Ден на “24 часа” в Пловдив: Южна България до 2020 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5756569 Ден на “24 часа” в Пловдив: Южна България до 2020 г. (Обзор) Ден на “24 часа” в Пловдив: Южна България до 2020 г. (Обзор) www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието Десислава Танева разглеждат фермерския пазар в София, организиран от “Български фермер”.

Министри и предприемачи заедно на бизнес форум 

Фермерски пазар

Изложба с емблематичните първи страници на любимия вестник за 25-годишнината му

Как ще се развива Южна България до 2020 г., какви са големите инвестиционни проекти в региона и кои сектори имат най-голям потенциал. Тези теми събират в понеделник в Пловдив министри и бизнес на форума “Региони в растеж”, организиран от в. “24 часа”.

Срещаме за пореден път правителството с бизнеса. В Пловдив ще са министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов, изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов, а техен домакин е кметът на Пловдив Иван Тотев. И понеже фокусът ще е върху развитието на Южния централен район на България, на форума ще говорят и кметове от областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Очакваме от тях да представят плановете си за развитие на градовете. Сериозен интерес има и от местния бизнес - малък или по-голям. Предприемачите могат да задават въпроси на министрите и кметовете, но и да им подскажат какво още трябва, за да има условия за повече растеж. Участие вече са заявили представители на “Тракия икономическа зона”, “Макском”, ВМЗ, КЦМ, “Пловдивски панаир” и представители на земеделския бизнес от региона.

Форумът се организира с подкрепата СИБанк - основен партньор на кампанията “Региони в растеж”, и с помощта на бензиностанции “Газпром”. “Региони в растеж”- Пловдив е шестият бизнесфорум от кампанията на в. “24 часа”. Досега при препълнени зали и огромен интерес бяха проведени такива във Варна, Бургас, Враца, Велико Търново и Русе.

 296,5 млн. лв. за 16 града по “Региони в растеж до 2020 г.

296,5 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж” може да влязат за развитието на 16 града в Южен централен район в периода 2014-2020 г.

Инвестициите са по т. нар. две приоритетни оси - “Устойчиво и интегрирано градско развитие” и за “Подкрепа на енергийната ефективност”, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Асеновград, Димитровград, Велинград, Карлово, Панагюрище могат да подобрят енергийната си ефективност в сграден фонд, да модернизират градската среда и икономическите зони, да инвестират в общинска образователна, социална и културна инфраструктура и градски транспорт. За тези 10 общини финансовият ресурс за подкрепа чрез безвъзмездна финансова помощ е за 259, 2 млн. лв.

Предвидените средства за инвестиции в целевите 6 града - Пещера, Свиленград, Златоград, Девин, Крумовград, Ивайловград, са за 37,3 млн. лв.

Освен за градско развитие и за енергийна ефективност общините в Южен централен район може да кандидатстват и за програми за регионален туризъм, регионална образователна и социална инфраструктура.

Как са  разпределени средствата по градове?

За Пловдив са предвидени 80,8 млн.лв., за Пазарджик - 26 млн. лв., за Хасково - 27 млн. лв., за Кърджали -21 млн. лв., за Димитровград - 17,7 млн. лв., за Смолян - 20,9 млн. лв., за Велинград - 16 млн. лв., за Карлово - 15,6 млн. лв., за Панагюрище - 14,9 млн. лв., за Асеновград- 19,3 млн. лв., за Златоград- 5 млн. лв., за Девин - 5 млн. лв., за Свиленград - 8,1 млн. лв., за Пещера - 10,7 млн. лв., за Крумовград- 4,4 млн. лв., за Ивайловград - 4,1 млн. лв.

Чисти храни от производители на площад "Централен"

Шотчета от козе мляко от “Халалица” с мед от “Апи арт” и орехи, хапки от франзела с квас от пекарна “Дон Батон” с овчи кашкавал от ферма “Златно руно”- с. Брестник, и домашна куртовска лютеница от “Злато моме”. Това са само част от вкуснотиите, които ще могат да опитат посетителите на големия фермерски пазар в деня на “24 часа” в Пловдив.

Пазарът ще е на 12 септември от 10 до 18 часа на площад „Централен”. Той е организиран от в. „Български фермер” с подкрепата на Българската банка за развитие и съдействието на Община Пловдив и фермерски организации от региона и страната. Ще го открият изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Видео: Български фермер

Как се приготвят вкусни ястия с чисти продукти от местните ферми и стопанства, демонстрира пловдивският кулинар шеф Росен Чакъров. Ще има и много други безплатни дегустации. Ферма “Под Балкана” от с. Васил Левски, Карловско предлага биволско сирене и мляко. “Козле” изкушава с кози продукти. Ще има овче и краве сирене от ферма “Угърчин” - по традиционна българска рецепта с вкус като едно време. С млечни продукти собствено производство се представят членове на организация “Фермерско мляко” от гр. Раковски. Биопроизводителите предлагат в Пловдив пресни плодове и зеленчуци, билки, билкови екстракти, пирински чай, биосокове, биовина и други вкуснотии. От „Дивата ферма” посетителите ще разберат какъв всъщност е вкусът на истинското телешко, при това био. На пазара ще има много истински мед: билков, манов, акациев и продукти от пчелини „Якофови”, “Попови” и „Апи арт”. Сладко и сок от арония от Светльо Коев, сладка и квас от Цветана Цанева. Големият пазар в Пловдив е третият след Бургас и София - част от инициативата на „Български фермер” за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите. В Пловдив ще са над 30 производители - членове на Българска асоциация “Биопродукти”, фермери, подкрепени от фондация “Биоселена”, редовни участници във фермерския пазар в града на “Хранкооп - Пловдив” и организации на млекопроизводители и зеленчукопроизводители от региона. 

Видео: Български фермер

ПО ТЕМАТА: 

Чисти храни и свежи плодове и зеленчуци на фермерския пазар в Пловдив (видео)

Навалица на фермерския пазар в Пловдив, народът лудна по чисти храни

Иван Тотев: Нашите предизвикателства вече са образованието и квалицираната работна ръка (видео, снимки)

Рашидов: Парите за Пловдив - Европейска столица на културата закъсняват (Видео)

Лиляна Павлова: 300 милиона лева преобразяват Южна България

Румен Порожанов: Не ползвайте комисионери за европроектите

В Пловдив искат областните управители да се избират (обновена)

СИБанк раздава кредити с ниски лихви

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Мобилна вана се бори за златото на “Есен 2018” Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания. Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени. Колекторът произвежда топла вода,

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор, видео)

“Да, открихме го” - казват митниците. Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа.  И вчера работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен. Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село

2000 преминаха през Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение за година

144 обучения се проведоха в модерната база 144 обучения бяха проведени в Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение България за една година. 2000 преминаха през модерната учебна база, откакто центърът отвори врати през септември 2017 г. Курсовете водиха 53 лектори, професионалисти в сферата на енергетиката в България.

Йонко Георгиев и Далибор Маринкович: Важно е да имаш партньор като Fibank, да разчиташ на съдействие

Сръбският ресторант "Котилото" в София организира собствени празници с музика на живо Може ли бизнес да се прави, без да се взема кредит - повечето предприемачи ще отговорят, че това е почти невъзможно. Но има и случаи, при които става и то успешно. Такъв пример е сръбският ресторант “Котилото”. Собственици са Йонко Георгиев и Далибор

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

Китайската банка за развитие е финансирала проекти за над $50 млрд. в Африка

Китайската банка за развитие (КБР) е финансирала до момента близо 500 проекта в 43 африкански страни на обща стойност над 50 милиарда долара, съобщи нейният главен икономист и говорител Лиу Юн. Основните сфери, в които са правени инвестициите са развитие на местната инфраструктура, енергетика, минно дело, телекомуникации,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Индексът на тържищните цени за цените на хранителните стоки на едро се покачи с 0,43%

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0,43 процента до 1,380 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Доматите поскъпнаха тази седмица със 11,1 на сто и се продават по 1,60 лева за килограм.

Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието

 Публикации в печатните медии през последната седмица информират, че дини се внасят по 0,70 лв., а до нас достигат на цена от 2,50 лв.  Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието. Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция, а завишените стойности на вноса имат своето обяснение,

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Американци спечелиха търга за телевизия "Скай" с оферта за 29,6 млрд. британски лири

Британските регулаторни власти обявиха, че американската компания "Комкаст" (Comcast) е отстранила конкурента си "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок в рядко организиран търг, който позволи на две групи да наддават за телевизия "Скай" (Sky), предаде Асошиейтед прес.

Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите,

Българинът спи 9 часа, а работи 7

Жените у нас домакинстват почти два пъти повече от мъжете При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber