Жельо Вардунски: И 2-3 живота да спасим, си заслужава градът ни да има доктор с линейка. Другото не е нормално

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7019156 Жельо Вардунски: И 2-3 живота да спасим, си заслужава градът ни да има доктор с линейка. Другото не е нормално Жельо Вардунски: И 2-3 живота да спасим, си заслужава градът ни да има доктор с линейка. Другото не е нормално www.24chasa.bg

Реших да обявя обществена поръчка за лекар, тъй като пробвах да реша този проблем чрез всички институции, но все нещо не ставаше, казва кметът на Камено

- Г-н Вардунски, защо се наложи да обявявате обществена поръчка за лекар в Камено? Проблемът не можеше ли да се уреди административно чрез Министерството на здравеопазването с откриване на медицински център?

- Явно не е можело, щом вече 10 г. община Камено е без лекар и линейка. Пробвали сме чрез всички възможни институции, обещаваха, и накрая - нищо. Затова реших да реша проблема с обществена поръчка.

Още като встъпих

в длъжност, го

обещах на хората

Не е нормално община с 12 хил. жители да разчита само на джипито.

- Как съгражданите възприемат решението ви?

- С облекчение. Не може да чакаш близо час линейка от Бургас. Понякога се е стигало и до час и половина, а при някои случаи това е фатално. Разстоянието между Бургас и Камено е 24 км, но не се изминава за 15-20 минути.

- Местните твърдят, че се е стигало до смъртни случаи заради забавяне на медицински екип от Бургас?

- Не знам дали това е била причината, но съм убеден, че ако сме имали Бърза помощ в Камено, при някои случаи е можело и да не се стигне до фатален край. Освен това присъствието на лекар на място означава и превенция. Хората ще могат по-често да се преглеждат и да следят за здравословното си състояние, вместо да пътуват до Бургас.

Да не говорим, че въпросът има и психологически аспект -

присъствието на

медицински екип

на място

означава

сигурност

и спокойствие за хората. Едно е да знаеш, че до 5-10 минути може да те прегледа лекар, друго е да чакаш линейка от друг град.

Всичко може да стане по пътя, а през зимата е още по-рисковано, защото има снегонавявания. И два-три живота да спасим, ще си заслужава да имаме лекар с линейка. Другото не е нормално.

- Какво включва обществената поръчка?

- Лекар, фелдшер и линейка с шофьор. През делнични и празнични дни ще дежурят цял ден, а в делнични ще са на разположение вечер.

- За колко лева е обществената поръчка?

- За 143 хил. лв.

- А защо я пускате само за една година, а не за повече?

- За година и половина е, защото тогава ми свършва мандатът. Въпросът обаче не опира до моето кметуване, а до това, че може да дойде друг кмет и да има други виждания по въпроса и реши да я прекрати.

Пък и да видим дали ще сработят нещата, за да я продължим за следващите години.

- Наближава есенно-зимният сезон с много валежи. Миналата година в края на октомври Камено даде 5 жертви при пороите, които потопиха няколко села. Сега по-спокоен ли сте?

- Напротив. Косите ми настръхват с наближаването на валежния сезон. Същото чувство изпитват и хората - редовно следят прогнозите, а всяка капка дъжд им връща спомена за ужаса от 25 октомври 2017 г. Защото

основните

корита, които

предизвикаха

наводненията,

не са почистени

Ние нашите в населените места си ги чистим със собствени средства, но извън тях разчитаме на помощ от държавата. Още са затлачени и са със слаба водопроводимост. Не ми се мисли какво може да стане отново.

След трагедията миналата година неколкократно съм предупреждавал институциите, че пак може да се повтори, но реакция няма. С областния управител на Бургас Вълчо Чолаков проведохме голяма кореспонденция. Той е наясно с проблема и взе въпроса присърце, но явно и на него не му отпускат пари за почистване на деретата.

- След потопа се чуха предложения за изграждане на система за ранно оповестяване, каквато има Бургас. Има ли решение по този въпрос?

- За изграждането на такава система кандидатстваме по програмата за трансгранично сътрудничество “Интеррег” в партньорство с турския град Люлебургас. Наскоро даже се върнаха 2 точки за съгласуване с министерството на земеделието, тъй като деретата, образуващи големия водосбор, на които

ще се монтират

датчиците за

следене нивото

на водата,

попадат в държавна земя. Оправихме ги и сега чакаме дали ще ни одобрят за финансиране.

- Какво става с идеята за превръщане на крепостта Русокастро в туристическа атракция?

- Чакаме да приключат археологическите разкопки, които се финансират и с наша помощ. Крепостта трябва да е възстановена 4% - с портата, крепостната стена и 11-те бойни кули, за да изградим довеждащата инфраструктура.

За нея ще кандидатстваме за финансиране по ОП “Региони в растеж” за реставрация, консервация и осигуряване на достъп. Той предвижда изграждане на път, посетителски център и паркинг, за който ще чакаме одобрение от института за паметниците на културата.

Грехота е такава крепост, която в средновековна България е била един от най-важните стратегически обекти до границата с Византия, да остане под тонове пръст. Наистина ще се превърне във впечатляващ туристически обект, който заслужава да се види.

Виждате, че

археолозите

постоянно

откриват в нея

изключително

ценни артефакти

- златни, сребърни монети, иконата от слонова кост и др. Освен интерес за посетителите превръщането на крепостта в туристически обект означава и приходи за общината, в която основният поминък е земеделието, а в “Лукойл Нефтохим” почти вече не работят хора от Камено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber