Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163554 Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто www.24chasa.bg
Истински кашкавал от малки ферми и натурално прясно мляко бяха сред най-търсените продукти на пазара в София. СНИМКА: Йордан Симeонов

През последната седмица доматите са с по-високи цени, а краставиците с по-ниски

Бобът е най-поскъпналият хранителен продукт у нас за последната година - с 23% до близо 3,40 лв./кг на едро, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. С почти толкова - 20 на сто, пък е поевтиняло свинското месо през март спрямо същия месец на 2016 г.

При доста от основните храни се наблюдава възходящ тренд. Например при захарта има трайно поскъпване още от началото на 2015 г., което се е запазило и през по-голямата част от следващата година. След стабилизиране на цените те за март 2017 г. вече са с 11 на сто по-високи на годишна база.

Поскъпване се отчита и на почти всички млечни продукти. Най-силно обаче е при маслото, което е с ръст от 13 процента годишно. Кравето сирене е поскъпнало с 6%, кашкавалът - с 3%, а прясното мляко - с 2 на сто. Само при киселото мляко се отчита леко намаление от 1 процент.

С 10-11% по-скъпи са и яйцата за този Великден. Тяхната цена на едро в момента е средно 20 ст. бройката. Цената на олиото обаче бележи спад на годишна база от 2%, а брашното поевтинява със 7 на сто.

Тенденциите при всички видове месо, а не само на свинското също са за низходящ тренд. В диапазона 5-10% е поевтиняването на пилешкото и колбасите.

Наблюдението на цените на рибата обаче показва поскъпване на годишна база при копърката и пангасиуса в интервала от 5 до 8 на сто. Поевтиняване има на рибата хоки със 7 процента.

Като цяло Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчита леко понишение на цените през последната седмица. Индексът, който експертите изчисляват, е паднал от 1,470 през март до 1,447 към 7 април.

През последната седмица поскъпване е отчетено при вносните домати с 6,2% до средно 2,05 лв./кг на едро. Леко нагоре е и цената на българската оранжерийна продукция - с 1,6% до 2,60 лв. за кг.

При краставиците обаче тенденцията е обратна - вносните поевтиняват с 6,7%, а българските - с 9,6 на сто. Най-голям спад на седмична база има при репите - с 20,7% до 65 ст. връзката на тържищата.

Агнешкото струва

средно 13,50 лв./кг

13,50 лв./кг е средната цена на агнешкото в седмицата преди Великден, показват данни на земеделското министерство. Според анализа пазарът е относително спокоен, като дори в някои области са регистрирани изменения в посока надолу.

Цяло агне се продава между 12 и 14,30 лв. за килограм кланично тегло. Най-скъпа е традиционната мръвка за Великден в София, а най-евтина - в Русе. В 6 области през последната седмица агнето е поевтиняло с между 0,4 и 3,5 на сто. Най-съществено е намалението на цените в Кърджали и Хасково. Средно за страната в големите вериги цялото агне струва 13,51 лв./кг.

При агнешкия бут пък цените са в интервала от 13,35 лв./кг в Габрово до 15,20 лв. в Добрич и Шумен. Седмично понижение е регистрирано само в Пловдив и Пазарджик - с по 1,3%. Любопитно е, че според данните на земеделското министерство средната цена на едро на бута е по-висока от тази на дребно в големите вериги и дори в по-малките търговски обекти.

Агнешката плешка пък струва между 12,55 лв./кг в Габрово и 15,42 лв. в Благоевград. И при тази разфасовка цената на едро е по-висока, отколкото на дребно.

Над 120 фермери продаваха

храни на пазар в София

Над 120 български производители продаваха директно продукцията си на Великденския фермерски пазар, организиран от Столичната община. За целта беше затворена част от ул. “Оборище” между храм паметника “Св. Александър Невски” и бул. “Васил Левски”.

Малки ферми предлагаха истински сирена, кашкавали, месо и месни продукти, мед, сезонни зеленчуци. Разбира се, не отсъстваха и пресните яйца и великденски козунаци.

На фермерския пазар имаше и зона за хранене и забавления. Най-малките посетители боядисваха огромни яйца. Общинското “Пазари юг” предлагаше и цветя за Цветница, собствено производство.

От Столичната община обещават подобни фермерски пазари да станат традиция и да се провеждат веднъж месечно. 

Без субсидия, ако

инвестицията в лозе е

само на 50% от имота

Ако проверка установи, че инвестицията в лозе е само на 50% от площта по договор, субсидията не се дава и платената авансово помощ трябва да се върне. Това предвиждат промени в наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата 2014-2018 г., пуснати за обществено обсъждане.

Ако неизпълнението е над 20, но под 50 на сто от площта по договора, субсидията се намалява с двойния размер на установената разлика. Ако глобите не бъдат възстановени доброволно на фонд “Земеделие”, той ще ги усвои от банковата гаранция.

13 дка е средната площ на лозе у нас, показват пък данни на Евростат. Точно толкова е и за целия ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

Дават до 149 лева на декар за измръзнали кайсиеви градини в Силистренско

До 5-ти октомври стопаните от Силистренско, чиито овощни градини от кайсии бяха унищожени в резултат на ниските зимни температури в началото на тази година, могат да подават заявления за държавна помощ за компенсиране на щети причинени от неблагоприятни климатични условия , а именно измръзване от ниски температури през зимата и пролетта на 2018 г.

Предлагат да се пускат търгове за имоти от държавния фонд, насочени към млади фермери

Търговете за млади земеделски стопани до 40 години е една от новите теми, засегната в законопроекта „Закон за поземлените отношения и опазване на земеделските земи“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на открита дискусия по проекта във Велико Търново.

Тази година България бере над 300 хиляди тона грозде (Снимки)

Има предпоставки цената на хляба да се вдигне, призна земеделският министър "Тази година реколтата от грозде в страната няма да е по-лоша от миналогодишната. Гроздоберът на белите сортове вече започна, частично - и на червените. За разлика от миналата година, когато на места плодът на гроздата изсъхна,

Реколтата от грозде по-слаба тази година

Реколтата от грозде тази година е по-слаба в сравнение с 2017 г., твърдят производители от Петричкия край пред Нова телевизия. Това се дължи на променливото време - първо градушки, а после дъждове и суша. Повечето сортове, като каберне совиньон, например вече са обрани. Дъждовете се отразили добре само на ранните сортове.

В Добричко очакват по-ниски добиви на слънчоглед и царевица

„Цената на зърното в България се повиши, защото търсенето на хлебна пшеница на световния пазар е повишено, а не защото в страната няма достатъчно количество” – каза арендаторът и председател на Асоциацията на зърнопроизводителите Стилиян Стоянов. Тазгодишната реколта е 80-90 процента от миналогодишната..

Ветеринарите получиха над 8,5 млн. лева за имунопрофилактични дейности

Ветеринарите получиха общо 8 544 682 лева за извършените имунопрофилактични дейности при животните през първото полугодие на годината, съобщава Държавният фонд "Земеделие". Финансовата подкрепа се разпределя между 963 регистрирани ветеринарни лекари и е по Схемата за държавна помощ "Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Фермер

120 млн. лв. доход от субсидии не са декларирани пред НАП от земеделци

50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях, стана ясно след като НАП получи данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии. Има и значителен брой земеделци,

На 3 септември стартира приемът на заявления за отстъпка на гориво, закупено през 2017 година

На 03.09.2018 г. стартира приемът на заявления за подпомагане по отношение на гориво, закупено през 2017 година. Приемът ще продължи до 21.09.2018 г. Земеделските стопани следва да подадат заявления в общинските служби „Земеделие”, заедно с копия от и опис на фактурите за закупено гориво. Това съобщиха от Министерството на земеделието,

Африканската чума от Румъния може да унищожи източнобалканската свиня у нас

Африканската чума по свинете, която върлува в Румъния, може да унищожи изцяло древната българска порода източнобалканска свиня. За това предупреждават от Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня. В интервю за предаването „Преди всички“ по БНР председателят на асоциацията Радостина Донева обясни: „Източнобалканска свиня е

Реколтата на плодове и зеленчуци в Европа ще е най-слабата от 40 г. насам

Заради рекордните горещини реколтата на плодове и зеленчуци в Европа ще бъде най-слабата от 40 години насам, съобщава Европейската асоциация на производителите на плодове (PROFEL), цитирана от „Европулс“. Най-много от сушата са пострадали земеделците във Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Унгария и Полша, предава БНР.

Започна изплащането на субсидиите по "де минимис" на овцевъди и козевъди

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие". До момента са преведени 15,2 млн. лева на 8 191 земеделски стопани от цялата страна, отглеждащи овце-майки и кози-майки.

Цените на брашната скачат сериозно

„Между 1 и 10 август различни предприятия повишиха хляба с 5-10 стотинки, на закуските също с 10 стотинки” – съобщи Тошко Няголов, председател на Регионалната организация на хлебарите и сладкарите в Добричка област. Някои хлебопроизводителни фирми са решили да намалят грамажа на хляба, но да не увеличичават цената.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber