Министерските станции да станат старчески домове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7020822 Министерските станции да станат старчески домове Министерските станции да станат старчески домове www.24chasa.bg

Половината от местата в тях стоят празни, а бюджетът покрива загубите им

Евтината почивка на бюджетните служители отново е на дневен ред.

28 години след падането на тоталитарния режим властта пак се чуди как да се справи с

ведомствените

бази за отдих,

които поглъщат

милиони левове

и стават все по-нежелани.

Явно положението се смята за доста тежко и за намиране на решение е привлечена Световната банка, която в годините на преход е помагала на не един от закъсалите сектори у нас. Нейни експерти са направили преглед на състоянието и изводите им не са никак розови. Оказва се, че след като няколко правителства ударно заменяха, разпродаваха и отдаваха под наем обекти, ведомствата продължават да разполагат със 172 резиденции и станции с общо над 10 000 легла. Средната цена за нощувка в тях е около 20 лева, но може да се спи и срещу 5 лв., например в база на МВР, и срещу 180 лв. – в морската резиденция на властта “Евксиноград”. Въпреки това ценово разнообразие половината от местата стоят празни и всяка година трупат загуби от 22 млн. лв., които се покриват от бюджета.

Според експертите на Световната банка основните причини за това положение са лош мениджмънт и маркетинг. Управлението им е поверено на чиновници без опит в туристическия бранш, чиито възнаграждения не зависят от постигнатите финансови резултати. Те не правят нищо за привличане на външни туристи,

не рекламират

продукта си

чрез големите търсачки за наемане на хотели и квартири, а разчитат на бюджетни субсидии. За да се подобри положението, от Световната банка предлагат управлението на базите да стане централизирано чрез специална агенция или държавно дружество, на чиновниците да бъдат давани компенсации за почивка към заплатата и по-ниските цени за тях в станциите да се премахнат. Голяма част от тези съвети звучат разумно, още повече че са подплатени с примери от Германия, Холандия и Финландия. Големият им недостатък обаче е, че това са предложения за финансови решения, а ситуацията изисква радикални политически действия.

Защото проблемът с ведомствените станции съществува от години и има всички предпоставки да се задълбочава. Основната е, че заплатите в обществения сектор изпреварват тези в частния. Бюджетните служители

не са онези

смачкани хора

с избелели

костюми,

които се хващат на държавна работа само защото не ги наемат в никоя частна фирма. През последните години възнагражденията им значително се повишиха и те нямат проблем да отидат където искат на почивка. Ако не вярвате, вижте данните на Националния статистически институт. Според тях средната заплата в държавното управление за второто тримесечие на тази година е 1256 лева, докато в частния сектор е 1115 лева. При това за изчисленията на тези суми не са взети предвид различните бонуси и хонорари, които много чиновници получават за участия в европейски проекти и допълнителни дейности.

Затова, ако правителството реши да им се дават компенсации за почивка, както предлагат от Световната банка, ще е голяма несправедливост. Ще се получи така, че по-ниско платените граждани ще финансират допълнително чрез данъците си по-заможните държавни служители, за да могат те да си почиват свободно. И единствената им компенсация ще е правото да спят на едни и същи цени с тях в непривлекателните ведомствени станции. Нещо, което трябваше да се е случило още преди 20 години, ако всички обещания на управляващите през тези години се бяха изпълнили. Защото за отваряне на станциите на властта за граждани се заговори още в първите години на демократичните промени.

Даже бях повярвала, че е станало, и съвсем наивно тръгнах да питам за свободни места в една приятна база в Дуранкулак това лято. Отговорът бе, че е само за служители на митниците. И макар прясно ремонтираните и кокетни бунгала да са на брега на морета и да бе разгарът на сезона,

от общо 8 само в

две имаше гости За сметка на това съседната станция, която е на частна фирма, вносител на компютри, се пукаше по шевовете от всякакви посетители, нищо че не изглеждаше толкова лъсната като митничарската.

Но българският чиновник е странна порода. Трудно се разделя с привилегии, дори с такива, от които няма нужда. А ведомствената почивка е точно такава. По времето на комунизма тя бе задължителен елемент на пропагандата, че народът живее пълноцено и щастливо. За целта всяко министерство, съюз и завод си имаше база за отдих, в която служителите и работниците им отиваха със семействата си. Това ставаше по график чрез раздаване на специални карти и напрактика нямаше възможност представители на различни прослойки да се омешат. Така се гарантираше, че няма да има недоволства, а и възможностите да се види нещо различно бяха силно ограничени. Пътуванията зад граница бяха забранени и финансово невъзможни за мнозинството българи.

Днес вече не е така. Всеки е свободен да пътува и почива където пожелае. Освен това във властта навлязоха заможни хора, чиито изисквания за комфорт са много по-високи от предлаганите във ведомствените бази. Така че реанимирането им ще е загуба на управленско време.

Със сигурност част от станциите могат да намерят по-добро приложение. Ако се доверим пак на данните на националната статистика, населението на страната ни намалява и застарява и тази тенденция ще се задълбочава.

Това означава, че няма да има нужда от толкова много редови чиновници, военни, полицаи и учители, които все още разчитат на по-евтина ведомствена почивка. Ще са необходими повече медицински кадри и социални работници, за да се грижат за възрастните хора.

Опитът на западните държави, които по-рано от нас изпитаха бича на застаряващото население, показва, че най-ефективният начин за справяне е чрез събирането им в центрове.

Така се пести времето на обслужващия персонал и се създава социална среда за останалите самотни пенсионери. Затова превръщането на част от ведомствените почивни бази в старчески домове ще е много по-разумно решение, отколкото да се наливат още бюджетни средства в тях с идеята, че някога могат да станат конкурентни в пренаселения туристически пазар у нас и твърде близката и примамлива Гърция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Коментар на седмицата №3: Какъв знак дават номинациите на тримата нови министри

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 27 028 прочитания. Щаб на “24 часа” за промените в правителството 10 дни след като Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков подадоха оставки като министри, премиерът Бойко Борисов обяви имената на наследниците им.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

8 г. си фучиш без книжка - схемата, в която само човешкият живот го няма

Смъртта на балетиста: жертва е този, който спазва правилата Това вече не е само война по пътищата. Свикнахме хора да мрат като мухи под гумите, в пропастите, сред срутилите се камънаци, все из пътищата на родината. Свикнахме, защото всичко това се превърна в ежедневие. Зловещо, но това е положението.

Френски или холандски модел за здравето?

Холандия е първенец в класациите за здравеопазване с много здравни фондове които се конкурират и имат стимул да се договарят внимателно с болниците Тези дни “24 часа” писа, че Министерството на здравеопазването обсъжда два модела за реформа на здравната система. Първият модел предвижда запазване на държавната здравна каса НЗОК и надграждането й

Защо Западът не разбира Изтока?

Последица от комунизма е, че и до днес много източноевропейци не се чувстват господари на собствената си съдба Изтокът си остава пълна загадка за Запада. Западна Европа настръхва при мисълта за “нелибералните демокрации” в Полша и Унгария или за шествията на неонацисти из източногерманския Кемниц.

Всички пътища водят към храма, но футболните - към стадиона

За 100 млн. лв. може да се направи наистина кокетно съоръжение, категория 4 звезди Всеки път през последните години, когато авторът на тези редове беше на пресконференция, събитие, среща или интервю с президента на БФС Боби Михайлов, спортния министър Красен Кралев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, а веднъж и с премиера Бойко Борисов,

Как да задържиш работника, ако може да отиде на германска заплата

И цените ще тръгнат нагоре, но не с 10% Няма никакво съмнение, че увеличение на доходите трябва да има, в това число и на държавните служители. Това е впрочем моментът, в който да обсъдим ефективността на тези служители, толкова ли трябва да бъде администрацията. България не е на самотна планета. Българският работодател е в пряка конкуренция на

Министрите си отиват, олигарси за малко в ареста, но злото остава

Парламентът ще смени тримата министри заради инцидента със 17 загинали в автобуса край Своге, но жертвите от катастрофи за годината няма да намалеят и злото на пътя ще остане. Министерските рокади преследват други цели и тушират различни от обявеното напрежения. Някои от тях са съвсем логични и дълго чакани.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber