Най-страхотното лято на Димитър - месец четене по физика и математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6211430 Най-страхотното лято на Димитър - месец четене по физика и математика Най-страхотното лято на Димитър - месец четене по физика и математика www.24chasa.bg
Димитър Ружев още от малък е любопитен за света. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Професор от Оксфорд сам предложил да обучава медалиста от Софийската математическа гимназия

Високо, умно и много добродушно момче - това е Димитър Ружев. Ученик е в Софийската математическа гимназия в 12-и клас и едва на 18 години вече има три медала от международни състезания по математика и четири медала по физика. Освен това от няколко години Димитър се занимава и с легороботика, а вече две години предава знанията си и на по-малките ученици в СМГ.

“Ходя на математически състезания още от втори клас. Започнах със състезания като Кенгуру и по-малки български състезания”, разказва медалистът от СМГ. След това се присъединява към училищния отбор и започва да ходи на национални и международни олимпиади.

Когато е едва седми клас, Димитър отива на състезание по математика в Хонконг и сам печели сребърен медал, а отборът му взема първо място. На следващата година на състезанието в Пекин печели бронзов медал.

По време на състезанието в Пекин Димитър посетил Великата китайска стена, видял статуите на теракотените воѝни, а най-ярък спомен за него остава посещението на увеселителния парк там.

“За съжаление, изпуснахме една от забележителностите, защото шофьорът се обърка и не успяхме да стигнем до дестинацията. Едва когато ни заведоха до Великата китайска стена, си дадохме сметка колко дълга е наистина тя”, въодушевено разказва Димитър.

В края на 11-и клас участва в турнира на младите математици в Санкт Петербург. Задачите за състезанието са известни половин година по-рано поради сложността си, а от участниците се изисква да представят своите решения.

“Форматът не ми хареса особено, защото

не оценяваха

постиженията

по задачите,

а по-скоро уменията за презентиране”, разказва той.

Миналата година заедно с училищния отбор от математици, физици, химици и биолози печелят първо място на Турнира на младите натуралисти в Кюстендил.

Димитър се занимава и с физика, дори по-усърдно от математиката. Решава да обърне повече внимание на предмета в края на миналата година. Изучил няколко учебника, а лятото се запознал с професор от Оксфорд, специалист по теоретична физика и математика. Оказало се, че той ходи на същото място на море, където ходи и семейството на Димитър.

“Той ме хареса и ми предложи да ме подготви. Така получих един месец усилена подготовка с него по физика и математика. Прекарах си едно страхотно лято”, споделя момчето.

Първото международно състезание, на което участвал, се провело в Австрия, където заедно с отбора си печелят сребърен медал. В началото на 12-и клас участва в първата Олимпиада на метрополисите в Москва. Оттам печели сребърен медал. В началото на 2016 г. присъства на Жаутиковска олимпиада в Казахстан. Тогава Димитър печели сребърен медал, като заради 0,2 точки не успява да вземе златен. Последното състезание, на което той участвал, се състояло в края на март - Romanian masters of physics. На него Димитър печели сребърен медал.

“Основно подготовката за изпитите преминава в школите към СМГ. Благодарен съм за усилията, които хвърлят учителите от гимназията за подготовка на учениците, защото именно те помагат най-много”, признава той.

От малък обича да строи най-различни неща с комплектите “Лего”. В пети клас разбира, че софийска фирма организира курсове по легороботика и решава да се запише.

“Там ми представиха комплекта, компютърче с три-четири моторчета и различни сензори - за цвят, засичат разстояние, усещат допир, чуват звук. Започнахме да строим роботи и да ги програмираме”, обяснява Митко. След като придобива малко повече опит, се включва и в отборите по легороботика.

Половин година преди турнира по роботика на всеки отбор се изпраща карта, върху която има поле с мисии. Целта на отбора е да създаде робот и да го програмира, така че той да изпълнява възможно най-много от мисиите - да бутне лост, да занесе предмет от т. А до т. Б и пр. Дизайнът на робота също влиза в критериите. Всяко година има тема на събитието, като се търсят решения на проблеми по досегашна случка и трябва да се измисли решение различно от тези, които има в момента. Една от годините темата била природни бедствия.

“Решихме да се

занимаваме с

горските пожари

Идеята ни беше да се прокарат тръби от близки езера и потоци по земята, като се направи автоматична система, която засича пожарите и при пожар да излезе нещо като “голям кран” и да ги угаси”, обяснява Димитър.

Участва на общо четири състезания. На три от тях в България заедно с отбора печелят второ място. Най-труден бил европейският кръг в Германия, когато се нареждат на 15-о място.

Миналата година директорът на СМГ Антони Стоянов успява да се свърже с организаторите на състезанията за България и те се съгласяват да направят стая по легороботика в училището. Учениците получили комплекти от тях и от холандски университет, правил представяне в училището. Тогава директорът поканил

Димитър да води

курсовете по

легороботика

в училището. В началото идвали ученици основно от пети клас и една малка група от хора от 8-и, 9-и и 10-и клас. В момента част от тези ученици продължават да идват, а петокласниците станали около четиридесет.

“Основно в момента се занимаваме с подготовката за тазгодишното състезание през юли. Започнах да им давам отборни задачи, за да могат да станат по-добри като отбор, а не да се прекъсват, по-скоро да се допълват. Изгради се много приятна среда, защото децата искрено се забавляват, тъй като това не са стандартните часове”, обяснява с усмивка Димитър.

Решава да кандидатства в Оксфорд. Основната причина да избере Оксфорд е именно защото познава ученици от СМГ, кандидатствали там, и е наясно с условията. Повлиява му и професорът, с когото се запознал лятото. Заради него Димитър отишъл на деня на отворените врати в университета.

“Изключително ми допадна като място, инфраструктура и възможности. Избрах направление инженерни науки, като третата и четвъртата година се специализира,но още не съм избрал какво ще бъде”, признава Ружев. По всяка вероятност ученикът ще продължи в сферата на роботиката, механика или електроника. Няма планове за това какво ще прави, когато завърши, но със сигурност в чужбина ще му липсват най-много приятелите и близките, както и българската кухня.

Когато бил малък, мечтата на Димитър била да стане строителен инженер. Вдъхновил се от сестрата на дядо си и искал да прави големи чертежи като нея. По-късно искал да стане ядрен физик в Церн. Благодарение на роботиката обаче решава накъде наистина ще се насочи.

“Скоро баща ми показа клип, в който съм на около четири и се разхождаме в мол в Германия. Там има една от тези лампи, на които, когато си сложиш пръста, излизат големи светкавици. На клипа соча към топката и питам какво е това и той чисто по родителски отговаря: “Красота”. Оттам аз казвам не, не разбра въпроса. Питах как работи. Явно от малък съм имал интерес”, споделя Ружев.

Лятото Димитър ще ходи на концерт на “Аеросмит” в Мадрид, а ако се класира за международната олимпиада, ще отиде в Бали, където ще се проведе тя. Останалата част от лятото ще прекара на морето.

В свободното си време Димитър построил 3D принтер, който работи, но има още някои проблеми за оправяне. Обича да играе билярд и снукър с приятелите си. Любимите му произведения от задължителната литература в училище са “Под игото” и “Тютюн”. Има малко братче в осми клас, което се занимава с биология и мечтае да стане океанолог.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Падна големият джакпот! Някой в Бургас спечели 7 111 714 лв.

Падна поредният голям джакпот в Българския спортен тотализатор. В 76-ия тираж на играта "6 от 49" някой спечели 7 111 714 лв. Това е четвъртият най-голям джакпот в историята на тотото, а новият милионер е под №96.  Комбинацията, която донесе огромната печалба, е следната: 5, 8, 21, 39, 41, 42.  Фишът на стойност 2,40 лв. е пуснат в Бургас.

Съдът: Винзаводът в село Церковски да се отвори още тази вечер

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Това реши Районният съд в Карнобат, съобщи bTV. По-рано днес работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати!

Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединение

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек. “Никой не е забравен, нищо не е забравено”- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм,

Патриарх Неофит почете 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. Честванията на годишнината от рождението на Екзарх

Митрополит Серафим: Погромът в Роженския манастир е злодение на сребролюбци

Неврокопският митрополит Серафим днес излезе с обръщение  към клира и народа в епархията във връзка с нападението в Роженския манастир "Рождество Богородично" и спрямо архимандрит Теофил. Ето текстът на обръщението: "На 18.09.2018 г. в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на

Новаков: Нито един от ГЕРБ не подкрепи санкции срещу Орбан, за разлика от БСП

Нито един евродепутат от ГЕРБ не подкрепи доклада, който предлага санкции срещу Орбан. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. "Още повече, че той бе направен като саморазправа и бе още един повод Европа да се раздели на Източна и на Западна. Още колко да позволяваме това? Шенген, еврозоната, двойни стандарти при храните,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Красимир Влахов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия

Красимир Влахов ще бъде кандидатът на управляващите за конституционен съдия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по БНР. Влахов е бил зам.- председател на Върховния касационен съд. Цветанов каза, че правят това, защото не искат да бъдат обвинявани в политически назначения, а Влахов е признат от всички професионалист.

Боят между ученици в Благоевград станал в обедната почивка на охранителя

Десетокласник е в болницата в Благоевград, след като опитал да защити свой приятел. Боят става след коментар по адрес на момиче. Приятелят ѝ идва в двора на училището, придружен от група съученици, за да търси обяснение. Удря Мартин, но негов приятел опитва да го защити и попада в болница. „Боли ме целият гръб, имам болки в гърдите,

Росен Желязков: Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта

Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен. Това обяви в пред bTV избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод спекулациите около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова.

Обновени са 1364 многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност

По 336 блока се изпълняват строително-монтажни дейности и мерки за енергийна ефективност От старта на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до края на август тази година са обновени 1364 от общо 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие.

Проф. Даниел Вълчев: Тежки законопроекти се внасят от депутати, а не от правителството

Промените в нормативната уредба са толкова чести, че и колегите юристи не могат да се ориентират в тях. Най-често е променян Кодексът за социално осигуряване – към 120 пъти, посочи Даниел Вълчев пред  bTV. Проф. Даниел Вълчев е ръководител на катедрата „Теория и история на държавата и правото" в СУ „Св.

Агенцията по лекарствата със сигнал до ГДБОП

Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана търговия с медикаменти в интернет, след репортаж на "По света и у нас". Проверка на БНТ  показа, че обявите за продажба на инсулин са свалени, но в сайта продължават да се предлагат медикаменти, които се купуват само с рецепта от аптеката.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber