Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7037575 Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира www.24chasa.bg

С поисканите оставки Борисов прави заявка за нова политическа линия, с която да покаже нуждата този кабинет да продължи да управлява

Лидерът на НФСБ е конфликтна личност, затова го възприемат като “вицеопозиционер”

Не виждам никаква политическа логика Борисов да подари цялата власт на своя опонент Румен Радев за няколко месеца

Ако чашата прелее, ГЕРБ, “Атака” и ВМРО може да кажат: Прав ти път, Валери! Продължаваме без теб

“Воля” може да се окаже спасителният пояс за мнозинството

Марката “Обединени патриоти” има и друг политически актив - Ангел Джамбазки

Нито Борисов има интерес от трета оставка, нито БСП е с шанс за победа на предсрочни избори

Трябва да има концепция какъв резултат искаме да видим след 1-2 години от новите назначения

- Имаше информация, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов напуска коалицията, но той я опроверга и постави условия пред правителството. Как се стигна дотук, г-н Ганев?

- Валери Симеонов от началото на този мандат върви по собствен дневен ред. Вицепремиерът си пое няколко теми, които си гони доста амбициозно, понякога дори в конфликт с останалата част от правителството и парламентарното мнозинство. Всичко това доведе до възприемането на Валери Симеонов като “вицеопозиционер”, както сполучливо един мой колега го определи. Това нямаше как да не внесе комуникационен проблем вътре в управлението и дистанция между него и останалите.

- Стана ясно, че Симеонов и НФСБ са против поисканите оставки от тримата министри Нанков, Радев и Московски, защото решението за тях било взето зад гърба на НФСБ. Заплаши, че ако тези министри напуснат, НФСБ също ще напусне коалицията. Какъв е сценарият за изход от тази ситуация?

- Нямам съмнения, че оставките ще бъдат гласувани. Мнозинство за тях в Народното събрание има и без депутатите на НФСБ. Колкото до ответната реакция на партията на Симеонов да напусне коалицията вследствие на това, аз лично бих изразил скептицизъм. Вицепремиерът ясно показва, че неговата мотивация да стои във властта е свързана с това да показва някакви резултати от темите, които си е поел. Какво би станало, ако Валери Симеонов напусне – на първо място, той няма да има възможност да налага каквито и да е решения; на второ място, няма да събори правителството и да предизвика предсрочни парламентарни избори, защото вакуумът от напусналите депутати ще бъде зает вероятно от “Воля”, на трето място – НФСБ няма да има собствена парламентарна група, защото

има по-малко

от 10 депутати

и самият Симеонов и партията му ще се маргинализират. Той ще бъде все по-малко интересен, а напускането му надали ще даде някакъв мощен прилив на обществена подкрепа, която да го направи фактор. Подобен тип действия видяхме от Радан Кънев в предишния мандат, а политическата му кариера от този момент нататък тръгна стръмно надолу. Реформаторите изгубиха представителството си в новото Народно събрание, а самият Кънев сдаде лидерския пост с ДСБ.

- Да се промени диалогът в голямата и в малката коалиция, също да се смени ръководството на парламентарната група, иска лидерът на НФСБ. Как ще се реши напрежението по оста Сидеров - Симеонов и ГЕРБ - Симеонов?

- Валери Симеонов и Волен Сидеров далеч не се намират в най-ниската точка на своите отношения. Били сме свидетели на много по-грозни сцени през годините между двамата. Въпреки това през 2016 г. успяха да намерят пресечна точка и да заровят томахавката. Не казвам, че непременно това ще се случи и сега, но не трябва да го изключваме категорично. Рационалният политически интерес и на Сидеров, и на Симеонов ясно сочи в посока към разбирателство. Оттук насетне само можем да предполагаме дали рационалната политическа сметка, или емоциите между двамата ще надделеят.

- Под въпрос се поставя и участието във формат “Обединени патриоти” на предстоящите през май догодина европейски избори. Какви са възможните конфигурации в това пространство на евровота?

- Много вода има да изтече дотогава. Не изключвам всякакви варианти, но можем да разгледаме възможните, а именно – първи вариант – ВМРО и “Атака” се явяват с една листа, а НФСБ и възможни други, в отделна листа. Този вариант крие сериозни рискове за Валери Симеонов. Марката “Обединени патриоти” действително носи своите електорални позитиви и наследникът на тази марка ще си получи своя бонус, като това ще е коалицията около ВМРО и “Атака”.

НФСБ не разполага със значителна обществена подкрепа, която да им осигури представителство в Европейския парламент, а налагането на нова марка ще е огромно предизвикателство. При такъв сценарий най-вероятно НФСБ ще остане под прага за представителство в Европарламента. А този праг е по-висок от този на парламентарни избори. За да вкараш депутат в Европейския парламент, ти трябват минимум 5,88%.

За ВМРО и “Атака”

също ще бъде по-трудно

без НФСБ, но не

и невъзможно

Трябва да имаме предвид, че те, освен че ще бъдат наследниците на марката “Обединени патриоти”, ще разполагат и с друг политически актив – Ангел Джамбазки. Като евентуален водач на листа той може да им доведе определена електорална периферия, която ще им е особено нужна. Така крайният резултат няма как да бъде в полза на НФСБ, а по-скоро вотът ще покаже, че въпреки всичко ВМРО и “Атака” ще излязат по-силните в тази надпревара.

Вариант номер 2 – ВМРО, “Атака” и НФСБ се явяват заедно на изборите за Европейски парламент. Тогава преодоляването на бариерата за представителство ще бъде по-малко предизвикателство, а вътрешното състезание могат да си го осъществят чрез преференции. Или по друг начин казано – в листата първите трима да са представители на всяка една от трите партии и чрез преференциалното състезание да си покажат кой колко тежи. Тази вътрешна битка я проведоха и Реформаторският блок на изборите за Европейски парламент през 2014 г. – тогава начело на листата беше Меглена Кунева, но вторият в подредбата Светослав Малинов успя да я измести, тъй като ДСБ се мобилизира в негова подкрепа чрез преференциално гласуване.

Симеонов не държи

“златната акция”

на това управление,

напусне ли властта,

ще се маргинализира

Така реформаторите успяха да извлекат полза от вътрешната си конкуренция, като всеки един симпатизант на дадена партия видя свой кандидат в изборите и гласува за него.

- Симеонов открито атакува министъра на туризма Ангелкова, че не се справя с работата си, но същевременно заяви, че да оглави това министерство, не му е детска мечта. “Аз амбиции за постове нямам. НФСБ има най-малко назначения от всички останали в управлението”, каза още той. Какво всъщност цели Симеонов?

- Не изключвам

възможността

Валери

Симеонов

да поеме

туризма,

а на Николина Ангелкова да бъде намерено друго място. В последните седмици все пак се овакантиха няколко ресора. Това би удовлетворило и Борисов. С поемането на определен ресор Валери Симеонов ще се вкорени още повече в правителството и ще направят напускането му с няколко идеи по-трудно. От друга страна, ще изглежда така, че Валери Симеонов търси конфликти с цел да заема нови позиции в правителството, което ще подкопае малко или много принципните му заявки.

- Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да заповяда да си управлява, каза Симеонов. В крайна сметка ще се разпадне ли коалицията, ако НФСБ я напусне?

- Въпреки че мнозинството изглежда крехко (само 122-ма от 240), напускането на НФСБ няма да доведе до разпад на коалицията или до предсрочни избори. Това се явява и проблем пред Валери Симеонов, защото не държи “златната акция” на това управление. Или по друг начин казано – ако чашата прелее, ГЕРБ, “Атака” и ВМРО може да кажат: Прав ти път, Валери! Продължаваме без теб. А в този момент ще започнат и разговори с “Воля”, която може пък да се окаже спасителния пояс за мнозинството.

Разбира се, това би било

трус за управлението,

което няма как да

не нанесе щета

Но до предсрочни избори на този етап не виждам как може да се стигне. Никой няма интерес от такива. За Борисов това ще е трета оставка, което се явява сериозен проблем пред тезата за стабилността.

БСП пък от своя страна не вижда реални перспективи за победа.

Останките от патриотите надали биха били с по-широко представителство в следващо Народно събрание. Нещо повече – предсрочни избори минават и през служебен кабинет.

Президентът Радев вече ясно е показал своето отношение към управлението и един втори служебен кабинет, назначен от него, може да не се окаже толкова компромисен спрямо ГЕРБ. Не мога да видя никаква политическа логика Борисов да подари цялата власт на своя опонент в лицето на Радев за няколко месеца. Това крие твърде големи рискове.

- Станахме свидетели на три ключови оставки през миналата седмица. Борисов намекна, че има претенции и към други министри. Какво може да очакваме и какви са целите на премиера?

- През август политическото напрежение не стихна, а дори се нагнети. На управлението му трябваше отдушник, а кадровите промени често дават глътка въздух.

Зареждат със свежест,

дават тласък и доза

кредит на доверие

Към вътрешния и транспортния министър имаше настроения от месеци. Беше използван трагичният инцидент край Своге, за да се разчисти правителството от натрупаните тежести. Вероятно ще станем свидетели и на други промени. Тези кадрови промени обаче изглеждат единствено като реакции на дадени кризи и напрежения. На Борисов му е необходима нова политическа линия, с която да покаже нуждата този кабинет да продължи да управлява. Да се дадат някаква перспектива и цел. В този ред на мисли на новите назначения трябва да бъдат дадени и определени задачи, да има посока, концепция за това какво трябва да видим като резултат след 1, 2 или повече години от техните действия. Другото би било купуване на няколко месеца политическо време.

СV

l Роден е във Варна през 1986 г.

l Завършва френската езикова гимназия в родния си град

l Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”

l Доктор по политология

l Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

l Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

l Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber