Съживяване на преговорния процес с ЕС - алтернатива за Турция срещу валутната криза със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7033878 Съживяване на преговорния процес с ЕС - алтернатива за Турция срещу валутната криза със САЩ Съживяване на преговорния процес с ЕС - алтернатива за Турция срещу валутната криза със САЩ www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

"Във всяка работа има и нещо добро", казва турска поговорка, която съответства на българската "Всяко зло за добро". "Доброто" във валутната криза със САЩ, предизвикала срива на турската лира, която разтърси турските финансови пазари през месец август, е това, че Турция отново обърна поглед към Европейския съюз.

След близо три години охлаждане на отношенията с Европа, Анкара обяви приоритет на реформите за членство в ЕС. Това решение бе взето на заседание на Групата за действие за реформи, която заседава тези дни.

Групата бе създадена в процеса на присъединяване на Турция към ЕС, но в продължение на три години не отбеляза никаква дейност. Нещо повече, в новия кабинет, който според новата президентска система бе назначен от Реджеп Тайип Ердоган и се ръководи от него, бе премахнато министерството по европейските въпроси с министър Йомер Челик.

И ето че усилията за затопляне отново на отношенията с ЕС се превърнаха в алтернатива за Анкара срещу кризата с Вашингтон.

"ЕС e притеснен от действията на Тръмп и политиката на САЩ не по-малко, отколкото е обезпокоена Турция, и това стана причина Турция отново да насочи вниманието си към ЕС", отбелязват турски анализатори.

Заседанието на Групата за действие за реформите с ЕС е първото след тригодишен застой. В него участваха министрите на външните и на вътрешните работи, на правосъдието и на финансите и хазната.

В изявленията, които направиха, четиримата министри подчертаха една обща точка, а именно, че реформите в процеса на присъединяването към ЕС ще бъдат приоритет за Турция. Външният министър Мевлют Чавушоглу посочи още, че "независимо дали ще бъдем приети или не в ЕС, реформите са приоритет на управлението".

Но дали Анкара ще отстъпи от досегашните си настоявания за пълноправно членство или ще се съгласи на привилегировано партньорство, както предлагаше Меркел, това засега не е ясно.

В настоящата ситуация заседанието на Групата има може би повече характера на сигнал, че Анкара е готова да поднови преговорите в предприсъединителния процес, които "замръзнаха" след разразилите се насрещни обвинения между Ердоган и европейски лидери. В основата на конфликта обаче стои неизпълнението на критериите от Копенхаген от страна на Анкара, влошаването на състоянието на човешките права в Турция и др.

Близък до управляващата ПСР анализатор твърди, че министрите, участвали в заседанието, са наредили на ведомствата си да сформират групи за работа по европейските критерии, които да активизират връзките с европейските институции, но в същото време да съблюдават и чувствителността на Евросъюза по отношение на Турция, така че Европа да разбере усилията, които полага Турция в борбата срещу терора.

Вероятно за да навакса пропуснатото, групата за действия за реформи, обяви, че следващото заседание ще бъде на 11 декември 2018. То ще се провежда под председателството на правосъдния министър Абдулхамит Гюл.

Анкара иска от ЕС да бъдат отворени 23 и 24 глави от предприсъединителния процес. Това са всъщност най-важните глави от гледна точка на спазването на човешките права, за които се критикува Турция. Анализатори посочват, че докато Анкара не направи стъпки в посока на освобождаването от затвора на депутата от опозиционната НРП Енис Бербероглу, на журналисти, активисти, не е възможно да бъдат отворени въпросните глави.

Подновяването на преговорите по митническия съюз между ЕС и Турция засега се очертава като най-близка перспектива за подновяване на преговорите. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че подготовката се води съвместно с министерството на финансите и на хазната. Анкара обвързва преговорите с отпадането на визите за ЕС на турските граждани.

Събитието, което се очаква да отключи застоя и да доведе до съживяване в отношенията Анкара-Брюксел, е предстоящото посещение на Ердоган в Германия на 28 и 29 септември, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени всички важни теми, включително и такива, по които двете страни имат различия. Отношенията между Германия и Турция се обтегнаха след опита за преврат през 2016-а, след като германски граждани бяха задържани заради подозрения за участие в пуча.

Анкара изрази възмущение от това, че Берлин не е порицал публично опита за преврат. Последваха редица негативни събития, остри обвинения, размяна на обидни квалификации. Но в политиката това са неща, които се забравят, когато стане дума за интереси.

Разбира се, съживяването или не на преговорния процес в голяма степен зависи от това дали Анкара ще отстъпи от досегашните си настоявания за пълноправно членство или ще се съгласи на привилегировано партньорство, както предлагаше Меркел, което засега не е ясно.

Въпреки че в исторически план Турция е част от Европа /руският цар Николай Първи бе нарекъл Османската империя "болният човек на Европа", а през Втората световна война всяка от воюващите страни направи не малко опити, за да притегли Турция към себе си, която обаче запази неутралитета си/ и има митническо споразумение с ЕС, за съжаление отворилата се през 2004 г. от страна на Брюксел перспектива за присъединяване на страната в Евросъюза се провали поради нежеланието и на двете страни да постигнат напредък. В последните години се развихриха проблеми с почти всички европейски страни.

Въпреки желанието на Анкара, ясно е, че предстоят сложни преговори. От друга страна обаче, въпреки че ЕС е обхванат от вътрешни проблеми, насочването на Турция отново към европейската перспектива е добър и положителен знак за страната. Турция остава най-важният търговски партньор на Европа, над половината от търговския износ на Турция през миналата година, който надхвърля 140 млрд.долара, е бил за Европа.

Благосклонни към европейската перспектива анализатори коментират, че както Турция, така и Европа имат нужда един от друг.

В същото време Турция, която поради геостратегическото си положение има предимството да гледа и на запад и на изток /подобна констатация преде време бе направила Хилари Клинтън/, в усилията да излезе от валутната криза работи по алтернативата за разплащане със злато в търговията с Русия и Иран, основните неевропейски партньори в региона.

Турция притежава едни от най-големите резерви на злато, 231,9 тона, според експертите се нарежда на 10-то място в света. Като се прибавят и авоарите на частните банки, чиито резерви са в злато, общата стойност на златния резерв на турската република възлиза на 595,5 тона, което се равнява на 25 млрд. долара.

Според информации в турските медии, през 2017 г. правителството е върнало в страната цялото количество злато, което се е намирало във Федералния резерв на САЩ и ги е предало на истанбулската борса за злато.

Турски експерти твърдят, че Германия и Русия постъпват по същия начин като Турция - увеличават златните си резерви като връщат в страната златните авоари, намиращи се в банките в САЩ и в други страни. Още една тема за разговорите между Ангела Меркел и Ердоган.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber