Лявото трябва да е ляво

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025980 Лявото трябва да е ляво Лявото трябва да е ляво www.24chasa.bg

Борбата с бедността, повишаването на

доходите, устойчива и работеща пенсионна

система - тези теми може да са

вдъхновяваща политическа позиция,

която да привлече избиратели

28-годишната Александрия Окасио-Кортес победи на вътрешните избори в Демократическата партия на САЩ конгресмен с 10 мандата и вероятно ще бъде избрана за представител на 14-и район от града Ню Йорк в Конгреса наесен. Наблюдатели предполагат, че през 2024 година, когато навърши изискуемата възраст, ще се кандидатира и за президент и има шансове да бъде първата жена в историята на този пост.

Какво е особеното на Окасио-Кортес?

Тя е много лява - политическите ѝ възгледи почиват на тезата, че всеки човек заслужава достоен живот. Тя заявява, че ще се бори за безплатно държавно здравеопазване и скандинавски модел за борба с безработицата, който включва задължително наемане от държавата на трайно безработните, повишаване на доходите, изцяло преминаване на зелена енергия до 2035 година и спиране на приватизацията на затворите.

Изобщо тя е много лява, защото това се очаква от избирателите и съгражданите ѝ. По-лява е даже от Бърни Сандърс и е далеч по-симпатична. За да я дискредитират, я обявиха за агент на есенциалното зло - Сорос, което показва, че изобщо не е за подценяване.

Разказвам тази история, за да я дам за пример на българската левица, която някак бяга от лявото. Опорна точка на БСП, президента и други леви говорители през последната седмица е случаят с гръмналия сървър на Търговския регистър.

Може би нищо не разбирам от политическа тактика, но ми се струва, че това не е плодотворна теза. Търговският регистър интересува много тесен кръг хора, които се занимават с приватизация, приемат особени залози и изобщо въртят едни сделки. Бедните и пенсионерите имат други приоритети, които според мен трябва да са водещите за лявата мисъл у нас. Главната опорна точка трябва да е борбата с бедността и за повишаване на доходите и това може да е вдъхновяваща политическа позиция, която да привлече избиратели, а не регистрацията на нови дружества.

Но пак повтарям, може би аз не разбирам достатъчно политическата тактика. Очевидно в БСП смятат, че да се критикува по всеки повод правителството на ГЕРБ е правилната политика, но все си мисля, че има и други теми, които са важни за пенсионерите и бедните хора, като например безплатното държавно здравеопазване, които биха могли да са ентусиазиращи политически послания за левицата.

Изграждането на устойчива и работеща пенсионна система също е тема, която приляга на БСП. Сегашната е фалирала по демографски причини и трябва да се измисли модел, по който да продължи съществуването на пенсиите.

Тема, изключително важна и същевременно с потенциал да се хареса на много избиратели. За нея не се говори нито от управляващи, нито от опозиция.

Тази идеологическа ниша трябва да бъде запълнена и е важно кой ще е първи. Струва ми се, че твърде много са затънали в тактически хватки, а не се говори за стратегическите неща за една малко по-дълга перспектива.

Сега въпросът за доходите е оставен изцяло на правителството. Инициативата за повишаване на минималната работна заплата идва от властта, а не от левите сили или синдикатите.

Минималната работна заплата всъщност е данъчен инструмент - по него се плащат осигурителните вноски и данъците върху доходите. Лявата мисъл трябва да се съсредоточи върху измислянето на друг инструмент, който гарантира доходите на най-бедните.

И да се оказва натиск върху правителството да го въведе или да се чакат избори, след което левите да вземат властта в името на това да го въведат. Проблемът е, че няма идеи.

Струва ми се, че никой не мисли за бедните и онеправданите. Ясно е, че богаташите у нас са генетично свързани с бившата БКП, но това са все пак малцина на фона на стотиците хиляди пенсионери, които припознават лявото.

Да не говорим за съвременната работническа класа - сини и бели якички, които нямат никаква форма на политическо представителство. ГЕРБ представя държавната администрация, но хората от частния сектор са сиротни и левите би трябвало да се борят за тях. Разбира се, България не е Америка и тамошната Демократическа партия не е БСП, но лозунгът, че всеки човек заслужава достоен живот, е изречение, което дословно може да се заимства и сигурно би работило добре и в български условия.

Изобщо за лявата идея трябва да се мисли отговорно. Смисълът ѝ е гласът на онеправданите да се чува поне, а защо не и да се превръща в действия.

“Бентли” социалистите трябва да мислят и за тези с 18-годишните опели. Не толкова от благородство и алтруизъм, но и защото трябват гласоподаватели. Не става всичко с купени гласове, защото трябва и да има смисъл.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber