Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7044008 Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си” Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си” www.24chasa.bg

Прекалената вяра в гадателства е симптом за криза и висока тревожност

- Всеки трети българин вярва на зодиите, чете хороскопи, суеверен е, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” от началото на август т.г. Тази вяра признак на какво е, г-жо Владимирова?

- Не е нещо лошо, нито неочаквано. Значи, че в периодите, в които хората имат информационен дефицит и не могат да си построят схема за действие, се опират на хороскопи и астрологически прогнози. Но според мен е диагностичен критерий и за криза.

- 40% от висшистите вярват на зодии и хороскопи. Каква е логиката на доверието при по-образованите?

- Напоследък тази информация премина върху компютри, в нея има много схеми, графики, периодизации, които им придават наукообразност. Всичко това провокира у хората усещане за самоорганизация на собствен опит, на съобразяване със съпътстващи събития. Просто чрез хороскопите те анализират, синтезират и

обобщават своя

собствен опит

- Всеки 5-и следи всеки ден хороскопа си по зодии, всеки 3-и - по няколко пъти седмично - това какво им дава?

- Така се мобилизират да обмислят седмицата, деня си... Но по принцип активно следящите хороскопа си са хора, които имат външен локус на контрол (термин в психологията, свързван с убежденията на хората за добрите или лошите резултати в живота им. “Външен локус на контрола” означава склонност да се приписват резултати от действията на външни фактори - б.р.).

- Можем ли да отдаваме вярата в хороскопи и зодии на примитивизъм, наивност и ниска култура?

- Не, не мисля, че това е обяснение. По-скоро съм на мнение, че колкото по-дезадаптиран е човек като поведение, толкова повече се опитва да систематизира опита си и да намери смисъл в това. Например много хора тестват по датите си на раждане и зодиите си съвместимостта си. А по принцип всяка съвместимост между хората минава между плюсове и минуси. Те ги четат в началото и в края на връзката, когато обикновено става “горещо”. И ако в началото на връзката такова тестване само попълва дефицита от по-детайлни впечатления за другия, защото това е период на опознаване, в края й то копира усещането им за личен провал, като измества причините някъде в Космоса, в зодиите, в звездите - “значи не ни е било писано да сме заедно”. Като цяло такива тестове по хороскопи и зодии винаги попълват информационен дефицит.

- Заради по-висока тревожност и несигурност ли хората се увличат по астралното?

- Разбира се! Защото всяка идея, че има висша сила, която определя какво да ти се случи, те успокоява,

прехвърля контрола

и управлението

на живота ти

в чужди ръце

И то чужди ръце, на които имаш доверие. А зодиите не бъркат, те са “свише”, от звездите, от Космоса и това ти дава увереност, че стига да ги четеш, всичко ще си дойде по местата.

- Не е ли това нещо като нова религия?

- Всъщност тя е много стара, защото още от дълбока древност при всички свои кризи човечеството се е взирало в звездите и се е опитвало по тях да си създаде надеждна система, която да го успокои, да му даде освен сигурност и утеха, обяснение и насока за живот.

- Чувала съм, че лидери на велики сили се ползват от услугите на астролози. И в България взехме да се съобразяваме с периодите на ретроградния Меркурий. Защо?

- За мен това е показател за криза и за външен локус на контрол, т.е. искаш някой друг да ти даде сигурност, да се опреш на нещо, което е извън теб.

- Проучването на “Тренд” показа интересни данни за популярността на гледането на кафе у нас - всеки 4-и вярва на такива гадатели.

- Нещо повече - този вид гадаене е много популярен сред българските жени. Впрочем у нас

гледането на кафе

си е една

терапевтична сесия

- женска раздумка, в която гледачката се ориентира в проблемите на своята клиентка и прави някакви фантастични прогнози, като в психологическите проективни тестове. Мъжете пък правят това, като седнат да пият по една ракия.

- Защо жените се доверяват повече на хороскопи?

- Жената по принцип се ориентира повече емоционално. Тя още от времето на пещерата не е можела много-много да излиза навън, за да види какво се случва. Трябвало е да знае какво влиза и какво излиза от пещерата и най-вече - в какво настроение. А във всичките тези предсказания има голяма степен на емоционално-интуитивно усещане на нещата. Докато мъжът е по-организиран, по-продуктивен и по-процесуален.

- Твърдите това в днешните времена на еманципация и изравнени шансове и възможности на мъжете и жените?

- Мъжете впрочем също ходят при астролози, врачки, екстрасенси и ясновидци.

Ходят да им развалят

магии, на ходжа - да

им каже как да

открият любовта

Даже съм срещала хора, които преди не са вярвали, но след като са посетили екстрасенс, са започнали да се доверяват на такива практики. А в действителност са позволили да се отпусне, след като вещерът му е казал: “Спокойно, след две седмици проблемът ти ще бъде решен, защото ще ти направя защита и ще отпадне.” Това веднага му снижава защитата и самоконтрола, той се отпуска, започва да се държи естествено и оттам идва нормалното поведение на хората отсреща.

- Впрочем предишно проучване показва, че 2/3 чукат на дърво, за да не ги сполети зло. В тези данни пък 38% вярват, че намирането на стотинка е на късмет. Защо сме толкова суеверни?

- Суеверията сме наследили от вековете, те са нещо като културни традиции. Но това, за което говорите, са по-скоро ритуали, които снемат невротичността - знаеш, че като изпълниш три неща, напрежението ще спадне. Като при обсесивно-компулсивното разстройство - извършваш някакъв ритуал и той те успокоява с усещането, че си влязъл в ритъм на нещо. Така че според мен суеверията са един древен прочит на обсесивно-компулсивното разстройство.

- Обяснение ли е на увлечението по хороскопи и зодии, че хората чрез тях търсят лесно и бързо решение на житейски проблем?

- Такова увлечение е обяснение на феномена, че не съм автор на живота си. Логиката е: “Ако можех сам да си го оправя, нямаше да ходя да ми хвърлят боб, да ми гледат на кафе или да ми прогнозират живота по рождената дата. Вярвам на “една жена ми каза” и това ме успокоява.” Затова тръгнат ли да търсят сила свише, която при това не е традицията на религията, на упованието, търпението и смирението, а е разрешението на твоята лична криза в дадения момент по неординерен начин, значи имаме самоограничение на авторството на собствения си живот.

- Значи тези увлечения освен за криза са признак и за неспособност или нежелание да се справиш с проблемите си сам?

- Абсолютно. Защото авторството върху собствения живот е способност за намиране на стратегия за справяне.

- Има ли връзка между благоденствието на хората и търсенето на утеха при астролози и гадатели?

- Когато има икономически възход, интересът към тях спада. Хората се виждат с приятели, веселят се, купуват си благоденствие с удовлетвореността от професията, по-високите доходи, по-високия жизнен стандарт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Муравей Радев: Увеличение на бюджетните заплати дърпа и тези в стопанския сектор

Но голямата разлика между най-високите и най-ниските доходи може да се намали устойчиво преди всичко с по-добро образование и по-висока квалификация на работната ръка У нас и до днес се страхуваме да направим реформи в публичния сектор и в правосъдната система Икономиката ни има потенциал да поддържа устойчив ръст от 3,4% годишно Изискванията,

Проф. Иван Чалъков: Нов модел гурбет - живееш тук, работиш в Гърция или Румъния

Села никнат край граници, магистрали и квартали с богаташки вили Към 1950 г. градското население е около 30%, а три десетилетия по-късно 30% е селското население! Селски кметове асфалтират пътища, обновяват читалища, детски градини, училища с европари и така привличат млади семейства Не е вярно, че земеделието ни е унищожено!

Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си - Докъде стигна предложението ви за въвеждане на

Петър Стоянов: Битката за Европа изисква лидерство, а не чиновническа рутина

Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. След два дни ще чуем годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на Съюза”. А след 8 месеца предстоят избори за Европейски парламент.

Роман Василев: Разследвахме “Топаз мел” на Миню Стайков през 2010 г. за фиктивен износ на зърно

Имаше дело и за 250 000 бутилки алкохол с фалшиви бандероли и с логото на “СИС Индустрийс”. Двата случая бяха пратени на прокуратурите в Бургас и Русе, казва бившият зам. градски прокурор на София -Г-н Василев, преди дни стана известно, че Софийската градска прокуратура е разследвала фирми на Миню Стайков.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber