300 млн. лв. преобразяват Южна България (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5758881 300 млн. лв. преобразяват Южна България (обзор) 300 млн. лв. преобразяват Южна България (обзор) www.24chasa.bg
Шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и министърът на културата Вежди Рашидов СНИМКА: Йордан Симeонов

Правят три фонда - за София, за Южна и за Северна България

Млада дама в препълнената зала заснемаше всички изказвания на клипове с телефона си, за да запази ценната информация. СНИМКА: Йордан Симeонов

ВЕЖДИ РАШИДОВ

300 млн. лв. са предвидени за Южна България по програмата за регионално развитие. Общо средствата за цялата страна са 340 млн. лв. плюс 100 млн. за туристически атракции.

ПЕТЯ ПЕТРОВА

Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Пловдив на дискусията “Региони в растеж”, организирана от в. “24 часа” с подкрепата на СИБанк и бензиностанции “Газпром”. Спонсор бе и “Белла България”.

Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов представи възможностите за инвестиции в земеделието, които дават еврофондовете и държавният бюджет. До 2023 г. в българското земеделие ще влязат над 19 млрд. лв. СНИМКА: Йордан Симeонов

Павлова обясни за първи път и как ще се реализира програмата. За целта ще бъде

Шефката на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова, министър Лиляна Павлова и издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева влизат за дискусията “Региони в растеж”. СНИМКА: Йордан Симeонов

създаден фонд

ИВАН ТОТЕВ

“Мениджър”,

Областният на Смолян Недялко Славов продължи да настоява за пътя Асеновград-Смолян пред министър Лиляна Павлова и след края на дискусията. СНИМКА: Йордан Симeонов

който ще играе

ПЛАМЕН ПАНЧЕВ

ролята на банка

РУМЕН ПЕХЛИВАНОВ

и ще осигурява безвъзмездно финансиране. Средствата ще се инвестират за градска среда, като същевременно се създават работни места и се променя обликът на градовете.

ЙОРДАНКА ПЕТКОВА

“Предвиждаме създаване общо на три фонда - за София, за Северна България и за Южна. Всеки ще е със стартов капитал от 90 млн. лв. Отделно ще има подфонд, предназначен за туристически атракции, с капитал от 100 млн. лв. С тях ще се финансират паметници на културата от национално и световно значение, като 50% от сумата ще идват от програмата, а останалата част - от подфонда”, обясни Павлова. Тя даде пример с направените пазари в София и Стара Загора. Финансирани са също медицинска лаборатория и частни училища. “Проектите могат да са изцяло частни, както и в подкрепа от общината или в партньорство с нея. Може да се построят аквапарк или туристическа атракция”, каза министърката. 300-та млн. лв. подкрепа за Южен Централен район са за градска среда, улици, тротоари, паркове. Най-много средства ще са за образование - детски градини, училища и вузове.

ВЛАДИМИР КИСЬОВ

“Пловдив бе първата община, която се справи с инвестиционната програма. Отговорност на общините е сами да избират проектите си”, добави Павлова. Във финансовото министерство вече е внесена процедура за създаване на фонд “Мениджър”.

ЛЮБОЗАР ФРАТЕВ

“Опитахме се да приложим научения урок - да няма проекти на парче и да бъде обвързан с друг вид финансиране. Със сериозен екип урбанисти направихме анализ кой е най-добрият модел за развитие на регионите.

ДОБРИНКА ПРОДАНОВА

Румен Порожанов (вторият от ляво на дясно) обясни, че според него е нужно по-ограничено финансиране на къщите за гости. До него отляво е областният на Пловдив Здравко Димитров, а отдясно - кметът Иван Тотев и издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева. СНИМКА: Йордан Симeонов

В България

85% от

населението

живеят и работят

в големи градове Ако продължи тази тенденция, ще има сериозно обезлюдяване и няма да можем да задържим младите хора.

В 9-те големи града на страната има най-много заетост, млади хора и най-ниска безработица. А Южен Централен район е с най-силен потенциал и с най-добри икономически показатели. Пловдив е един от ключовите двигатели за развитие на българската икономика”, каза Павлова. Тя посрещна кмета Иван Тотев с думите, че градът е разкопан, но това е добре, защото значи, че се строи. “Това е добра индикация, колкото повече се ремонтира, това означава, че кипи живот”, каза Павлова. Тя съобщи, че ако няма обжалване, през октомври може да бъде избран изпълнител за

удвояване на

пътя Пловдив-

Асеновград

Той трябва да стане с 4 ленти, за да облекчи трафика и да намалеят катастрофите. 25 млн. лева е инвестицията.

Издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева разказа виц, според който Тотев хванал такси и помолил за 15 минути да го закара през разкопания град до общината. Шофьорът се съгласил, но поискал да върже очите на кмета. Когато стигнал навреме, градоначалникът се изумил и го попитал откъде е минал, а водачът отсякъл, че няма да му каже, защото ще разкопае и малкото останали улици.

“Задръстването е важно за развитието на инфраструктурата, но ако разкопаем и останалите улици в Пловдив, тогава вицът ще звучи по съвсем друг начин”, вметна Павлова. Тя благодари на Гочева и на “24 часа” за дискусиите с бизнеса и местната власт по места.

Румен Порожанов: Не ползвайте комисионери за европроектите

4 млрд. лв. влизат в земеделието в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян

“Много хора ще ви обикалят да ви убеждават, че знаят как и ще ви прокарат проектите за финансиране. Искам да ви кажа, че няма как да бъде финансиран проект, ако не отговаря на условията на програмата. Не ви трябват помощници и комисионери, за да си реализирате проектите.” С тези думи се обърна шефът на фонд “Земеделие” Румен Порожанов към кметовете и земеделските стопани по време на дискусията “Региони в растеж”, която в. “24 часа” организира в Пловдив.

Виж тук презентацията на Румен Порожанов

22,8% са усвоени по програмата за селските райони в Южен Централен район, каза още Порожанов.

Над 4 млрд. лв. пък ще бъдат насочени към земеделците от района в следващите години до 2023-а, съобщи още шефът на фонд “Земеделие”. Най-много пари - 1,350 млрд. лв., са предназначени за земеделците от област Пловдив, 1,1 млрд. лв. са за хасковските, 600 млн. лв. за Пазарджик и над 500 млн. лв. за Смолян, обясни Порожанов.

От тази година вече се достига таванът на преките помощи за земеделците, заяви шефът на земеделския фонд. Това означава, че

всяка година ще се разпределят

помощи в размер на 800 млн. евро,

като тези пари се усвояват 98-99%, допълни Порожанов. Общо 19 млрд. лв. ще влязат в българските земеделци до 2023 г. от бюджета и европейските фондове, каза още той. 165 млн. лв. са разпределени вече към земеделски производители, сключени са и 70 договора за преработка на продукция, допълни още Порожанов.

Вежди Рашидов: Опера в тютюневите складове? Не зная дали тухлите ще издържат

Не съм убеден дали тухлите на тютюневите складове в Пловдив могат да издържат на силните гласове на солистите. Така Вежди Рашидов отговори на въпроса могат ли някогашните сгради на “Булгартабак” да бъдат преустроени в дом за пловдивската опера.

Ако ми намерите подходящ терен, аз се ангажирам, че ще намерим средства да започнем строителството на опера в Пловдив, отговори вече сериозно Рашидов на пловдивския бизнесмен Любозар Фратев.

Министърът не пропусна да напомни, че собствениците на опожарените постройки са длъжни да ги възстановят.

“Това, че е съборена една сграда, не означава, че собственикът ѝ не може да я изгради наново. Светът възстановява по гравюри”, каза Рашидов. Той допълни, че Пловдив е известен като град на бохемата и културата.

“Пловдивският театър беше 3 г. в пепел и сажди. Беше ми обидно да видя тази духовна фабрика в това състояние. Но осигурихме средства и го възстановихме”, каза министърът.

“В годините НИПК се е свил до такава степен, че са останали към 30 човека. 15-ина обработват над 160 хил. преписки. Тези хора трудно обработват тези документи”, отговори Рашидов на въпрос на кмета на Раковски Павел Гуджеров за бавната работа по издаване на становища за паметници на културата, което пък бави общинските проекти.

“Законът дава право на кметовете да наложат на собствениците да си ремонтират паметниците на културата. Има възможности. Отдавна е в сила и промяната, която позволява на кметовете да си направят свои звена за културните паметници”, допълни Вежди Рашидов.

Иван Тотев: Предизвикателствата ни вече са образованието и квалифицираната работна ръка

Благодаря на в. “24 часа” за организирането на тази среща за бъдещето на Южен Централен район.

Ние сме един от добрите региони, но също имаме своите големи предизвикателства. Тук много повече си говорим за образование и квалифицирана работна ръка. Неща, които са на друго ниво. Отдавна не се говори за безработица.

С тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев откри шестата дискусия “Региони в растеж”.

Министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов и шефът на фонд “Земеделие” Румен Порожанов ще помогнат на бизнеса да получи информация от първа ръка, каза на откриването издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева.

На срещата в Пловдив дойдоха над 50 бизнесмени от Пловдив и съседните области. Тотев и Венелина Гочева заедно с Румен Порожанов откриха и фермерски пазар на площад “Централен” в Пловдив.

СИБАНК отпуска кредити с ниски лихви по плана “Юнкер”

СИБАНК раздава кредити с ниски лихви за осъществяване на проектите от програмата за развитие на селските райони, съобщи на дискусията “Региони в растеж” Петя Петрова от банката.

“Дори и да са грантови програми, пак се иска съфинансиране”, каза Петрова.

Тя подчерта, че СИБАНК е първата у нас, която работи по плана “Юнкер” и програмата КОСМЕ. За м.г. близо 56 млн. евро са раздадени от банката, като от тях 4,5 млн. евро са по проекти на Южен Централен район.

Къщи за гости ще се финансират само в някои региони

Пловдивският бизнес: Ризата вече ни е тясна, трябва обединение с околните общини

“Догодина ще има отново финансиране за неземеделски проекти като къщите за гости от Програмата за развитие на селските райони”, съобщи на дебата “Региони в растеж” в Пловдив шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Той бе изрично запитан дали няма да се възстанови финансирането на къщите за гости в селските райони от областния управител на Смолян Недялко Славов.

“Наредбата ще се готви от министерството на земеделието. Според мен обаче трябва

да се даде

приоритет

на проекти

за работилници,

цехчета, фурни и пр., които имат добавена стойност, а не къщи за гости. Проектите за къщи за гости пък трябва да се финансират само в региони, в които хората наистина ходят на селски туризъм, а не из цялата страна”, допълни Порожанов. Той даде Родопите за пример за подходящ за финансиране на туристически обекти регион.

Разширяването на пътя Асеновград-Смолян, след като наесен започва разширението на Пловдив-Асеновград, също живо вълнуваше както областния Славов, така и бизнеса на срещата, посветена на развитието на Южен Централен район. Славов обвърза развитието на област Смолян с по-голямото шосе, което трябва да извежда и до граничния пункт Рудозем-Ксанти, който пък щял да е готов през 2019 г. Шефката на търговско-промишлената палата в Пловдив Добринка Проданова също попита за пътя. “Приветстваме удвояването на трасето от Пловдив до Асеновград, но предвижда ли се поне проектиране на останалата част, която свързва Родопите”, интересуваше се Проданова.

“Пловдив ще става все по-тесен, ако не се направи пътят към Смолян”, каза и кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

“Явно бързо свикваме с хубавото и имаме повече искания. Нека не забравяме колко милиона отделихме за рехабилитацията на пътя Асеновград-Смолян. В момента довършваме тунелите, които изискват сериозен финансов ресурс. До края на строителния сезон те ще са реновирани”, увери в отговор регионалната министърка Лиляна Павлова. Тя съобщи, че предвиждат предварително проучване за трета лента по отсечката Смолян.

“ Кога ще бъде въведено второ ниво на местно

самоуправление

с избираеми

областни

управители?”

Този въпрос към Павлова зададе общинският съветник от “Съюз за Пловдив” и член на КРИБ Владимир Кисьов. Той посочи, че “на Пловдив ризата е тясна”. “Това е най-малката община в България като територия. Нужно е градът да се развива. Дали в стратегията за децентрализация е заложено окрупняване на общини в България?”, попита още Кисьов. Кметът Иван Тотев тутакси го подкрепи, а Павлова обясни, че подобен проблем има не само Пловдив, но и Добрич.

“Евентуалното обединение на Пловдив със съседните общини Марица и Родопи може да стане само след референдум, с решение на общинските съвети и със съгласието на обществеността”, отговори регионалната министърка. Павлова поясни, че за разлика от други населени места, които се окрупняват заради липса на финанси, пред общините Марица и Родопи този проблем не стои. Тя добави, че предстои дебат за ново райониране на страната.

“София ще бъде отделен район, защото много дръпна напред. Тя няма да е част от Югозападния район. Поне 10 области у нас не отговарят на европейските изисквания за брой население. Окрупняване ще има, но няма да закриваме области”, успокои Павлова.

Догодина трябва да бъдат отпуснати през ББР още 1 млрд. лв. гаранции за пълно покриване на проектите за саниране, каза още тя. От 2018 г. пък ще се търсят нови механизми и вероятно

самоучастие

на собствениците

“Всички над 2000 сгради са с осигурено финансиране в момента, за 850 сгради текат тръжни процедури. Имаме 2500 сгради готови за сключване на договори и се надявам НС да гласува закона за бюджет 2017 с допълнителни 1 млрд. лв. гаранция”, заяви Павлова.

“Трябва да се разшири входът на Пловдив, пътят, покрай който са всички индустриални предприятия”, поиска пък Йорданка Петкова.

“Пловдив вече стартира отчуждение за 53 имота, но община Марица не е започнала нищо, защото няма пари за отчуждения. Говорим с областния управител да издадем разрешително за строителство само в зоната на Пловдив. Ще се търси и финансиране от бюджета, защото проектът за разширение на пътя е скъп - 55 млн. лв., като ще се направи и канализационен колектор на индустриалната зона”, отговори кметът Иван Тотев.

Публично-частните партньорства при осъществяването на проектите пък вълнуваше Пламен Панчев от "Тракия икономическа зона".

Още по темата: 

Чисти храни и свежи плодове и зеленчуци на фермерския пазар в Пловдив (видео)

Навалица на фермерския пазар в Пловдив, народът лудна по чисти храни

Иван Тотев: Нашите предизвикателства вече са образованието и квалицираната работна ръка (видео, снимки)

Рашидов: Парите за Пловдив - Европейска столица на културата закъсняват (Видео)

Лиляна Павлова: 300 милиона лева преобразяват Южна България

Румен Порожанов: Не ползвайте комисионери за европроектите

В Пловдив искат областните управители да се избират (обновена)

СИБанк раздава кредити с ниски лихви

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Йонко Георгиев и Далибор Маринкович: Важно е да имаш партньор като Fibank, да разчиташ на съдействие

Сръбският ресторант "Котилото" в София организира собствени празници с музика на живо Може ли бизнес да се прави, без да се взема кредит - повечето предприемачи ще отговорят, че това е почти невъзможно. Но има и случаи, при които става и то успешно. Такъв пример е сръбският ресторант “Котилото”. Собственици са Йонко Георгиев и Далибор

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

"Скай" към акционерите си: Приемете офертата на "Комкаст"

Телевизионната група "Скай" (Sky) препоръча на акционерите си да приемат офертата за 30 милиарда британски лири на американската компания Комкаст (Comcast), която е по-висока от предложената от конкурента "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox), предаде АФП. Вчера вечерта в края на наддаването между двата американски гиганта в сектора на

Китайската банка за развитие е финансирала проекти за над $50 млрд. в Африка

Китайската банка за развитие (КБР) е финансирала до момента близо 500 проекта в 43 африкански страни на обща стойност над 50 милиарда долара, съобщи нейният главен икономист и говорител Лиу Юн. Основните сфери, в които са правени инвестициите са развитие на местната инфраструктура, енергетика, минно дело, телекомуникации,

Индексът на тържищните цени за цените на хранителните стоки на едро се покачи с 0,43%

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0,43 процента до 1,380 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Доматите поскъпнаха тази седмица със 11,1 на сто и се продават по 1,60 лева за килограм.

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Американци спечелиха търга за телевизия "Скай" с оферта за 29,6 млрд. британски лири

Британските регулаторни власти обявиха, че американската компания "Комкаст" (Comcast) е отстранила конкурента си "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок в рядко организиран търг, който позволи на две групи да наддават за телевизия "Скай" (Sky), предаде Асошиейтед прес.

Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите,

Българинът спи 9 часа, а работи 7

Жените у нас домакинстват почти два пъти повече от мъжете При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с

САЩ удължиха срока за приключване на сделки с няколко руски компании

Съединените щати удължават срока, до който инвеститорите трябва да приключат сделките си с Русал, руската група Ен+ (En+) и компанията Евросибенерго. Новата крайна дата е 12 ноември тази година. Това съобщи Управлението по контрола над чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ, цитирано от ТАСС.

Хиляди протестираха във Варшава, искат по-високи заплати и по-кратко работно време

Няколко хиляди души демонстрираха днес по улиците на Варшава с настояване за по-високи почасови ставки и намаляване на работното време, предаде ДПА, като се позова на полската агенция ПАП. Проявата, свикана от Общополското сдружение на профсъюзите, бе под мотото "Стига!". Организаторите казаха, че участниците са били около 20 хиляди, предава БТА.

Започна наддаването за купуването на британската телевизионна компания "Скай"

Започна наддаването между американските медийни гиганти "Комкаст" (Comcast) и "Фокс" (Fox) за купуването на телевизионната компания "Скай" (Sky), съобщи Франс прес. Със своите 23 милиона абонати, "Скай" е един от най-големите телевизионни оператори в Европа, предаде БТА. За момента офертата на "Комкаст" е 14,75 британски лири за акция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber