Румяна Бъчварова: Нови избори след предсрочните са най-лошият, но реален сценарий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021850 Румяна Бъчварова: Нови избори след предсрочните са най-лошият, но реален сценарий Румяна Бъчварова: Нови избори след предсрочните са най-лошият, но реален сценарий www.24chasa.bg

Завещавам на Узунов изкушението да приключи процедурите за 160-те млн. евро за охрана на външните граници

Видин, Ловеч, Плевен, Монтана и Враца са областите с най-висока битова престъпност

102-ма чиновници от държавния апарат се разследват за корупция, 51 са задържаните, 20 са с повдигнати обвинения, казва в интервю за "24 часа" бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи

- Г-жо Бъчварова, кои са постиженията и слабостите на правителство, в което бяхте вицепремиер и вътрешен министър?

- Успяхме да се сработим бързо и да заработим ефективно - както в законодателството, така и в управлението. Имам впечатления и от предишния мандат, когато този процес отне доста време. Най-големият успех беше, че се работеше интензивно. Енергетиката беше подредена, бяха изчистени задълженията, а това беше ново министерство. При Орешарски не успяха. Министерството на туризма също е ново. Там има много добри резултати и тенденции. Сигурно има и грешки, но нямаше гафове и скандали. Най-голямото изпитание беше да се сработим с коалиционното мнозинство. В парламента беше по-трудно. Минаха много важни законопроекти при доста дебати и сложни отношения. Успяхме да променим конституцията и първите и основните мерки в съдебната реформа да се предприемат.

- Как стоят нещата в МВР?

- В доклада на ЕК е отразено, че по линия на борба с корупцията МВР има най-добри резултати. Особено при Пътна полиция и Гранична полиция на фона на предприетите реформи. Това е обективна оценка. Уреди се статутът на служителите, за да оптимизираме структурно и функционално министерството. МВР в периода, в който аз бях тук, работи, без да има политически натиск от когото и да било. Служителите получиха възможност да работят по всички линии.

Нямаше чадър

над никого

И има резултати. Въведохме подход, който досега не беше прилаган - създаването на междуведомствения център за борба с контрабандата към ГДБОП, където участват НАП, ДАНС, националната полиция, митниците. Скъсихме времето за реакция. Този подход го приложихме и при други ситуации - в Слънчев бряг например. Също и в контрола в зимните курорти, по линия на трафика на мигранти. Различни институции работят заедно, без да има съперничество. Мисля, че

успяхме

да накараме

държавата

да заработи

с целия си потенциал.

- Борбата с корупцията по високите етажи на властта не се ли загуби между антитерористичните мерки и бежанския поток?

- Това са спешни проблеми, корупцията е систематичен проблем. Първата година имаше едно стъписване или забавяне по линия на борбата с корупцията, затова се наложи да обявяваме, че няма чадър над никого. Резултатът през 2016 г. е изключително висок. В ГДБОП са 10 досъдебни производства за корупция по висшите етажи. В Националната полиция

се работи по

478 случая

срещу 680 лица

От тях 74 са кметове, 102 служители на държавни учреждения. В областните дирекции на МВР се активизираха по тази тема. В СДВР имаме 137 преписки, в Монтана - 78, във Варна - 69, в Пловдив - 78. Увеличението на работата по тази линия през 2016 г. в сравнение с 2015-а е 100%.

- Главният прокурор Сотир Цацаров питаше риторично колко разработки подава МВР към прокуратурата за корупция по високите етажи.

- Това беше през 2015 г. и тогава главният прокурор беше прав. Преценихме ситуацията и ускорихме усилията си заедно с ДАНС и прокуратурата. И резултатите са налице. 51 са задържани за корупция по висшите етажи, на 20 са повдигнати обвинения.

- В първия мандат на ГЕРБ като че ли фокусът беше върху борбата с организираната престъпност, сега начертахте мерки срещу битовата.

- Наистина, в първия мандат на ГЕРБ има значими резултати с организираната престъпност. Има присъди. Това много помогна, защото се промени профилът на

организираната

престъпност.

Вече тя е много

фрагментирана и

регионализирана, няма големи групировки и лидери, които създават национални мрежи. По линия на работа с трафика на мигранти не успяхме да допуснем организираната престъпност да получи кислород и да се разрасне.

Борбата с битовата престъпност е друг въпрос. Това е като хронично заболяване и отразява много системи - демографската картина, съдебната система, ниво на образованост и много други. Концепцията за присъствие на полицай във всяко село е добра. Но има и нещо друго. Обиколихме всички области и говорихме с всички кметове да възстановят местните съвети за сигурност и обществен ред. Те направиха планове и вече работят по тях. Всеки един районен инспектор е получил списък от социалните служби със

самотно

живеещите хора

и когато патрулира,

има грижата да ги посещава. Ограничението в горивото, кадровият дефицит, лошото състояние на колите пречиха на този подход. Като вдигнахме нормата на гориво, ако досега са минавали по веднъж, сега могат да минат 2 или 3 пъти.

- Кои са най-критичните точки в картата на битовата престъпноста, защото знаем, че в кърджалийските и смолянските села например почти нямат този тип проблеми?

- Силистра също. Но откроихме 6 района - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч и София-област. Заради обезлюдяването и липсата на заетост.

Като социолог се изненадах,

че толкова пряка е връзката между заетостта и нивото на битовата престъпност. Дори сезонната заетост се отразява на равнището на битовата престъпност.

Когато полицаят отиде със социалния работник, е съвсем различно. Ако ходят и с представители на данъчните, които проваряват заведения, ефектът е още по-голям.

 - Като в Слънчев бряг ли?

- Да, там бяхме на оперативки по цяла нощ. Полицай, данъчен, представители на ДАИ, ХЕИ, туризма - заедно правиха проверки. И тогава не можеш да подкупиш 20 души. И всеки се чувства силен, защото са заедно. 200 млн. лв. повече приходи са регистрирани след тези мерки. И продавачите на царевица издаваха касови бонове.

- Значи престрелката между хората на Митьо Очите и Божо Кравата помогна на икономиката.

- По-скоро я осветли.

- А телефонните измами?

- Има голямо увеличение на този тип престъпления. На местно равнище са активизирани всички служби, идентифицирани са основните групи, които използват т.нар. мулета в населените места.

Използват чужди симкарти

- румънски, турски

По закона за електронните съобщения невинаги може бързо да получиш разрешение за разпечатките.

- Защо наследникът ви на поста в МВР Пламен Узунов напусна МВР през 2015 г.?

-Беше му предложено да си подаде оставката. Той я подаде и аз я приех. Имаше конкретен повод за случай, по който имаше и проверка. Той е добър и успешен полицай. Но да ръководиш една дирекция, е специфична дейност. Трябва да следиш и за изпълнението на задълженията на подчинените си. Там имаше притеснителни случаи. Сега състоянието е съвсем различно.

- Какво ще завещаете на Пламен Узунов?

-Освен подредена и работеща система и едно изкушение - да проведе справедливи и добри процедури за разпределението на 160 милиона евро, отпуснати от ЕК за справяне с миграционния натиск. Ако в рамките на месец и половина те протекат гладко и без основания за обжалване, ще имаме една различна гранична сигурност. Ако не усвоим тези средства до края на следващата година, ще ги загубим. Има специално звено в МВР, което работи по обществените поръчки. Най-добрите специалисти в системата. Те готвят документите. И има голям интерес към предмета на тези поръчки.

- В последните седмици ви се наложи да участвате в кризисни щабове - в Хитрино и за снежната блокада. Какво още не знаем за тези две кризи?

- Има две големи поуки. Кризисните щабове са абсолютно необходими. Там работят всички институции заедно. Пожарна, местна власт, лекари, събрани на едно място. Така решенията се вземат по-лесно. При снеговалежите например родилките с термин и пациентите на хемодиализа предварително бяха извозени до болниците.

Много важна е информацията. С умело информиране на населението може да се предотвратят последващи кризи. От БСП ни иронизираха грозно, но предупрежденията дадоха резултат и не допуснахме бедстващи хора по пътищата.

И шофьорите, и

гражданите се

дисциплинираха

- Михаил Миков пише в отчета си като депутат, че през 2014 г. Борисов му предлагал коалиция, 6 министерства и той да остане председател на НС. Знаете ли повече по този въпрос?

-Участвах във всички преговори. В нито един момент Борисов не ни е давал указания за такъв род разговори. Беше ясно, че с БСП не може да се направи правителство, нито да се обсъжда председателят на Народното събрание, защото още през 2013 г., когато ГЕРБ беше първа политическа сила, БСП не даде председателското място на ГЕРБ. Аз не знам за такава среща.

- След изборите в края на март избирателите на ГЕРБ ще могат ли да преглътнат евентуална коалиция с БСП?

-Да не предопределяме изборния резултат. В ГЕРБ има силна мотивация да останем първа политическа сила. Имаме опит и международно признание. Оттук нататък и Борисов го е казвал - безпринципни коалиции не водят до добро. Имаме принципни различия с БСП. По отношение на финансовата, данъчната политика. За социалната предлагат

идеи от времето на

късния Тодор Живков Финансово са необезпечени. Предлагат преференции за фирми на млади хора. Ами ако всички, които имат деца и внуци, регистрират фирмите си на тяхно име? Няма да има постъпления от данък печалба. Ще стане като с ниската цена за регистрация на фирми - роми получиха фирми и с тях се перат пари и крият данъци. Как да се разберем с БСП? Пък и те водят открита война с ГЕРБ. Опитните политици знаят, че преди избори трябва да се остави една отворена врата. Тук няма такова нещо. Има бент между нас.

- Кой е най-лошият сценарий след предсрочните избори?

- Нови избори. Има реална възможност за това, защото може и да няма как да се състави политически логична коалиция.

- Кои са най-големите предизвикателства пред служебното правителство?

- То влиза в много благоприятна среда. Няма сфера с оставени проблеми. Държавата е финансово стабилна, има бюджет и добър темп на икономически растеж. В МВР също оставяме добро наследство за спокойна работа. Има средства за борба с битовата престъпност. Има разчетени планове за справяне с миграционния натиск. ГДБОП работи изключително добре.

- Ако все пак ГЕРБ състави правителство, има ли вероятност да станете отново вътрешен министър?

-Това не е въпрос към мен, зависи от бъдещия премиер. Няма практика досега министър на МВР да е повтарял мандат.

- Кои са актуалните заплахи за България?

- За терористичната заплаха няма конкретен повод, но тя стои за целия свят, не само за България, още повече че сме близо до конфликта. Миграционният натиск, защото сме на трасето на бежанския поток. В последната година вътрешните министри се занимавахме с външнополитически въпроси. Направиха се много неща в тези области като обмен на информация за преминаващите с рисков профил.

- ГЕРБ подкрепи резултатите от референдума, но няма ли мажоритарният вот да навреди на ГЕРБ?

- По този въпрос не могат да се вземат решения с оглед конкретния партиен интерес. Досега ГЕРБ като най-силна партия е печелила мажоритарни вотове, но това може да се промени. Трябва да се прецени как мажоритарният вот ще повлияе на политическата система и съставянето на устойчиви мнозинства и по-доброто представителство. Надявам се следващият парламент да започне с този тип законодателство.

- Кои са най-логичните партньори на ГЕРБ?

- Партиите, които са най-близо до семейството на ЕНП. Не мога да кажа конкретни партии, защото в дясното всеки ден нещо се променя.

- А с ДПС?

- В сегашната ситуация - не.

- С патриотите?

- Да, при ясна позиция от тях по ключови въпроси, а не по конкретни, които са предмет на тяхното внимание. Надявам се да се сближат позициите по теми, които поставиха в кандидатпрезидентската кампания.


CV
Родена на 13 март 1959 г.
Завършила социология в СУ
От юли 2009 г. е началник на политическия кабинет на Бойко Борисов в първото правителство на ГЕРБ
На 5 октомври 2014 г. е избрана за народен представител
От 7 ноември 2014 г. е вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация във второто правителство на ГЕРБ
На 11 март 2015 г. е назначена и за министър на вътрешните работи

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Преброяването онлайн сваля цената наполовина

Разходите са колкото за едни парламентарни избори, но без данните държавата ще губи по 7 млн. лв. на година Разходите за провеждане на едно преброяване на населението по принцип са колкото за едни парламентарни избори и малко отгоре. Минималната му цена според предварителните разчети е към 45 млн. лв., а максималната може да достигне до 52 млн.

Петиция в социалните мрежи събира подкрепа за царя за "Врана"

Петиция-протест срещу "одържавяването на царските домове в България" се разпространява в социалните мрежи. Тя е организирана от национален клуб "Българска корона" и вече е подписана от 140 души. Целта й е да събере подкрепа за цар Симеон срещу решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" не е негов, а на държавата.

Предложение: Младите шофьори – само с придружител на пътя

Младите шофьори – само с придружител на пътя и без право да возят пътници през нощта. Това са само част от предложенията за поправки в изцяло новото законодателство за пътното движение. До края на септември вътрешното, транспортното и регионалното министерство трябва да са готови с новите текстове, предаде Би Ти Ви.

25-годишен моторист загина на пътя Карлово - Сопот, бус го прегази

Двадесет и пет годишен моторист загина на пътя между Карлово и Сопот, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. По първоначални данни той пътувал с мотоциклет "Сузуки" към Сопот и срещу него лек автомобил "Тойота" с 35-годишна шофьорка предприел ляв завой и му отнел предимството. При удара мотористът паднал на пътното платно и бил прегазен от движещ

С тържествена заря за Независимостта завърши празникът във Велико Търново (Снимки)

С тържествена заря-проверка по случай 110 години от провъзгласяването на Независимостта на България завърши празникът във Велико Търново. Сред присъстващите са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и редица депутати. "Държавният глава, правителството и народът действат в съзвучие.

Шефът на Митница-Бургас: За запечатването на винзавода има писмени заповеди

Писмени заповеди за запечатването на трите фабрики и данъчните складове на "Винпром Карнобат" са предоставени на членове на Управителния съвет на фирмата. Това каза пред журналисти в Карнобат директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов, цитиран от БТА. Той информира, че с писмена заповед са извършени оперативни действия по митнически контрол на

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Цветанов във Велико Търново: Радостен съм, че градът отново е препълнен с хора

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства днес на откриването на реставрирания Багрилов надпис във Велико Търново. На откриването присъстваха още кметът на Велико Търново Даниел Панов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, депутатът от ГЕРБ-Велико Търново Станислава Стоянова и председателят на Общински

БСП номинира Янаки Стоилов за конституционен съдия

Янаки Стоилов ще е предложението на БСП за конституционен съдия от квотата на парламента, е решила червената група, научи "24 часа". Предложението за него дошло лично от соцлидерката Корнелия Нинова, а групата я подкрепила без възражения и без други предложения. Предстои парламентът да избере от своята квота един конституционен съдия.

Четирима ранени при катастрофата с три коли край Дебелец

Четирима са пострадали при катастрофата на пътя Велико Търново - Габрово, в района на гр. Дебелец, съобщи полицията. Произшествието е станало тази сутрин около 09,00 ч. По първоначална информация са се ударили три леки автомобила. Двамата водачи са изпробвани за употреба на алкохол, пробите са отрицателни,

Хиляди аплодираха музиканти под пагон, които танцуват с духовите инструменти

Шоуспектакълът е част от програмата за Независимостта Хиляда аплодираха 180 военни музиканти от различни държави, които изпълниха заедно латино парчето "Ваканция в Рио", танцуваха с духовите инструменти в синхрон, без да сгрешат нито един тон или стъпка. Точно в 12,30 ч. пред сградата на Централната поща майор Николай Косев от НВУ вдигна

Катастрофа на АМ "Тракия" край Бургас, движението е само в една лента

Движението при км 5 в посока София на АМ "Тракия" се осъществява само в активната лента поради пътнотранспортно произшествие, информират от пресцентъра на АПИ. Шофьорите са се движат с повишено внимание и съобразена скорост, стритно спазвайки указанията на "Пътна

Катастрофа на пътя Велико Търново - Дряново, движението е в една лента

Временно движението е в една лента по път I-5 Велико Търново - Дряново при разклона за Дебелец поради пътнотранспортно произшествие, предават от пресцентъра на АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на "Пътна полиция", апелират от АПИ. Очаквайте подробности!

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber