Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7053193 Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци www.24chasa.bg
Д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС до юни 2018 г.

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата

- Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система?

- Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси. Затова не мога да изразя категорично положително или отрицателно мнение за тях. При двата варианта промените са свързани с увеличаване финансирането на здравната система, което е правилно и без съмнение полезно. Сега действащият здравноосигурителен модел показа своите минуси, генерира проблеми, които с промените следва да се коригират. Поредната грешка ще е пагубна, затова е нужно задълбочено обществено обсъждане, да чуем гласа на експертите по здравни политики и застраховане.

- Какви са плюсовете и минусите на двата варианта?

- По същество единият модел предвижда увеличаване на здравната вноска чрез задължително допълнително застраховане от 2%, които отново ще се разходват солидарно. Тези, които са коректни платци, ще бъдат натоварени допълнително.

Другият е по-интересен и комбинира задължително здравно осигуряване в сегашния му размер от 8%, задължително здравно застраховане с премии между 12 и 15 лв. и заплащане от пациента на 15% от определен годишен лимит за лечение в болница. Лимитът се определя всяка година от здравното министерство. Всичко над него поема задължителната застраховка. Отпадат таксите за пролежаване в болница и се разширява пакетът дейности, като се включват медицинските изделия. Този начин на финансиране ще натовари значително пациентите, но

това трябва да се

случи, ако искаме

европейско качество на

медицинската услуга

От друга страна, няма посочени мерки или механизми за контрол при разходването, не се посочва кой ще заплаща сумите за допълнителното задължително и доброволно застраховане на неосигурените лица и още много неизвестни. Държавата и сега е некоректен платец, непревеждайки осигуровките за деветте категории освободени лица. Има граждани с добро финансово състояние, но и днес не плащат осигуровки, каква е гаранцията, че утре ще плащат по-високи суми? Застрахователната премия от 12-15 лв. дали ще е достатъчна и застрахователите ще се съгласят ли? Очаквам, изчислявайки риска, премията да е по-висока и различна според възраст и здравословно състояние.

За съжаление, искането на повечето пациенти за лични партиди и при двата модела не се предвижда. Разходването пак е солидарно, което е демотивиращо за коректните платци. Някои плащат, ползват всички.

- Кои са детайлите, които трябва да бъдат предварително разяснени, така че да няма проблеми, когато един от вариантите бъде приет?

- Интересен е фактът, че се предвижда контрол на застрахователите от Комисията за финансов надзор. Свидетели сме какво се случи с “Олимпик”. Трябва да се помисли за гаранционен механизъм чрез формиране на гаранционен фонд, презастраховане или депозитар. Експертите ще изберат, но българите трябва да имат сигурност за здравето си.

Предложенията предвиждат още МЗ да определя цените на медицинските дейности, а съсловните организации да бъдат изключени от преговорния процес, което не е добро и полезно и ще има остра реакция. Преди предложения за нов осигурителен модел редно беше да се остойностят медицинските дейности, държавата да повиши събираемостта на здравните вноски и да изплати своите задължения, да повиши ефективността на контрола. Естествено, МЗ ще натиска цените на дейностите надолу, за да стигнат публичните средства. Продавачите на медицински услуги са лекарите и е редно сами да определим цената на продукта. Промените касаят само болничната помощ. Нищо не се посочва за общопрактикуващите лекари, тези от специализираната извънболнична помощ, за лабораториите. Там също има проблеми. Ще се увеличи финансовата тежест върху хората и пак ли ще чакат за направления за консултации или за изследвания? Нали профилактиката е приоритет, защо не се предвижда увеличение на тежестта на извънболничната помощ? Фокусът са само болниците, което е разбираемо, защото заедно с лекарствата са най-големият разход, но

промени на парче няма

да решат проблемите

Освен промяна във финансирането е необходима незабавна реформа в организацията на системата.

- Задължителната допълнителна застраховка ще може ли да се унаследява или преотстъпва за близки и роднини?

- Тези въпроси вълнуват всички и решението им би внесло известно спокойствие при въвеждането на новия модел. За съжаление, никъде в документите, които се разпространяват неофициално, не се говори за лични партиди, за унаследяване, за преотстъпване по собствено желание. Това определено е слаба страна на предложенията.

- При вариант за демонополизация на НЗОК възможно ли е да се запази солидарният принцип и каква разлика ще усетят пациентите, ако единственото различно ще е да изберат дали да внасят осигуровките си в НЗОК, или застраховател?

- Демонополизацията касае само сумите, които се внасят в задължителното или доброволно здравно застраховане. НЗОК кумулира средствата от здравното осигуряване. Съществува опасност, при разпределяне на неголемия финансов ресурс от задължителното здравно застраховане между много юридически субекти - застрахователи, някои от тях да фалират.

CV:

Д-р Галинка Павлова е зам.-председател на Българският лекарски съюз от 2015 г. до юни 2018 г.

Асистент е в катедра „ Здравна политика и мениджмънт“ към ФОЗ в МУ София.

Управител е на лечебно заведение за извънболничната помощ над 20 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber