Новата BG икономика

Денонощна поликлиника предлага различен, но много ефективен модел за детско здравеопазване

“ВелаКлиник” работи в София и Пловдив Когато са болни, бебетата трябва да бъдат преглеждани всеки ден. Това е основният принцип, около който е създадена денонощната детска поликлиника “ВелаКлиник”. Това е и съществената разлика между нея и повечето стандартни общопрактикуващи лекари. Моделът е въведен от създателя на поликлиниката д-р Атанас

BG фирма за музикални кутии няма конкурент в Европа

Млада германка открила латерна с любимата на приятеля ѝ песен в български сайт С подкрепата на ББР Венцислав Николов успял да развие бизнеса си За да изненада приятеля си с оригинален коледен подарък, млада жена от Германия започва да търси в интернет музикална кутия, която да изпълнява любимата му песен на “Бийтълс”.

Чудесата на пчелния хляб

В рубриката “Новата БГ икономика” разказваме историята на серия от успешни предприемачи, реализирали успешно идеите си в България. Те са стартирали бизнеса си с подкрепата на Българска банка за развитие. Уникалният продукт повишава мъжката сила и издръжливостта на спортистите За пчелния хляб казват, че е алхимията в природата.

Първият в света електронен екскурзовод е български

Българска фирма създаде първия в света говорещ електронен гид за големи маршрути. Създателите на "Аудиогид България" - Лариса Кузнецова и Михаил Пешев, са семейство със страст към пътешествията и любознателност към забележителностите. Установили обаче, че не е лесно да се планира маршрут и да се узнае всичко най-важно и интересно за един град,

Истинският мед се втвърдява за месец

В "Пчелина Медовина" правят именно такъв и разкриват тайните и заблудите около сладкия еликсир Ако ви предложат течен мед, за който се твърди, че е добит преди пет месеца, знайте, че не е истински. Според опитните пчелари качественият, полезен мед се втвърдява за месец – защото е узрял, а това става,

Сладолед с лайм и сода има само 90 калории

Сладолед с лайм има само 90 калории в 100 грама. Ice'N'go се прави с газирана вода, но по-забележителното е, че е гранулиран. У нас той се предлага само от фирмата „Окс Пи“ и може да бъде опитан в няколко града в страната. Сладоледът се предлага на малки топчета и с различни вкусове – дъвка, захарен памук, бананов сплит с шоколад, ягода и банан,

Приготвят миди по 60 начина край Каварна

Всички рецепти са дело на собственика Веселин Прокопиев По 60 различни начина се приготвят мидите в ресторанта на мидената ферма "Дълбока" край Каварна. Рецептите са авторски, дело на собственика на известното заведение Веселин Прокопиев. "Мидата е неутрална храна - може да бъде в десерта, супата или във всяко друго ястие", обяснява Прокопиев,

Диетични млечни продукти без лактоза са хит в продукцията на българска мандра

Всеки четвърти европеец страда от непоносимост към лактозата – млечната захар Кисели млека и сирена без лактоза са сред иновациите на българската фирма "Еко-Ф". Деликатесите се произвеждат в "Мандра Карабунар", която е собственост на компанията от 1996 г. Млечните продукти са предназначени за хора с лактозна непоносимост,

Ресторант във Велики Преслав гощава четирима президенти

В „Панорама“ посрещат с ребърца от шаран и живописна гледка към старата столица Да посрещне и нагости височайш държавник – чест, за която бленува всеки ресторантьор. За семейство Кюркчиеви от Велики Преслав удовлетворението е четворно. Семейният им ресторант „Панорама“ бе избран за съвместния обяд на Румен Радев, Росен Плевнелиев,

Само една фирма в България отглежда лютива чушка хамелеон

Българска банка за развитие подава ръка на стартиращия предприемач, за да започне бизнеса си Само на едно място в България се отглежда малко, много люто червено топче. Основният и най-голям производител на тази чушка е Африка, но вече има конкуренция в лицето на българската фирма "Ассара" - единствената у нас, която отглежда този сорт.

Оператор и историк отглеждат шафран, круши, череши и пчелни кошери

Да се занимаваш с бизнес не е нужна смелост, нито лудост, но се изисква последователност, твърдят Жоро и Павел Панови Жоро Панов е учил операторско майсторство в Дания, но решава да започне малък бизнес – отглеждане на шафран, круши, череши има и пчелни кошери. Брат му Павел в момента е в Англия и учи история.

Фермер от Асеновград отглежда 60 декара с фъстъци

Прави сдружение, за да продава по-добре продукцията Фъстъците спокойно могат да бъдат причислени към т.нар. суперхрани, защото съдържат мазнини, белтъчини и въглехидрати. Което освен вкусни, ги прави и полезни. А в България има традиции за отглеждането на фъстъци, основно в близост до Пловдив и Благоевград.

Идея за детска кухня се превръща във фирма за кетъринг

След като успява с помощта на ББР, собственичката Николинка Лефтерова сега иска да направи онлайн платформа за поръчки Кетъринг вместо детска кухня - този бизнес успява да развие успешно Николинка Лефтерова. Като всичко започва заради един ремонт. Преди три години Лефтерова взема под наем ресторант.

Мурсалски чай се гледа и до Тутракан

Фермер сам проектира съоръженията, с които работи. Поради това редица банки отказали финансиране, но от ББР го подкрепили Мурсалският чай се е появил преди много години по планинския рид Мурсалица над родопското село Мугла. Счита се за едно от чудесата на Родопите. Легендата разказва, че бог Дионис сам е избрал мястото, където да расте билката.

За 4 години ниви с лавандула от 20 стават 120 декара

С подкрепата на държавната банка фермерът Петър Петров успява да развие успешен бизнес За четири години Петър Петров успява да увеличи площите с лавандула, която отглежда – от 20 на 120 декара. "Когато сложиш главата в торбата, се бориш докрай", казва фермерът. Преди години дядо му Стоян Жендов му подарява 20 декара земя.

Белгийски гофрети по желание на клиента

Лидия Бациева започва бизнеса си с кредит от ББР, след като другите банки отказват да подкрепят стартираща компания "Живях в Лондон 7 години. Там гофрети се правят на много места, аз ги открих на Оксфорд стрийт. Винаги като вървях по нея, ми миришеше адски вкусно. Видях, че на едно място непрекъснато има опашки и реших и да се наредя.

Кълновете – „жива храна“ за салата или за десерт

В процеса на покълване семената имат най-много полезни съставки и са напълно чисти Кълновете са известни с полезните си свойства и са използвани като лечебни средства още от Хипократово време. В последните години, покрай широкия дебат за здравословно хранене и екологично чисти продукти, те започват да присъстват и в менюто ни под различна форма,

Чантите "Клошар" с вградени грамофонни плочи и не само…

Българските аксесоари са намирали място на страниците на италианския "Вог" Едва ли са много хората, които присъстват в социалните мрежи, следят модните тенденции или работата на българските дизайнери и не са попадали на екстравагантните чанти "Клошар". В изработката им задължително се включва грамофонната плоча,

Правят кефир и моцарела до Земенския манастир

Финансиране от ББР позволява на биомандрата “Земенея” да се развие Има ясна тенденция за търсене на качествени млечни продукти през последните години, особено в големите градове. Това дава пазар за малки бутикови ферми и мандри. Такава е и “Земенея”, която произвежда освен кисело мляко, сирене и кашкавал, но отскоро и кефир, моцарела и скаморца.

Как може да се възроди изчезващо родопско село

"Прекарахме повече от 15 г. във Венецуела. През една от ваканциите ни в България попаднахме в родопското село Косово и то ни плени завинаги - с тишината и спокойствието си, с калдъръмените улички и старите жилищни постройки, разхвърляни по баирите. Когато решихме да се върнем в България, вече нямахме колебания къде искаме да живеем”.

София вече има модерно място за изкуство

Семейство Кирови с подкрепата на ББР върнаха блясъка на старото кино “Левски” 4,5 млн. евро инвестиции и 7 години усилия - толкова е струвало на Теодора Джерманова-Кирова и Христо Киров да превърнат старото кино “Левски” в “Сити марк арт център” - едно от най-модерните места за изкуство в София.

Тихоокеанска сьомга на 45 км от София

Кредит от 5,5 млн. лв. подкрепя първия проект в Европа за отглеждане на вида кохо с рециркулационна система България - крупен производител на тихоокеанска сьомга. Може да звучи и като виц, но не е. Нестандартната идея вече се реализира на 45 километра от София с подкрепата на Българската банка за развитие.

Със 100 000 евро кредит започва производство на "въздушни мотопеди"

Планират за 2017 г. производство на 60 ултралеки самолети на година Със 100 000 евро кредитна линия от Българската банка за развитие започва производство на ултра леки самолети край София. Преди Гергьовден в бившите краварници край Горни Лозен, в които сега са малки цехчета за производство на 120- килограмови аероплани,

Най-важното

Следвайте във Viber