Тихоокеанска сьомга на 45 км от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5497176 Тихоокеанска сьомга на 45 км от София Тихоокеанска сьомга на 45 км от София www.24chasa.bg
Гледачът Светолик Антич от Белград се грижи денонощно за малките сьомги. СНИМКА: Алексей Димитров

Кредит от 5,5 млн. лв. подкрепя първия проект в Европа за отглеждане на вида кохо с рециркулационна система

България - крупен производител на тихоокеанска сьомга. Може да звучи и като виц, но не е. Нестандартната идея вече се реализира на 45 километра от София с подкрепата на Българската банка за развитие. В самоковското село Горни окол се изгражда първата в Европа ферма за кохо сьомга, изцяло по рециркулационна система.

“Това не е сьомгова пъстърва, защото всъщност такова нещо няма, тя си е пъстърва.

А нашият проект е за отглеждане на един от основните видове сьомга, тихоокеанския, който към този момент изобщо не се предлага в България”, уточни веднага един от съдружниците в “Кохоферм” Валери Милованов. Кохо сьомгата е най-грозната от видовете сьомга - с човка на муцуната, но за сметка на това е сред най-полезните. Има повече омега-3 и полезни вещества от познатата у нас атлантическа сьомга, която идва от Норвегия.

Милованов заедно с колегите и приятелите си Георги Софиянски и Георги Стефанов изцяло се е посветил на новия бизнес. А той е крупен за мащабите на България - общо е

за 5,5 млн. лв.,

финансирани от ББР

Включва 2,6 млн. лв. субсидия от оперативна програма “Рибарство”. По нея досега е платен само авансът от 1,3 млн., а всеки момент се очаква и останалата част.

Именно кандидатстването по европрограмата се оказва голям препъникамък пред реализирането на фермата. Проектът е бавен близо 2,5 години. А в същото време съдружниците вече имат подписан договор и платен аванс да ползват технологията на американската фирма WMT.

“Те ни успокояваха, че и при тях нещата се бавят, даваха ни кураж, но накрая ни посъветваха да се обърнем към търговския департамент на посолството на САЩ”, обясни Милованов. След срещата там нещата започват да се случват и договорът по ОП “Рибарство” най-после се подписва през декември 2014 г.

И тук нова изненада. Оказва се, че всички банки, които преди това са обещали финансиране, се отдръпват, започват да искат нови обезпечения - имоти, коли и т.н. Само от Българската банка за развитие се съгласяват да финансират проекта.

Но вече е изгубено много време и се оказва, че за 6 месеца трябва да се извършат строителни дейности, които нормално се правят за 2 години. Причината е, че на 31 декември 2015 г. приключва първият програмен период и по него след тази дата не може да се правят плащания.

Това води и до известни компромиси, за да се вместят в сроковете, което води и до постоянно изникващи проблеми, които сега трябва да се решават в ход.

Всъщност идеята за отглеждане на кохо сьомгата е от сина на Валери Милованов - Александър. Реализира се по негов контакт с Даниел Стечи, председател на канадските аквакултури. Именно канадецът е основният консултант и дизайнер на фермата в с. Горни окол. Първоначално той прави проучване и казва, че за да има ефективност, трябва да се отглеждат по 600 тона сьомга годишно. След като се запознава с българската действителност, преизчислява проекта и отсича: “И при 200 тона ще постигнете много добри резултати”. Организира импровизиран търг между 9 западни компании, които да изпълнят проекта. Печели го WMT. Екипът на “24 часа" завари

двама американци,

които лично правят

фините настройки

на системата

Канадецът Даниел Стечи организира и международен конкурс за т.нар. гледач, който да се грижи денонощно за ценните риби. Явяват се кандидати от Испания, САЩ, Чили, Гърция, Филипините, Сърбия. Стечи препоръчва да се избере между испанеца и сърбина Светолик Антич. Съдружниците се спират на балканеца, но и това се оказва проблем. Като гражданин на страна извън ЕС има много сложни изисквания за назначаване.

“Наложи се да пуснем обява във в. “24 часа” и да направим конкурс, за да доказваме, че няма в България подготвен човек, който да работи тази дейност”, обясни Милованов. И до днес обаче стои нерешен проблемът с работния статут на Антич. А белградчанинът е завършил магистратура по приложни аквакултури в университет в Осло, работил е в норвежки ферми за сьомга, довел е у нас жена си и детето на 1 година.

Грижи се за рибите в “Кохоферм” денонощно, храни ги, следи параметрите да са изрядни.

Кохо сьомгата се отглежда при температура от 13 до 15 градуса през цялата година. Зарибителният материал се купува от американската фирма “Таргет Марина”. Тя е единствената в света, която издава сертификат, че хайверът е свободен от патогени.

В България

кохо сьомгата ще

се отглежда изцяло

в сладка вода

Това не е проблем, защото тези риби по принцип се раждат в реките, после живеят в океаните и накрая се връщат обратно да хвърлят хайвера си и умират. Тоест могат да живеят и в сладка, и в солена вода.

В момента първите малки сьомги са стигнали до около 19 грама в едната сграда на фермата - люпилнята. Предстои скоро да бъдат преместени за угояване в голямо хале от 1070 кв. метра с 6 басейна. Продават се, когато стигнат към 3 килограма, което става за между 12 и 14 месеца. Капацитетът от 200 тона се запълва на три части - по 67 тона, които ще се вадят през четири месеца.

Първите кохо сьомги трябва да излязат след Нова година, но още за Никулден ще са над 2 кг и ще стават за ядене, обясни Милованов. В рециркулационната система се въртят постоянно 2500 кубика вода, която е от 2 сондажа. Тя преминава през биофилтър, където специална бактерия изяжда амоняка, който се отделя от рибата, и го разлага на нитрати и нитрити. Фекалиите пък се обират от барабан и отиват за утаяване. По принцип те са много търсена, скъпа и качествена тор за селското стопанство. Това обаче ще е дейност, която ще се прави на следващ етап от развитието на фермата.

През рециркулационната система трябва да се добавят по около 2% прясна вода, тоест 3-4 литра в секунда.

И докато малките кохо сьомги пораснат, собствениците на “Кохоферм” уплътняват капацитета на фермата с отглеждане на 40 тона пъстърва, които ще излязат в края на лятото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

15 г. „Агритоп“ се ръководи от ефективността и приложимостта на машините и оборудването

„Имаме потенциал за развитие на европейско селско стопанство“, Николай Стефчов, Агробизнесмен на България за 2017 г., управител на фирма „Агритоп“ Когато говорим за успешен бизнес в животновъдството няма как да не се сетим за фирма „Агритоп“. Компания с иновативно мислене и новаторски подход, която 15 години внедрява печеливши решения в сектора.

550 компании от 3 континента показват машини в Пловдив

В техническото изложение на панаира най-мащабно е участието на Германия, Италия, Румъния и Турция Мощни машини, които се движат по релси и шосета и работят с бензин и ток, са сред хитовите експонати на международния технически панаир “Есен 2018” в Пловдив. Той се открива днес и ще продължи до 29 септември.

С 90 км в час на “Тракия” между Чирпан и Стара Загора

Ограничението е заради неравности на платното От днес шофьорите трябва да се движат с до 90 км/ч по магистрала “Тракия” в участъка Чирпан-Стара Загора, съобщиха от пътната агенция. Ограничението е въведено заради неравности по пътя - в дясното платно например има дълбоки коловози. От ведомството, чийто шеф е Светослав Глосов, допълват,

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Мобилна вана се бори за златото на “Есен 2018” Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания. Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени. Колекторът произвежда топла вода,

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор, видео)

“Да, открихме го” - казват митниците. Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа.  И вчера работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен. Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село

Йонко Георгиев и Далибор Маринкович: Важно е да имаш партньор като Fibank, да разчиташ на съдействие

Сръбският ресторант "Котилото" в София организира собствени празници с музика на живо Може ли бизнес да се прави, без да се взема кредит - повечето предприемачи ще отговорят, че това е почти невъзможно. Но има и случаи, при които става и то успешно. Такъв пример е сръбският ресторант “Котилото”. Собственици са Йонко Георгиев и Далибор

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

"Скай" към акционерите си: Приемете офертата на "Комкаст"

Телевизионната група "Скай" (Sky) препоръча на акционерите си да приемат офертата за 30 милиарда британски лири на американската компания Комкаст (Comcast), която е по-висока от предложената от конкурента "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox), предаде АФП. Вчера вечерта в края на наддаването между двата американски гиганта в сектора на

Китайската банка за развитие е финансирала проекти за над $50 млрд. в Африка

Китайската банка за развитие (КБР) е финансирала до момента близо 500 проекта в 43 африкански страни на обща стойност над 50 милиарда долара, съобщи нейният главен икономист и говорител Лиу Юн. Основните сфери, в които са правени инвестициите са развитие на местната инфраструктура, енергетика, минно дело, телекомуникации,

Индексът на тържищните цени за цените на хранителните стоки на едро се покачи с 0,43%

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0,43 процента до 1,380 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Доматите поскъпнаха тази седмица със 11,1 на сто и се продават по 1,60 лева за килограм.

Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието

 Публикации в печатните медии през последната седмица информират, че дини се внасят по 0,70 лв., а до нас достигат на цена от 2,50 лв.  Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието. Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция, а завишените стойности на вноса имат своето обяснение,

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber