Достойните българи разплакаха Огнян Герджиков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6096408 Достойните българи разплакаха Огнян Герджиков Достойните българи разплакаха Огнян Герджиков www.24chasa.bg

Това е най-великата инициатива, каза премиерът

Една история просълзи служебния премиер Огнян Герджиков и още мнозина на тържествената 15-а церемония “Достойните българи на годината”. Тя бе в препълнената зала “София” на хотел “Маринела” в столицата вчера.

Историята е безспорно доказателство, че доброто ражда добро и отглежда добро.

В кампанията за лечение от левкемия учителката по английски от Асеновград Любомила Ангелова се включи целият град, но най-много помагаха учениците ѝ от гимназия “Иван-Асен Втори”. Госпожа Люси, както я наричат учениците, се излекува, а учениците ѝ бяха отличени като достойни българи през март миналата година.

През есента на 2016 г. Любомила Ангелова започна на свой ред да събира пари - този път за болния ученик Синан Мурад, бореше се за неговото излекуване, вдъхваше му надежда. Отново помагаше целият град. За съжаление, Синан почина на 17 януари 2017 г., но

едно от

последните му

желания е било

събраните 160 хиляди лева за неговото лечение да се дарят на други болни деца, както и на неговото училище. Това направиха неговите родители Шенол и Селма Мурад.

Те получиха от премиера Огнян Герджиков голямото отличие на тазгодишната церемония “Достойните българи”.

“Изключително съм развълнуван. Искам да поздравя “24 часа” за най-великата инициатива, която съм срещал. И съм безкрайно горд, че има такива българи. За мен е чест да наградя най-достойните. В момента

правим щастлив

Синан, който ни

гледа отгоре

Поклон пред вас”, обърна се Огнян Герджиков към Селма и Шенол.

“Нашият син изгуби битката с болестта. Много българи го подкрепиха със събирането на парите и заради това ги дарихме на други болни дечица, за да оцелеят. Нашият син не успя”, каза през сълзи Селма Мурад.

Людмила Ангелова за съжаление не успя да дойде на церемонията, защото е в чужбина.

84 достойни българи получиха отличия на церемонията, но всъщност наградените са много повече, защото главен комисар Николай Николов получи отличие за всичките 771 спасители - пожарникари и полицаи, които работиха десет дни при изключително тежки условия и с риск за живота си след трагедията в Хитрино. Кметът на Мадан Фахри Мулайсенов получи награда от името на жителите на града, които за 4 дни събраха 7 т картофи и трайни храни за бедстващите в Хитрино. А треньорката на “златните момичета” Ина Ананиева получи отличие за ансамбъла на България по художествена гимнастика - Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова, които се пребориха и със съдбата, и със себе си, за да сбъднат олимпийската мечта.

За 15-и път в. “24 часа” отличи достойните българи, обикновени хора, отличили се с добри дела през миналата година.

Партньор в

проекта

“Достойните

българи” е БНТ

За четвърта поредна година кампанията се подкрепя от “Мтел”.

Наши партньори са и “Главболгарстрой холдинг”, “Трейс Груп Холд”, фондация “Лукойл” и Fibank. За тези 15 издания на инициативата “24 часа” награди 531 достойни българи.

Церемонията започна с изпълнение на химна от ученика Марио Бобоцов. След това всички над 130 гости на церемонията поздравиха с български знамена обикновените герои.

Специална колективна награда бе дадена на хората, които не жалиха сили и проявиха героизъм и благородство след трагедията в Хитрино.

Издателката на “24 часа” Венелина Гочева, генералният директор на БНТ Вяра Анкова, Силва Зурлева, член на борда на директорите на “Нова броудкастинг груп”, Венелин Петков, директор “Новини, актуални предавания и спорт” на “Би Ти Ви медия груп”, както и главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев и шефът на БНР Александър Велев дадоха плакети и медали на:

- Стефан Стефанов от Хитрино, който веднага след взрива помага за изваждане на хора от руините,

- кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, който през цялото време бе на пост и помагаше на съселяните си,

- Красимир Купенов, главен инженер от бургаската рафинерия, една от основните фигури в спасителната операция.

Отличени бяха и главен комисар Николай Николов и всичките 771 спасители - пожарникари и полицаи, комисар Иван Иванов, началник на РД “Пожарна безопасност и защита на населението” - Шумен, инспектор Димчо Ангелов, старши инспектор Мирослав Желязков, старши комисар Ялчън Расим, директор на ОД на МВР-Шумен, главен инспектор Илиян Николов, началник на РУ на полицията в Шумен, главен инспектор Дарин Димитров, началник на полицейския участък в Хитрино. Награди получиха и жителите на Мадан, както и Стефан Цонев от Велико Търново, който е на хемодиализа, но предложи временно да подслони семейство от с. Хитрино.

“Тази трагедия обедини всички ни и показа, че в България има хора, които са готови да надскочат собствения си живот, за да спасят други животи”, каза Венелина Гочева.

“Благодаря за помощите, които получи нашето село. Благодаря на пожарникарите и спасителите. Благодаря на доц. Юри Николов, който върна съпругата ми вкъщи”, заяви Стефан Стефанов при получаването на наградата.

“Ако почна с благодарности, няма да ни стигне един ден. Тази награда я заслужава целият български народ.

Добротата в

нашата нация, в

нашата България

струи

и за тези хора политиците трябва да дадат дори повече от възможностите си”, обърна се към управниците кметът на Хитрино Нуредин Исмаил.

Красимир Димитров, Ваня Гръблева, Павлин Стефанов, Марти Димитров, Васко Григоров от аварийно-спасителното звено на Столичната община и младши експерт Ивайло Стоянов и пожарникар Давид Гълъбов от Благоевград бяха наградени за работата си при наводненията в Македония. В края на акцията им те бяха изпратени с благодарности от македонците, на които са помогнали. Наградата връчи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Юлиян Михайлов, бивш полицай, инструктор по бойни изкуства, който спаси от смърт шефа на антимафиотите в Силистра Илиян Великов, 19-годишният Александър Пеев и 22-годишният Радостин Богданов, които задържаха в Бургас рецидивист, грабнал чанта на жена, и Миролюба Бенатова от Нова тв за работата ѝ като журналист в ерата на постистината бяха отличени от министъра на вътрешните работи Пламен Узунов. “За мен е чест и удоволствие да връча тези награди”, обърна се към тях Узунов.

Отличен бе и актьорът Дарин Ангелов, който спаси живота на зрител по време на постановка в Народния театър. Неговата награда бе получена от съпругата му Антония Ангелова, тъй като той бе на снимки.

Даниела Атанасова, кореспондент на Би Ти Ви в Ямбол, за репортажа ѝ за болното момченце Байрам, който помогна да му бъде разрешено да замине за трансплантация в чужбина, също бе наградена за “Достоен българин” от актьора Владимир Пенев.

Служебният министър на спорта Даниела Дашева пък отличи златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика. “За мен е чест да наградя най-успешната треньорка на България в последните години и да й пожелая със същото търпение да работи с младите надежди”, каза Дашева. Тя награди и Надя Обретенова и Благой Цицелков от БНТ за възкресяването и популяризирането на историята на Стиляна Параскевова, която ушива в Браила през 1876 г. първообраза на българския трикольор.

16-годишният Ивайло Томанов от пловдивското с. Царацово, който спаси шофьора на тир, който се забива в бензиностанция, бе поредният отичен достоен. Наградата му връчи Силва Зурлева.

“Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени. Хората като това момче ни карат да се гордеем с България, защото наистина има какво да дадем на света”, каза Зурлева.

Неврохирургът доц. Йордан Панов от Плевен, който извади 15 см бамбукова пръчка от главата на мъж в кома, бе отличен от Венелин Петков.

Младен Димитров, който спаси 4-ма възрастни и 2 деца в пожар на 29 ноември 2016 г. в Силистра, и студентът Николай Цолов, помогнал на възрастен британец с инфаркт, бяха наградени като достойни българи от продуцента Магърдич Халваджиян.

Мария Игнатова връчи наградите на делтапланеристите Деспин Митрев и Венелин Стайков, които доброволно участваха в издирването на две деца, изгубили се в Пазарджишко.

Седем деца от Мадан на възраст от 7 до 14 г. връщат изгубена чанта с 1000 лева и документи на собственика ѝ през юли 2016 г. Те бяха отличени от актьора Ненчо Балабанов.

Владимир Пенев излезе пак на сцената, за да награди 10 момчета от Горна Оряховица, които спасиха живота на съученика си Емануил Ангелов по време на тренировка по футбол - паднал лошо, ударил главата си и си глътнал езика. Той отличи и 71-годишния Георги Атанасов от Вършец (който, за съжаление не успя да дойде на церемонията), дарил 4000 лева за лечение на 4 деца с тежки заболявания.

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, който успя да върне славата на обителта бе награден он директорката на “Канал 3” Ива Стоянова. “Това е най-значимата кампания в България”, заяви Стоянова, преди да връчи наградата.

“Приемам с чест това отличие и го посвещавам на братството на обителта и множеството дарители. Да живее България”, обърна се към публиката епископ Сионий.

73-годишния свещеник отец Петър от храма “Свети Власий”, построил с голи ръце 21 параклиса от строителни отпадъци, и планинският водач Юлиян Варимезов от Варна, спасил в Родопите туристка, паднала от въжен тролей, бяха отличени от Вяра Анкова.

За голяма група момчета от Момчиловци, които дариха събрани пари за обновяване на храма “Св. Св. Константин и Елена” в селото, бе отличието, връчено от академик Антон Дончев.

Учителката Димитрина Костова от 11-о основно училище “Николай Лилиев” в Стара Загора събра пари за операция на окото на неин ученик, като помоли учениците си, вместо да ѝ купуват цветя, да дарят за лечението на детето.

74-годишният Васил Вълчев пък продаде кравата и телето си и с получените 1900 лв. вдигна 2-метрова мраморна паметна плоча на 31 войници от неговото село, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Арх. Пламен Мирянов, който снима филми за красивите места в страната и родолюбиви каузи, Галунка Калоферова пък дари по 1000 лв. на шест деца, останали сирачета, след като загубиха майките си в катастрофа в чужбина.

Тази група бе отличена от издателят на “24 часа” Венелина Гочева.

Церемонията завърши с традиционната обща снимка на всички наградени и изпълнение на “Молитва за България” от Ина Тасева от Монтана.


“Мтел”: Вярваме в достойните българи

Яна Бодурова (на микрофона) отличи децата от “Ние, врабчетата”.

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в Мтел, отличи д-р Янаки Янакиев, ортопед, който кара пациентите си да подписват декларации, че няма да му връщат парите, които дава за изкуствени стави, за да ги вдигне на крака.

“Много съм горда, че вече 4-а поредна година година “Мтел” подкрепя инициативата на “24 часа”. Правим го, защото вярваме в достойните българи. Вие знаете, че ние работим в сферата на технологиите. И често се говори за това как технологиите променят медицината, как благодарение на тях се създават по-добри лечения, как това ни връща към най-важното - любовта, отдадеността, добротата, безкористната любов към професията и хората. А пък всъщност технологиите са само средство. Така че много благодаря на д-р Янакиев за това, което прави, а ние само ще помагаме”, каза Захариева.

Силва Зурлева отличи Ивайло Томанов.

“Трейс Груп Холд”: Повече добро с повече любов

Проф. Николай Михайлов награди 11-класника Иван Ганев.

Проф. доктор на икономическите науки инж. Николай Михайлов - председател на Надзорния съвет на “Трейс Груп Холд” АД, връчи специална награда на 11-класника от Велинград Иван Ганев, който спаси от сигурна смърт непознато момче - паднало от колелото си, глътнало си езика и не можело да диша.

Мария Игнатова пожела чист въздух на делтапланеристите Деспин Митрев и Венелин Стайков.

“Ние, българите, имаме мисия духовна. И тя е отредена на много малко народи. Всичко, което правим за доброто, което се случва и което виждаме тук, променя времето и променя нас, възвръща българския дух. Така че пожелавам повече добро с повече любов”, каза инж. Михайлов.

“Главболгарстрой”: Промяната в обществото зависи от всеки

Яна Бодурова, директор Корпоративни комуникации на “Главболгарстрой Холдинг”, връчи специалната награда на компанията на децата от обединен детски комплекс “Ние, врабчетата” - Монтана, които правиха сурвачки, за да ги продадат благотворително и да събират пари за операция на абитуриентката Елина, блъсната от пиян шофьор. Наградата получиха детето Ина Тасова и учителката Бенедета Дженарова.

“Радваме се, че сме част от тази кампания, защото тя показва, че от действията на всеки от нас зависи качествената промяна в средата и в обществото, в което живеем”, каза Яна Бодурова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вежди Рашидов: Вместо да се влошава, положението става безнадеждно

Вместо да се влошава, порожението става безнадежно.  С тази народна мъдрост започна Вежди Рашидов разговора си в студиото на Би Ти Ви. Запитан за останките на тримата министри, той отговори, че те са достойни и качесттвени хора, но е право на премиера на реши с кого ще реботи. "Нещата не трябва да истеризират,

Кой става съдия в КС - червеният Стоилов или Влахов, напуснал заради Панов (Обзор)

БСП играят сами, ГЕРБ и “Обединени патриоти” се обединиха в кандидатурата Върховният съдия Красимир Влахов и дългогодишният депутат Янаки Стоилов, който е един от авторите на конституцията, ще се борят за едно място на конституционен съдия от парламентарната квота. Красимир Влахов е общият кандидат на управляващата коалиция,

Почина сестрата на Стефан Данаилов, актрисата Росица Данаилова

На 84-годишна възраст почина актрисата Росица Данаилова, сестра на Стефан Данаилов, съобщи БНТ. Родена е на 26 ноември 1933 г. в София. Тя има повече от 200 роли в спектакли на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър, Театъра на армията и „Сълза и смях“. Участвала е в игрални филми и телевизионни постановки.

Голям пожар гори край Баня, Карловско

Голям пожар избухна край Баня, Карловско днес следобед. Пламнали са над 550 декара гора и лозя, според "Трафик Нюз". Над 4 часа вече лесничеи и огнеборци се опитват да се спраявт със стихията. Появилият се силен вятър обаче усложняват ситуацията. Има и участъци,  в които техниката на пожарната не може да стигне, затова там се гаси на ръка.

Калоян Паргов: Фашизъм в България е имало и наш дълг да се противопоставим на това да не се повтори

Куражът да се противопоставиш на фашизма е геройство, което заслужажава преклонение. На този ден преди 95 години избухва първото антифашистко въстание в Европа – Септемврийското въстание от 1923 година. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП - София Калоян Паргов. Жестокостта при потушаването му е пример за бруталност,

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? Абсурд, казват от екипа на Миню Стайков (Видео)

Според директора на “ВИН.С ИНДУСТРИЙС” инж. Йовко Йовков, ако е отворен, ще се взривят завода и гарата. Това бил прост кран, монтиран преди 2 г. и митничарите го знаели Митниците твърдят, че са открили във винпрома в Карнобат кран, през който е минавал алкохол, за да бъдат заобиколени измервателните уреди. Какво казва инж.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Митрополит Серафим: Настанаха кърджалийски времена

Настанаха кърджалийски времена, това заяви Неврокопският митрополит Серафим в предаването „120 минути” по Би Ти Ви по повод обира в Роженския манастир. „За 25 години преход, не остана храм, манастир или свято място, което да не беше поругано, нападнато, ограбено и опустошено. Хиляди икони, църковна утвар и пари бяха безвъзвратно загубени.

Вижте ограниченията по пътищата за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища за 24.09.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Минималните температури ще бъдат високи – между 14° и 19°. Преди обяд ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа югозападен вятър и повишението на температурите ще продължи, повече в Източна България и в Предбалкана.

Падна големият джакпот! Някой в Бургас спечели 7 111 714 лв.

Падна поредният голям джакпот в Българския спортен тотализатор. В 76-ия тираж на играта "6 от 49" някой спечели 7 111 714 лв. Това е четвъртият най-голям джакпот в историята на тотото, а новият милионер е под №96.  Комбинацията, която донесе огромната печалба, е следната: 5, 8, 21, 39, 41, 42.  Фишът на стойност 2,40 лв. е пуснат в Бургас.

Съдът: Винзаводът в село Церковски да се отвори още тази вечер

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Това реши Районният съд в Карнобат, съобщи bTV. По-рано днес работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати!

Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединение

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек. “Никой не е забравен, нищо не е забравено”- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм,

Патриарх Неофит почете 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. Честванията на годишнината от рождението на Екзарх

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber