Георги Марков: Делото “Врана” върна България 30 години назад

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7039409 Георги Марков: Делото “Врана” върна България 30 години назад Георги Марков: Делото “Врана” върна България 30 години назад www.24chasa.bg

Регионалният министър да си гледа пътищата, а да не се занимава с царските имоти, за които са се произнесли едно Велико НС, едно обикновено, 2 правителства, главният прокурор и най-важното - КС

И баба Гица от кое да е село ще каже, че открай време се знае - дворците на царя са “Врана” и “Чамкория”

Идиотският ни избирателен закон непрекъснато ни люшка към предсрочни избори, защото обрича Борисов да управлява с коалиции

Може ли след 70 г. да решиш, че царят не е собственик? Ами то като виц звучи

Съветът ми към Бойко Борисов е държавата да си оттегли иска по делото за царския дворец

Без политическа стабилност и правна сигурност на собствеността инвестициите спират. А в момента в България няма и двете

С депутата от ГЕРБ и бивш конституционен съдия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, вие сте един от 12-имата конституционни съдии, които през 1998 г. гласуваха решението за отмяна на Закона за конфискация на царските имоти. Как ще коментирате решението на Софийския градски съд, че “Врана” не е на Симеон Сакскобургготски?

- Решението по делото “Врана” връща България 30 г. назад - в годините, в които имаше, меко казано, неприязън към частната собственост и към монархическата институция. Излезе вярно твърдението на Слави, че няма такава държава, защото наистина не съм чул в света някога някъде, независимо от политическата система, да е имало конфискация и национализация, и то персонално, на определени лица, след което се оказва, че самата държава, която е конфискувала имотите, казва, че собственост не е съществувала.

Българската държава на възможно най-високо ниво е признала, че Фердинанд, Борис и техните наследници са имали частна собственост. И това е признато от Велико народно събрание през 1947 г. Навръх Нова година - на 31 декември в “Държавен вестник” излиза Законът за отчуждаване на собствеността на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници. Самият закон е от 2 члена. В първия пише, че се отнемат придобитите лично имоти на царското семейство, т.е. най-висшият орган в страната (ВНС) приема, че те са имали лично имущество. Когато човек прочете мотивите на законопроекта и дебатите при приемането на този закон, вижда, че

дори се посочват сумите,

срещу които царското

семейство е придобивало

тези имоти.

Говорим за парламент, който изпитва ненавист към царската фамилия - в дебатите звучи дори, че Фердинанд и Борис е трябвало да бъдат обезглавени. И въпреки това комунистическият парламент признава, че царската фамилия е имала собственост. И именно затова я отнема.

Нещо повече - Министерският съвет приема едно решение, опис, в който разделя царското имущество на държавно и лично. И в личното изрично пише, че попадат “Чамкория” (“Царска Бистрица") и “Врана”. Е, баба Гица да попиташ от което и да е село кои са имотите на царя, тя няма да ти каже Бъкингамският дворец и Айфеловата кула, а “Врана” и “Чамкория”.

Вече в демократична България друга най-висша институция - Конституционният съд, сезиран от главния прокурор на републиката, се произнася по въпроса за конфискацията на царските имоти и я отменя с 12:0 гласа. Прословутото решение 12 от 1998 г. С 12:0 гласа отменихме закона, защото е нарушен конституционният принцип за неприкосновеност на частната собственост, чл. 17 от конституцията. Тоест имплицитно КС приема, че царската фамилия е имала имоти, които неправилно, в нарушение на новата конституция, са отчуждени. Ако КС считаше, че царят не е имал имоти, щеше да се прекрати делото.

За широката публика на “24 часа” искам да обърна внимание кои са някои от съдиите: председател -

проф. д-р Живко Сталев,

патриархът на българското

право,

проф. Тодор Тодоров, най-добрият ни международник, Асен Манов, бивш председател на КС, един от най-уважаваните върховни съдии в последните десетилетия, съдията от Страсбург Димитър Гочев и сегашният съдия в Съда на ЕС в Люксембург Сашо Арабаджиев.

Това решение е задължително за всички органи в страната, включително и за гражданските съдилища, и за Върховния касационен съд. Ще вметна, че по това дело КС конституира като страна Народното събрание и Министерския съвет. МС с премиер Иван Костов дава становище за отмяна на закона, т.е. той приема, че имоти на царя е имало. А НС, с подписа на Александър Джеров - мой приятел, върху решение на правната комисия, прието само с едно особено мнение, на Янаки Стоилов, също казва законът да бъде отменен.

- Достатъчно ли е решението на КС, или трябва да се направи отделен закон за царските имоти?

- В правната наука и в юридическата практика има едно много известно правило - институтът на неоснователното обогатяване. Той съществуваше и в царска България, и при комунизма, и сега при демокрацията. Всеки, който е получил нещо без основание или на отпаднало основание, е длъжен да го върне. В случая с решението на КС отпада основанието за одържавяване на царските имоти и те трябва да му се върнат незабавно, без да е необходимо отделно решение на парламента или закон. Нещо повече, в Закона за държавната собственост, който се приема през 1996 г., има изричен текст - чл. 78, че когато един имот е актуван за държавен, а основанието за актуване отпадне - в случая Законът за конфискация, имотът се деактува. Аналогичен текст има в Закона за общинската собственост.

Следователно по силата на решението на КС, което, пак повтарям, е задължително за гражданските съдилища, включително и за ВКС, царското семейство притежава имотите “Врана” и “Чамкория”, защото те са описани такива и са признати от българската държава още в зората на комунистическия режим. Да напомним, че по делото КС конституира като страна не само Симеон, но и другите наследници на царете Фердинанд и Борис, поради това и те притежават собственост. Например Вюртенбергските херцози. А царицата майка Йоанна написа собственоръчно “Благодаря ви, проф. Сталев!”

- Все пак закон ще се пише ли?

- НС, приемайки абсолютно неконституционно мораториум върху царските имоти, заради което сега ще бъдем осъдени в Страсбург да платим много чувствителна сума, се е самозадължило да приеме такъв закон. Ами няма лошо, да го приеме.

- Какви са последиците от решението на съда за “Врана”, което, нека напомним, е все още на първа инстанция? Последва вълнуваща изповед на царя, че българската държава зорлем ще го прокуди за втори път.

- И комунистите, които са съвременници на тази собственост, я признават и публично, и официално въпреки омразата и въпреки че искат да обезглавят Фердинанд и че изгонват Симеон. Те назовават парите, с които царят е купувал имотите и откъде ги е взел - от царедворци, от специални фондове, на гърба на народа, от потта на селяните и т.н. Затова в мотивите на комунистите пише: “Те купуваха имоти.” А 70 години по-късно уж демократичен съд вика: “Ами не, “Врана” е била на Интендантството.”

Аз се запознах с царя в Будапеща на 18 октомври 1992 г. Знам, че близо 60 г. той е карал без тези имоти. И може да си изкара старините и без тях. Въпросът обаче е как изглежда България.

Скоро прочетох в “24 часа” един вопъл на Стопанската камара, че инвестициите в България намалявали. Ами те не само ще намаляват, а съвсем ще спрат по две прости причини. За да има инвестиции, трябва да има политическа стабилност и правна сигурност на собствеността.

- А второто го нямаме?

- И политическа стабилност нямаме, защото начесто правим избори. Или когато не правим, непрекъснато се говори, че ще има предсрочни избори, както и в момента те висят на косъм. На всичкото отгоре се оказва, че няма и сигурност на собствеността, защото посланиците на чуждите държави и чуждестранните медии ще отразят това абсолютно неадекватно положение, при което българската държава чрез редица органи първо признава собствеността на царското семейство, а след това на някакъв министър му щуква и вкарва дело от името на държавата, че те не са собственици и решението трябва да се омаловажава.

После да не се чудим, че преди месеци излезе информацията, че автомобилният гигант BMW отива в Унгария, в град Дебрецен, след като в Унгария вече са и “Мерцедес” (в Кечкемет), и “Ауди” (в Гьор), и “Сузуки” (в Естергом). Ами отива в Дебрецен, няма да дойде в България, защото в Унгария има политическа стабилност - от 30 г. нито един път предсрочни избори, и защото собствеността е силно защитена, особено в последните три мандата на правителството на Виктор Орбан, който има мнозинство от 2/3 в парламента. Ние непрекъснато се люшкаме поради идиотския избирателен закон към предсрочни избори, защото Борисов е обречен да работи в коалиция с коалиции. Този идиотски български избирателен закон - чиста пропорционална система, с нисък праг за влизане в НС от 4% и без бонус за победилата партия, какъвто има в Гърция,

води до

раздробен

парламент и

неадекватна

парламентарна република.

Бойко докара китайския премиер Ли Къциян в България. В конкуренция с Чехия и Хърватия той спечели домакинството на Форума 16+1 (срещата на върха на Централна и Източна Европа с Китай, която се проведе в София през юли, б.а.). Но тези китайци не са глупави хора и не може да не виждат, че собствеността в България винаги по някакъв начин се поставя под съмнение. Аз съм чувствителен на тази тема, защото

през декември 1991 г.

написах закон,

с който върнах

25 000 магазина.

Те бяха отнети на собствениците по постановление на МС №60 от 1975 г. Ами все едно и тези хора, като се събудят някоя сутрин, и на тях някой да им каже, че не са били собственици... И в чл. 4 от конституцията вече да запишем, че сме интендантска държава. Да живее Интендантството!

Така че последиците за България няма да бъдат добри. Политическа нестабилност - непрекъснато се клатим въпреки усилията на Бойко, и несигурност в собствеността. Затова ще ни заобикалят, ще си инвестират в Унгария, в Чехия и в другите страни. Ние ще си стоим тук, на Балканите, и такова ще е положението.

- Какво е решението? Призовавате държавата да прекрати делото или се надявате, че на втора инстанция вече ще има различно решение?

- Моят съвет, доколкото Борисов би го поискал, е държавата да си оттегли иска. С това калпаво дело той беше отново подведен, както за Истанбулската конвенция. Министърът на регионалното развитие, както и да се казва той, да си гледа пътищата. Той не е над ВНС, над обикновено НС, над два Министерски съвета с премиери Кимон Георгиев и Иван Костов и особено над КС, които са се произнесли за царските въпроси. Не му е работа на министъра да води дело за “Врана”. Пътищата да си гледа, пътищата.

Пък като дойдат на власт комунистите, които взеха на царя имотите, да решават дали да водят тези дела. За мен това е излагация на България, удар по цялата правна система. И наистина няма такава държава. Всеки може да не харесва царя, неговото управление, монархическата институция, да има комплекс, ако щеш, от него, но в крайна сметка личността няма нищо общо със собствеността. Докато продължаваме да действаме по този начин, все ще се докарваме до положението ни в момента. Ние искаме да изтеглим балканските страни в Европа, а всъщност с подобни решения сами се отдалечаваме от нея. Да напомня, че решението на КС за отмяна на конфискацията на царските имоти на всеки кръгъл час беше отразявано положително по “Евронюз”, многократно в новините на първа немска програма ARD, на TV Espania и на RAI1 - първа италианска програма. Беше посрещнато като знак на интелигентност на българската държава, република, към своя бивш монарх. И беше много впечатляващо, че най-републиканската институция в лицето на президента д-р Желев прие българския цар - първия, който официално го прие при завръщането му в България през 1996 г. след изгнанието. 20 г. по-късно - няма имоти, долу царят, хайде да си ходи! Да живее Интендантството!

След като през 1996 г. 1 милион българи го посрещнаха, спряха и тролеите,

цялата ръка на царя

беше в хематоми,

няма да се учудя, ако сега вземем решение наново да го изгоним...

- Какви хематоми? От ръкостискане и дърпане?

- От дърпане. Спомням си, че когато Симеон тръгна с царския влак през 1996 г. по гарите Бов, Своге, Мездра и пр., така го дърпаха хората, които го чакаха, че личният му лекар д-р Табаков ми разказваше: “Целият е в синини - от китката до раменната става, от дърпане през прозореца.”

- Вие сте депутат от управляващата партия, макар и да не сте член на ГЕРБ, човек с голям политически опит. Ето, отново коалицията забуксува, в последния момент и през зъби се вричат пак на вярност. Ще има ли предсрочни избори?

- Другарки и другари, като искате предсрочни избори, по кой закон ще ги проведем? Това е въпросът на въпросите. По този ли закон сега, за който на референдум гласуваха едва 500 000 от българските граждани, а 2 500 000 бяха “против”? Законът за мажоритарни избори, внесен от ГЕРБ, беше отхвърлен от останалите парламентарни групи, понеже ги е страх, че Бойко ще ги бие с абсолютно мнозинство. БСП от трибуната на парламента пое ангажимент до седмица да внесе законопроект за смесена избирателна система. Нашите казаха - немската! Аз им казах: “Браво, даже няма нужда да е немската, да си е българската - тази, по която бе избрано Великото НС и за което гласуваха 92% от българските граждани.” Е, няма внесен такъв законопроект - поне частично, наполовина да се изпълни волята на българските граждани на референдума, 120 на 120.

В правната теория е прието, че тази система, смесената, е и най-справедлива. Защото примирява недостатъците и предимствата на мажоритарната и на пропорционалната. Изключено е България повече да провежда избори по тази амортизирана система, която не е желана от българския народ и която води до политическа нестабилност.

Това е първият въпрос, преди да говорим за избори. Иначе аз съм “за”, защото Бойко ми е приятел и ще направи абсолютен европейски рекорд.

Ще стане

първият

европейски

лидер, който

печели 5 пъти

поред парламентарни избори. Ще бие Меркел и Орбан, които са с по 4 победи.

За съжаление, сега Бойко е обречен на коалиции. Аз винаги съм бил против следизборните коалиции. Чистата работа е този, който е победил на вота, да си сформира парламентарно мнозинство и да си изкара мандата. Видяхте Рахой в Испания как управляваше с правителство на малцинството, и Педро Орешарски изведнъж успя да обърне срещу него ПОДЕМОС, на които дотогава викаше “популисти”. Обърна каталунските сепаратисти и сега управлява Педро Санчес.

- А защо го наричате Педро Орешарски?

- За мен е техният Орешарски, защото се напъва да управлява Испания с 80 депутати от над 400 в парламента. И скоро ще катастрофира. Този човек докара испанската социалистическа партия до най-ниския ѝ резултат от 70-те години. Така че и това с кабинет на малцинството не е работа. Примерът за политическа стабилност е Унгария - 30 г. без предсрочни избори. Който си хване властта, управлява 4 г. и си носи отговорността. Ние се друсаме.

Пропорционалната система във вида, в който се прилага в България, уби парламентаризма.

Визитка

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега е отново депутат, от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, с едно дете

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Муравей Радев: Увеличение на бюджетните заплати дърпа и тези в стопанския сектор

Но голямата разлика между най-високите и най-ниските доходи може да се намали устойчиво преди всичко с по-добро образование и по-висока квалификация на работната ръка У нас и до днес се страхуваме да направим реформи в публичния сектор и в правосъдната система Икономиката ни има потенциал да поддържа устойчив ръст от 3,4% годишно Изискванията,

Проф. Иван Чалъков: Нов модел гурбет - живееш тук, работиш в Гърция или Румъния

Села никнат край граници, магистрали и квартали с богаташки вили Към 1950 г. градското население е около 30%, а три десетилетия по-късно 30% е селското население! Селски кметове асфалтират пътища, обновяват читалища, детски градини, училища с европари и така привличат млади семейства Не е вярно, че земеделието ни е унищожено!

Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си - Докъде стигна предложението ви за въвеждане на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber