверието на пациентите, обърна се към пълната с медици пленарна зала Зоя Паунова, изпълнителен директор на шведско-британската фармацевтична компания “АстраЗенека” за България и зам.-председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Нашата работа е да променяме тоналността, да говорим и решаваме проблемите. Радвам се, че и предишното ръководство и сегашният екип насочват внимание и активна работа към младите в професията. Последно проучване от Асоциацията на младите лекари показва, че тенденцията се обръща и те все по-малко напускат страната и остават да разгърнат потенциала си тук, допълни тя.

“Иновациите в сферата на здравеопазването са все повече и все по-добри и благодарение на вас, лекарите, ги въвеждаме и у нас. Благодаря ви за това - обърна се директорът на “АстраЗенека” за България към залата. - Вие сте дарили моята майка с повече от 10 години живот след тежка 8-часова операция на главата. В днешния ден на признание благодарение на вашите професионални грижи се роди синът на моята племенница.” 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Хиляди аплодираха музиканти под пагон, които танцуват с духовите инструменти

Шоуспектакълът е част от програмата за Независимостта Хиляда аплодираха 180 военни музиканти от различни държави, които изпълниха заедно латино парчето "Ваканция в Рио", танцуваха с духовите инструменти в синхрон, без да сгрешат нито един тон или стъпка. Точно в 12,30 ч. пред сградата на Централната поща майор Николай Косев от НВУ вдигна

Катастрофа на АМ "Тракия" край Бургас, движението е само в една лента

Движението при км 5 в посока София на АМ "Тракия" се осъществява само в активната лента поради пътнотранспортно произшествие, информират от пресцентъра на АПИ. Шофьорите са се движат с повишено внимание и съобразена скорост, стритно спазвайки указанията на "Пътна

Катастрофа на пътя Велико Търново - Дряново, движението е в една лента

Временно движението е в една лента по път I-5 Велико Търново - Дряново при разклона за Дебелец поради пътнотранспортно произшествие, предават от пресцентъра на АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на "Пътна полиция", апелират от АПИ. Очаквайте подробности!

Румен Радев: Независимостта ни е пример как с воля народът може да бъде господар на съдбата си

Прокламацията на Независимостта бе триумф на българската държавност, ясен знак към Европа и света, че млада България ще отстоява с всички сили своето място сред самостоятелните, благоденстващи и цивилизовани нации. Това заявява президентът Румен Радев в свой адрес по повод тържественото отбелязване във Велико Търново на 110 години от обявяването

Каракачанов: За 20 г. бюджетът на армията е орязан 4 пъти, а за здравеопазване е увеличен 4 пъти

Честит празник! Много подходящ ден е днес - в 17 големи града в страната сме показали военна техника. Днес говорим за 110 години от независимостта на България. Както Независимостта на България, така и Съединението са могли да бъдат факт благодарение на българската армия, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на представянето

Задръстване на АМ "Хемус" край Правец

Огромна колона от автомобили се е образувала на автомагистрала "Хемус" край Правец, видя репортер на "24 часа". Причината за задръстването са ремонтите по магистралата и многото коли, които напускат София за трите почивни дни.  В зависимост от посоката на пътуване, като алтернатива за излизане от София може да се ползва пътя през Искърското дефиле

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Нинова: Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си

"Днес отбелязваме 110 години от Независимостта на България - едно национално и държавно постижение". Това написа във фейсбук председателят на НС на БСП Корнелия Нинова. Тя добавя, че и днес независимостта не е титла, която получаваш наготово, а всекидневен избор- какъв да бъдеш. "Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си.

Работници на Миню Стайков отново на протест, блокират жп линия (Обновена)

Стотици работници от алкохолните фабрики на арестувания алкохолен бос Миню Стайков се събраха отново на протест днес в село Церковски. По-рано сутринта те блокираха жп линията в района с празен автобус, но малко по-късно го изтеглиха от релсите. Протестът е заради акцията на Агенция "Митници" от вчера,

Валентин Радев: Усещането ми е за добре свършена работа

Усещането в момента поне за мен и моите колеги е добре свършена работа. Това заяви Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи и депутат от ГЕРБ в предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ. Радев обясни, че си тръгва от МВР с тъга и че винаги остава нещо незавършено и за пример даде структурната реформа, тъй като, по думите му,

Даниел Панов: Независимостта ни учи колко важно е националното единство (Снимки)

В старата столица Велико Търново се провежда официалната церемония по издигане на националния трибагреник по случай 110 години от провъзгласяването на независимостта на България. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта. На церемонията са председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов,

Откриха труп на мъж в гориста местност край шуменско село

Тяло на починал мъж е било намерено край село Вълнари, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Шумен. Във връзка с постъпила молба от близки, за издирване на 34-годишен местен жител, на 16 септември са предприети редица издирвателни действия. Получени са разнопосочни сигнали за местонахождението на издирвания.

Наредба въвежда справедлив начин за измерване, отчитане и плащане на ВиК услугите

Предвиждат се строги мерки при кражби на вода Водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще се разпределя поравно между всички апартаменти, при условие, че всички потребители са изрядни. Досега разходваните количества се начисляваха на абонатите пропорционално на тяхното потребление.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber