И България в бунта на бедна Европа за храната второ качество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6094114 И България в бунта на бедна Европа за храната второ качество И България в бунта на бедна Европа за храната второ качество www.24chasa.bg
Продуктите на големите концерни за Източна Европа са с по-ниско качество, твърди изследване.

Въпросът ще бъде поставен на заседание на съвет на министрите в Брюксел в понеделник

България ще се присъедини към Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, Унгария и Полша, в искането да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка.

Ще поставя въпроса на утрешното (в понеделник - б.р.) заседание на съвета на министрите в Брюксел, заяви за “24 часа” министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Според него е

ХРИСТО БОЗУКОВ

недопустима

През 2011 г. тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов покани у нас шефа на съюза на словашките потребители Милош Лауко (вляво) да представи изследванията си.

дискриминация

да се предлагат продукти за Източна Европа с по-лошо качество и с повече сол, мазнини, изкуствени подсладители.

“При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук”, казва пред Ройтерс пък министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка. И неговата страна се присъедини към недоволството след изследване на Словакия, което доказва съмненията, че мултинационалните компании имат различни рецепти за Източна и Западна Европа. При специализирани тестове 22 известни маркови хранителни стоки, продавани в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказало се, че в продаваните в Словакия колбаси има

по-малко

месо и повече

мазнина и вода,

в млечните продукти - по-малко белтъчини, а в шоколада - по-малко какао. И в словашките варианти на всички тези продукти се съдържали повече оцветители, подсладители и консерванти.

През миналата седмица дори е имало нарочна среща във Варшава на министрите на земеделието на Полша, Чехия, Словакия и Унгария за съгласуване на действията. 

“Смятам, че ще постигнем успех, защото сега зад тази инициатива вече стоят повече държави”, коментира Бозуков. Всъщност неговият колега Мирослав Найденов още през 2011 г. изпрати писмо до ЕК с идентично искане пак след изследване на словашка асоциация. Дори по негова покана у нас дойде председателят на словашката асоциация на потребителите Милош Лауко, за да представи проучването. Тогава беше установено, че в Кока- кола за България и Словакия се слага глюкозо-фруктозен сироп, а за Германия и Гърция - захар. От мултинационалната компания реагираха, че няма двоен стандарт и че

колата и в САЩ

била с глюкозо-

фруктозен сироп

от царевица. Това не водело до промяна във вкуса. Все пак съмненията са, че при царевицата често има съдържание на афлатоксини, които трудно се хващат при случайните проверки, и че те преминават после и в сиропа. При тестовете от 2011 г. големи разминавания бяха установени и в съдържанието на подправките “Котани”, но от компанията ги отрекоха. От години пък българи, когато се връщат

от почивка в

Гърция, пълнят

багажника

на колата с перилни препарати, защото смятат, че прах от най-популярните марки, продавани там, пере по-добре от тези, които са на българския пазар. Фактът, че в последните години у нас масово никнат малки магазини за почистващи препарати, го потвърждава. Съмнения има и в качеството на парфюмите и затова хората предпочитат да ги купуват от безмитните зони на летищата.

Димитър Спасов, управител на “Кауфланд България”:

Собствените ни

марки са с еднакво

качество навсякъде

Категорично не са верни твърденията, че западните вериги продават по-нискокачествени храни в България. Мога да гарантирам, че собствените ни марки се правят с едно и също качество както за България, така и за Румъния или Германия. Това заяви управителят на “Кауфланд България” Димитър Спасов. И добави, че може да говори само като потребител за личните си наблюдения от стоките на българския пазар.

“Да, най-вероятно има продукти с различно качество, но защо е така, трябва да отговорят големите мултинационални производители”, каза още Спасов. Според него подобна практика невинаги е в ущърб на потребителите. Понякога била резултат на проучване на вкусовите предпочитания на различните пазари.

Не бих се учудил и ако действително се използват по-евтини суровини, все пак се взема предвид покупателната способност, а може да си калкулират и политически риск, коментира шефът на “Кауфланд България”. 

Ядем ли боклука

на Запада

КАПКА ТОДОРОВА, БЕРЛИН

По-различна ли е на вкус кока-колата в България, отколкото в Германия? А наистина ли нутелата е по-кремообразна и приятна за небцето в Австрия, отколкото в Словакия?

Вече 6 години потребители и техни защитници в Източна Европа се опитват да привлекат вниманието на Европейската комисия върху изследванията си, които доказват определени различия в качеството на храни, напитки и прахове за пране в страните от Западна и Източна Европа.

Това е скандал, коментира по този повод словашкият премиер Роберт Фицо.

“Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини”, казва той.

С тази позиция е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Средна и Източна Европа качеството е вече по-важно от цената.

Шефът на съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: “Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени”.

Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС.

“Ще настояваме Еврокомисията веднага да забрани тази практика. Нашите граждани не бива да бъдат унижавани.

И не бива да има

европейци първа

и втора

категория”,

настоява Фицо. От Съюза на потребителите обаче не вярват, че плановете на премиера ще дадат някакъв резултат. Вече на няколко пъти подобни инициативи са угасвали без ефект. Единственото ефикасно средство срещу тази политика на големите концерни е потребителите да увеличат съпротивата си. От съюза смятат, че с течение на времето потребителите в Средна и в Източна Европа също ще развият силно съзнание за правата си.

В Унгария пък потребителите отдавна с анаправили своя избор и пазаруват... в съседна Австрия. Унгарската служба за качество на хранителните продукти тества различни продукти и откри причината: от 24 марки, продавани в Унгария и Австрия, 24 се оказват с различно, по-ниско качество в унгарските супермаркети.

Нутелата е по-кремообразна и вкусна в Австрия, отколкото в Унгария. Кока-колата е по-безвкусна в унгарските магазини, а известните австрийски вафли “Манер” са по-малко хрупкави.

Шефът на кабинета на унгарския премиер Орбан- Лазар, обвини Запада в двойни стандарти и заяви, че това е най-големият скандал в новата история на Европа.

В Чехия пък изследователи на храните потвърдиха, че спрайтът е подсладен по-различно, отколкото в Германия. Причината -

вместо захар

в напитката има

глюкоза и

аспартам

Чешкият министър на земеделието избухна неотдавна по този повод: “При някои продукти Източна Европа е третирана като кошче за боклук на общността”, заяви той.

Производителите на продуктите, в които е открита разлика, се защитиха по различен начин.

Производителят на вафлите “Манер” отхвърли всякакви обвинения, като посочи, че всички продукти се произвеждат по един и същи начин и по една и съща рецепта само в Австрия, така че няма как да се откриват различни вафли в други страни.

Други производители пък признаха, че се правят разлики, но само за да се задоволява различният вкус на хора от различни държави. “Кока-Кола” обяви, че за Чехия, България, Унгария прави същият продукт, както и за САЩ и Испания, съобразявайки се изцяло с местните предпочитания.

Някои експерти обаче признаха, че роля играе и трети аргумент: в Източна Европа клиентите все още са далеч по-бедни от клиентите на Запад и търсят предимно по-евтини продукти. Затова големите концерни се опитват да им ги предложат, като заместват например по-скъпите мазнини с по-евтини (като палмово масло) или пък слагат повече консерванти.

Въпреки тези оправдания лидерите на Вишеградската четворка ще настояват ЕК да забрани подобен подход. Различно качeство при еднакви продукти за различни пазари е дискриминация, заявиха те. Изгледите им за успех обаче на този етап не са големи, тъй като в ЕС е разрешено да се продават маркови продукти с различно качество, единственото задължение на производителя е да изпише всички съставки коректно на опаковката.

Несправедливост в тази практика обаче признава еврокомисарката по правосъдие и защита на потребителя Вера Юрова. Чехкинята обяви: “Двойният стандарт при качеството е нечестен, нетолерантен и заблуждаващ. Ще направя всичко възможно да прекратя тази практика”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Мобилна вана се бори за златото на “Есен 2018” Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания. Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени. Колекторът произвежда топла вода,

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор, видео)

“Да, открихме го” - казват митниците. Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа.  И вчера работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен. Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село

2000 преминаха през Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение за година

144 обучения се проведоха в модерната база 144 обучения бяха проведени в Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение България за една година. 2000 преминаха през модерната учебна база, откакто центърът отвори врати през септември 2017 г. Курсовете водиха 53 лектори, професионалисти в сферата на енергетиката в България.

Йонко Георгиев и Далибор Маринкович: Важно е да имаш партньор като Fibank, да разчиташ на съдействие

Сръбският ресторант "Котилото" в София организира собствени празници с музика на живо Може ли бизнес да се прави, без да се взема кредит - повечето предприемачи ще отговорят, че това е почти невъзможно. Но има и случаи, при които става и то успешно. Такъв пример е сръбският ресторант “Котилото”. Собственици са Йонко Георгиев и Далибор

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

Китайската банка за развитие е финансирала проекти за над $50 млрд. в Африка

Китайската банка за развитие (КБР) е финансирала до момента близо 500 проекта в 43 африкански страни на обща стойност над 50 милиарда долара, съобщи нейният главен икономист и говорител Лиу Юн. Основните сфери, в които са правени инвестициите са развитие на местната инфраструктура, енергетика, минно дело, телекомуникации,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Индексът на тържищните цени за цените на хранителните стоки на едро се покачи с 0,43%

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0,43 процента до 1,380 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Доматите поскъпнаха тази седмица със 11,1 на сто и се продават по 1,60 лева за килограм.

Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието

 Публикации в печатните медии през последната седмица информират, че дини се внасят по 0,70 лв., а до нас достигат на цена от 2,50 лв.  Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието. Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция, а завишените стойности на вноса имат своето обяснение,

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Американци спечелиха търга за телевизия "Скай" с оферта за 29,6 млрд. британски лири

Британските регулаторни власти обявиха, че американската компания "Комкаст" (Comcast) е отстранила конкурента си "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок в рядко организиран търг, който позволи на две групи да наддават за телевизия "Скай" (Sky), предаде Асошиейтед прес.

Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите,

Българинът спи 9 часа, а работи 7

Жените у нас домакинстват почти два пъти повече от мъжете При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber