Проф. дтн Николай Вълканов: Металите паднаха с 30%, но заплатитe на миньорите остават високи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7012691 Проф. дтн Николай Вълканов: Металите паднаха с 30%, но заплатитe на миньорите остават високи Проф. дтн Николай Вълканов: Металите паднаха с 30%, но заплатитe на миньорите остават високи www.24chasa.bg
Проф. дтн Николай Вълканов

Ако в “Асарел-Медет”, в “Елаците”, в “Горубсо-Мадан”, в “Горубсо-Златоград” не бяха направени инвестициите от собствениците, досега рудодобивът щеше да бъде закрит, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ

-н Вълканов, колко произведе миннодобивната индустрия през 2017-а и през първата половина на 2018 г.?

- За 2017 г. са между 2,7 и 3 млрд. лв. Основният дял, разбира се, е на рудодобива. Тази година полугодието ще бъде равностойно на 2017 г., но трябва да съобщим, че цените на цветните метали на Лондонската метална борса спаднаха между 20 и 30%.

- Това как се отразява?

- Отрицателно, но ние имаме правила - когато цените са високи, инвестираме много, за да може, когато паднат, да запазим заплатите на хората. Целта ни е да запазим производителността и продукцията, която сме достигнали. Ние имаме растеж, защото увеличаваме производителността. Това става с три основни критерия - нови машини, нови технологии и високо заплащане.

- Излиза, че, за да е успешен минният бизнес, трябват находища, нови технологии, инвестиции, пазари и хора. Нещо пропускаме ли?

- Пропускаме държавата, тя може да пречи, може и да помага със своята данъчна политика. Казвал съм го много пъти - сегашното правителство спази ангажимента да не променя данъците, което ни успокоява.

- Вие много хвалите правителството и банките, добра ли е бизнес средата?

- За бизнеса в една държава е важна законовата рамка. И е добре да знаем за по-дълъг период от време, че няма да бъде променяна. А ако нямаме добра банкова система, няма да имаме и развитие на бизнеса. Всеки един бизнес се прави с кредити. Ако нямаме банки, които да дават кредити, и то със сравнително добри лихви, няма и развитие на бизнеса.

- Колко станаа инвестициите в сектора?

- Още нямаме отчети за 2017 г., но са към 5,5-6 млрд. лв. Малко са секторите с такива инвестиции.

- Миннодобивната индустрия дава 5% от БВП, прогнозирахте миналата година, че ще стигне 7 на сто, кога?

- Прогнозирах, но не съм предвиждал, че цените на металите ще паднат толкова рязко. А те влияят върху БВП.

- Кое натисна цените? Търговската война на Тръмп ли?

- Да, това е една от причините, тъй като в момента Китай и други производители, които правят голям износ за САЩ, го спряха. И това се отразява предимно на цените на цветните метали.

 - Колко време очаквате да продължи?

- Може да бъде по-малко от година, може да е година, три, но няма да бъде един или два месеца, ще е продължителен процес.

- Производителността в сектора е 2,5 пъти по-висока от средната у нас. А как стои, сравнена с водещите в света?

- Ние работим с руди с много ниско съдържание на металите. Рудите в медните ни находища - “Асарел”, “Елаците”, са с 0,22-0,24% съдържание на мед, докато има находища в Чили, Перу със съдържание от 10-15%. Съдържанието на оловно-цинковите руди в България е от порядъка от 4 до 6%, а пак давам пример с Перу, там е 15-20 на сто, има и 30%. И благодарение на големите инвестиции, които сме направили, можем да стоим на пазара. Без тези вложения и увеличение на производителността отдавна да бяха закрити повечето находища.

Ако в “Асарел-Медет”, в “Елаците”, в “Горубсо-Мадан”, “Горубсо-Златоград” не бяха направени инвестициите от собствениците, досега рудодобивът щеше да бъде закрит. Защото стоката е пазарна, Лондонската борса определя колко струва оловото и ако себестойността ти е по-висока, фалираш.

- Какви са доходите на работещите в миннодобивните компании?

- Има заплати по 3000, 4000, 5000 лв., но не мога да кажа, че това е правило. Средната работна заплата е 1900 лева. И тя е сред най-високите в страната. Миньорите получават това, което заработят, и така е най-справедливо.

- Намалява ли сивият сектор в икономиката?

- Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов направи отчет за битката със сивия сектор и виждаме 2 млрд. лв. излишък в бюджета. Една държава се прави от данъците, които плащат гражданите и фирмите. И когато сивият сектор намалява, то се увеличава бюджетът, оттам парите отиват за заплати, пенсии. Когато не плащаш осигуровки, няма пари за пенсии. Затова моята битка е била да няма плащане на ръка. Но трябва и работниците да не се съгласяват да получават една част от заплатите си под масата.

- Как, ако работникът е заплашен от уволнение?

- Затова съм казвал, че това трябва да се криминализира и ръководителите, които правят това, да бъдат съдени. Често казваме, че сме най-бедната държава в Европа. Аз смятам, че не сме най-бедната, а сме държавата с най-много укрити доходи. Не казвам, че това може да се изкорени от раз, но поне големите фирми да дават пример.

- Привличат ли високите заплати млади хора при вас?

- Има много млади хора, които започват работа при нас. Заради условията на труд - съвременни, това включва и дрехите, храната, машините. И, разбира се - заплащането. Когато си казал, че плащаш на 25-и, плащаш тогава. Правилата успокояват хората.

- Отворени сте към дуалното обучение, какъв е резултатът?

- Отдавна започнахме тези инициативи. Минно-геоложкият университет “Св. Иван Рилски” е изворът на кадри за нас. Всички големи предприятия го подпомагаме с изграждането на зали, купуване на техника, със стажантски програми, стипендии. При подготовката на специалисти със средно образование сме пионери в дуалното образование с паралелки в Мадан, Панагюрище, Пирдоп, където се подготвят по 60-70-80 ученици. Но пак казвам - най-важно за задържането на кадрите е високото и редовното заплащане, сравнимо с Европа.

- 60 вида суровини има в България, но не се разработват, а повечето се внасят. Защо?

- Големият проблем за разработване на нови находища са т. нар. зелени системи, зелен рекет, зелени хора. Така се спря разработването на ново находище в Трън, на волфрам във Велинград. Но така е не само в България, навсякъде по света се случва. Ние имаме огромни находища от шистов газ, от уран, от редки метали като волфрам, молибден.

- Като казахте уран и шистов газ, не звучи ли стряскащо да се добиват?

- Звучи стряскащо, защото хората не са запознати, че има нови системи, които са безопасни. Колкото до шистовия газ, още в социалистическа България се правеха сондажи и се доказваше наличието на шистов газ в районите на Търговище, Шумен, и не замърсиха водата. Добивът няма отражение върху житото или върху каквото и да било.

- Какво ще се случи с въглищната индустрия заради европейските изисквания за емисии?

- Европа и светът ще отиват все повече и повече към зелени технологии за производство на електроенергия. Колкото до България, мини “Марица-изток” имат бъдеще в следващите 10-15 г. Дори да започне да се строи атомна централа, това ще отнеме 8 до 10 г. В това време няма кой да замести мините.

- Ниски ли са концесионните такси в България?

- В България концесионните такси са на европейско ниво, това сме го доказвали много пъти. Няма нерегламентирано изнасяне на концентрат и на метали. Ние плащаме концесиите за производството на рудата още в мината и те всяка година се увеличават.

- На 18 август е празникът на свети Иван Рилски и на миньорите. Какво ще кажете на вашите хора?

- Винаги им казвам, че трябва да бъдат спокойни за своето бъдеще. Не сме допускали нашите служители да зависят от цените на металите. Те трябва да знаят, че ние инвестираме непрекъснато, увеличаваме производителността. Трябва да бъдат спокойни, да бъдат живи и здрави.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и целият екип на министерството са винаги с нас и са съпричастни към дейността на индустрията ни. Изключително компетентни са. Винаги, когато имаме искания към държавата, го правим в диалог - и с министър-председателя, и с министрите.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber