Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154790 Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие” www.24chasa.bg
“Земеделското семейство” Мирослав Николов и Виолета Александрова управлява фонд “Земеделие” през 2013/2014 г. при кабинета “Орешарски”.

На диванчето на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта

След 3 години забвение бившият шеф на фонд “Земеделие” в правителството на Орешарски Мирослав Николов отново нашумя. Специализираното звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост.

Поводът - на 26 февруари 2014 г. Мирослав Николов е сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество на стойност 19 950 лв., или с 50 лв. по-малко от изискваната сума за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. А в същото време фонд “Земеделие” си има дирекция “Връзки с обществеността, протокол и координация”, в която работят “достатъчно на брой служители”, обясняват от държавното обвинение. Още по-фрапантно е, че договорът не е бил изпълнен и не са извършени описаните в него дейности, но на 9 юли 2014 г.

по разпореждане

на Николов

сумата е била

платена

на търговското дружество. На бившия шеф на фонд “Земеделие” е наложена мярка за неотклонение “подписка”, а разследването продължава.

Всъщност това обвинение е една незначителна част от съмненията, които витаеха около т. нар. земеделско семейство - Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова, в агрофонда. Дори и тогавашният министър Димитър Греков се видя в чудо в опита си да освободи двамата. Именно за да помага в битката с Греков, беше и въпросният договор, за който сега прокуратурата повдига обвинение.

Както “24 часа” писа, на диванчето в кабинета на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта на земеделски стопани и общини. Тогава ДАНС проверяваше за корупционна схема за изнудване на фермери и кметове. По много от проектите, които Мирослав Николов и Виолета Александрова са одобрявали, са липсвали документи и процедурите не са били спазвани.

В същото време се оказа, че “земеделското семейство” е одобрило 2 проекта за селски туризъм с луксозни джипове “Хамър” и BMW 5 xDrive 4x4 въпреки изрични писмени указания от управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони да не се одобряват проекти със скъпи коли.

Проверката показа, че Мирослав Николов е подписвал и други скандални договори освен този, за който сега се сдоби с обвинение. Например е наел за консултант по граждански договор за 9000 лв. Андрей Христов Вълчев, тогава младежки кадър на БСП и дясна ръка на шефката на парламентарната земеделска комисия през 2013/2014 г. Светла Бъчварова.

Николов-Александрова са отрупвали верните си хора с големи благинки. Секретарките им били с по 3000 лв. заплати, служебни коли и шофьори. За да бъде отпуснат автомобил на техническата секретарка на Виолета Александрова - Костадинка Григорова, е

заобиколен

главният

секретар

на фонд “Земеделие” Веселин Цветков, който трябва да съгласува раздаването на колите според устройствения правилник на ведомството.

Мирослав Николов обаче със своя заповед иззел контрола над ключовите дирекции “Правна”, “Обществени поръчки” и “Човешки ресурси”. Това му е позволило да сключва договори за външни консултантски услуги и за обществени поръчки само с неговия подпис, без документите да минават през експерти и дирекции. Например на 13 юни 2014 г. е сключил договор за извънгаранционна поддръжка на климатици, по който само първоначалният преглед на климатичната техника струва 3986,40 лева с ДДС, а монтаж или демонтаж на един климатик е 506,40 лв. Това е

в пъти над

пазарните цени

на услугата,

толкова всъщност струва самото устройство, а не поддръжката му.

Мирослав Николов е платил и 15 600 лв. за наемане на външен адвокат, който да напише жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу земеделския министър Димитър Греков. Любопитното е, че това е юрист, който е защитавал още по-бившия шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева по делото за фалшивата ѝ диплома за висше образование. Именно по времето на Калина Илиева Мирослав Николов и Виолета Александрова са назначени във фонд “Земеделие”, а след нейното освобождаване двамата са уволнени.

Очевидно това обаче ги е превърнало в големи специалисти в трудовото законодателство, защото после успяват да спечелят различни дела за незаконно уволнение и съдът дори ги възстанови на работа. Така се стигна и до парадокса в края на 2015 г. управителният съвет на фонд “Земеделие” в един и същи ден да ги върне, за да изпълни решението на съда и веднага да ги освободи.

Това даде основания на Николов и Александрова да заговорят в началото на тази година след оставката на втория кабинет на Борисов, че всъщност те са законните шефове на фонд “Земеделие”. Стигна се дотам, че служебният министър Христо Бозуков в аргументите си за смяната на Румен Порожанов дори изтъкна, че има съмнения в законността на избора на Порожанов за шеф на агрофонда. През февруари дори самото “земеделско семейство” опита да намери лоби да се върне парадно във фонд “Земеделие”, но в крайна сметка не успя и за директор беше назначен Живко Живков.

Пратиха доклад с нарушенията му до прокуратурата

Комисия от 19 души провери дейността на Миросалв Николов като директор на фонд “Земеделие” през 2013/2014 г. Докладът от 180 стр. с нарушения беше предаден на прокуратурата. Открито беше, че в деловодството на ведомството е имало 975 броя заверени номера за проекти, но без описание и електронен архив. Така е можело те да бъдат допълвани и дописвани по-късно, което е нарушение на акредитираните процедури за работа с европари на фонд “Земеделие”, който е и разплащателна агенция.

Точно 3593 пък са намерените документи по диваните, масичките и бюрата в кабинетите на Мирослав Николов и Виолета Александрова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Американци купиха телевизия "Скай" за 29,6 млрд. британски лири

Британските регулаторни власти обявиха, че американската компания "Комкаст" (Comcast) е отстранила конкурента си "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок в рядко организиран търг, който позволи на две групи да наддават за телевизия "Скай" (Sky), предаде Асошиейтед прес.

Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите,

Българинът спи 9 часа, а работи 7

Жените у нас домакинстват почти два пъти повече от мъжете При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с

САЩ удължиха срока за приключване на сделки с няколко руски компании

Съединените щати удължават срока, до който инвеститорите трябва да приключат сделките си с Русал, руската група Ен+ (En+) и компанията Евросибенерго. Новата крайна дата е 12 ноември тази година. Това съобщи Управлението по контрола над чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ, цитирано от ТАСС.

Започна наддаването за купуването на британската телевизионна компания "Скай"

Започна наддаването между американските медийни гиганти "Комкаст" (Comcast) и "Фокс" (Fox) за купуването на телевизионната компания "Скай" (Sky), съобщи Франс прес. Със своите 23 милиона абонати, "Скай" е един от най-големите телевизионни оператори в Европа, предаде БТА. За момента офертата на "Комкаст" е 14,75 британски лири за акция,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Политиците говорят за 15 милиона, но няма достоверни данни, които да ги опровергаят Според правилата на Евростат в една и съща година – 2021 г., преброяване на населението и жилищния фонд се провежда във всяка страна членка. Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен,

Преброй се!

През 2021 г. ще е последното класическо броене на хора и сгради в България През 2021 г. в продължение на 25 дни през януари и февруари в България ще се проведе поредното преброяване на населението и жилищния фонд. През същата година такова ще има и във всички страни-членки на ЕС, тъй като европейският регламент изисква тази акция да се провежда

Кметът на Велико Търново: Очаквам 100 млн. лева за ремонти на пътища

С новия бюджет за 2019 година се надявам да бъдат отпуснати над 100 милиона лева за пътища, съобщи кметът на Велико Търново – Даниел Панов в предаването „Тази сутрин” по Би Ти Ви, който е и председател на Сдружението на общините. По думите му най-лошо е състоянието на четвъртокласната пътна мрежа в общините – това е междуселищната пътна мрежа,

Ли Къцян: Китай ще продължи да подкрепя и работи за развитието на частния сектор

Китайското правителство и държава ще продължат да оказват подкрепа, включително чрез изготвянето и прилагането на различни политики, на частния сектор, тъй като той вече е значителна част от националната икономика и важен източник на пазарна жизненост. Това заяви премиерът Ли Къцян по време на лятното издание на Световния икономически форум,

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите, които предлага китайския пазар за развитието на туризма в Източна Европа и на Балканите, бе във фокуса на годишния Форум за развитие Милочер, който започна вчера в черногорската столица Подгорица, предава bulgarian.cri.cn. Събитието, чиято основна тема е „Икономическо развитие чрез туризъм – предизвикателства и заплахи“,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber