Йордан Йовчев: Имам 2 счупвания на крака и съм късметлия, че се отървах само с тях

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7033815 Йордан Йовчев: Имам 2 счупвания на крака и съм късметлия, че се отървах само с тях Йордан Йовчев: Имам 2 счупвания на крака и съм късметлия, че се отървах само с тях www.24chasa.bg

Прочутият гимнастик влиза в риалити шоуто “Фермата” със специален статут

Йордан Йовчев е най-успешният български гимнастик. Роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Той е единственият гимнастик при мъжете в света, който е участвал на 6 олимпиади. В кариерата си има четири олимпийски медала (1 сребрърен и 3 бронзови). Има 4 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала от световни първенства, както и 1 златен, 6 сребърни и 2 бронзови от европейски. Спортист №1 на България за 2001 и 2003 година. Най-добър спортист на Балканите за 2003 г.

- Защо влизате във “Фермата”, г-н Йовчев?

- Искам да видя различните гледни точки, защото съм бил и от едната страна - на българин, живеещ в България, и от другата - на човек, живеещ или временно пребиваващ в чужбина. Интересни са ми историите на другите хора, а и чисто образователно винаги има какво да науча за този период от време, в който влизам. А и статутът, с който влизам в риалити шоуто на Би Ти Ви, е по-специален. При всички положения ще бъде положително. Запознанството ми с нови хора и нови характери също е от значение. Опитвам се да вникна в премеждията на хората, които са останали в България - да отстояват позиции, искат да живеят в родината си, да живеят по-добре, да отстояват правата си. Интересни са и подбудите на хората, потърсили развитие извън България, защото те милеят за родината, искат да се върнат тук.

- Вие сте индивидуален спортист. Това пречи или помага в такъв риалити формат?

- В отбора винаги ще има някой, който е много силен индивидуалист. И това може да укрепне и да стане много силен отбор. Гимнастиката е строго индивидуален спорт, защото може да си на отделен уред, но винаги съм се старал, когато върша нещо за дадена кауза, за отбора. Това винаги е силно мотивиращо за мен.

- Такъв тип риалити формат помага или пречи на спорта?

- Да, ако си настроиш психиката, че ще вземеш най-доброто от това, защото не бива да забравяме, че това е една игра. Тогава няма как да не ти помогне. Защото може да научиш много, да изпробваш себе си в затворена общност, защото стигат до черти от характера, до които никога не си имал възможност да се докоснеш. Може да бъдеш изненадан от самия себе си какви неща можеш да издържаш. По-скоро бих казал, че ако се настроиш така, че да не забравяш, че е само игра, дори и да си изнервен, преодоляваш тези неща за себе си, надграждаш и смятам, че можеш да извлечеш положителното от участието си.

- В личен план разделяте времето си между САЩ и България. Как смогвате?

- Не ми е трудно, защото разполагам с времето си, а и когато имаш някаква идея какво трябва да правиш и как се случва, то просто е подредено.

- Синът ви е тенисист. Вие ли го запалихте по спорта и защо не по гимнастиката?

- Аз. Не е гимнастик, защото не е взел точно моя ген -

аз съм 160 см, той

вече е 187 см.

Би било много трудно или смешно аз да храня надежди, че той може да стане гимнастик. Така или иначе, той си избра да се занимава с тенис, харесва му, аз само мога да му помагам, когато има трудни моменти (никой не обича загубите, но и от тях може да извлечеш нещо поучително). Старая се да го поддържам да не загубва мотивация. В спорта трябва да се сражаваш, да имаш боен дух и да знаеш, че винаги има човек, който държи на теб, когато печелиш и губиш. Градивната критика помага. Аз се опитвам да помагам в тази посока, да знае, че в спорта има загуби и победи, но победите трябва да ги изработиш - да се трудиш, да е мъка, да е зор и чак накрая ще имаш шанс да се усмихнеш.

- Докъде стигна той в листата вече?

- Знаете, че в тениса е много интересно, защото е въпрос на много участия на състезания. Така че мога да кажа, че е на средно ниво. В момента се състезава до 18 г., съвсем скоро приключи държавният отборен шампионат в Сливен, на който отборно взеха второ място. Добре се справя момчето, всичко е наред засега.

- Учредихте първия клуб по стрийт фитнес. Кое е по-забавно - спортната гимнастика или стрийт фитнесът?

- Както са много сходни двете, така са и много различни. Хубавото е, че винаги го има спортния дух. Това са деца, които много искат да се състезават, да научат и да успеят чрез спорт. Самата дисциплина стрийт фитнес е мултифункционална спортна площадка, на която те имат 2 минути чисто като технически параметри да дадат най-доброто от себе си. А гимнастиката е изключително травматичен и сложен спорт. Само да вметна, че мъжката гимнастика е с 6 уреда, а женската - с 4. Просто трябва да отдадеш себе си на спорта за много дълго време и вече почти няма деца, които да имат толкова много време. Влиза се на 6-годишна възраст и реалните резултати след къртовски труд идват след около 10 години. Като цяло помагаме на децата, те искат да са много активни, ние същевременно даже не смогваме със състезанията, които правим. Тази година до момента правим над 15 състезания - всеки уикенд из цяла България. Виждаме, че децата искат да се занимават, да бъдат видени, така че ние се опитваме да жонглираме и спортната гимнастика и стрийт фитнесът да вървят. Сега с гордост мога да кажа, че ще правим световна купа на 15 септември в София, което само по себе си е някакъв критерий, че се движим правилно.

- Казахте, че спортната гимнастика е много травматичен спорт. Вие колко операции имате?

- Имам две счупвания на крака и съм един от късметлиите, които са се отървали, защото вече съм приключил спортна дейност. И не съм имал тежки травми. Принципно вече в съвременния свят има много малки деца, които, за съжаление, са с по няколко операции. Говоря за националния отбор младежи и девойки, да не говорим за мъжете. После е много трудно да наваксаш, да се възстановиш, а и да догониш, да не говорим, че трябва и да изпревариш конкуренцията.

- Направихте турнир на свое име. Кога ще се роди следващият Йордан Йовчев?

- Имаме прекрасни деца, най-важното е, че инфраструктурата започна значително да се подобрява. Опитваме се чрез изграждането ѝ с по-добри уреди и с по-добри треньори да имаме по-голяма масовост и вече след нея да имаме и по-голям шанс за по-високо майсторство. Но базирайки се на себе си, аз съм един от гимнастиците, които са имали талант, много хора са ми помогнали. Всеки е дал най-доброто от себе си като треньор аз да израсна и съм постигнал

успех с адски големи

усилия и труд 12-13

години след като съм

започнал

да се занимавам с това. Така че на следващия ще му е много трудно, но пък имаме талантливи деца. За съжаление, те все нещо някъде се контузват, което вероятно е и наша треньорска грешка в подготвителния и тренировъчния процес. Въпреки че резултатите към момента не са задоволителни. На световното, което свърши преди седмица, едно момче - Митко Димитров, стигна до финал на прескок, което за нас е искрица. Откакто аз съм спрял, нямаше искрици.

- През пролетта правихте шоу на лед с Албена Денкова. След кънките, стрийт фитнеса, гимнастиката и тениса кой е следващият спорт, с който ще се занимавате? Ще ви видим ли и на футболния терен?

- Футбол пробвах. На един благотворителен мач вкарах два гола. Обаче не ставам за футбол, не съм добър футболист, но практикувам спортове, които ми харесват - карам колело, играя тенис, защото в този спорт има много физическа активност. Пробвал съм много спортове - академично гребане, кану, каяк. Гледам да съм пробвал почти всички спортове, за да имам опит.

- Занимавате се с много благотворителни инициативи. Има ли обаче кауза, която не бихте подкрепили?

- Напоследък каузите станаха много. Има хиляди нуждаещи се, винаги подкрепям кауза, която е смислена, стойностна и се вижда ефектът от това. Напоследък беше доста активна една инициатива “Жълти стотинки”. Всеки има ресто - и с него, и без него няма да усети разлика. Но много по малко дава резултат. Вследствие на това се купува някакъв апартамент, в който се настаняват деца, които излизат от домове при навършването на 18 г. и няма къде да живеят. Ние трябва да помагаме да ги внедрим, да станат част от нас. На когото можем да подадем ръка, трябва да го правим, защото животът не е 500 г. Но не мога да кажа каква кауза не бих подкрепил. Ако вътрешното ми чувство каже “не”, значи “не”.

- Участвали сте на шест олимпиади и имате редица сериозни отличия в кариерата си. Има ли нещо, което не сте успели да постигнете?

- О, много неща не съм успял. Най-малкото - че нямам златен медал. Всеки спортист първо иска да участва на олимпиада, после мечтае за финали, след това иска медали. Но се радвам, че имах страхотен колектив - хора, които са ми помагали и са давали всичко от себе си. И когато резултатите идват и ги виждаш, че и те са щастливи, виждаш, че цялата кауза е успешна и готина. Тогава забравяш всички мъки. Но няма как човек да постигне всичко, което иска. Все нещо ще му избяга, ще пропусне...

- За какво съжалявате?

- За абсолютно нищо. Опитвам се да се наслаждавам на добрите неща в живота. Да стават все повече, да ги създаваме, ако не се случват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Муравей Радев: Увеличение на бюджетните заплати дърпа и тези в стопанския сектор

Но голямата разлика между най-високите и най-ниските доходи може да се намали устойчиво преди всичко с по-добро образование и по-висока квалификация на работната ръка У нас и до днес се страхуваме да направим реформи в публичния сектор и в правосъдната система Икономиката ни има потенциал да поддържа устойчив ръст от 3,4% годишно Изискванията,

Проф. Иван Чалъков: Нов модел гурбет - живееш тук, работиш в Гърция или Румъния

Села никнат край граници, магистрали и квартали с богаташки вили Към 1950 г. градското население е около 30%, а три десетилетия по-късно 30% е селското население! Селски кметове асфалтират пътища, обновяват читалища, детски градини, училища с европари и така привличат млади семейства Не е вярно, че земеделието ни е унищожено!

Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си - Докъде стигна предложението ви за въвеждане на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber