Сродните права: въпрос на живот и смърт за пресата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7039366 Сродните права: въпрос на живот и смърт за пресата Сродните права: въпрос на живот и смърт за пресата www.24chasa.bg
Ако пресата продължи да търпи загуби, скоро няма да има журналисти, които да отразяват военните конфликти по света като този в Сирия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Военен репортер на АФП защитава журналистите от безсрамния грабеж на труда им

САМИ КЕЦ

ДИРЕКТОР НА БЮРОТО

НА АФП В БАГДАД

В статия, публикувана едновременно от редица европейски медии, военният репортер Сами Кец защитава мнението, че Европа трябва да одобри реформата на авторското право, за да защити пресата от гигантите на интернет.

През юли евродепутатите отхвърлиха директивата, която целеше да адаптира авторските права към цифровата епоха. Тя ще бъде подложена отново на обсъждане и гласуване на 12 септември.

Статията на Сами Кец е подкрепена от над 100 авторитетни европейски журналисти. Сред тях е и специалният кореспондент на “24 часа” Георги Милков.

Правех репортаж в Мосул, някогашната столица на “Ислямска държава”, за началото на учебната година след 3-годишно затваряне на училищата от джихадистите и се чудех по какъв начин да разкажа за безмерното удоволствие, което децата от този град мъченик изпитваха, преоткривайки училищните чинове, които им бяха забранени.

Бях седнал с фотографа, видеооператора и шофьора на Франс прес в ресторант, преди да тръгнем към Багдад, когато прочетох на компютъра си статия, която ме стъписа, без обаче да ме изненада истински, върху европейския дебат за “сродните права” и за проекта за прилагането им в медиите.

След пет години, прекарани в обикаляне на опустошената от войната Сирия, където на няколко пъти едва не загубих живота си под куршумите на стрелци от засада или под снарядите на опитни артилеристи, бях пристигнал в Ирак за трети път от началото на американското нашествие през 2003 г.

Да бъдем конкретни, за повече от 40 години кариера видях как

броят на

журналистите

на терен

намаляваше

непрекъснато,

докато опасностите се увеличаваха все повече. Край на епохата, когато отивах на война със сако или по риза, с бележник в джоба, редом до фотографа и видеооператора. Днес са нужни бронежилетки, каски, понякога бодигардове, за да се предотврати отвличане, застраховки. Кой плаща такива разходи? Медиите и това е много скъпо.

Впрочем медиите, които произвеждат съдържание и които изпращат журналистите да рискуват живота си, за да осигурят достоверна, многостранна и изчерпателна информация на все по-висока цена, не са тези, които печелят от това. Печелят интернет платформите, които си служат с тази информация, без да плащат. Това е все едно да

работите, а

някой страничен

човек без срам

и безплатно да

ползва плода

на труда ви. Но от гледна точка на морала това е неоправдано, от гледна точка на демокрацията е още повече. Колко приятели спряха да разказват, защото медиите им фалираха или повече не можеха да плащат. До момента, в който оставиха писалката си, фотоапарата или камерата, те споделяха с мен ужасяващи страхове, скрити зад някоя стена, трепереща като самите нас под ударите на експлозиите, неописуеми радости, когато постигнехме целта да разкажем на света “истината”, видяна със собствените ни очи, незабравими срещи с военните лидери и техните свити от въоръжени до зъби мъже, които размахваха с усмивка пистолетите или юмруците си, докато ние разпитвахме шефовете им, пронизваща тъга, която ни обземаше лице в лице с отчаяни цивилни, хванати в клопка, с жени, опитващи несръчно да защитят децата си, докато куршумите дупчеха стената на убежището, където се криеха. Медиите

търпяха дълго,

без да реагират,

като се гневяха на последиците повече, отколкото на причините. Заради липса на пари журналистите са уволнявани и накрая се стигна до карикатура: вестник без журналисти или почти.

Занапред те искат правата им да бъдат зачитани, за да могат да продължат да информират. Искат да бъдат споделени търговските печалби със създателите на това съдържание, били те медии или творци. Именно това са “сродните права”.

И, разбира се, трябва да не се вярва безкритично на лъжата, разпространявана от “Гугъл” и “Фейсбук”, че директивата за “сродните права” заплашва безплатния интернет. Безплатният интернет ще продължи да съществува, защото технологичните гиганти, които сега си присвояват редакционно съдържание БЕЗПЛАТНО и трупат рекламни приходи поради този факт, могат да споделят тези приходи с медиите, без да карат потребителите да плащат.

Трудно? Невъзможно? В никакъв случай. През 2017 г. “Фейсбук” е спечелил 16 млрд. долара, а “Гугъл” - 12,7 милиарда. Просто те трябва да платят своята лепта. Така медиите ще продължат да живеят и те самите ще участват в плурализма и свободата на пресата, за които твърдят, че милеят.

Убеден съм, че депутатите, заблуждавани от лъжливо лобиране, вече са разбрали, че

безплатният

интернет не

е застрашен

Става дума за защита на свободата на пресата, защото, ако вестниците вече нямат журналисти, няма да съществува и тази свобода, към която депутатите, независимо от политическия им етикет, са привързани.

Често съм срещал обсадени, изолирани, беззащитни хора, които искаха само едно: “Разкажете какво сте видели, така ще имаме шанс да бъдем спасени.” Трябва ли да им кажа: “Не си правете илюзии, ние сме последните журналисти, скоро няма да видите други, защото ще изчезнат заради липса на средства?”

Трябва да се знае, че “Фейсбук” и

“Гугъл” не са

наели нито един

журналист

и не произвеждат никакво редакционно съдържание, но се финансират от рекламите, свързани със съдържанието, което журналистите произвеждат.

Все още всеки ден журналистите разследват във всички области, за да информират гражданите. Всяка година награди отличават журналистите, които са най-смели и талантливи. Не трябва повече това изсмукване, което лишава медиите от приходи, на които те имат право, да доведе някой ден до това повече да не бъдат давани награди поради липса на кандидати, които са имали средства да отидат в центъра на събитията.

Време е да се реагира. Европейският парламент трябва да гласува масово в полза на прилагането на “сходните права” за пресата, за да е жива демокрацията и един от нейните най-забележителни символи: журналистиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Другите страни се нагаждат към политиката на Тръмп, поставяща Америка на 1-во място

Докато президентът Доналд Тръмп се готви за втората си поява пред Общото събрание на ООН - олимпийския подиум на световната дипломация, неговата администрация се е обърнала без свян дълбоко към вътрешните проблеми, следвайки все повече едностранни политики, което критиците смятат за голямо отстъпление от глобалните ангажименти (на страната) - нещо,

"Форт Тръмп": Как ще промени нещата американска база в Полша?

Анджей Дуда предложи на Доналд Тръмп да изгради в тази страна американска военна база. Освен това Варшава е готова да инвестира в проекта близо 2 милиарда долара. За предложението си Дуда разказа на пресконференция във Вашингтон след среща с американския президент и посочи, че във Варшава вече са измислили име за базата - "Форт Тръмп".

Русия едва ли ще отвърне след трагедията с Ил-20

Властите в Русия ще проучат в подробности данните на Израел за инцидента с руския самолет Ил-20, свален в Сирия в началото на седмицата. Това заяви президентският прессекретар Дмитрий Песков. В случая има все още бели петна, но едно е ясно: Москва едва ли може да вземе мерки срещу еврейската държава, която обвинява за станалото - макар да призна,

Завръщането на Обама: дали това е добре или зле за демократите?

Близо две години след като излезе от Белия дом, сега бившият президент Барак Обама е изправен пред още един политически тест. За радост на мнозина демократи той се връща в схватката, нещо което бившите президенти често опитват да избегнат, агитирайки за кандидатите на демократите преди междинните избори /през ноември - бел.ред.

Константин Пенчев: Младен Маринов може да бъде избран за министър и без да е освободен като главен секретар

До месец трябва да реши кой пост да избере, казва конституционният съдия пред "24 часа"    Младен Маринов може да бъде избран за министър на вътрешните работи и без указ за освобождаването му като главен секретар. За мен няма никакво съмнение, че изобщо не беше необходимо да се отлага избора. По Закона за предотвратяване на корупцията и за

София е град, който не отказва пристан

Ето какво каза Георги Господинов на церемонията, на която получи наградата на София Благодаря за Наградата на София за принос в културата! Част от думите, които успях да кажа: ...Този град е направен от стъпките на онези, които са вървели по улиците му... От стъпките на Яворов, който ходи пипнешком след ослепяването си по тези улици,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

САЩ, ЕС и Китай се съревновават за влияние в Източна Европа

Президентът Доналд Тръмп в понеделник потвърди подкрепата на Вашингтон за бизнес среща на високо равнище, която има за цел да даде тласък на връзките в Източна Европа и да подобри свързаността между региона, САЩ и Европейския съюз. Но Западът не е единственият значим играч в региона. Малко след като председателят на Европейската комисия Жан Клод

Пешеходецът е най-важен и ярките зебри ще помагат. Но стига ли?

Истинската промяна започва с търпеливо и постоянно възпитаване на децата – утрешните шофьори ДНИ ПРЕДИ откриването на учебната година деца отново редиха червени карамфили върху зебра в памет на друго загинало дете - 15-годишната Анна-Мария от Горна Оряховица. Нещастието връхлетя, докато за обществено обсъждане са предложени промени в 3 наредби,

Протестът създава убеждението, че българин в чужбина = искаш кош глупости

  Подобни прояви изместват вниманието - похват на хибридния натиск върху България Един резултат - а може и да е цел - на днешния протест е широкото убеждение, че ако си българин, който живее в чужбина, си напълно неадекватен, искаш кош глупости и явно не разбираш за какво става дума. Другият резултат е заключението,

Бойко и учителите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Наръчник за оцеляване на родители първолаци

Освен тетрадки, купете тапети, кутии за обувки, прежда и се научете да яздите кон 15-ти септември дойде и много от вас ще пратят децата си за първи път на училище. Това е вълнуващ ден, щастлив ден и напълно си заслужаваше да продадете колата, за да купите най-красивия букет за класната. Винаги съм се чудила как началните учителки преживяват с тия

Проф. Асен Балтов: Задължителна застраховка и самоучастие в лечението е по-добър вариант

Дава троен контрол върху парите за лечение и лична отговорност за здравето, казва шефът на "Пирогов". Той коментира вариантите за нов здравноосигурителен модел, предложени от здравният министър Кирил Ананиев Промяната на модела е много необходима крачка. Прави чест на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че събра смелост да направи това,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber