Какво четат учениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/5536312 Какво четат учениците Какво четат учениците www.24chasa.bg
26-годишната учителка по български език и литература Таня Петрова СНИМКА: “24 ЧАСА”

От Елин Пелин и Братя Мормареви през биографията на Лео Меси до Джон Грийн и Мартин Гилбърт

“24 часа” започна националната кампания “18 книги за вашето литературно пълнолетие”, подкрепена от VIVACOM.

Става дума за книги, които е добре човек да е прочел, когато става на 18 години и навлиза в зрелостта, нищо, че не са в учебните програми.

Всеки от авторитетно жури от 32-ма писатели, критици, журналисти ще даде своя лична класация от 18 книги. Те ще бъдат публикувани и на сайта 24chasa.bg, а читателското мнение и гласуване на сайта ще се включи като допълнителен член на журито. Вижте от 52-а до 54-а стр. списъците на 5-има от членовете на журито.

Хубаво е мъдри и зрели хора да споделят за най-доброто от света на книгите, което да даде интелектуален полет на младите. Още по-добре е обаче да дадем думата и на самите тях. Защото много често несправедливо лепим на цялото младо поколение етикети като “не пипват книга”, “неграмотни”, “невежи”.

Тази съвременна митология

успешно опровергава

младата учителка по български език и литература Таня Петрова от столичното 119-о СОУ “Академик Михаил Арнаудов”.

Читателите на “24 часа” я познават от две нейни интервюта. В едното сподели вижданията си за реформата в средното образование и предизвика оживен дебат в сайта на вестника. В другото срещна своите възгледи за образователната реформа с тези на новоизбраната министърка на образованието и науката Меглена Кунева в “24 часа” в началото на февруари.

Таня е на 26 години и преподава на шестокласници. Убедена е, че съвременните деца не заслужават имиджа си на невежи, който други им създават. Най-малкото защото никой не ги пита какво тях лично ги интересува от класическата и съвременната литература. След толкова драматични дискусии, форуми, спорове какви автори да влязат в учебните програми и какви - да излязат от тях, решава да ги попита сама. И да напише любимата учебна програма за шестокласници, съставена от самите тях.

Разделя по двойки учениците в трите класа, на които преподава и им поставя задача да представят пред класа книга по свой избор. Без ограничения върху жанра, литературната епоха, обема на произведението или стила на самата презентация.

“От февруари досега всяка седмица и в трите класа си подарявахме по едно 10-минутно бягство в света на художествената измислица. Всяка презентация се очакваше с нетърпение - най-вече защото беше глътка свежа литература в

задушливия климат на

задължителната програма Но и заради интересните заглавия, които провокираха разпалени дискусии. В класната стая нахлуха книги, избрани и обичани от децата. И нищо по-хубаво от това не може да сполети часа по литература!”, сподели младата жена.

 

Книгата си остава евъргрийн забавление за децата на всяка епоха, убедена е тя. “Четенето се случва, магията на четенето я има! От значение ли е, че в абракадабрата на тази магия днес са забъркани електронни устройства, читателски форуми и дори писателски платформи и софтуер?”, пита учителката. Експериментът й показва, че набедените за апатично-неграмотни съвременни тийнейджъри, които предпочитат айфоните си пред общуването с книгата, са

любознателни хлапета,

които не само

четат, а и творят

От експеримента си Таня Петрова стига до няколко извода, които сподели с “24 часа”:

1. Децата обичат книги, в които героите са техни връстници - 12-13-годишни хлапета. Хитроумните начини да надвиеш школската скука и да внесеш в живота си приключенския заряд на детството предизвикват истински възторг у подрастващите. Може би заради хумора, но и заради чисто човешкото желание да бъдеш разбран, да изживееш свободата си чрез тази, която постига героят, счупвайки оковите на ученическите задължения. Тази любима за децата тема ни отведе при “Седем хайдути и едно магаре” на Нушич, “Майлс и Найлс: Пакостниците” на Мак Барнет и Джори Джон, “Малкият Никола” на Рьоне Госини (с блестящите илюстрации на френския интелектуалец Жан-Жак Семпе), както и при героите на Робърт Лоурънс Стайн от “Добре дошли в лагер “Кошмар”.

2. Криминалните загадки, приключенските сюжети и фантастичните истории са безспорната класика в детския литературен живот. И тук не става въпрос за класиката в авторството, а за нея като обич, като

страст към

авантюризма

на детектива и странстването. Така до традиционните автори Ерих Кестнер (“Емил и детективите”, “Двойната Лотхен”), Астрид Линдгрен (“Роня - дъщерята на разбойника”), Жул Верн (“Пътешествие до центъра на Земята”), Даниел Дефо (“Робинзон Крузо”), Марк Твен (“Том Сойер”) и Карл Май (“Олд Шуърхенд”) се наредиха и много наши съвременници - Ришел Мийд с “Академия за вампири”, Дерек Ланди със “Скълдъгъри Плезънт”, Крис Кълъмбъс и Нед Визини с “Къщата на тайните”, Алфред Бекер с “Криминалните загадки на Леонардо”.

3. Учениците харесват книги, в които намират достойни за подражание герои и етични модели на поведение. Възхищението пред нечия физическа и интелектуална мощ захранва естествената детска потребност от имитиране, от създаване на идоли и придържане към тяхната ценностна стабилност. Безспорен любимец е героят на Рик Риърдън - Пърси Джаксън - съвременно момче, което се оказва син на древногръцки бог. Голямо беше учудването ми, когато моя ученичка - голяма почитателка на поредицата “Кръвта на Олимп”, ми сподели, че сред редовете на Риърдъновите книги се е зародила обичта й към гръцката митология. И че тя (обичта) предхожда учебните часове, в които упорито занимавах учениците си със сюжети от Олимп.

4. Идоли децата намират и сред живите герои на нашата съвременност. Житейската и професионалната

съдба на футболиста

Лео Меси,

разказана в детска биографична книга за него от Ивете Жултовска-Дарска, предизвика огромен интерес.

5. Безспорен любимец на учениците се оказа писателят Роалд Дал (“Матилда”, “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Фантастичният господин Фокс”, “Невероятното лекарство на Джордж”). Мисля, че в такъв го превръщат необичайните сюжети, героите чудаци, свежият стил и винаги оптимистичните житейско-художествени послания на творбите му. Приятно ми стана, когато едно момиченце дойде и ми каза усмихнато, че е чело “Матилда” 4 пъти, просто защото много му харесва.

6. В избора на шестокласниците влязоха и трима български автори - Павел Вежинов със “Следите остават”, Братя Мормареви с “Таралежите се раждат без бодли” и Елин Пелин с “Гераците”.

7. Не минахме и без влиянието на американската култура и холивудската филмова индустрия - “Лабиринтът: В Обгорените земи” (Джеймс Дашнър) и “Вината в нашите звезди” (Джон Грийн). Момичетата нерядко избираха и

сладникаво -

драматични

сюжети,

в центъра на които е усложненият живот на една съвременна тийнейджърка (Girl Online от Зоуи Съг).

8. Не липсваха и заглавия, които със сериозността си предизвикаха задълбочени и дори философски размисли в клас. “Дневникът на Ане Франк” трогна с жестоката си историческа правдивост, “Чичо Томо вата колиба” постави в съвсем нов контекст “взривоопасната” за обществото ни тема за робството и свободата, а представянето на “Повелителят на мухите” ни изправи пред въпроса “Ако възрастните спасяват децата, то

кой спасява

възрастните?”

Истинско възхищение сред съучениците си предизвикаха две момчета, които, водени от страстта си към историята, представиха колосален исторически труд на сър Мартин Гилбърт за Първата световна война. Презентацията на тази единствена документална книга в нашия експеримент беше придружена от впечатляващ снимков материал, монтиран и озвучен в кратки клипчета от самите момчета. Първата световна война оживя пред нас: с безумията и жестокостта си предизвика много въпроси, а с героите и победите си - истинското детско удивление.

След края на експеримента си направих равносметка колко много съм научила от и за децата. По страниците на техните лични детски истории ги има и потребността от общуване, и желанието да бъдеш разбран, и магнетичното

увлечение

по идолите,

и страстта към непознатите изживявания. Прочетох това в избора им, в свободното и доброволно решение на всеки от тях да допусне до себе си своите десетминутни литературни гости. Думата имат децата. И затова тя никога не е звучала по-красиво!

ПО ТЕМАТА: 

Списъкът на Алек Попов

Списъкът на Дилов

Вижте кои са в журито, което ще определи 18-те книги за незадължително четене (видео)

18 незадължителни книги, които трябва да прочете всеки 18-годишен

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Паника в центъра на Благоевград! Падна фасадата на мола (Снимки)

Цялата фасада на мола в Благоевград падна от силния вятър преди минути. Сградата е бившият градски универсален магазин, който преди няколко години бе основно ремонтиран и превърнат в мол. Към мястото пътуват линейки. Наблизо е имало много хора, но не се знае дали има пострадали.  Очаквайте подробности!

Проф. Пламен Митев: Новата снимка на Левски e фалшификат!

- Младежи твърдят, че открили неизвестно фото на Апостола от учителските му години във Войнягово - Най-добрият познавач на образа на Апостола казва, че тя е на по-малкия му брат Петър и е известна Една черно-бяла фотография на младеж с гъст светъл перчем, мустаци, сако и папийонка хвърли в екстаз мнозина привърженици на Васил Левски.

4 сигнала за паднали клони заради силния вятър в София

Към момента са отработени четири сигнала за паднали клони на дървета от силния вятър, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" реагират на сигнали. Във връзка с обявения жълт код и прогноза за усилване на вятъра през втората половина на денонощието,

Километрична опашка от коли преди и след Симитли (Снимки)

Километрична опашка от коли се образува по международния път Е79 в посока Кулата-София. Задръстването започва преди Симитли, а пътна полиция регулира включването на автомобили от посока Банско към главния път. Колоната продължава по целия път след Симитли до Благоевград. Очаквайте

Огнеборци гасиха пожар в русенско училище

Огнеборци гасиха пожар в хранилище по изобразително изкуство в гимназия "Възраждане" в Русе. Това съобщиха от противопожарната служба в града. Сигналът е подаден след 12,00 часа днес. Веднага на място са пристигнали два екипа с огнеборци. Хранилището с площ от около 10 кв. м се намира на последния четвърти етаж.

Автобуси на близо 40 години превозват деца до училище

Автобуси на близо 40 години возят децата към училищата. Средната възраст на превозните средства е 10-12 години, но все още сред тях има и доста по-стари. Това показват проверките на контролните органи в началото на новата учебна година, предаде NOVA. До момента са проверени повече от 700 училищни автобуса.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пътна полиция – активен партньор в Международния технически панаир в Пловдив

Сектор „Пътна полиция“ – ОДМВР-Пловдив и колегите им от ГДНП организираха информационен щанд в рамките на Международния технически панаир, който днес бе открит в града. „Отговорни на пътя“ е мотото, под което се обединяват организаторите на проявата и пътните полицаи. На специално инсталиран монитор тече клип с апел към водачите за безопасно и

Поклонението пред актрисата Росица Данаилов ще бъде в Народния театър в сряда

Поклонението пред актрисата Росица Данаилов ще се състои в сряда, 26 септември, от 11.00 до 13.00 часа във фоайето на Народния театър, съобщиха за БТА близки на семейството. След това от 13.30 часа роднините й ще се простят с нея в църквата "Свети Седмочисленици" в столицата. Росица Данаилова почина вчера на 84-годишна възраст.

Мъж изпадна от кола в движение и пострада

За тежък инцидент, станал на пътя за Вършец, съобщават днес от Областната дирекция на МВР във Враца. В лек автомобил "Фолксваген" пътували 26-годишен шофьор и 40-годишен пътник. По време на движение пътникът отваря вратата на колата, вследствие на което изпада от нея и го блъска тегленото от автомобила ремарке, предаде "Дарик".

Павлова откри годишната среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове

Министър Лиляна Павлова откри днес 27-ата годишна среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Това са фондовете, чрез които се реализира една от най-важните политики на ЕС - кохезионната, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Образувано е досъдебно производство за крана за алкохол край Карнобат

Досъдебно производство е образувано относно нерегламентирания кран, от който може да се източва алкохол във „ВИН. С. Индъстрийс“ край Карнобат. Това каза за БНР директорът на Митница – Бургас Валери Стефанов и уточни, че това е най-сериозното нарушение, открито при проверката. Определенията на Районния съд в Карнобат,

Експерт: Преминаването на жп прелези при спуснати бариери ще спре, ако има глоби

От началото на годината до момента на жп прелези са станали общо 20 инцидента с 4 жертви и 7 ранени. Повечето от катастрофите са по вина на водачите на автомобили, които пресичат релсите дори при спуснати бариери и включена сигнализация. Това каза в ефира на „Здравей, България” главният ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber