Дума на седмицата: асфалт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7035353 Дума на седмицата: асфалт Дума на седмицата: асфалт www.24chasa.bg
При асфалта битумът скрепва отделните елементи.

Първото значение е “да скрепя” нещо

Все още не се знае каква е точната причина за трагичната катастрофа край Своге, отнела живота на 17 човека и дали асфалтът и изобщо пътната обстановка е първопричината.

Думата “асфалт” има гръцки произход и в първоначалното си значение означава “да подсигуря”, “да скрепя” нещо.

Асфалтът е лепкава черна полутечна маса, съставена основно от битум. Той се получава при обработка на нефт, макар че в природата има и естествен битум. Много често под асфалт се разбира асфалтобетон, т.е. смес от асфалт, пясък и трошен камък, използван за настилка на пътищата. В тази смес асфалтът играе ролята на свързващо вещество, което слепва отделните части.

В зависимост от конструктивната позиция на пласта съществуват няколко вида асфалтови смеси. Единият е битумизираният асфалтобетон или т.нар. смес за основи. Това е относително едър трошен камък (около 86%), пясък (около 10%) и битум (около 3,5%).

Биндерът е неплътен асфалтобен от среден трошен камък (около 86%), пясък (около 10%) и битум (около 4%). Тази смес е основна за всички пътища, има дрениращи свойства и е носимоспособна.

Трети вид е плътната асфалтобетонна смес или износващият пласт. Тя е съставена от дребен трошен камък (около 80%), пясък (около 10%), битум (около 5%) и каменно брашно (около 5%). При правилно полагане и уплътняване тя не пропуска вода.

Понеже асфалтът е високовискозен, той трябва да се нагрее, за да се смеси с агрегатите и температурата зависи от характеристиките на асфалта и агрегатите. Асфалт никога не се полага, ако температурата е под 5 градуса по Целзий.

Произвежда се в асфалтови бази

Асфалтовите бази се намират на не повече от 80-100 км от мястото на полагане на асфалта.

Производството на асфалт се извършва с помощта на асфалтосмесител. Това е завод, наричан най-често асфалтова база, който се изгражда на не повече от 80-100 км от мястото, на което ще се полага асфалтът. Съществуват и мобилни асфалтови бази.

Асфалтосмесителят се зарежда с камък с различен размер. Има силози, пълни с битум и минерално брашно. Материалите се съхраняват и транспортират така, че да се гарантира запазване на качеството им. Производството се контролира от машинен оператор, който чрез компютър и датчици за температура контролира работния процес. Той се разделя на различни етапи: смесване на каменните фракции заедно с минералното брашно и битума, загряване и т.н. Операторът контролира времетраенето на сухото бъркане и продължителността на смесването с битум, както и температурата на готовата смес в зависимост от различните рецепти за правене на асфалт.

Строителят на пътя е длъжен да даде проби

В техническата спецификация, която Агенция “Пътна инфраструктура” публикува като част от всяка обществена поръчка, са посочени технически изисквания. Според тях изпълнителят трябва да уведоми предварително какви са източниците на материали, които възнамерява да ползва, и да предостави представителни проби за изпитване.

“Материал, чийто източник не е бил предварително одобрен, няма да бъде използван. Това не означава, че целият материал от източника е одобрен. Изпълнителят е длъжен да установи системен контрол и чрез изпитване да докаже, че е използван само материал, който удовлетворява техническите изисквания, дадени в различните клаузи на тази техническа спецификация”, посочват от АПИ.

Пробите от готовия асфалт и от материалите за него се проверяват в лаборатории.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber